Αλληλεγγύη στους εργάτες της ELITE

gia elite

Με πρωτοβουλία της εφημερίδας "Μήνυμα για όλους" που εκδίδουν κάτοικοι της περιοχής των Σεπολίων πραγματοποίηθηκε σύσκεψη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΕLITE που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου από την περασμένη Παρασκευή.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ELITE, εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων 144 & 163 δημοτικών σχολείων, του συλλόγου των δασκάλων, της Επιτροπής Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνα, της Επιτροπής Πολιτών για την υπογειοποίηση του Προαστιακού, της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων, της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου και αρκετοί κάτοικοι.

Για το τι συμβαίνει στην ELITE έχουμε ξαναγράψει ( Στον αέρα οι 250 εργαζόμενοι της ELITE) . Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου μας ενημέρωσαν για όλο το χρονικό των εξελίξεων στο εργοστάσιο. Ήδη από πριν το Νοέμβρη η εργοδοσία, παρ' όλη την αύξηση της παραγωγής, των παραγγελιών και των πωλήσεων, είχε προχωρήσει στην απόλυση 10 εργαζομένων συμβασιούχων κατά βάση. Το Νοέμβρη προχώρησε αιφνιδιαστικά στο κλείσιμο του εργοστασίου δηλώνοντας αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της κυρίως απέναντι στους εργαζόμενους. Τα υπόλοιπα λίγο ως πολύ είναι γνωστά. Μια διόρθωση σε σχέση με το προηγούμενο κείμενο που δημοσιεύσαμε. Ενώ αρχικά τους είχαν υποσχεθεί την οικονομική ενίσχυση των 1000 ευρώ όχι μόνο δεν τους δώθηκε τίποτα αλλά τώρα τους λένε για 500 και αν! Κάτι σαν φιλανθρωπία δηλαδή, σα να τους κάνουν χάρη αν τους τα δώσουν!
Χθες η εργοδοσία τους "πρότεινε" να τους δώσει έναντι των χρωστούμενων του ...Νοέμβρη και τα υπόλοιπα κατά τα μέσα του Φλεβάρη, με τον όρο να αφήσουν οι εργαζόμενοι το εμπόρευμα που βρίσκεται στις αποθήκες του εργοστασίου να βγει στην αγορά.

Η αγωνία των εργαζόμενων για το μέλλον τους είναι έκδηλη. Υπάρχουν ανάμεσά τους αρκετά ζευγάρια που δουλεύουν στο εργοστάσιο, αρκετοί που θέλουν 2 - 3 χρόνια για να βγούν στη σύνταξη. Με μικρά παιδιά, με φοιτητές που σπουδάζουν, με δάνεια και υποχρεώσεις όπως κάθε εργατική οικογένεια, και τώρα μένουν ξεκρέμαστοι. Είναι όμως και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ανυποχώρητα πια. Αφού άκουσαν πολλά και διάφορα από εργοδοσία και κυβέρνηση καταλαβαίνουν, όπως και οι ίδιοι λένε, ότι αυτοί οι δύο είναι "σύμμαχοι" και πως ο μόνος τρόπος για να πετύχουν τους στόχους τους είναι ο δικός τους αγώνας. Γι' αυτό και δεν αποδέχονται καμία άλλη πρόταση εκτός από αυτή του να τους πληρωθούν αυτά που τους χρωστάνε και να εξασφαλιστούν όσοι είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Όσο δεν γίνονται τουλάχιστον αυτά δεν πρόκειται να φύγουν από το εργοστάσιο, το οποίο το περιφρουρούν μέρα νύχτα χωρισμένοι σε τέσσερις βάρδιες. Θα έλπιζαν και θα ήθελαν όπως λένε να συνεχίσει το εργοστάσιο τη λειτουργία του, χωρίς απολύσεις και όρους, χωρίς να τους πολυαπασχολεί η μορφή και το ποιός θα το λειτουργήσει, αλλά δεν το βλέπουν με βάση τις επιλογές του εργοδότη αλλά και της κυβέρνησης.

Μια πληροφορία που μάθαμε επίσης σήμερα και δείχνει κατά τη γνώμη μας τις ..."κατευθύνσεις" τις εργοδοσίας είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ELITE έχει ανοίξει 66 μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα (εν μέσω της κρίσης, που την επικαλείται κιόλας!) και ότι επίσης έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές παπουτσιών από το εξωτερικό. Φυσικά και τα κέρδη δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητα!

Οι εργαζόμενοι θεωρούν πολύ σημαντικές, και υπολογίζουν σε αυτές, οποιεσδήποτε κινήσεις αλληλεγγύης γίνονται. Αυτό που προέκυψε από τη σύσκεψη, μετά από αρκετή συζήτηση, είναι ότι το κλείσιμο του εργοστασίου της ELITE, που συμπαρασύρει και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις οδηγώντας στην ανεργία εκτός από τους 250 και άλλους 2000 (άλλοι μιλάνε και για 3000) εργαζόμενους, δεν πρέπει να μείνει στα στενά όρια του εργοστασίου. Ότι πρέπει να γίνει υπόθεση του ευρύτερου εργατικού και λαϊκού κινήματος. Χρειάζεται να δημοσιοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο, να μαζευτούν υπογραφές συμπαράστασης, να βγουν ψηφίσματα από σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς, να γίνουν εξορμήσεις στις γειτονιές. Ακούστηκαν αρκετές προτάσεις για το τι ακόμη θα μπορούσε να γίνει, απομένει όμως να αποφασίσουν οι ίδιοι τις επόμενες κινήσεις τους και με βάση αυτές θα κινηθούν και οι υπόλοιποι ανεξάρτητα από τις όποιες πρωτοβουλίες μπορεί να παρθούν σε επίπεδο γειτονιάς. Ήδη την αλληλεγγύη τους εκδήλωσαν απ' ότι μάθαμε, εκτός από τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη φορείς, η Ένωση Γονέων του 4ου Δ.Δ. της Αθήνας και το σωματείο Τεχνικών του δήμου.

Αποφασίστηκε σήμερα Τρίτη να γίνει εξόρμηση στους σταθμούς Μετρό των Σεπολίων και Αττικής όχι μόνο για ενημέρωση του κόσμου αλλά και με κάλεσμα για ενεργή συμμετοχή στην αυριανή πορεία από το εργοστάσιο στο υπουργείο Εργασίας όπου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση.                        


ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 12:00
ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ELITE ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ - ΑΓΩΝΑΣ

antigeitonies.blogspot.com/2010/01/250-elite.html


Αλληλεγγύη για να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας

Συντονισμένος Αγώνας για να μην κλείσει η ELITE

Καμιά εργάτρια-Κανένας εργάτης άνεργος

σταθερή δουλειά για όλους

Συναδέλφισες-συνάδελφοι, εργαζόμενοι στη γειτονιά μας,

Άλλη μια επιχείρηση το τελευταίο διάστημα μετά τον Αθανασιάδη την Petit Elephant κ.ά., η ELITE, κλείνει πετώντας στον δρόμο 250 εργαζόμενους. Εκατοντάδες θέσεις εργασίας, χάνονται καθημερινά χωρίς να μπορεί κανείς να τις καταγράψει με ακρίβεια. Η ανεργία σε πολλές περιοχές χτυπάει κόκκινο, σε νομούς της Β. Ελλάδας ξεπερνάει το 35%, στην οικοδομή η πτώση φτάνει το 30% και πανελλαδικά η ανεργία προσεγγίζει το 20%.

Η πολιτική προνομίων & οι φόρο-απαλλαγές προς τους επιχειρηματίες, όχι μόνο δεν φέρνουν μείωση της ανεργίας όπως μας έλεγαν, αλλά αξιοποιήθηκαν από τους εργοδότες για να βρουν νέους δρόμους κερδοφορίας σε γειτονικές χώρες ή σε άλλους κλάδους.

Το κεφάλαιο στην Ελλάδα, με την ενεργό συμπαράσταση του κράτους, καταφέρνει να αυξάνει την εκμετάλλευση, αποκομίζοντας από τη μια τεράστια κέρδη και στέλνοντας από την άλλη χιλιάδες εργάτες στο περιθώριο της οικονομικής-κοινωνικής ζωής.

Χιλιάδες τα παραδείγματα (ΛΑΝΑΡΑΣ-SEX-FORM-ΠΑΛΚΟ-ΚΕΡΑΝΗΣ-ΣΙΣΕΡ- κ.ά), εργοστασίων που έκλεισαν, πετώντας τους εργάτες, μάλιστα απλήρωτους στον δρόμο.


Σήμερα σε περίοδο κρίσης οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, για να φορτωθούμε εμείς την κρίση τους, υιοθετούνται από τις κυβερνήσεις και εφαρμόζονται ως ενιαία κρατική πολιτική, με αποτέλεσμα το κλείσιμο επιχειρήσεων-τις χιλιάδες απολύσεις-τη περικοπή δαπανών για υγεία- παιδεία- την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από την ληστεία των αποθεματικών τους, αλλά και την κατάργηση κάθε προνοιακής δομής.

Το δίλημμα για όλους, για κάθε εργαζόμενο που ζει μόνο από τη δουλειά του είναι:

ή να αποδεχτoύμε σαν τάξη την εξολόθρευση ενός τμήματος του εργατικού πληθυσμού που πραγματοποιείται με το κλείσιμο επιχειρήσεων-τις απολύσεις-τη μακροχρόνια ανεργία και τη χειροτέρευση της θέσης ΟΛΩΝ μας,

ή να αντιδράσουμε συνολικά και συντονισμένα αμφισβητώντας το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας και της ασύδοτης κερδοσκοπίας του κάθε επιχειρηματία-καπιταλιστή,

διεκδικώντας και επιβάλλοντας τη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων με οποιαδήποτε μορφή, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της δουλειάς για όλους, απειθαρχώντας στον ωμό εκβιασμό και την τρομοκρατία των απολύσεων του εργοδότη.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι, εργαζόμενοι της γειτονιάς,

Μπροστά στην καταιγίδα που έχει ξεσπάσει, να ορθώσουμε τοίχο προστασίας σε κάθε απόλυση, σε κάθε αφαίρεση δικαιωμάτων, ενάντια στις πολιτικές που συρρικνώνουν κατακτήσεις, κόντρα στη συνεχιζόμενη μείωση θέσεων εργασίας, βάζοντας εμπόδια στο κλείσιμο των επιχειρήσεων που πετάνε χιλιάδες εργάτες στο δρόμο, δημιουργώντας ένα κίνημα υπεράσπισης των θέσεων εργασίας, αλλά και τις προϋποθέσεις συνέχισης της λειτουργίας τους.

Αυτή την περίοδο, κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του, όλοι οι εργαζόμενοι χρειάζεται να γίνουμε μια γροθιά, υπερασπιζόμενοι ο ένας τον άλλον.

Σήμερα εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράσταση μας χρειάζεται να βρεθούμε στο πλάι των 250 εργατριών-εργατών-υπαλλήλων της ELITE, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τις αρχές ΔΕΚΕΜΒΡΗ.

Όλοι μπορούμε να δώσουμε κάτι, …από την παρουσία μας στο χώρο του κατειλημμένου εργοστασίου, το μάζεμα υπογραφών, τη συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις αλληλεγγγύης, το μοίρασμα ανακοινώσεων και την ενεργό συμμετοχή μας στην «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για τους εργαζόμενους της ELITE» που δημιουργήθηκε στη γειτονιά.

ΚΑΛΟΥΜΕ κάθε εργαζόμενο-άνεργο να συμμετέχει στην συγκέντρωση-πορεία που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ELITE, την ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ώρα 12π.μ. έξω από τον χώρο του εργοστασίου. Η συγκέντρωση θα φτάσει στο ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ τις 13.30.

Ο αγώνας των εργαζόμενων της ELIT μας αφορά όλους

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ-ΑΓΩΝΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στους εργαζόμενους της ELITE

Αθήνα 11-1-2010

από αλληλεγγυος 12/01/2010 2:49 μμ.


τη διευθυνση του εργοστασιου?

από ελιταριο 12/01/2010 3:07 μμ.


ΑΘΗΝΑ:
Πτολεμαίου 8, 10442 Κολοκυνθού
τηλ: 210-5123826  fax: 210-5144058

Σε κατάληψη του εργοστασίου παπουτσιών Elite έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι της επιχείρησης διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Μιλά στο Κόκκινο ο πρόεδρος του Σωματείου Δήμος Θεοδώρου.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο και τον Νίκο Παπαδημητρίου. Ρεπορτάζ Βαγγέλης Γέττος.http://stokokkino.gr/fakeloi/ergasia/Theodorou_080110.mp3/view

από Ανάποδος 12/01/2010 5:36 μμ.


Το εμπόρευμα που είναι μέσα στο εργοστάσιο είναι των εργατών! Αυτοί το έφτιαξαν, αυτοί να το οικειοποιηθούν. Να πάρουν όσα τους χρειάζονται και τα υπόλοιπα να τα πουλήσουν οι ίδιοι! Επί πλέον η κατάληψη του εργοστασίου πρέπει να συνεχιστεί και άμα θέλουν να ξεκινήσουν εκ νέου την παραγωγή.

από διαρκή στήριξη 13/01/2010 4:52 πμ.


   Η μόνη λύση είναι ο εργατικός έλεγχος της παραγωγής στο εργοστάσιο. Ειναι εφικτό ακομα κια μέσα στον καπιταλισμό και αν επιτευχθεί αυτός ο δύσκολος στόχος θα είναι μεγάλη νίκη και τόνωση για το κίνημα γενικότερα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License