ΕΥΠ - Μια Βαλίτσα που πήγε μακριά

Με αφορμή την επιλογή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Ιωάννη Κοραντή ως επικεφαλή του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ, ας θυμηθούμε μια τρομακτική από όλες τι απόψεις ιστορία.

Μια Βαλίτσα που πήγε μακριάΜε αφορμή την επιλογή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Ιωάννη Κοραντή ως επικεφαλή του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ, ας θυμηθούμε μια τρομακτική από όλες τι απόψεις ιστορία.


Υπάλληλοι της ΕΥΠ παρακολουθούσαν το Προεδρικό Μέγαρο!

του Ανδρέα Μπελιμπασάκη

Την Πέμπτη 9 Απριλίου το βράδυ, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην οδό Ηρώδου Αττικού, αστυνομικοί συνέλαβαν ένα άνδρα 29 ετών, που είχε κρυφθεί ανάμεσα στα δένδρα του πάρκου και επιχειρούσε να φωτογραφίσει το χώρο. Μαζί του έφερε προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό επεξεργασίας οπτικών και ακουστικών σημάτων (μέσα σε μια …βαλίτσα) καθώς και φωτογραφική μηχανή υψηλής ευκρίνειας με τηλεφακούς τελευταίας τεχνολογίας. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος (η σύλληψη εγράφη στο βιβλίο συμβάντων), όπου έντρομος αποκάλυψε ότι εργάζεται για την ΕΥΠ! Δικαιολογώντας την παρουσία και δραστηριότητα του έξω από τον χώρο του Προεδρικού Μεγάρου ανέφερε ότι βρισκόταν σε «υπηρεσία έλεγχου του χώρου» αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχαν πληροφορίες για τρομοκρατική ενέργεια! Αμέσως ειδοποιήθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, ενώ στο αστυνομικό τμήμα έφθασε ομάδα της ΕΥΠ που παρέλαβε τον συλληφθέντα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες προερχόμενες από ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, μετά από ανάκριση που διήρκησε μέχρι τα ξημερώματα, ο συλληφθείς αποκάλυψε ότι στην παρακολούθηση του Προεδρικού Μεγάρου συμμετείχαν με «πλήρη εξοπλισμό» άλλοι τρεις υπάλληλοι της ΕΥΠ οι όποιοι διέφυγαν. Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο της υπόθεσης, είναι ότι ο ίδιος εργάζεται από το 2005 ως υπάλληλος της ΕΥΠ στο τμήμα Διεύθυνσης Μηχανογράφησης. Στο τμήμα δηλαδή των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των «αναλώσιμων».Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον θυμούνται να βγάζει φωτοτυπίες! Εάν και διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση(ΕΔΕ) ο υπάλληλος συνεχίζει να εργάζεται κανονικά… Το μόνιμο αγκάθι στις υποθέσεις που σχετίζονται με ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά υπαλλήλων της ΕΥΠ, είναι η άρνηση τους να καταθέσουν ως μάρτυρες σε πολιτικά δικαστήρια, επικαλούμενοι το απόρρητο των πληροφοριών της υπηρεσίας τους. Για να ολοκληρωθεί το «παράδοξο πάζλ», να επισημάνουμε ότι ο εν λόγω υπάλληλος της ΕΥΠ διατηρεί μουσικό blog στο διαδίκτυο ενώ στο προφίλ του αναφέρει ότι εργάζεται για την «Κυβέρνηση». Η όλη ιστορία εύκολα θα μπορούσε να αποδοθεί στην ιδιόρρυθμη συμπεριφορά ενός «γραφικού», εάν δεν ανέκυπταν πλήθος σοβαρών ερωτηματικών που μετατρέπουν την υπόθεση σε μείζονος πολιτικής σημασίας.


Μια παλιά ιστορία…

Λίγες ημέρες μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το κλιμάκιο της CIA που παρακολούθησε με «διακριτικότητα» την υπόθεση «ασφάλεια των αγώνων» αναχωρεί από την ελληνική πρωτεύουσα καθ’ όλα ικανοποιημένο από την εξέλιξη «των καλύτερων και πιο ήρεμων αγώνων της ιστορίας». Ήταν δε, τέτοια η ικανοποίηση των Αμερικανών, που άφησαν στους Έλληνες συναδέλφους τους ένα μέρος του πολυθρύλητου εξοπλισμού παρακολούθησης(και υποκλοπής) που διέθεταν. Από όλο τον εξοπλισμό ξεχώριζε μια μικρή βαλίτσα, από αυτές που συναντάει κανείς στα ευφάνταστα και εξωφρενικά σενάρια του Τζων λε Καρρέ. Το περίφημο «βαλιτσάκι των υποκλοπών» μπορεί να πετύχει με μοναδικά αποτελέσματα την υποκλοπή κάθε σήματος στον αέρα, εισβάλλοντας με άνεση στο απόρρητο κάθε κινητής τηλεφωνικής συσκευής σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων παρακάμπτοντας τα συστήματα ασφαλείας και φυσικά καταγράφοντας με μοναδική καθαρότητα οποιαδήποτε συνομιλία.. Τέτοιου είδους εξοπλισμό διαθέτουν πολύ λίγες ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές.

Από τότε η βαλίτσα άλλαξε πολλά χέρια με μοναδικό στόχο να «εξυπηρετήσει» τις ανάγκες της «σουρεαλιστικής» ελληνικής πραγματικότητας. Είναι ο ίδιος εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε στο θέμα της απαγωγής των Πακιστανών τον Αύγουστο του 2005, όταν ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας και ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, υποστήριζαν ότι «οι Πακιστανοί επιδίδονται στο σπορ να απαγάγει ο ένας τον άλλον». Λίγους μήνες νωρίτερα η ίδια βαλίτσα «εμφανίσθηκε» στις έρευνες για το κύκλωμα υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μεταξύ των οποίων του πρωθυπουργού, μελών του υπουργικού συμβουλίου, στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλπ. Αργότερα αξιοποιήθηκε (με όχι πάντως εντυπωσιακά αποτελέσματα) στις υποθέσεις των απαγωγών Μυλωνά και Παναγόπουλου καθώς και στην περίπτωση Παλαιοκώστα. Ώσπου λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, βρέθηκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο…


Περισσότερα στο FOREIGN PRESSO σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License