Μύθοι και αλήθειες για τη «δράση» του Indymedia

Άρθρο από το 'Έθνος' για indymedia...


Μύθοι και αλήθειες για τη «δράση» του Indymedia
Ο πολυσυζητημένος ιστότοπος που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια ζωής βρίσκεται σε δικαστικές περιπέτειες που θα κρίνουν το μέλλον του     «E» 21/11
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Ραντεβού στις δικαστικές αίθουσες δίνουν Indymedia και εισαγγελικές αρχές, ένα ραντεβού που θα κρίνει τη συνέχιση ή μη της «δράσης» του πιο πολυσυζητημένου ιστότοπου των ημερών. Νομικές πηγές εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο το Indymedia να «κατέβει» από τον παγκόσμιο ιστό. Καρφί στο μάτι των διωκτικών αρχών πολλών κρατών, μέσο που μεταδίδει ειδήσεις που πουθενά αλλού δεν θα δημοσιεύονταν (όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του), σημείο αναφοράς και συντονισμού ακτιβιστών και αντιεξουσιαστών, το Indymedia συμπληρώνει τα δέκα του χρόνια αυτές τις μέρες.

Τα δραματικά γεγονότα στη Γένοβα οδήγησαν στη δημιουργία του athens.indymedia προς το τέλος του 2001.

Παιδί του κινήματος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, γεννήθηκε μέσα από τις φλόγες των οδοφραγμάτων της πρώτης διαδήλωσης ενάντια στους παγκοσμιοποιημένους θεσμούς της οικονομίας της αγοράς στο Σιάτλ τοn Νοέμβρη του 1999. Η ιδέα απλή: αδιαμεσολάβητη πληροφόρηση που θα φωτίζει τα γεγονότα από την οπτική γωνία όσων η φωνή τους πνίγεται από τα Μέσα.
Μια μέρα μετά τον θάνατο του μικρού Αλέξη, το βίντεο της δολοφονίας του «ανέβηκε» στο Ιndymedia.


«Παγκόσμια αντίσταση». Με το σκεπτικό αυτό και με μότο «παγκοσμιοποιήστε την αντίσταση», το Indymedia ξεκίνησε έτσι την πορεία του στον κυβερνοχώρο. Η συγκέντρωση και ροή πληροφοριών μέσα από τις σελίδες του φάνηκε πολύ χρήσιμη στους ακτιβιστές του Σιάτλ και το παράδειγμα του πρώτου ιστοτόπου ακολούθησαν κι άλλοι. Σήμερα υπάρχουν σε λειτουργία περίπου 150 τοπικά Indymedia σε όλο τον κόσμο.

Στην Ευρώπη, το Indymedia ήρθε καβαλώντας το κύμα της αντιπαγκοσμοποίησης που ξεκίνησε από το Σιάτλ και πέρασε στις πρώτες ευρωπαϊκές πορείες στην Πράγα το 2000 και -κυρίως- στη Γένοβα το 2001, όπου είχαμε και την πρώτη ευρωπαϊκή επιχείρηση καταστολής του.

Λίγο μετά τα δραματικά γεγονότα της Γένοβας κι αφού έχει δοκιμαστεί η αξία του εγχειρήματος στην πράξη, αρχίζουν οι ζυμώσεις που οδήγησαν στη δημιουργία του athens.indymedia προς το τέλος του 2001.

Η επιτυχία του αθηναϊκού Indymedia έμελλε να είναι μεγάλη, ακόμη κι αν μετρηθεί με συμβατικούς όρους, όπως δημοσιογραφικές επιτυχίες ή επισκεψιμότητα. Ιδιαίτερα σε περιόδους φοιτητικών, εργατικών ή άλλων κινητοποιήσεων το Indymedia γίνεται ένα διαδικτυακό μελίσσι. Χιλιάδες χρήστες συνεισφέρουν, δίνοντας αμεσότητα που αδύνατο να έχει ακόμη και το μεγαλύτερο δημοσιογραφικό συγκρότημα. Ακόμη κι οι «παραδοσιακοί» δημοσιογράφοι συμβουλεύονται το Indymedia για το ρεπορτάζ τους.

Η κοινωνική έκρηξη που ακολούθησε την εκτέλεση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν το καθοριστικό γεγονός που γιγάντωσε το μέσο και ενόχλησε πολλούς. Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ με τις επερωτήσεις τους ζητούσαν επιμόνως την παρέμβαση της Πολιτείας στη δράση του ιστοτόπου.

Αποτέλεσμα, η άσκηση ποινικών διώξεων για «παράβαση καθήκοντος» εναντίον της Πρυτανείας του ΕΜΠ, ο εξυπηρετητής (server) του οποίου τον φιλοξενούσε.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ
Ελεύθερη διακίνηση ιδεών

Η αρχική απόφαση για το στήσιμο του athens.indymedia είχε ληφθεί κατόπιν του υπολογισμού ότι ο αντικαθεστωτικός χαρακτήρας του θα ενοχλούσε και η μόνη πραγματική γραμμή άμυνας που θα μπορούσε ν’ αντέξει θα ήταν το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο διασφαλίζει την ανεμπόδιστη διακίνηση ιδεών. Η πρόσφατη δίωξη κατά του πρύτανη και του αντιπρύτανη του ΕΜΠ αποτελεί συνέχεια των εξωδίκων που είχε στείλει ο ΟΤΕ καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο το ΕΜΠ διαχειρίζεται τα κυκλώματα που του παρέχει, παρόλο που νομικά -τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη γενικότερα- ο πάροχος δεν μπορεί να επιβάλλει όρους σχετικούς με το περιεχόμενο των τηλεπικοινωνιών.

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε σχετικά με την υπόθεση των διαδικτυακών διώξεων φρονηματικού χαρακτήρα ότι ο χορός άνοιξε φέτος ενάντια στους διαχειριστές του indy.gr, που έχει προσανατολισμό ανάλογο με το athens.indymedia. Είχε προηγηθεί μήνυση που, εξαιτίας ίσως της μηδαμινής ουσίας της, είχε παραμείνει στο συρτάρι, όμως, μετά τον Δεκέμβρη ενεργοποιήθηκε.

«Χαμένα» βίντεο
Βρήκαν τον δρόμο προς τη δημοσιότητα

Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο βασανιστής του Α.Τ. Ομονοίας, η ρίψη μολότοφ από μέλη της Χρυσής Αυγής μέσα από τις γραμμές των ΜΑΤ είναι μερικά από τα θέματα που βρήκαν τον δρόμο τους προς τη δημοσιότητα μέσα απ’ το αθηναϊκό Indymedia.

Είχαν περάσει ελάχιστα λεπτά από τη δολοφονία του Αλέξη, όταν αναρτήθηκε η σχετική είδηση. Την επομένη ανέβηκε και το βίντεο της ψυχρής εκτέλεσής του.

Το βίντεο με τον σαδιστή αστυνομικό της Ομόνοιας, όπως και πολλά άλλα παρόμοιου περιεχομένου, δηλαδή αστυνομικής βίας, αλιεύθηκε απ’ το Youtube, όπου περνούσε απαρατήρητο, και αναρτήθηκε στο Indymedia για να προβληθεί ύστερα στην τηλεόραση.

Το περασμένο καλοκαίρι η γνωστή και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη συνεργασία αστυνομίας-Χρυσής Αυγής οπτικοποιήθηκε -για ακόμη μια φορά- μέσα απ’ τη σελίδα του Indymedia, όπου αναρτήθηκε η φωτογραφία ενός νεοναζί να επιχειρεί να ρίξει μολότοφ σε αντιρατσιστές διαδηλωτές ανάμεσα απ’ τα (αδιάφορα για το σκηνικό) ΜΑΤ.

Στα παραπάνω παραδείγματα δεν συμπεριλαμβάνονται πολλά παρόμοια, που συνάδουν με τον πολιτικό χαρακτήρα του εν λόγω μέσου. Ειδική αναφορά αρμόζει στο ότι στο athens.indymedia υπάρχει η καλύτερη ανατομία του ναζιστικού-υπερεθνικιστικού χώρου από τους ίδιους τους (πρώην ή και νυν) χρυσαυγίτες, που έβγαλαν εκεί τα άπλυτά τους. Τα δύο νήματα στα οποία εκτείνεται η σχετική συζήτηση προσφέρονται για μελέτη, την οποία οποιοσδήποτε υπουργός που δηλώνει ότι θα ήθελε να σπάσει τοn δεσμό αστυνομίας και Χρυσής Αυγής θα έπρεπε να κάνει.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License