Τα καταλυμένα και αυτοδιευθηνόμενα εργοστάσια ευδοκιμούν στην Αργεντινή

ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ JAISAL Noor

      

η Μαρία Alejendra, μια εργαζόμενη σε εργοστάσιο στα προάστια του Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, ξοδεύει την ημέρα της στην  κοπή κομματιών  στην κοοπερατίβα ( συνεργατική) Huesitos de Wilde. Μαζί με 33 άλλους από την αρχική ομάδα εργαζόμενων στο εργοστάσιο προϊόντων για σκύλους, η Alejandra κερδίζει τώρα τα διπλάσια χρήματα - 2.000 πέσος το μήνα – από ότι κέρδιζε όταν δούλευε για το παλιό της αφεντικό. Η Alejandra, 41χρονών, η  οποία έχει εργαστεί στο εργοστάσιο για 14 χρόνια, είναι πλέον σε θέση να ακούει μουσική και να πίνει ματέ, ένα Νότιο Αμερικάνικο τσάι βοτάνων, ενώ εργάζεται.

ο συνεταιρισμός
Huesitos de Wilde είναι μόνο μία από τις άνω των 250 εργαζομένων-ανακτημένες επιχειρήσεις στην Αργεντινή, που απασχολούν συνολικά 13.000 εργαζόμενους. Μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ανάκτηση των εργοστασίων, η οποία άρχισε μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας το 2001, οι εργαζόμενοι στο Huesitos de Wilde κατέλαβαν πρώτα το εργοστάσιο και ανέλαβαν την παραγωγή τον Ιανουάριο του 2007.

Αν και η οικονομία της Αργεντινής έχει βελτιωθεί από τη συντριβή, η τρέχουσα οικονομική ύφεση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα κυρίως από τον Φεβρουάριο.

 
περισσότερα από 20 εργοστάσιά έχουν καταληφθεί από το 2008, και έχουν καταγραφεί 33 νέοι συνεταιρισμοί επίσημα από την κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες. Η  κυβέρνηση αναγκάζεται να χορηγεί άμεσα το καθεστώς συνεργασίας των επιχειρήσεων - σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 συνεταιρισμοί στην Αργεντινή - Η κατάκτηση αυτής της αναγνώρισης είναι το πρώτο βήμα για την ανάκτηση μερικών  εκατοντάδων επιχειρήσεων που επιθυμούν να είναι αυτοδιευθηνόμενες από τους εργαζόμενους.

Στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερο ρόλο στις αποφάσεις της εταιρείας, για την συμπλήρωση των «απολεσθέντων» θέσεων εργασίας, λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές και συμμετέχουν ισότιμα στις αποφάσεις της διοίκησης, όπως συμβαίνει με
Huesitos de Wilde.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι επιδιώκουν την κατάληψη μιας επιχείρησης από τους ιδιοκτήτες τους βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις. Εκτός από την εμπειρία που συχνά λείπει όσο αφορά την διαχείριση, υπάρχει αγώνας για να βρεθούν τα χρήματα για να ξεκινήσουν την παραγωγή και να διατηρήσουν μια λογική κερδοφορία,  επιχειρώντας   συχνά συμπληρωματικές δραστηριότητες στις  αναγεννημένες επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι στο
Huesitos de Wilde είχαν δεχθεί βοήθεια από μια σειρά από ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Αργεντινών Εργαζομένων, και την εμπορική-συνδικαλιστική οργάνωση.

"Μόλις μάθαμε, ήρθαμε πίσω για να αναλάβουμε το εργοστάσιο," είπε η
Alejandra.

Καταλαμβάνοντας τα εργοστάσια που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες παρέχει στους εργαζομένους έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν την ιδιοτέλεια ορισμένων εργοδοτών, σύμφωνα με την Μαρία
Trigona, δημοσιογράφο και σκηνοθέτη η οποία έχει συνεργαστεί με τοFree Speech Radio News και το Ζ Magazine.

Επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται συχνά τις κρίσεις δηλώνοντας πτώχευση, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν κατάστημα ενοικίασης ή αλλού να διαπραγματευτούν φθηνότερα εργατικά ή να επενδύσουν τα χρήματά τους σε πιο προσοδοφόρα έργα, δήλωσε η
Trigona, μια εργαζόμενη.          

Πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1976, η Αργεντινή ήταν ένα από τα πλουσιότερα έθνη της Λατινικής Αμερικής. Ήταν ο φθόνος του αναπτυσσόμενου κόσμου, με και ποσοστό ανεργίας 4,2 τοις εκατό. Αλλά μετά από επτά χρόνια  βίαιη στρατιωτική δικτατορία - τα οποία χαρακτηρίστηκαν από ευρείας κλίμακας βασανιστήρια και την "εξαφάνιση" 30.000 πολιτικών αντιπάλων - ακλούθησε μια σειρά υπέρ της ελεύθερης αγοράς κυβερνήσεων .

Από τη δεκαετία του 1990, η Αργεντινή θεωρείται από τη Δύση ως ένα μικρό παιδί για αγκάλιασμα  Υπερασπίστηκε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στην ουσία κυβερνήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά όταν η κερδοσκοπία με γνώμονα την οικονομική φούσκα το Δεκέμβριο του 2001, το τραπεζικό σύστημα της χώρας κατέρρευσε οι επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση, με αποτέλεσμα τη φυγή κεφαλαίων της τάξεως του 18,7 δισ. δολ. το 2001.

Στην Αργεντινή, η κοινωνίας των πολιτών απάντησε με λαϊκή εξέγερση κατά της κυβέρνησης και της οικονομικής ελίτ. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους και  ανέτρεψαν τέσσερις κυβερνήσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες. Εξαγορές εργοστασίων ήταν κοινός τόπος, και βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία οδήγησε σε δεκάδες θανάτους αμάχων κατά τα επόμενα χρόνια.

Το 2002, το ποσοστό ανεργίας ήταν 25 τοις εκατό, με ένα άλλο 20 τοις εκατό των εργαζομένων υποαπασχολούμενων και 60 τοις εκατό της χώρας που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Οι εργαζόμενοι άρχισαν καταλήψεις σε εργοστάσια σε μια προσπάθεια να διεκδικήσουν εκ νέου το ζην.

Οικονομία της Αργεντινής άρχισε να ανακάμπτει από την κατάρρευση του 2003. Από το 2003 έως το 2008, για τα κατειλημμένα εργοστάσια, η προτεραιότητα ήταν κύριος οικονομική, η εξεύρεση κεφαλαίων, ή την άντληση κεφαλαίων μέσω της εργασίας. Τα περισσότερα από αυτά τα κατάφεραν αρκετά καλά, ενώ άλλα έχουν απλά καταφέρει να επιζήσουν", δήλωσε ο
Esteban Magnani, ο οποίος έχει εργαστεί εκτενώς με το κίνημα κατάληψης των επιχειρήσεων στην Αργεντινή και είναι ο συγγραφέας του Η σιωπηλή αλλαγή: Καταλημένες επιχειρήσεις στην Αργεντινή.

Από τις αρχές του 2007, περισσότερες από 170 επιχειρήσεις ήταν αυτοδιαχειρηζόμενες, αν και η συντριπτική πλειοψηφία δεν είχαν αναγνωριστεί από την κυβέρνηση ως νόμιμες επιχειρήσεις.

Τα μέλη του
Huesitos de Wilde αποτελούν μέρος του πιστωτικού Συνεταιρισμού La Base, της Αργεντινής με βάση το αντίστοιχο των ΗΠΑ μικρό-χρηματοδοτικής οργάνωσης του κόσμου της εργασίας, καθώς και της ευρύτερης κοινότητας των ομάδων υποστήριξης των εργαζομένων που διευθύνεται από τους συνεταιρισμούς.

Αυτό το δίκτυο υποστήριξης αποδείχθηκε πολύτιμο, όταν οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα εργοστάσια για τα καταλάβουνε και να τα επαναλειτουργήσουν και ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα από τα μηχανήματα των εργοστασίων είχαν αφαιρεθεί.


  

Με αυτή τη βοήθεια και ένα δάνειο 15.000 δολαρίων από  την La Base, οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν τον εξοπλισμό πριν πωληθεί σε δημοπρασία, καθώς και την αγορά  πρώτων υλών. Αλλά η διαδικασία ήταν καθόλου εύκολη. Για πολλούς μήνες, οι εργαζόμενοι δεν είχαν μισθό, και μόνο 33 των αρχικών 200 εργαζόμενων επέλεξαν να παραμείνουν στο συνεταιρισμό. Από τους εργαζόμενους που εγκατέλειψαν το εγχείρημα, ορισμένοι έχουν βρει εργασία ενώ πολλοί εξακολουθούν να είναι άνεργοι.


Παρά τη σημερινή παγκόσμια ύφεση, ο συνεταιρισμός  
Huesitos de Wilde ανθεί, και περιέλαβε πρόσφατα στο δυναμικό του οκτώ περισσότερους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι παραμένουν αισιόδοξοι, ανεξάρτητα από την έλλειψη νομικής κάλυψης όσο αφορά την κυριότητα του εργοστασίου.

"Η αλήθεια είναι πως ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα αφεντικό μπορούμε να το κάνουμε εμείς οι εργαζόμενοι και αυτό μπορεί  να ευδοκιμήσει, "είπε  η
Alejandra.

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License