Εξέγερση αυτή την ωρα στο κέντρο κράτησης της Παγανής

Εξέγερση στις φυλακές της Παγανής

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται εξέγερση στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Παγανή Μυτιλήνης. Πρόκειται για το ίδιο κέντρο, που όλο τον τελευταίο καιρό διαρρέουν πληροφορίες και βίντεο για τις άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών.
Οι μετανάστες έχουν προβεί σε αποκαθήλωση καγκέλων, και έχουν ανάψει φωτιές στον προαύλιο χώρο.
Στο σημείο βρίσκεται μικρός αριθμός αλληλέγγυων και κρίνεται επιτακτική η παρουσία και άλλου κόσμου. Όποιος μπορεί, να ανέβει οσο το δυνατόν συντομότερα στο κέντρο.

Περισσότερες πληροφορίες στη συνέχεια

από No Border 22/09/2009 4:56 μμ.


post image
Συνολικά έχουν εξέλθει στον προαύλιο χώρο κρατούμενοι από τα 3 δωμάτια-κλουβιά του ισογείου, ενώ επικρατεί μεγάλη αναστάστωση και στον πάνω όροφο.

Εικόνες:

από No Border 22/09/2009 5:04 μμ.


post image
Στο σημείο έχουν φτάσει συνεργεία των τοπικών τηλεοπτικών καναλιών.
Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης από αλληλέγγυο κόσμο

Εικόνες:

από No Border 22/09/2009 5:25 μμ.


Στο σημείο έχουν καταφθάσει δυνάμεις των ΟΠΚΕ και έχουν παραταχθεί στο δρομάκι που οδηγεί στην πίσω είσοδο της φυλακής.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και οι μετανάστες απαιτούν να τους δωθεί άμεσα το χαρτί που τους εξασφαλίζει νόμιμη παραμονή στη χώρα για 30 μέρες, και να τους αφήσουν να φύγουν.
Στο κέντρο μέσα κρατούνταν αυτές τις μέρες πάνω από 600 άτομα, ενά κατα τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας έφτασε ένα λεοφωρείο το οποίο έφερε 40 νεόυς μετανάστες.
Είναι άγνωστο το τι θα ακολουθήσει

Τελείως συμπληρωματικά, οι Βερολινέζοι σύντροφοι που ήρθαν στο No Border Camp θα πραγματοποιήσουν σε 2 ώρες από τώρα ανοιχτή απολογιστική συνέλευση σε στέκι του Βερολίνου.

από No Border 22/09/2009 8:06 μμ.


post image
Οι ενήλικες μετανάστες έχουν γυρίσει από μόνοι τους πίσω στα δωμάτια. Έξω πααραμένουν οι ανήλικοι οι οποίοι και συνεχίζουν να απαιτούν να τους δωθούν τα απαραίτητα χαρτιά και να αφεθούν ελεύθεροι.
Όλοι οι φύλακες του κέντρου κράτησης έχουν βγει από το χώρο ενώ απέξω παραμένουν αλληλέγγυοι-ες.

Εικόνες:

από 4711 22/09/2009 9:08 μμ.


post image
Οι περίπου 40 ανήλικοι που αρνούνταν να επιστρέψουν στα, ψιλοθερινά, κελιά τους επέστρεψαν πριν λίγο. Μετά από αυτό αποχώρησε κι ο αλληλέγγυος κόσμος.

Εικόνες:

από 4711 22/09/2009 10:08 μμ.


post image
Οι μετανάστες έσπασαν τις πόρτες από τρεις θαλάμους και τα κάγκελα από τον δεύτερο όροφο και βγήκαν στην αυλή της φυλακής, κατακτώντας τουλάχιστον έτσι τον αξιοπρεπή προαυλισμό που τους αρνούνται. Έκαψαν κάποια στρώματα και ρούχα και φώναζαν συνθήματα για 5 περίπου ώρες.

Όπως μας είπαν κάποιοι, δεν ήταν στις προθέσεις τους να δραπετεύσουν, μπορούσαν πολύ εύκολα να το κάνουν αυτό, θέλουν "απλώς" να βγουν απ' τη φυλακή της Παγανής, με το χαρτί της διοικητικής απέλασης, και να συνεχίσουν.

Η άποψή τους για την ελλάδα, την ευρώπη και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους έχει κλονιστεί ισχυρά. "Αν ήξερα ότι θα συμβεί αυτό δεν θα ξεκινούσα καν" μας είπε ένας. "Έχω πετάξει πολλά χρόνια δουλειάς μέσα σ' αυτή τη φυλακή", ένας άλλος.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, έφτασε ένα ακόμα λεωφορείο με 40 περίπου μετανάστες, οι οποίοι περίμεναν σε αυτό όλες αυτές τις ώρες, παίρνοντας ως πρώτη εικόνα από τη φυλακή τους την εικόνα της εξέγερσης. Στη μεταφορά τους συμμετείχαν και δύο άντρες της Frontex, η οποία έχει σταματήσει τις περιπολίες της στη θάλασσα και επικεντρώνεται σε ελέγχους χαρτιών στο λιμάνι.

Οι ανήλικοι, που αρνήθηκαν αρχικά να γυρίσουν στα κελιά τους, πήραν την υπόσχεση του νομάρχη, που  έφτασε εκεί μετά από 3 ώρες, πως θα απελευθερωθούν μέχρι την Παρασκευή όπως και ότι θα τους δοθούν εισιτήρια για το καράβι. Ήταν εξαιρετικά δύσπιστοι για τις υποσχέσεις αυτές, τις οποίες κι έχουν ξανακούσει. Ο νομάρχης "δεσμεύτηκε", επίσης, πως θα ξανανοίξει τις παλιές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ (που είχαν λειτουργήσει για λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια του NoBorder ως χώρος υποδοχής, με ανοιχτές πόρτες και χωρίς μπάτσους) για να πηγαίνουν κατευθείαν εκεί οι οικογένειες, να καταγράφονται και να φεύγουν. Το ΠΙΚΠΑ έχει δυνατότητα φιλοξενίας, εν όψει χειμώνα, 40 περίπου ατόμων.

Οι μετανάστες αποφάσισαν μόνοι τους να γυρίσουν στα κελιά τους, στα οποία ταχύτατα άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης από συνεργεία ηλεκτροσυγκολλητών. Είπαν, ειδικά οι ανήλικοι, πως αν χρειαστεί θα το ξανακάνουν.

Εικόνες:

Αρχεία:

από 4711 22/09/2009 11:40 μμ.


post image
στην πρώτη σε κύκλο τύπος της Frontex

Εικόνες:

από LA 24/09/2009 3:45 μμ.


Μεταξύ γερμανικών ομάδων που συμμετείχαν στο No Border, συζητιέται η πρόταση να οργανωθεί μια ημέρα με πανευρωπαϊκά συντονισμένες δράσεις, έχοντας ως κύριο θέμα το Κέντρο Κράτησης της Παγανής και τα κέντρα κράτησης μεταναστών ευρύτερα. Πιθανότατες ημερομηνίες περί τα μέσα με τέλη Οκτώβρη.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License