ΑΓΡΙΝΙΟ:Ο σεξισμός και ρατσισμός στο ναό του αγ. Δημητρίου

...

post image

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σεξισμού και ρατσισμού

από την ελληνορθόδοξη εκκλησιά


Το σκηνικό μεταφέρεται λίγο έξω από το Αγρίνιο, στο χωρίο Καινούργιο του Δήμου Θεστιέων της Αιτ/νιας. Εκεί, σε κεντρικό σημείο του χωριού υπάρχει ο ναός λατρείας του αγίου Δημητρίου με κεντρική αναπαράσταση τον εν λόγω άγιο έφιππο, που αντί να σκοτώνει ένα φίδι όπως συνήθως αναπαρίσταται, σκοτώνει μια γυναίκα, η οποία ανήμπορη και σωριασμένη στο δρόμο, δέχεται πισώπλατα στο γυμνό της σώμα, την αιχμή του δόρατος του αγίο


Προφανώς, για τους γενειοφόρους εμπνευστές αυτής τής αναπαράστασης, το κριτήριο δεν ήταν μόνο αισθητικό, αλλά πολιτικό, απροκάλυπτα ταυτισμένο με τα μεσαιωνικά ιδεολογήματα: η γυναικά συμβολίζει τους «άπιστους», τους «βάρβαρους», τους «μιαρούς αλλόθρησκους», τους «ανώμαλους» αυτού του κόσμου που χρειάζεται «κάθαρση».


Eκκλησία: βασικός θεσμός της εξουσίας, που με την πάροδο των αιώνων κατάφερε να δημιουργήσει την μεγαλύτερη ψυχολογική τρομοκρατία. Προορισμός της να σκλαβώνει μέσω της άγνοιας και του φόβου, προστάζοντας και επιβάλλοντας αξιωματικές αλήθειες και κώδικες ηθικής, τους οποίους παρουσιάζει ως θεόσταλτη εντολή. O πιο λυσσαλέος πολέμιος της, σύμφωνα με τους ταγούς του χριστιανισμού, η γυναικεία φύση. Μέσα από εικόνες, μύθους και σύμβολα προσπαθεί να καλλιεργήσει την υποταγή της γυναίκας στην εξουσία του άνδρα. Προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα ότι η υποβαθμισμένη αυτή θέση της, αποτελεί τιμωρία για την ροπή της προς την αμαρτία.


Είναι οι γυναίκες που ευθύνονται για το προπατορικό αμάρτημα και αντιμετωπίζονται σαν ο ενοχλητικός πειρασμός, σαν σαλώμες, που με τους προκλητικούς τους χορούς σαγηνεύουν και αναγκάζουν τον κάθε Ηρώδη να σκοτώσει. Είναι η γυναίκα αυτή που αναμένει γονιμοποίηση, που το σώμα της δεν της ανήκει, που η ηδονή της είναι αμαρτία, που ανήκει στον άνδρα και που υποχρεούται να τον φοβάται. Παράγωγό αυτού του κώδικα χριστιανικής ηθικής, είναι γυναίκες επηρεασμένες από το δηλητήριο της, ποδοπατημένες, μιασμένες, ζωντανά πτώματα. Γυναίκες, που τελικά βρίσκονται στο πάτο της ηθικής διαστρωμάτωσης του κόσμου της πατριαρχίας.


Ας δούμε όμως τι λένε και οι ίδιοι πατέρες της εκκλησίας και τα επίσημα γραπτά τους: «Γενικά όμως είναι ένα σκουλήκι (η γυναίκα) που σέρνεται, η κόρη του ψεύδους, ο εχθρός της ειρήνης. Ο κατάλογος των αμαρτημάτων και των αδυναμιών της είναι ατελείωτος. Είναι ελαφρόμυαλη, φλύαρη και ακόλαστη. Αν δεν υπήρχε η σεξουαλική επιθυμία, κανένας άντρας με τα σωστά του δεν θα ήθελε να μοιράζεται το σπίτι του με μια γυναίκα και να υφίσταται τις επακόλουθες ζημιές, παρά τις οικιακές εργασίες που εκτελεί. Γι’ αυτό το λόγο ο Θεός, γνωρίζοντας την ελεεινή της φύση, την προίκισε με το όπλο της σεξουαλικότητας» ( Ιωάννης ο Χρυσόστομος) «Η γυναίκα δεν έχει την άδειαν να αφήνει τον άνδρα της, αλλά καν δέρνει αυτήν εκείνος, πρέπει να υπομένει κι όχι να χωρίζεται, καν την προίκα της ξοδεύει, καν εις άλλας γυναίκας πορνεύει, αυτή πρέπει να καρτερεί. (Κανόνας Θ' του Μεγάλου Βασίλειου )

Και ο κατάλογος των ομολογιών τους, δεν έχει τέλος…


Είναι, λοιπόν, αυτή η ελληνορθόδοξη εκκλησία που διαποτίζεται από ρατσισμό, σεξισμό, εθνικισμό, φασισμό και που προς τιμήν της πραγματοποιήθηκαν αναρίθμητές εκδηλώσεις βίας, μίσους, απειλής, φόβου, απαξίας, σωματικής και ψυχολογικής εξόντωσης, που δεν απέχουν καθόλου από την μπούργκα, την κλειτοριδεκτομή, τον λιθοβολισμό γυναικών σε άλλες θρησκείες. Είναι όλες αυτές οι θρησκείες, που ακόμα και σήμερα, απομονώνουν το γυναικείο σώμα και ολόκληρη την γυναικεία ύπαρξη σε εκείνο το ίδιο σκοτάδι, που το έχουν εξορίσει αιώνες ολόκληρους σεξομανιακής αισχύνης και πόθου λες και ήταν «αμάρτημα».


Όσο δεν εξαφανίζονται και τα τελευταία θρησκευτικά κατακάθια, θα πρέπει να το επαναλάβουμε: οι προαιώνιοι θρησκευτικοί μύθοι είναι οι εγγυητές που δικαιώνουν την επικυριαρχία ανθρώπου από άνθρωπο. Οι θεοί των εκάστοτε θρησκειών αποτελούν το δόγμα κάθε υποταγής, την νύχτα που νομιμοποιεί κάθε έγκλημα. Και αν ψυχικά ο άνθρωπος ανήκει στην εκάστοτε θρησκεία, σωματικά συνεχίζει ανήκει στον εκάστοτε ηγέτη.


Ενάντια σε κάθε «επουράνια» εξουσία και σε κάθε επίγειο προϊστάμενό της, να σταθούμε εμπόδιο στα δηλητήρια κάθε θρησκευτικής απάτης.


Σύντροφοι και συντρόφισσες από τον Παροξυσμό και τον Ιό Αταξίας

Παρακάτω παραθέτουμε και μερικές φωτογραφίες από το ναό, για να τονιστεί το γεγονός πως ο ναός δεν είναι κανένα "γραφικό εκκλησάκι" αλλά ένα "μεγαλεπίβολό" μπαμπουλοειδές κατασκεύασμα στο κεντρικό σημείο του χωρίου.


Για πιο ευδιάκριτες φωτογραφίες του ναού μπείτε στην παρακάτω διεύθυνση http://paroksismos.squat.gr/

Εικόνες:

από klasmeno radiki 05/01/2010 10:39 πμ.


Πω πω τι ρεζιλίκια είναι αυτά; Ποιος άρρωστος παπάς το σκέφτηκε πάλι αυτό; Ούτε στο Μεσαίωνα να είμασταν ρε. Ουστ, θέλει γκρέμισμα το συγκεκριμένο "καλλιτέχνημα" ή κάψιμο.

από plaka???? 05/01/2010 8:57 μμ.


plaka mas kanoun???? uparxei auto to ektroma??? diladi sorry kiolas...poso vlakas einai o kosmakis ekei??? diladi oi gunaikes pou pigainoun stin ekklisia auti den tous peirazei???? re den pame katholou kala!!! ante kai se ligous mines na kanoume kai lithovolismous stin kentriki plateia!!!

από αλητεία τράγων 05/01/2010 11:25 μμ.


έλεγα θα ήταν τίποτα ...μεσαιωνικό, αλλά αυτό είναι ένα εντελώς καινουριο βιτρώ...

Πρέπει οπωσδήποτε να πιέσουμε πολιτικά για να γκρεμιστεί το έκτρωμα

Πρέπει να βγει καλές φωτογραφίες και να κυκλοφορήσει παντού και στο εξωτερικό, παντου

κάτω οι ορθόδοξοι αγιατολάδες!
από na kanoume suneleush 05/01/2010 11:34 μμ.


Paides paizei panw apo deka xronia to vitro.
Na nai kala ta xwria ths elladas, aiwnio phgadaki mpatswn, stratiwtikwn, vasanistwn klp klp.

Uparxoun polles amarunthoi kai manwlades 

από Γιάννης 06/01/2010 1:28 πμ.


Καταρχήν ο Αγ. Δημήτριος δεν συνηθίζεται να σκοτώνει ένα φίδι αλλά έναν άντρα που υποτίθεται ότι είναι ο Λυαίος, ρωμαίος παλαιστής που τον σκότωσε ένας που είχε πάρει την ευλογία του Δημητρίου. Οπότε οι χριστιανοί λένε ότι είναι σαν να τον σκότωσε ο ίδιος ο Μήτσος. Αυτός με το φίδι είναι ο Αγ. Γεώργιος που παρουσίαζεται επίσης έφιππος να σκοτώνει ένα δράκο.

Στο βιτρό που βλέπω στις φωτογραφίες δεν φαίνεται ξεκάθαρα σκοτώνει άντρα ή γυναίκα. Δεν έχει τίποτα που να υποδεικνύει ότι είναι γυναίκα εκτός ίσος από κάτι που μοιάζει με γυναικείο χτένισμα. Βλέποντας όλο το βιτρό είναι προφανές ότι αυτός που το έκανε δεν ήταν και μεγάλο ταλέντο και αυτό που μοιάζει με γυναικείο χτένισμα θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Επίσης βλέποντας τον Μήτσο με τέτοιο μαλλί θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι και αυτός είναι γυναίκα.

Οι αγιογράφοι δεν συνηθίζουν να κάνουν τέτοιες ακροβασίες. Για παράδειγμα δεν πρόκειται κάποιος να βάλει κάποιον άσχετο στον μηστικό δείπνο και να βγάλει κάποιον άλλον. Έτσι μου φαίνεται απίθανο κάποιος να βάλει μία γυναίκα στη θέση του Λυαίου. Η μόνη πιθανότητα είναι να υπάρχει κάποια ιστορία στην περιοχή, πχ κάποια γυναίκα που ήταν κάτι "κακό" είχε κάνει και προσευχήθηκε το χωρίο στον Μήτσο να τους βοηθήσει και αυτή πέθανε. Αν τους ενδιαφέρει πραγματικά ας ρωτήσουν στο χωρίο να δούνε.

Κατά τα άλλα βλέπω την κακή κατά τη γνώμη μου εκδοχή του αντισεξισμού στον χώρο. Σκοτώνει ο Άγιος γυναίκα και βλέπεις σχόλια ότι αυτό είναι αρρώστια, ντροπή, ξεπερασμένα πράγματα και τέτοια. Εμείς σαν νέοι μαύροι ιππότες να προστατέψουμε τις αδύναμες γυναίκες μας. Αν σκότωνε άντρα δηλαδή είναι ΟΚ η φάση; Λέει κάποιος πως να νιώθουν οι γυναίκες που πάνε εκκλησία. Οι άντρες δηλαδή πως νιώθουν;
από γ 06/01/2010 1:33 πμ.


χρόνια πολλά ρατσισμού και σεξισμού λέει ο τίτλος. Τον σεξισμό τον βλέπουμε αν θεωρήσουμε ότι όποτε ένας άντρας σκοτώνει μια γυναίκα είναι πράξη σεξιστική. Ο ρατσισμός που υποτίθεται ότι είναι;

από αλητεία τράγων 06/01/2010 1:52 πμ.


1. για την ιστορία του ποιός σκοτώνει ποιόν μάλλον έχεις δίκιο.
το ότι βάζει ο ...καλλιτέχνης, αυτόν που σκοτώνεται να έχει αυτό το μαλλί θα μπορουσε να θεωρηθεί ..ύποπτο, αλλα τέλος παντων...

2. προφανως υπήρξε παρερξήγηση του στυλ "ο καλλιτέχνης αντικατέστησε το φίδι, με γυνάικα, άρα..."

όμως...

3. η αλητεία των τράγων να υποβιβάζουν και μαλιστα έντονα τις γυναίκες υπάρχει έτσι και αλλιώς, η εκκλησία στηρίζει ιστορικά την πατριαρχία (όχι καμία "μητριαρχία")

οπότε...

4.  αυτό που λες ότι "άμα σκότωνε άνδρα, γιατι να μην υπήρχε και τότε πρόβλημα", συγνώμη, αλλα είναι ...αστείο, και υποτιμά την λογική που, κατά τα άλλα, φαίνεται να διαθέτεις....


από k@s 06/01/2010 3:55 πμ.


απο φωτογραφιες δεν φαινετε καλα.ειμαι κατοικος της περιοχης και επισκεφθηκα τον ναο για δω το βιτρο και απο κοντα φαινετε πεντακαθαρα οτι ειναι γυναικα.περα απο τα μαλλια εχει και στηθος.και αν θθμαμαι καλα ειχε πεχτει σε καποιο πρωιναδικο πιο παλια αυτο.απλα στις φωτο χανει.

από κάποιος από αγρίνιο 06/01/2010 4:09 πμ.


Όταν ρωτήθηκαν οι διευθυντές της εν λόγω εκκλησίας είπαν ξεκάθαρα πως αναπαρίσταται ο αγ. Δημήτριος να σκοτώνει μια γυναίκα και ότι αυτή συμβολίζει την αμαρτία, την ακολασία κτλ… Όσοι προσπαθούν να το παίξουν αντικειμενικοί, εκτός ότι αποτυγχάνουν, έμμεσα υποδηλώνουν και την πατριαρχική καθώς και αστική τους ταυτότητα.. Είναι δηλαδή τοπάκια του τύπου «είμαστε αρκετά διαβασμένοι και μπορούμε να είμαστε και λίγο περισσότερο άντρες» Βρε ούστ φαλλοκράτες του κερατά!!!

από αντιεξουσιαστής από αγρίνιο 06/01/2010 2:41 μμ.


Tο θέμα του αγ. Δημητρίου είχε τεθεί πάλι από το παροξυσμό πριν 9 χρόνια (τεύχος καλοκαιριού 2001) και λίγο καιρό αργότερα από κάποιούς δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού αντέννα, οι οποίοι μετά την δημοσίευση σίγησαν. (Φαίνεται πως η εξουσία της ελληνορθόδοξης εκκλησίας είναι πιο πάνω από αυτή των δημοσιογράφων…) Ως κάτοικός της ευρύτερης περιοχής γνωρίζω πως ΑΝΑΠΑΡΊΣΤΑΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΔΡΑΣ.(όντως ο μύθος θέλει τον άγιο να σκοτώνει άντρα αλλά η αναπαράσταση φυσικά πρόκειται για ακροβασία του καλλιτέχνη μετά από προτροπή του εμπνευστή) Και αυτό υποστηρίζουν και οι ίδιοι οι παπάδες του εν λόγω ναού. Μάλιστα έχει γίνει και θέμα και στα σχολεία της περιοχής.

ΜΕ ΛΊΓΑ ΛΌΓΙΑ ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΒΛΕΠΟΎΝ ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ.

Ο αντισεξισμός, ως συνιστώσα του αντιρατσισμού, μπορεί να παρουσιαστεί με ποικίλους τρόπους και καθορίζεται από το πολιτικό υποκείμενο που τον εκφράζει.

Σε κάποιους μπορεί να αρέσει και σε κάποιους όχι.

Αλλά τελικά τι θα έπρεπε να κάνει η ‘αισχρά μειοψηφία’ των αντιρατσιστών της ευρύτερης περιοχής ;

Μήπως να σιγήσουν και αυτοί ; Όποιος περνάει από τον εν λόγω ναό βλέπει έναν πάνοπλο να δολοφονεί μια γυναίκα.

Ο Ιός αταξίας δηλαδή θα έπρεπε να βγάλει αφίσα που να λεέι ότι ο μύθος λέει άλλα πράγματα και ότι το τεράστιο αυτό βιτρό είναι μια οφθαλμαπάτη;

Όσο αφορά το σχόλιο του λογικοφανή Γιάννη:

Σε κάποια φάση γράφεις: «Αν σκότωνε άντρα δηλαδή είναι ΟΚ η φάση; Λέει κάποιος πως να νιώθουν οι γυναίκες που πάνε εκκλησία. Οι άντρες δηλαδή πως νιώθουν; ''

ΟΙ ΆΝΔΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΊΑ ΜΙΑ ΧΑΡΆ ΝΟΙΏΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΌ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗ ΗΘΙΚΆ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ ΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΊΑΣ. Υπάρχει όμως και η αντίληψη της ενσυναισθησης, δηλαδή να μπαίνεις στη θέση του άλλου, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση στη θέση της γυναίκας. Για προσπάθησέ το…


Με βάση τη φωτογραφία που δημοσιεύεται εδώ, η εικόνα φαίνεται να έχει μια ξεκάθαρη σεξουαλική συμπαραδήλωση, δηλαδή ένας άνδρας υπερυψωμένος λογχίζει με ένα στενόμακρο αντικείμενο μία γυναίκα παθητική, υποταγμένη, "διαθέσιμη".
Βέβαια αυτό είναι ασυνήθιστο για τη χριστιανική εικονογραφία, αλλά δείχνει ότι η μυθολογία του "θριάμβου επί των παθών" και της "απάρνησης της ηδονής" αναγκαστικά πρέπει να περάσει μέσα από την αναφορά στην ηδονή. Και μερικές φορές αυτή η αναφορά γίνεται too explicit ...

από ΓΥΝΑΙΚΑ (για να μη με πουν φαλλοκράτη...) 07/01/2010 1:59 πμ.


σκότωνε άντρα όπως λέει κανονικά ο μύθος, δε θα είχατε πρόβλημα? Ο "Αγ".Γεώργιος που σκοτώνει φίδι γιατί δε σας ενοχλεί? Μήπως θεωρείτε τους ανθρώπους ανώτερους από τα ζώα και κατά συνέπεια τη ζωή μιας γυναίκας ανώτερη από αυτή ενός άντρα? Η εικόνα του μαλάκα να σκοτώνει φίδι δε δηλώνει πως τα ζώα πρέπει να είναι υποταγμένα στους ανθρώπους? Συμφωνείτε με αυτό? Είστε αντι-σεξιστές αλλά ταυτόχρονα σπισιστές? Τέτοια υποκρισία δεν την αντέχω!

από αβ 07/01/2010 2:24 πμ.


Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του χώρου είναι ότι δεν μπορεί να δεχτεί κριτική. Είδε ο Γιάννης την εικόνα, δεν είδε γυναίκα όπως δεν είδα και εγώ στην αρχή, είπε την γνώμη του και επιχειρηματολόγησε υπέρ αυτής. Εσείς έρχεστε και λέτε ότι είναι γυναίκα γιατί ρωτήσατε και στην συνέχεια τον ονοματίζεται πατριαρχικό και αστό και άλλα που δεν θυμάμαι που δεν στηρίζονται στην τελική πουθενά. Σοβαροί άνθρωποι που έχουν μάθει να συζητάνε και όχι μόνο για πολιτικά θέματα όταν ο άλλος λέει μία άποψη και την υποστηρίζει και αυτοί πιστεύουν ότι έχει άδικο ή είναι αποδεδειγμένο ότι έχει άδικο του απαντάνε ρε γαμώτο και μέχρι εκεί, δεν προσπαθούν να τον μειώσουν όσο γίνεται πετώντας έτσι προσβολές λες και είναι τα χειρότερα κομματόσκυλα τις αριστεράς.

από Κ&Κ 07/01/2010 12:12 μμ.


ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Γραφουν καποιοι για αντι-σεξισμο κακής ποιότητας την στιγμη που δεν μπορούν να αντιληφθούν και τησ θεση της γυναικας λέγοντάς πως και οι άντρες βρίσκονται στην ιδια μοιρα στο κοσμο τησ πατριαρχίας. επίσης άλλο ειναι μια γυναικα να δολοφονειται απο ενα αντρα σε μια πατριαρχική κοινωνία και διαφορετικά ένας άντρας απο εναν άλλο άντρα. στην περιοχη λοιπον του Αγρινιου όλοι βλεπουν τον αγιο Δημητριο (η λεξη δεν μπαινει σε εισαγωγικά διοτι δεν θεωρω ότι μπορει να εχει και διφορούμενη έννοια)να σκοτωνει μια γυναικα. Αν ηθελε να δειξει άλλο ο καλλιτεχνης και δεν το πετυχε ας το αλλαζανε...Αλλα μαλλον τους αρεσει.

από αντιεξουσιαστής από αγρίνιο 07/01/2010 5:11 μμ.


post image
Να επισυμανθει επισης πως η εν λόγω αναπαράσταση παρουσιάζεται στο ίδιο ακριβώς μέγεθος 3 φορές περιμετρικά του ναού. Δηλαδή τρεις συνολικά σεξιστικές αναπαραστάσεις. Η φωτογραφία νομίζω πως ολοκληρώνει και την συζήτηση.

Εικόνες:

K&K

από @λλη 08/01/2010 1:58 πμ.


Δεν απαντησες γιατι δε σε ενοχλησε ο μαλακας που σκοτωνει το φιδι! Εισαι αντισεξιστης/στρια αλλα ταυτοχρονα θεωρεις σωστο οτι τα ζωα πρεπει να ειναι υποταγμενα στους ανθρωπους?

από αλητεία τράγων (...άλλη γυναίκα) 08/01/2010 2:30 πμ.


Μπορείς άμα θες να ανοίξεις ένα άλλο θρεντ, όπου να καταφέρεσαι εναντίον του σπισισμου του χριστιανισμού.

από αλητεία τράγων 08/01/2010 2:56 πμ.


ανέβασα τώρα μόλις ένα θρεντ που βρήκα για τον αντι-σπισισμό και διατυπώνω εκεί την απορία μου.

από skotomeno fidi 08/01/2010 2:32 μμ.


re ti kolimenoi eiste  merikoi.den paleyeste pragmatika.akou edw ti vrhke na pei o allos.giati de tous enoxlei leei pou skotonoune to fidi.re pate kala?merikoi zeite teleiws ston kosmo sas,apaleytoi,polypsagmenoi,taxamou kai kala ,kati na vroume na poume opwshpote
ainte sixamenoi ka8este sto kanapedaki sas k psaxnete ti malakia 8a peite,mhn tyxon peite kamia kalh koubenta,k ayto paei genika oxi mono gia to sygkekrimeno 8ema

από σιχαμένη 08/01/2010 4:58 μμ.


Δεν απαντάς, όμως, με επιχειρήματα στην ερώτηση και εγώ ξέρω πως οι μόνοι που αρχίζουν τους "χαρακτηρισμούς" και αποφεύγουν να απαντήσουν οτιδήποτε αλλά αλλάζουν θέμα είναι αυτοί που έχουν άδικο και δεν ξέρουν τι να πουν. Σου επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς στο διπλάσιο. Τράγων αλητεία, η κάθε συζήτηση έχει ειρμό όπως βλέπεις και το θέμα πήγε και εκεί. Δεν ξέραμε ότι θα έχουμε μπάτσο στις συζητήσεις μας να μας βάζει στη θέση μας όταν παρεκλίνουμε λίγο από το θέμα!

από αλητεία τράγων 08/01/2010 7:19 μμ.


ούτε γίνεται να πάει εκει, γιατί είναι εντελώς άσχετο

εσύ προσπαθείς να το πας εκει, τρολλάρονταςαπό αμάν 08/01/2010 8:34 μμ.


για να μην τρελαθούμε.

ο πολιτισμός υπήρξε ανέκαθεν συμβολικός. χωρίς να μακρυγορώ, σύμβολα χρησιμοποιόυνταν από πάντοτε, είτε στη γλώσσα είτε στην τέχνη κ.ο.κ

η μυθολογία, οι θρησκείες κλπ αναπαράγουν ή εισαγάγουν τα δικά τους σύμβολα ανάλογα με τις πολιτισμικές παραμέτρους.

άλλο όμως η χρήση της γυναίκας ως σύμβολο, άλλο του φιδιού (και διαφορετική προέλευση. το φίδι είναι αρχετυπικό σύμβολο αιώνων και πολιτισμών).

τώρα εάν καταλήξει η κουβέντα σε κατηγορώ για την ανοχή της φόνευσης του φιδιού από τον άγιο και αυτό θεωρηθεί ως ρεαλιστική αναπαράσταση και αντιδραστικό πρόταγμα, τότε σε αυτό το θρέντ η βλακεία θα έχει επιφέρει καίριο πλήγμα στην ουσία και τη λογική.

από αντιεξουσιαστής από αγρίνιο 08/01/2010 8:39 μμ.


Στον χριστιανικό συμβολισμό το φίδι αποτελεί την εκδοχή του κακού.

Παρόλα αυτά παραμένει στο συμβολισμό και μόνο.

Δεν υπάρχει κάποιο επίσημε γραπτό που να αναφέρει πως τα φίδια είναι μια μιαρή μορφή ύπαρξης και πως πρέπει να εξοντωθούν.

Η γυναίκα όμως αναφέρεται ως κατώτερη του άντρα με τους πιο υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. (Μπορείς να δεις στο κείμενο που συνοδεύει την αφίσα μετρικούς από αυτούς).

Τα φίδια δεν απειλούνται από την χριστιανική ηθική αλλά από τα φυτοφάρμακα στις γεωργικές καλλιέργειες, την αποψίλωση των δασικών εκτάσεων, το φαινόμενο της βιοσυσσώρευσης, του ευτροφισμού κτλ

Με λίγα λόγια αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Ε

λπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ, διότι δεν θα μπορέσω να επανέλθω στη συζήτηση.

από εγω 09/01/2010 2:49 πμ.


το παω και εγω ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ στη συζητηση αρα η συζητηση πηγε εκει απο μενα, μονη της θα πηγαινε? Τι δεν καταλαβαινεις? Ελεος που οποιος διαφωνει με καποιον, θα του απαγορευση να λεει τη γνωμη του...

από αναρχο-χριστιανος 10/01/2010 10:38 μμ.


post image

Παρ'ολο που η καταγωγη μου ειναι λιγο εξω απο το Αγρινιο,δεν ετυχε μεχρι τωρα το συγκεκριμενο εκτρωμα να πεσει στην αντιληψη μου.

Η εικονα αυτη με το δορι που διαπερναει το σωμα μιας ανημπορης γυμνης γυναικας,μονο αναγουλα μπορει να προκαλεσει, καθως και απορια πως ενα ολοκληρο χωριο ανεχεται τοσα χρονια αυτο το δημιουργημα -προιον αρρωστης φαντασιας-του μισογυνη ''καλλιτεχνη''

Και λεω προιον αρρωστης φαντασιας μιας και κανενας αγιογραφος δεν ειχε διανοηθει να αναπαραστησει με τετοιο τροπο τον Αγιο Δημητριο.Μια απλη αναζητηση στις εικονες του google δειχνει αυτο που ειπε καποιος παραπανω για τον παλαιστη Λυγαιο.

Και οχι μονο αυτο..Σε ολες τις παραλλαγες του σκηνικου της αγιογραφιας (επισυναπτω χαρακτηριστικο παραδειγμα) ο αγιος ποτε δε σκοτωνει το παλαιστη.Ο παλαιστης ειναι ριγμενος στο εδαφος με τα ματια ανοιχτα ,ενω ο αγιος χρησιμοποιει το δορι του-το οποιο δε διαπερνα το σωμα του παλαιστη- για να τον ακινητοποιησει ..

Την εμπνευση λοιπον ο συγκεκριμενος ''αγιογραφος'' μαλλον την ειχε απο το μισογυνικο αρρωστημενο μυαλο του,μιας και δικαιολογιες του κωλου -η γυναικα συμβολιζει την αμαρτια και την ακολασια-δε στεκουν.Με την ιδια λογικη θα μπορουσε να βαλει αντρα που να συμβολιζει τον εγωισμο-μεγαλυτερη αμαρτια στο χριστιανισμο απο την ακολασια-...

Για τα οσα ειπωθηκαν περι φιδιου:

Η παρασταση με το φιδι ειναι στην αγιογραφια του Αγιου Γεωργιου,και το φιδι εχει καθαρα συμβολικο χαρακτηρα.Και για να ειμαστε και πιο ακριβεις στο 99% των περιπτωσεων δε προκειται για φιδι αλλα για δρακο που ειναι μυθικο ον.Οποτε δεν ισχυουν τα περι σπισισμου...

Τελος μια επισημανση για το περιεχομενο της αφισας προς τους συντροφους απο το Αγρινιο:

Πολυ καλα κανατε και αναδειξατε το θεμα και θεωρω οτι οι προθεσεις σας ειναι οι καλυτερες,μονο που αθελα σας σε ενα σημειο γινατε κοινωνοι επιχειρηματων φασιστοειδων-εθνικιστων-''ελληνοψυχων'' και λοιπων κατακαθιων και εξηγω αμεσως γιατι.

Παραθετετε ενα αποσπασμα απο τον Ιωαννη το Χρυσοστομο που φερεται οτι ειχε πει:

«Γενικά όμως είναι ένα σκουλήκι (η γυναίκα) που σέρνεται, η κόρη του ψεύδους, ο εχθρός της ειρήνης. Ο κατάλογος των αμαρτημάτων και των αδυναμιών της είναι ατελείωτος. Είναι ελαφρόμυαλη, φλύαρη και ακόλαστη. Αν δεν υπήρχε η σεξουαλική επιθυμία, κανένας άντρας με τα σωστά του δεν θα ήθελε να μοιράζεται το σπίτι του με μια γυναίκα και να υφίσταται τις επακόλουθες ζημιές, παρά τις οικιακές εργασίες που εκτελεί. Γι’ αυτό το λόγο ο Θεός, γνωρίζοντας την ελεεινή της φύση, την προίκισε με το όπλο της σεξουαλικότητας» ( Ιωάννης ο Χρυσόστομος).

Με ενα απλο ψαξιμο στο google, θα δειτε οτι το συγκεκριμενο αποσπασμα χρησιμοποιειται κατα κορον απο μισανθρωπους φασιστακια-εθνικια τυπου Δαυλου και e-e-e.

Υποτιθεται οτι το συγκεκριμενο αποσπασμα βρισκεται μεσα στο :''ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΙΣΑΚΤΟΥΣ'' του Αγιου Ιωαννη του Χρυσοστομου,το οποιο ολοκληρο υπαρχει εδω: http://www.markoseugenikos.gr/index.php?name=o.athanasiomaxos.sofronios

Εκατσα και το εψαξα,και πουθενα δεν υπαρχει αυτο το αποσπασμα(αναφερεται μονο σε βιβλιο συγγραφεα που τα θεματα του,οι αποψεις του,ο τροπος γραφης του κλπ απηχουν αποψεις του Δαυλου),αλλα ετσι κι αλλιως ειναι τουλαχιστον υποπτο το οτι οπου παρατιθεται,ειναι μονο σε μεταφραση και λειπει το πρωτοτυπο!!!!

Και για του λογου το αληθες παραθετω χαρακτηριστικα αποσπασματα απο ομιλια του Ιωαννη του Χρυσοστομου για θεματα περι γαμου,για να δουμε ποσο σεξιστης ητανε-και μαλιστα με τα δεδομενα της εποχης εκεινης-.Γιατι αν εχει πει τα παρακατω και ειχε πει και αυτα στο καλπικο αποσπασμα δε θα μιλουσαμε για σεξιστικη αλλα για σχιζοφρενη περιπτωση!

''Λοιπόν, κι αν χρειαστεί να πεθάνεις για χάρη τής γυναίκας σου, μην κάνης πίσω. Διότι, αν ο Κύριος έτσι τη δούλη του αγάπησε, ώστε και τον εαυτό του να προσφέρει για χάρη της, πολύ περισσότερο συ πρέπει να αγαπάς την ομόδουλή σου...

Αυτόν κι εσύ μιμήσου. Και σε χίλια δυο να πέσει αμαρτήματα η συμβία σου εναντίον σου, όλα να της τα σβήσεις και να της τα συγχωρήσεις. Κι αν παντρευτείς στριμμένη γυναίκα, αναμόρφωσέ την με την επιείκεια και την πραότητα, όπως κι ο Χριστός την Εκκλησία.» (Ομιλιά αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου: «Ποιες γυναίκες να περνουν οι ανδρες»)

http://www.apologitis.com/gr/ancient/a-ginaika.htm

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License