Μυτιλήνη - Πορεία ενάντια στα κέντρα κράτησης

Πορεία ενάντια στα κέντρα κράτησης

Ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα με επιτυχία η πορεία που είχε καλεστεί στη Μυτιλήνη ενάντια στα κέντρα κράτησης μεταναστών. Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 250 άτομα (αριθμός πολύ ικανοποιητικός για τα δεδομένα της πόλης), από διάφορους πολιτικούς χώρους αλλά και από μετανάστες που είχαν αφεθεί τις προηγούμενες μέρες ελεύθεροι από τη φυλακή της Παγανής. Υπήρχε αρκετά καλός παλμός, και στο πέρασμα της από τα διάφορα σημεία της πόλης, πραγματοποιήθηκε αφισοκόλληση και μοίρασμα κειμένων. Μετά την ολοκλήρωσή της, ομάδα συντρόφων πραγματοποίησε κατάληψη στο κτήριο παπαρίσβα του πανεπιστημίου αιγαίου με σκοπό τη στέγαση αλλά και την ανταλλαγή εμπειριών με περίπου 25 μετανάστες οι οποίοι έχουν παραμείνει άστεγοι στο νησί και δε μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους καθώς το επόμενο καράβι φεύγει αύριο το απόγευμα.

 

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνέλευση στο ισόγειο του κτηρίου!

 

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε από τους/τις συντρόφους/ισσες κατά τη διάρκεια της πορείας.

Αρχεία:

από Αλληλέγγυοι/ες στους αγώνες των μεταναστών 31/10/2009 12:23 πμ.


Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου λιμενικοί ανέσυραν τα πτώματα 3 γυναικών και 5 ανήλικων παιδιών από τις ακτές της Λέσβου. Είναι 8 ακόμα νεκροί στην ατέλειωτη λίστα δολοφονηθέντων στη θάλασσα του Αιγαίου (511 καταγεγραμμένοι νεκροί την τριετία 2006-2008), κατά την προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τον «δυτικό παράδεισο» της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Αρνούμενοι να συνεχίσουν να ζουν την εξαθλίωση στις χώρες τους, συνθήκη η οποία προκαλείται από τα τοπικά και παγκόσμια αφεντικά, «επιλέγουν» το δρόμο της μετανάστευσης. Η διατήρηση αυτής της εξαθλίωσης, είναι απαραίτητη για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του καπιταλισμού.

Οι περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησής τους μεταξύ άλλων, διευκολύνουν στη συγκρότηση και αναπαραγωγή ενός υποταγμένου και φτηνού εισαγόμενου εργατικού δυναμικού. Συνεπείς σε αυτή τη πολιτική οι «φρουροί» των συνόρων (Frontex, Λιμενικό, Στρατός) κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν το ζητούμενο, το οποίο δεν είναι μόνο να μη περάσουν όλοι, αλλά αυτοί που θα τα καταφέρουν να παραμείνουν όσο το δυνατό περισσότερο εξαθλιωμένοι, φοβισμένοι και άρα άμεσα εκμεταλλεύσιμοι.

 

Η «υποδοχή» τους στις ευρωπαικές χώρες είναι στο ίδιο πνεύμα. Το πρώτο πράγμα που τους περιμένει είναι ο εγκλεισμός τους σε κέντρα κράτησης-φυλακές  όπως αυτό της Παγανής, όπου εκατοντάδες άνθρωποι στοιβάζονται και ξυλοκοπούνται με σκοπό την πειθάρχηση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ξυλοδαρμός δεκαεφτάχρονου παλαιστινίου την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου από 4  μπάτσους αμέσως μετά την επίσκεψη του υφυπουργού «Προστασίας του Πολίτη» στη φυλακή της Παγανής, όταν οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν ζητώντας τα αυτονόητα. Με την καταγγελία του ξυλοδαρμού και τη δημοσιοποίηση της είδησης, ενεργοποιήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί συγκάλυψης που διαθέτει το κράτος. Οι μετανάστες που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες αφού αρχικά εκβιάστηκαν με παράταση της κράτησής τους για τους επόμενους 8 μήνες, στη συνέχεια τους δόθηκε εντολή απέλασης,  με σκοπό να φύγουν από το νησί και να μην είναι δυνατές οι καταθέσεις τους. Έντονες πιέσεις, απειλές ακόμα και προσπάθεια δωροδοκίας δέχθηκε ο ίδιος ο παλαιστίνιος με αποτέλεσμα την απόσυρση της μήνυσης που είχε καταθέσει. Η ΕΔΕ που διατάχθηκε για τα μάτια του κόσμου, γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμία «απόδοση ευθυνών», ούτε να αποτρέψει ανάλογες ενέργειες στο μέλλον.

Με την έξοδό τους από τα κέντρα κράτησης, οι συνθήκες που έχουν να βιώσουν δεν είναι καθόλου καλύτερες. Οδηγούνται σε κοινωνικά κατασκευασμένα γκέτο, όπως αυτό του Αγ.Παντελεήμονα, με σκοπό τον διαχωρισμό τους από την υπόλοιπη κοινωνία, ζώντας υπό τη συνεχή απειλή του ελέγχου της αστυνομίας αλλά και της δράσης των παρακρατικών. Πρόσφατο παράδειγμα, η προσαγωγή και ο βασανισμός ακόμα και με ηλεκτροσόκ, του εικοσιπεντάχρονου πακιστανού Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ στο ΑΤ Νίκαιας που οδήγησε στο θάνατό του.

 

Υπό το καθεστώς ομηρίας, που εξασφαλίζει η μη χορήγηση πολιτικού ασύλου ή άδειας παραμονής, οι μετανάστες εξωθούνται στη μαύρη εργασία χωρίς να τους παρέχεται κανένα εργασιακό δικαίωμα, δουλεύοντας υπό άθλιες συνθήκες σε κάθε λογής σύγχρονο κάτεργο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κατάλογος των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων είναι γεμάτος από ονόματα μεταναστών.

 

Όπως βρεθήκαμε η μία δίπλα στον άλλο στα οδοφράγματα της εξέγερσης του Δεκέμβρη, έτσι και τώρα ο αγώνας παραμένει κοινός, είτε πρόκειται για εξεγέρσεις μέσα στα κέντρα κράτησης, είτε για εργατικούς αγώνες, είτε για τις καθημερινές μάχες επιβίωσης που δίνουμε έχοντας να αντιμετωπίσουμε κράτος και παρακράτος. Για εμάς, ο αγώνας με τους μετανάστες δεν είναι ένας αγώνας για μία ειρηνική συνύπαρξη μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού, είναι αγώνας για την ανατροπή του υπάρχοντος που θα οδηγήσει στην κοινωνική απελευθέρωση.

 

 

20 ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΖΕΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

ΣΦΑΙΡΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

 

Αλληλέγγυοι/ες στους αγώνες των μεταναστών

από no one is illegal 31/10/2009 2:02 πμ.


post image
pagani simera: oute astinomia pia oute nomarxia! to kentro kratisis echi apo meras tis portes ton kelion anixtes meta tin teleftea exegersi ke simera sto xoro tou proavlismou echou stisi i pitsirikades agona podosferou. enas grafi xana ke xana tin lexi freedom. to pano tis diadilossi kratagane i prosfiges pou molis apeleftherothikan tis teleftees meres alla apo elipsi isitirion i xrimaton ixane mini na kimounte sto limani.

Εικόνες:

από Κατάληψη Παπαρισβα 31/10/2009 12:08 μμ.


Η κατάληψη στο κτήριο παπαρίσβα του πανεπιστημίου αιγαίου, για τη στέγαση και πληροφόρηση των μεταναστών συνεχίζεται. Καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες και υπάρχει περίπτωση για απαγόρευση απόπλου των πλοίων, η κατάληψη αναμένεται να συνεχιστεί.
Όσοι/ες επιθυμούν να την ενισχύσουν μπορούν να περάσουν. Επιθυμητή είναι ακόμα και η ενίσχυση με τρόφιμα για την σίτιση των μεταναστών.


Αυτή τη στιγμή γίνεται ενημέρωση των μεταναστών από δικηγόρους

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License