Ενημέρωση για απεργία αλιεργατών

Μια μικρή ενημέρωση μέχρι σήμερα.

Χθες έγινε δίκη για την απεργία των αλιεργατών.

 

Τώρα βρίσκονται σε απεργία μέσα από απόφαση του δικού τους σωματείου.

Η εργοδοσία ήθελε να πάρει ασφαλιστικά μέτρα απέναντι στην απεργία, που σημαίνει ότι για κάθε μέρα απεργίας το σωματείο και οι αλιεργάτες θα πρέπει να αποζημιώνουν τους πλοιοκτήτες γιατί τους κάνουν ζημιά.

 

Τα επιχειρήματα των εργοδοτών ήταν:

 α) η κοινοποίηση της απεργίας δεν έγινε στο αρμόδιο όργανο, γιατί υποτίθεται ότι η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (στην οποία κινητοποίηθηκε η δήλωση απεργίας) είναι ένα πανελλαδικό όργανο των πλοιοκτητών που ασχολείται μόνο με θέματα......ευρωπαικής πολιτικής! Και ενώ στην προηγούμενη δίκη λέγαν τα ανάποδα, δηλαδή ότι ο συνεταιρισμός τους στη Μηχανιώνα δεν είναι ο εργοδότης (στον οποίο είχε κοινοποιηθεί η δήλωση απεργίας), αλλά η ΠΕΠΜΑ! Τα γυρίζουν όπως τους βολεύει!

β) ορισμένα αιτήματα των αλιεργατών π.χ. ασφάλιση στο ΙΚΑ και όχι στον ΟΓΑ για να έχουν κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος και εργατικής ασθένειας, δεν αφορούν τους πλοιοκτήτες αλλά το υπουργείο (και ενώ ήταν οι πλοιοκτήτες που πίεσαν να αλλάξει ο νόμος για να μην πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές για την ασφάλιση των αλιεργατών)

γ) κυρίως, έλεγαν ότι υπάρχει σωματείο αλιεργατών στη Μηχανιώνα, ότι αυτό ελέγχει το ζύγισμα και τα μερτικά, ότι αυτό παρίσταται στη δημοπρασία των ψαριών με τους εμπόρους, και ότι ποτέ δεν παρακωλήθηκαν οι αιγύπτιοι να μπουν στο σωματείο και να έχουν και αυτοί έλεγχο της κατάστασης. Εδώ φαίνεται ο καίριος ρόλος του εργοδοτικού σωματείου. Οι πλοιοκτήτες δεν θέλουν με τίποτα να αναγνωρίσουν το συλλογικό, αυτόνομο όργανο των αιγυπτίων, θέλουν να έχουν τον έλεγχο. Από την άλλη, το βασικότερο αίτημα των αιγυπτίων είναι ακριβώς αυτό, μέσω του δικού τους οργάνου να ελέγχουν ζύγια και μερτικά. Γιατί δεν εμπιστεύονται το άλλο σωματείο σφραγίδα των εργοδοτών.     

 

Η απεργία τους πονάει πια τους πλοιοκτήτες, χάνουν ψαριές, εκατομμύρια.

Οι Αιγύπτιοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν.

Πιθανόν ετοιμάζεται η αντικατάσταση τους, με τη βοήθεια και της αιγυπτιακής πρεσβείας. Η βασικότερη μάχη που θα δοθεί θα γίνει αν έρθουν απεργοσπάστες, από Αίγυπτο ή από αλλού. Θα πέσουν κορμιά, οι αλιεργάτες είναι πολύ αποφασισμένοι.

 

Είτε μας αρέσει είτε όχι το μόνο που έχει τη δύναμη, τη δικτύωση, το μηχανισμό να στηρίξει τη μάχη στη Μηχανιώνα είναι το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ. Όσοι από εμάς θέλουμε να στηρίξουμε και βρισκόμαστε για τους δικούς μας λόγους εκτός ΠΑΜΕ και εκτός Μηχανιώνας, να δούμε τί πραγματικά μπορούμε να κάνουμε. Να δούμε τι μικρό και πρακτικό μπορούμε να κάνουμε, όπως η αντιπληροφόρηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το μάζεμα χρημάτων κ.α.  

 

Η απόφαση για την απεργία θα βγει αύριο, η απεργία συνεχίζεται, αύριο έχει ενημέρωση στο Πολυτεχνείο.

από ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ 19/01/2010 4:19 μμ.


ΗΜΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΕΣ ΤΟΥ Δ. ΕΥΟΣΜΟΥ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΗΡΕ ΑΝΑΒΟΛΗ ΝΑ ΕΚΔΙΚΑΣΤΕΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2010.

ΑΝΕΒΗΚΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ,

ΑΠΟ ΤΟ 1984 ΠΟΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΑΙΓΥΠΤΟ,  ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ ΔΗΛΑΔΗ

ΟΛΟΙ, ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ  ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΧΤΕΣ;

 

 

από αλλος αλληλεγγυος 19/01/2010 4:45 μμ.


παντως οποια και αν ειναι η αποφαση οι αιγυπτιοι ειναι αποφασισμενοι. να θυμισω οτι αυριο υπαρχει ενημερωτικη εκδηλωση στο πολυτεχνειο στις 7 για να μαθουμε απο πρωτο χερι για την κατασταση των αιγυπτιων αλιεργατων, τον αγωνα τους κλπ. Να ειμαστε κατα αρχην εκει, να μαζευτουν καποια χρηματα κλπ και να δουμε πως μπορουμε να τους βοηθησουμε. http://athens.indymedia.org/calendar/event.php?id=20709

από Αλληλέγγυος 19/01/2010 4:46 μμ.


Η απουσία ή σωστότερα η απόφαση για αποχώρηση μεγάλου κομματιού του χώρου, από τη συγκεκριμένη υπόθεση πρέπει να μας προβληματίσει. Δεν είναι δυνατόν σε έναν τέτοιο εργατικό αγώνα με όλους τους συμβολισμούς που εμπεριέχει, κάποιοι/ες να αποφασίζουν να αποχωρούν λόγο και μόνο της παρουσίας του ΠΑΜΕ εκει πέρα. Αν είναι σε οποιοδήποτε αγώνα βρίσκουμε το ΠΑΜΕ να αποχωρούμε, τότε οι κοινωνικές μας διεκδικήσεις και συμμαχίες θα μας φέρουν σε ένα σημείο πραγμάτωσης δράσεων για προσωπική και μόνο κατανάλωση.
Η παρουσία μας στο πλευρό των αλιεργατών δεν εμπεριέχει καμμία ένδειξη συμμαχίας με το ΚΚΕ. Άλλωστε οι διαφωνίες μας είναι ανυπέρβλητες και θα μας φέρνουν πάντα τον έναν απέναντι στον άλλο. Η παρουσία μας στο πλευρό των αλιεργατών είναι η έκφραση της αλληλεγγύης μας σε ακόμα μία καταπιεσμένη ομάδα. Μία ομάδα που χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα (δικαστικά, αστυνομικά, παρακρατικά, εργοδοτικά) για να την καταστείλουν και να την "συνετίσουν" έτσι ώστε να αποσυρθεί μία και καλή από τα πεδία αντιπαράθεσης του κοινωνικού ανταγωνισμού. Η παρουσία μας δίπλα τους επιβάλεται και για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να επιλέξουν τη θέση που θα λάβουν από εδώ και πέρα.

ή με τον κόσμο της κομματαρχίας
ή με τον κόσμο της ελευθερίας

Αλλυλεγγύη στον Αγώνα των Αλιεργατών Μηχανιώνας

από αλιευς 19/01/2010 8:20 μμ.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Διαδηλώνουμε με τους αλιεργάτες της Μηχανιώνας Σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου Συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα των Αιγύπτιων αλιεργατών, που συνεχίζεται κόντρα στην εργοδοτική επίθεση και την τρομοκρατία των μηχανισμών που τη στηρίζουν, διοργανώνουν σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και ο Σύλλογος Αιγύπτιων αλιεργατών Μηχανιώνας. Στο μεταξύ δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν και χτες οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, μαζί με το ΠΑΜΕ, έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης όπου συζητήθηκε η αγωγή που κατέθεσαν οι μεγαλοπλοιοκτήτες της Νέας Μηχανιώνας, ζητώντας να βγει παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα. Οι αλιεργάτες διεκδικούν να πληρώνονται με μισθούς που να ανταποκρίνονται στη σκληρή δουλειά που κάνουν και στις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Αίτημα που τους αρνούνται οι μεγαλοπλοιοκτήτες οι οποίοι θέλουν να φορτώσουν στους εργάτες την «κρίση»

από σικαμπάλα 19/01/2010 9:30 μμ.


   Κατ' αρχάς, ποιες είναι οι συλλογικότητες που πήραν απόφαση για αποχώρηση ή πιο σωστά μη εμπλοκή στην απεργία των αιγύπτιων ψαράδων προβάλλοντας ως αιτία τη δράση του ΚΚΕ; Το ΠΑΜΕ στηρίζει την απεργία, παρέχει θεσμική κάλυψη και είναι δίπλα τους. Καλά κάνει για λογαριασμό του... Το θέμα είναι άλλο. Για να φτάσει κάποιος να πει πως η απεργία είναι μαριονέτα του ΚΚΕ θα πρέπει να πάει στο χωριό, να μιλήσει με τους ψαράδες, να πάρει μια μυρωδιά πάνω στο τι γίνεται και να αναλύσει τέλος πάντων στοιχειωδώς το ζήτημα... Φυσικά κανείς δεν αρνείται το ρόλο του ΠΑΜΕ στην υπόθεση (εξάλλου κομμουνιστές είναι, έστω και αρχιρεφορμιστές και υποτίθεται διεθνιστές, τι να έκαναν δηλαδή;)  όμως το θέμα είναι το εξής: δεν πρόκειται για τίποτα γκετοποιημένους απελπισμένους που ακούνε με θρησκευτική ευλάβεια τα στελέχη του ΚΚΕ, αντίθετα τουλάχιστον μιλάνε με όποιον ενδιαφέρεται για την υπόθεσή τους, δεν παραπέμπουν σε προέδρους για να τους πεις δυο λόγια και γενικότερα δε δίνουν την εντύπωση προβάτων. Τώρα αν κάποιοι απ' το χώρο κρίνουν μόνο απ' τα γραφόμενα του Ριζοσπάστη και δεν κάνουν τον κόπο να τραβηχτούνε λίγο για μια ιστορία που δεν εμφανίζεται κάθε μέρα στην Ελλάδα, τι να πεις; Πρόβλημα εκτίμησης μάλλον... Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι θα γίνουν ντε και καλά πράματα και θάματα, όμως αν δεν εμπλακείς εδώ με μια λογική αλληλεγγύης που θα έχει προοπτική ν' αφήσει και δυο πράματα πίσω της, όποια κι αν είναι η εξέλιξη, που θα εμπλακείς; Στα Ροζάρνο της Ελλάδας; Ένα είναι σίγουρο! Αν η ιστορία πάρει διαστάσεις (δεν ισχυρίζομαι ότι θα γίνει απαραίτητα έτσι)  πολλοί θα εμφανιστούν αλλά θα έίναι αργά τότε για οποιαδήποτε σοβαρή κοινωνική παρέμβαση παρά μόνο για καμμιά φωτογραφία με τους ξεσηκωμένους σε κάνα έντυπο, του στυλ "αλληλεγγύη στους τάδε..." και βλέπουμε μέχρι την άλλη φορά...      

από ο πρώτος που ενημέρωσε 19/01/2010 9:59 μμ.


καταρχήν αλιεύς αυτό που έβαλες από τον Ριζοσπάστη αφορούσε την προηγούμενη εβδομάδα. Καλό είναι να προσέχουμε λίγο στην ενημέρωση.

κατά δεύτερο, οι αιγύπτιοι εργάτες δεν είναι ομάδα, είναι εργαζόμενοι, και σαν εργαζόμενους συναδέλφους ας τους συμπαρασταθούμε.
Δεν είναι ομάδα όπως ειπώθηκε που καταπιέζεται.
Καταπιέζονται όπως καταπιεζόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, για μια ποικιλία λόγων (π.χ. οι αιγύπτιοι και οι μετανάστες γενικά έχουν ως εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν και τους εκβιασμούς της πρεσβείας τους, τον θεσμικό αποκλεισμό από το ελληνικό κράτος κτλ.).

το ΠΑΜΕ στηρίζει τους αλιεργάτες ακριβώς γιατί είναι εργάτες.
Ψήφους στις εκλογές περιμένει από τους αιγυπτίους ως ΚΚΕ;
ή μήπως καμιά συνδικαλιστική ψήφο, αν το σωματείο τους π.χ. συμμετέχει σε ανώτερα όργανα (ομοσπονδία, εργατικό κέντρο κτλ.);
Όχι βέβαια, αυτά είναι αμελητέα μπροστά στην έκθεση που έχει το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ στην τοπική κοινωνία. Μάλλον ψήφους χάνει που στηρίζει τους "αλλοδαπούς"...
Τους στηρίζει σαν εργαζόμενους και καλά κάνει..
Και βασικά είναι το μόνο που αντικειμενικά έχει κάποιο μηχανισμό στη Μηχανιώνα για να τους στηρίξει. 

Εμείς εδώ στην Θεσσαλονίκη ας βρεθούμε αύριο στην εκδήλωση και ας σκεφτούμε τρόπους να προωθήσουμε το ζήτημα εδώ που είμαστε, που έχουμε σχέσεις, εμπειρία, που ξέρουμε τι παίζει κτλ. Καλώς ή κακώς έχουμε ελάχιστη σχέση με την κοινωνία της Μηχανιώνας.

Όσο για τις ομάδες που δεν γουστάρουν το ΠΑΜΕ και δεν στηρίζουν τον αγώνα...
σίγα το πρωτότυπο!
Όσοι δεν βλέπουν τη σημασία του αγώνα των αλιεργατών ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ, ΣΑΝ ΜΕΡΟΣ ΜΙΑΣ ΙΔΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ,
τότε καλά κάνουν και βάζουν την πολιτική ταυτότητα/διαφωνία τους με το ΠΑΜΕ μπροστά και δεν πατούν το πόδι τους.....Ας κρατήσουν την πολιτική διαφωνία στην όλη ιστορία...


Τα λέμε αύριο...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License