Τσεχία, Πράγα: έφοδος μπάτσων σε κατάληψη και σύλληψη 100 καταληψιών

Στη Πράγα καταληψίες μπήκαν σε ένα εγκατειλημένο σπίτι αλλά ακολούθησαν σφοδρές επιθέσεις μπάτσων στα οδοφράγματα και τελικά μπήκαν στο σπίτι και έπιασαν τους συντρόφους.

post image

Το έμαθα την ώρα που γινότανε από συζήτηση στο IRC με ένανε που κατάφερε να γυρίσει σπίτι σώος ενώ όλους τους φίλους του τους έπιασαν. Εδώ σας μετέφρασα πρόχειρα μερικές ειδήσεις που βρήκα. Τις μεταφράσεις τις έβαλα στο μεταφραστικό wiki στο οποίο μπορείτε να μπήτε κι εσείς να βοηθάτε: http://metafrasi.squat.gr/

προηγούμενη είδηση: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1078588

νέα από εδώ: http://friendfeed.com/bzzzwa

μερικά νέα: η δίκη άρχισε με δυο κορίτσια που κατηγορούνται. είναι κλειστή στο κοινό, μόνο δημοσιογράφοι μέσα. δεν αφήνουν ούτε τους γονείς να δουνε τα παιδιά τους. 100 αλληλλέγγυοι μαζεμένοι απ'έξω.

Πρώτα η είδηση για τη κατάληψη, μετά για την έφοδο, τελικά η δήλωση των καταληψιών πριν τη κατάληψη:


http://squat.net/en/news/prague120909.html

Κατάληψη σπιτιού στη Πράγα, γειτονιά αρ. 2

Αυτή τη στιγμή (από τις 16 η ώρα περίπου, 12 Σεπτέμβρη 2009), ένα σπίτι στη γωνία των δρόμων Απολινάρσκα (Apolinarska) και Να Σλουπί (Na Slupi) βρίσκεται υπό κατάληψη. Αυτό το σπίτι επιλέχτηκε για διάφορους λόγους: είναι άδειο εδώ και πολλά χρόνια, παρατημένο και αφημένο να χαλάει. Ακόμα και η μικρότερη επισκευή δεν έχει γίνει και η σκεπή είναι σπασμένη με το νερό να μπάζει μέσα. Από την άλλη, η πόρτα και τα παράθυρα είναι καλά τοιχισμένα, κι έτσι κανείς δε μπορεί να ζήσει εκεί.

Σύμφωνα με μια διαφήμιση δημοπρασίας, το σπίτι θα ήταν “ένα ιδανικό μέρος για πολυτελή διαμερίσματα και εμπορικούς χώρους”, κάτι που σημαίνει άλλη μια νίκη του κέρδους και μιας από τις κύριες ανάγκες των κατοίκων της πόλης, που μπορούν να δουν νεόχτιστα πολυτελή σπίτια, αλλά όχι φτηνή κατοικία, σαν η ανάγκη για αυτή να μην υπήρχε καν. Αυτό το συγκεκριμένο σπίτι είναι συνέχεια ασφαλισμένο εναντίων όλων αυτών, που δεν έχουν ένα μέρος να μείνουν, επειδή αυτό υπάρχει μόνο για να υπηρετεί τους πλούσιους και για εμπορικούς σκοπούς, κάτι που ως διαδικασία συμβαίνει σε ολόκληρο το κέντρο της Πράγας. Και γίνεται μια βιτρίνα, στερημένη από κάθε σημάδι καθημερινής ζωής αυτών που δεν μπορούν να πληρώσουν για πανάκριβα σπίτια και αυτών που δεν ψωνίζουν από κυριλέ μαγαζιά.

Το κτίριο των πρώην λουτρών έχει μια ιστορία από το 1932 και η υπόθεσή του είναι περίπλοκη: οι μεσίτες, που έχουν το σπίτι, δεν μπορούν να το ξεφορτωθούν επειδή μάλλον είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση, και το σπίτι χρησιμοποιείται τώρα ως υποθήκη. Το σπίτι βγήκε σε πλειστηριασμό το 2002, αλλά χωρίς επιτυχία. Θα μπορούσε μετά να πέσει σε πολύ πιο άσχημη κατάσταση τα επόμενα χρόνια ή θα μπορούσε να γίνει ένα πολιτιστικό και κοινωνικό στέκι, διαφορετικό από τη μονοτονία του κέντρου της Πράγας. Ένα μέρος που δεν θα υπηρετούσε μόνο αυτούς που θα ζούσαν εκεί, αλλά το ευρύ κοινό που δεν έχει κάτι παρόμοιο στο κέντρο της πόλης...

Πηγή στα Τσέχικα: http://teta.milada.org

----


http://squat.net/en/news/prague130909.html

Πράγα: κράτηση 100 ατόμων και έξωση καταληψιών

Σήμερα γύρω στις 7 η ώρα (13η Σεπτέμβρη 2009), ο νέος κατειλημμένος χώρος εκκενώθηκε από την αστυνομία. Περίπου 25 άτομα, που είχαν καταλείψει το σπίτι και κάθονταν στη στέγη, συνελήφθησαν. Ανακοινώθηκε στα καθεστωτικά μέσα πως μπορεί  να τους πάνε δικαστήριο τη Δευτέρα, για μια γρήγορη κρίση.


Το απόγευμα, πολλά άτομα (ίσως γύρω στα 70) που υποστήριζαν τη κατάληψη στους δρόμους, συνελήφθησαν. Η αστυνομία χρησιμοποίησε εξαιρετική βία και πολλές διαφορετικές τακτικές και όπλα. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σχετικά με μερικούς τραυματισμένους διαδηλωτές, αλλά κανένας σοβαρός τραυματισμός δεν αναφέρθηκε.

Επίσης ανακοινώθηκε πως οι καταληψίες ίσως να φάνε μέχρι και δύο χρόνια φυλακή.

Παρακαλώ, δείξτε την αλληλεγγύη σας!

http://sept09.squat.netεπικοινωνία: sept09ATsquatDOTnetΑυτή η κατάληψη ήταν μέρος της βδομάδας ανυπακοής, που θα συνεχίσει μέχρι τη 19η Σεπτέμβρη και θα προσφέρει πολλές δράσεις, μουσική και ένα καρναβάλι “κάν’το μόνο σου” στους δρόμους της Πράγας, το πρόγραμμα όλης της βδομάδας και την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

http://neprizpusobivi.fnf.cz


----

http://squat.net/en/news/prague_a130909.htmlΠράγα: νέα από τη χθεσινή δράση


Μια απόπειρα κατάληψης έγινε εχθές στη Πράγα. Εδώ είναι νέα από τους δρόμους:


Στις 14:00 περίπου 300 άτομα μαζεύτηκαν σε ένα μέρος που είχε ανακοινωθεί δημόσια. Μετά από μιάμιση ώρα έκαναν πορεία προς ένα εγκατειλημένο κτίριο, που τα ΜΜΕ ήδη ανέφεραν ως πιθανό στόχο των καταληψιών. Αλλά αυτό ήταν απλά για να κοροϊδέψουμε την αστυνομία – την ίδια ώρα μια ομάδα 20 ατόμων έκαναν κατάληψη ενός άδειου σπιτιού εκεί κοντά, ακριβώς δίπλα από το αστυνομικό τμήμα.


Όταν η κοκκινόμαυρη σημαία υψώθηκε στο σπίτι, άνθρωποι άρχισαν να έρχονται. Μετά από ένα σύντομο πάρτι μπροστά από το σπίτι και όταν αρκετά άτομα από τη πορεία μπήκαν στο σπίτι, η αστυνομία επιτέθηκε στη διαδήλωση, προσπαθώντας να συλλάβει ένα παιδί με μάσκα (που είναι παράνομο στη Τσεχία). Απελευθερώθηκε δυο φορές ειρηνικά (με παθητική αντίσταση), αλλά τελικά τον συνέλαβαν.

Μετά από αυτό, η αστυνομία επιτέθηκε στη διαδήλωση απροειδοποίητα και με όλες της τις δυνάμεις – οι άνθρωποι στεκόντουσαν ύσηχοι, κανείς δεν συγκρουόταν, πολλές φορές ανακοινώθηκε ότι είναι μια ειρηνική διαδήλωση και ότι κανείς δεν θα συγκρουστεί, ότι το μόνο που θα έκαναν θα ήταν παθητική αντίσταση. Αλλά η επίθεση ήταν πραγματικά κτηνώδης, η χειρότερη από τη διαμαρτυρία εναντίων του ΔΝΤ το 2000. Γκλομπ, τηλεσκοπικά γκλομπ, δακρυγόνο, χειροβομβίδες κρότου... Πολλά άτομα χτυπήθηκαν και περίπου 100 συνελήφθησαν.

Οι συλληφθέντες έξω από το σπίτι απελευθερωνόντουσαν κατά τη διάρκεια της ημέρες, κατηγορούμενοι για μικρά πλημμελήματα (minor misdemeanour).


Τη Κυριακή το πρωί, η αστυνομία επίσης μπήκε στο σπίτι με ένα  αλυσοπρίονο και άλλα  βαριά εργαλεία. Οι συλληφθέντες από το σπίτι – 22 άτομα – είναι ακόμα υπό κράτηση και θα πάνε δικαστήριο τη Δευτέρα ή τη Τρίτη. Κατηγορούνται ότι “χρησιμοποίησαν παρανόμως χώρο κατοικίας ή μη-κατοικίας” (“illegal using of flat, residential space or non-residential space”) με μέγιστο 2 χρόνια φυλακή. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένα άτομο από τη Φινλανδία.

----

http://squat.net/en/news/prague_b130909.htmlΠράγα: κι άλλα νέα από τη 12η Σεπτέμβρη


Σας στέλνω μερικές εικόνες και βίντεο από τη πρώτη μέρα της δράσης, και σύντομη περιγραφή του τί έγινε.


Μαζευτήκαμε σε μια πλατεία στη Πράγα, μετά από μια ώρα κάποιου προγράμματος αρχίσαμε πορεία στη πόλη και κάναμε πως θα προχωρούσαμε σε κατάληψη ενός σπιτιού στο δρόμο μας. Εν τω μεταξύ μια άλλη ομάδα σιωπηλά κατέλαβε ένα άλλο σπίτι εκεί κοντά και μας έκανε σινιάλο. Μετά από το σήμα τους, πήγαμε σε εκείνο το σπίτι, και αρχίσαμε να υποστηρίζουμε τους μέσα. Μερικοί πέρασαν το σπίτι (τώρα ήταν κάπου 25 άτομα μαζί με ένα δημοσιογράφο), και μετά η αστυνομία μας επιτέθηκε, και μας έδιωξε από το σπίτι.. θέλανε να μας κρατήσουνε σε απόσταση απ το σπίτι. Μετά από δίωρη διαπραγμάτευση με πραγματικά υψηλόβαθμους αστυνομικούς, μια γυναίκα από τους ιδιοκτήτες με ό,τι χαρτιά χρειαζότανε μας είπε ότι δεν μας θέλανε στο σπίτι. Μετά από άλλη μια ώρα προβοκατόρικα πιάσανε δυο φίλους μας, κι έτσι έγιναν κάποιες πράξεις εναντίων αυτού. Μετά δίχως να περιμένουν, οι μπάτσοι άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνο στο δρόμο, και τρεια εκρηκτικά (σαν πολλά μπαμ) και άρχισαν να μας χωρίζουν και έπιασαν κι άλλους 5. Υπήρξαν μερικοί τραυματισμένοι. Ξαναγίναμε ομάδα στη πλατεία, και αποφασίσαμε να πάμε, και προσπαθήσαμε να υποστηρίξουμε τους συντρόφους μας στο σπίτι. Όλη η περιοχή ήταν κλεισμένη, κι έτσι πήγαμε πίσω από το σπίτι, όπου είχαν τη λιγότερη άμυνα. Φτιάξαμε οδοφράγματα, και χωρίσαμε σε δυο ομάδες (η μια είχε περίπου 20 άτομα και η άλλη κάπου στα 40). Η πρώτη ομάδα κανονικά θα αμυνόταν στο οδόφραγμα και η δεύτερη και επιτίθονταν στους μπάτσους. Αλλά μας αιφνιδίαζαν δυο αστυνομικά βαν που ήρθανε με περίπου 20 μπάτσους αντίστοιχους των ΜΑΤ, και δώσαμε σπληνιάζω στα παιδιά στο δρόμο, αλλά μόνο οι μισοί από την “ομάδα του οδοφράγματος” κατάφερε να ξεφύγει, και οι υπόλοιποι από αυτή την ομάδα και όλη η άλλη ομάδα που επιτήθονταν στους μπάτσους συνελήφθησαν.

Τα ΜΑΤ μπήκανε στο σπίτι γύρω τις 5 το πρωί, χρησιμοποίησαν ό,τι είχανε, ακόμα και ένα στρατιωτικό όχημα ως οδόφραγμα. Και μετά από μια ώρα εισχώρησης μέσα από οδοφράγματα τελικά έφτασαν στο σπίτι και συνέλαβαν όλους τους καταληψίες στο σπίτι και τη σκεπή του.

Μέχρι τώρα είχαμε 100 συλληφθέντες (οι περισσότεροι είναι ήδη ελεύθεροι με μόνο παράκουση αρχής) και άλλοι 25 (μαζί με το δημοσιογράφο) είναι με το έγκλημα της χρήσης του σπιτιού... Τη Δευτέρα, θα γίνει μια γρήγορη δίκη.

Σας ζητούμε να δώσετε ό,τι υποστήριξη μπορείτε.

Μέσα σε αυτή τη βδομάδα δράσεων, θα καταλάβουμε άλλο σπίτι.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΣΤΗ ΠΡΑΓΑ!! ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ!! (φαγητό και μέρος για ύπνο είναι έτοιμα)

τώρα οι φωτό και τα βίντεο:

http://tn.nova.cz/zpravy/regionalni/shr... iceli.htmlhttp://www.ct24.cz/gallerywindow.php?at_id=66608

----

Αυτό το Σεπτέμβρη θα θέλαμε να κάνουμε κατάληψη σε ένα σπίτι στη Πράγα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετό καιρό, για να το ανοίξουμε για διάφορες δραστηριότητες και για στέγη για αυτούς που δεν μπορούν, ή δεν θέλουν, να πληρώνουν ακριβά νοίκια. Λέγοντας δραστηριότητες εννοούμε οργάνωση συναυλιών, πάρτι με χορό, ατελιέ, κινηματογράφο, θέατρο, εργασίες και συζητήσεις, συναντήσεις διάφορων συλλογικοτήτων, ομαδικά γεύματα. Το πρόγραμμα αυτού του κέντρου επίσης εξαρτάται στους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής – θα θέλαμε να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας και να έχουμε υπ’ όψι τις ανάγκες τους και τις επιθυμίες τους. Ζωντανεύοντας ένα νεκρό σπίτι και εισάγωντάς το στη γειτονιά φέρνει κάτι καινούργιο, κάτι που δε μυρίζει φορολογία ή χρηματοδότηση από την ΕΕ ή διαφημίσεις και μανία για κέρδος. Θα θέλαμε να δώσουμε μια εναλλακτική δωρεάν πρόταση. Και θέλουμε όλοι να μάθουν από αυτό.

Σκεφτόμαστε για τα Ungdomshuset, Köpi και Rozbrat επίσης – ξέρουμε ότι θα έχουμε προβλήματα με το νόμο. Η χρήση σπιτιών είναι παράνομη – είναι σαν τη κλεψιά. Θε φοβόμαστε να πάρουμε κάτι που έχει μείνει πολύ καιρό παρατημένο και περιμένει να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Ο κόσμος στον οποίο οι πλούσιοι πετάνε ολόκληρο το πιάτο αντί να ρισκάρουν ο φτωχός να πάρει λίγο είναι τρελός. Εκτός από ένα δυνατό παράδειγμα του λιγότερο ανεπτυγμένου κόσμου, είναι επίσης πως στις “πλούσιες χώρες” οι διαφορές μεταξύ φτωχών και πλουσίων μεγαλώνουν (και λόγω των κρίσεων θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν). Εκεί από τη μία υπάρχουν αυτοί με τα πολλά, και από την άλλη η φτώχεια μεγαλώνει. Οι πολιτικοί κάνουν τόσα πολλά για προστατέψουν τα συμφέροντα των ισχυρών και να τους προστατέψουν από τους φτωχούς. Οι αντιπρόσωποι που έχουμε ψηφίσει ξέρουν πολύ καλά ότι το κέρδος βγαίνει από οτιδήποτε και πως το καλύτερο είναι να το πάρεις από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Αυτός ο κόσμος, στον οποίο το δημόσιο συμφέρον συμμορφώνεται με τη βίαιη λογική των επιχειρήσεων, δεν έχει το δικαίωμα να αποκαλείται δίκαιος.

Δεν δεχόμαστε την ηθική της ιερής ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Δεν θα κλέβαμε ποτέ κάποιον που θα βασανιζόταν από αυτό. Οι μεσίτες, οι επενδυτές και οι εταιρίες ποτέ δεν θα βασανιστούν. Ζούμε σε ένα περίεργο κόσμο όπου όλα μετριούνται με λεφτά, ένα κόσμο που πρέπει να ζούμε με κανόνες που θεωρούμε ηλίθιους, και από τη μεριά ενός που δεν έχει τίποτε πραγματικά είναι χωρίς σημασία. Αυτοί οι κανόνες έχουν νόημα μόνο για αυτούς που δεν ξέρουν τί άλλο θα μπορούσαν να θέλουν και πώς να προστατέψουν αυτά που έχουν. Δεν θέλουμε να έχουμε σχέση με τα λεφτά ή με αυτούς που τα ελέγχουν. Δεν θέλουμε να είμαστε υπάλληλοι, δεν θέλουμε να παραδίδουμε το χρόνο μας και την ενέργειά μας για αυτά τα χαζόχαρτα, δεν θέλουμε να ζούμε μια βαρετή ανικανοποίηση. Ωστόσο, δεν φοβόμαστε να δουλέψουμε. Θέλουμε να επιδιορθώσουμε το σπίτι που θα κάνουμε κατάληψη, θέλουμε να καλλιεργήσουμε το κήπο και θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέρος για άξια ζωή και αυτο-δημιουργίας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέρος που θα δουλεύει διαφορετικά από τον έξω κόσμο (με αυτο-οργάνωση, χωρίς ιεραρχία, και με συλλογικές αποφάσεις) και θα φέρνει κάτι διαφορετικό (μη-εμπορική κουλτούρα, χώρος για ελεύθερο αυτο-καθορισμό, ευρύ γκάμα δράσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες). Εμείς, που δεν διάλεξαμε αυτό το κόσμο για τη ζωή μας, διαφωνούμε κάθετα με το τρόπο που δουλεύει και το πού πηγαίνει, μαχόμαστε για το χώρο που θα δημιουργήσουμε σύμφωνα με τις ιδέες και τα όνειρά μας.

http://sept09.squat.net/


Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License