Πρωτοχρονιάτικοι μποναμάδες

Πρωτοχρονιάτικοι μποναμάδες

Πρωτοχρονιάτικοι μποναμάδες

Πριν δύο μήνες έπιασα δουλειά στην αλυσίδα χαρτοπωλείο-βιβλιοπωλείο Χαρτόραμα. Αλυσίδα που διαθέτει 6 καταστήματα σε ολόκληρη την Αθήνα. Δούλευα επί δύο μήνες στο κατάστημα στο Γαλάτσι. Στις 31 Δεκεμβρίου, δέκα λεπτά πριν σχολάσω, ακριβώς μία μέρα πριν συμπληρώσω το δίμηνο μου ανακοίνωσαν την απόλυση μου.


Λίγα λόγια για τις συνθήκες εργασίας εκεί.

Πρόκειται για ένα τεράστιο κατάστημα συνολικού εμβαδού 1000 τμ το οποίο έχει ανοίξει 4 μήνες περίπου. Μέσα στους δύο τελευταίους μήνες από εκεί έχουνε απολυθεί πάνω απο 10 άτομα, ενώ μόνο 2 έχουνε παραιτηθεί. Προσέχτε: δεν τους έχουνε καλέσει δοκιμαστικά 2-3 μέρες και να τους πούνε δεν μας κάνετε, που και αυτό γίνεται σε σταθερή βάση, έχει γίνει κανονικά πρόσληψη και στον ενάμησι μήνα περίπου τους απολύουν. Αποτελεί πάγια τακτική λοιπόν της εταιρείας να απολύει κόσμο, ενδεικτικό αυτού που λέω είναι ότι μέσα σε δύο μήνες ήμουν πια ο τρίτος σε αρχαιότητα εργαζόμενος και μόνο άλλη μία συνάδελφος δούλευε από την αρχή της λειτουργίας του καταστήματος εκεί, η οποία και μάλλον απολύθηκε χτες μαζί μου.

Επίσης πάγια τακτική της εταιρείας είναι να κάνει τις "απολύσεις" με τον εξής τρόπο: Πρώτα σου ανακοινώνουν στο τέλος της βάρδιας ότι σταματά η συνεργασία. Εκείνη τη στιγμή σπάνια θα πάρει κανείς το χαρτί της απόλυσης, το πιο σύνηθες είναι μετά από δύο τρεις μέρες θα σε καλέσουνε να υπογράψεις την οικειοθελή παραίτηση και να πάρεις τα χρήματα σου. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν τον περιορισμό των απολύσεων που επιβάλλει η εργατική νομοθεσία.

Πάμε παρακάτω.

Ενώ το κατάστημα είναι βιβλιοχαρτοπωλείο ουδείς έχει τη σύμβαση του βιβλίου παρόλο που συχνά πυκνά συνάδελφοι που δεν είναι σε αυτά τα πόστα πηγαίνουν στο βιβλιοπωλείο να βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση, το οποίο βρίσκεται στο πατάρι πάνω από το κυρίως κατάστημα.

Ουδείς από τους συναδέλφους που βρίσκεται ταμείο δεν παίρνει το επίδομα ταμείου που προβλέπεται από τη σύμβαση του εμπορίου.

Καθαρίστρια για ένα κατάστημα 1000 τμ δεν υπάρχει. Τα πάντα καθαρίζονται από εμάς τους ίδιους. Πατώματα, λεκάνες, πεζοδρόμια μέχρι και τους κάδους του δήμου έχουμε τραβήξει να τους σκουπίσουμε από κάτω επειδή "καθαριότητα ίσον πολιτισμός" που λέει και το αφεντικό.

Ο χώρος βιντεοσκοπείται με περίπου 12 ή 15 κάμερες. Δεν υπάρχει καμία ειδοποίηση είτε για τους πελάτες είτε για το προσωπικό.

Αποδυτήρια για ένα κατάστημα με 10 άτομα προσωπικό δεν υπάρχουν. Εκτός αν αποδυτήρια μπορεί να ονομαστεί ο χώρος μπροστά από τους καμπινέδες στον οποίον δεν υπάρχει περίπτωση να μπορείς να κάτσεις να κάνεις το διάλλειμα σου. Δεν υπάρχει καν μια κρεμάστρα να κρεμάμε τα μπουφάν μας. Πρέπει να τα κάνουμε μπόγους και να τα βάζουμε σε μία μικρή ραφιέρα τριών ραφιών.

Καθίσματα δεν υπάρχουνε πουθενά σχεδόν. Στα ταμεία υπάρχει μόνο ένα κάθισμα, αυτό της προισταμένης. Ακόμα και απο τους δύο υπολογιστές που υπάρχουν στο κατάστημα μόνο ο ένας έχει καρέκλα και αυτός είναι στο βιβλιοπωλείο. Ο δεύτερος υπολογιστής είναι σχεδόν στο πάτωμα και για να κάνουμε μία εκτύπωση ή να στείλουμε ένα φαξ πρέπει να είμαστε γονατιστοί. Για το υπόλοιπο κατάστημα ούτε λόγος.

Πουθενά δεν υπάρχει αναρτημένη η κατάσταση προσωπικού και οι βάρδιες των εργαζομένων. Ωστόσο, στα "αποδυτήρια" θα δει κανείς αναρτημένο το "πρόγραμμα καθαριοτήτων" που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε δύο συνάδελφοι τη μέρα (μεσημέρι και βράδυ). Επίσης συχνά πυκνά καταστρατηγείται το ωράριο είτε με σπαστά ωράρια είτε με απλήρωτες υπερωρίες.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει στήσει μία βιομηχανία απολύσεων την οποία πρέπει να την σταματήσουμε, αγνοεί τη σύμβαση του βιβλίου, παραβιάζει το ωράριο εργασίας και καταστρατηγεί πλείστες όσες διατάξεις της νομοθεσίας, εργατικής και μη. Ακόμα περισσότερο όσο είχα τη δυνατότητα να έχω εικόνα (από κουβέντες με οδηγούς που γυρνάνε τα καταστήματα) σε γενικές γραμμές επικρατεί ένα κλίμα τρομοκρατίας στα καταστήματα της συγκεκριμένης εταιρείας. Που και αυτό θα πρέπει να σπάσει.

Σύντομα θα υπάρξουνε εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.

από 1234 02/01/2010 μεσημέρι


Και για ποιο λόγο αφού απολύεσαι υπογράφεις χαρτί οικειοθελούς αποχώρησης?

Δεν υπογράφεις και εάν δεις ότι δεν σου δίνουν χαρτί απόλυσης και τα λεφτά μετρητά και όλα κάνεις επίσχεση εργασίας μέσω επιθεώρησης.

Αν κατάλαβα καλά μιλάς για ένα τεράστιο κατάστημα κοντά στην Αγία Γλυκερία.

 

από Φρανκενστάιν Λυόμενος 02/01/2010 12:29 μμ.


Σο, αν μπορείς αντεκατέστησε το "Χτες" στην πρώτη παράγραφο με το "Στις 31 Δεκεμβρίου". Να γίνει πιο κατανοητό το τι έχει συμβεί.

Ναι είναι απέναντι απο την Αγία Γλυκερία το μαγαζί.

Μη ρωτάς εμένα γιατί κάποιος να υπογράψει χαρτι αποχώρησης όταν τον έχουνε απολύσει. Το έχω δει πάντως να γίνεται επιβεβιαωμένα σε μία τουλάχιστον περίπτωση. Σε μία άλλη ενώ έχουνε πληρώσει κανονικά δεν δίνουνε χαρτί απόλυσης και η συνάδελφος το ζήταγε μέχρι πρόσφατα.

από @ 02/01/2010 4:19 μμ.


nomizo akoma kai stis aoristou
tous protous 2 mines mporoun na se apolysoun xoris apozimiosi

από Κάποιος 02/01/2010 4:39 μμ.


υπαλλήλων βιβλίου χάρτου.

ee

από jah 02/01/2010 5:19 μμ.


για ολα τα λαμογια υπαρχει η επιθεωρηση εργασιας.και εγω τωρα τα εχω  μαθει.μη μασας.μολις ακουνε επιθεωρηση χεζονται ολοι.

nai

από kala 03/01/2010 2:25 πμ.


Σιγά που χέζονται. Αφού πολλά αφεντικά έχουν άκρες με την επιθεώρηση εργασίας και δε τους πιάνει ποτέ. Πάντως προσοχή στο τι σε βάζει να υπογράφεις "οικειοθελείς αποχωρήσεις", "δεν απαιτώ τίποτα πλέον" και άλλα τέτοια. Ακόμα και αν υπογράψεις κάποιο χαρτί βάλε τη σημείωση "επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου" κι έτσι φτιάχνεις παραθυράκι.

Η απόλυση γίνεται πριν περάσουν οι δύο μήνες προκειμένου να μη χρειαστεί μετά η αποζημείωση, αυξήσεις κλπ. Συνηθισμένο σε πολλούς χώρους εργασίας να σε παίρνουν και να σε αναγκάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να φύγεις σύντομα, αφού η δεξαμενή ανεργίας έχει άπειρο όγκο.

Την απόλυση δεν την θέλει κάποιος μόνο για αποζημίωση που εδώ δεν έχουν συμπληρωθεί 2 μήνες οπότε δεν δικαιούται αλλά για ταμείο ανεργίας. Δεν υπογράφεις οικειοθελούς και κάνεις επίσχεση. Μόλις κάνεις επίσχεση θα χεστούν τα αφεντικά γιατί είσαι σπίτι και σε πληρώνουνε. Επίσχεση κάνεις και μέσω επιθεώρησης δεν χρειάζεται δικηγόρο.

Να έρθεις σε επαφή με το σωματείο υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου.Τα γραφεία του είναι στη Μεσολογγίου στα Εξάρχεια,απέναντι σχεδόν από τον Χασάν ,αν έχεις υπόψην σου.
Μην το αφήσεις!

από Φρανκ 04/01/2010 11:52 μμ.


Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Έχουν γίνει ήδη επαφές και θα γίνουνε και άλλες.

Δεν θα μείνει έτσι αυτό. Το συγκεκριμένο αφεντικό το έχει σχεδόν πάγια τάκτική σε πολλά από τα 6 καταστήματα που διαθέτει.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License