για την απεργία των αιγυπτίων ψαράδων

για την εκδήλωση αλληλεγγύης στην απεργία των αιγύπτιων ψαράδων της Μηχανιώνας

    Έγινε χτες η εκδήλωση αλληλεγγύης στον απεργιακό αγώνα που δίνεται από τους αιγύπτιους ψαράδες της Μηχανιώνας (Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης). Γεγονός απείρως σημαντικότερο απ' την έλλειψη πολύ κόσμου ήταν η παρουσία τριών απεργών ψαράδων που μίλησαν για το πως έφτασαν στην απεργία, για την προοπτική της και για τις συνθήκες της δουλειάς και της ζωής τους. Η αίσθηση που μας έμεινε είναι ότι μια υποθετική κουβέντα στην οποία θα παρευρίσκονταν εκατοντάδες συντρόφων κι εργαζομένων αλλά που ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ θα ήταν σαφώς λιγότερο σημαντική. Ο τρόπος με τον οποίο μίλησαν για όλα τα παραπάνω έκλεψε τις καρδιές όλων μας και δυνάμωσε την πεποίθησή μας ότι ο αγώνας τους αποτελεί αγώνα όλων μας. 'Εχοντας σα βάση την αξιοπρέπεια και την κοινή τους θέληση να πάνε την ιστορία ως το τέρμα, μίλησαν απλά, άμεσα κι ανθρώπινα. Μ' άλλα λόγια ο τρόπος που κινήθηκαν ως τώρα μας "αναγκάζει" να σταθούμε πλάι τους  και να προσπαθήσουμε να βάλουμε μπροστά μια παρέμβαση σε ακόμα πιο σοβαρή βάση. Εκτός απ' τον τελικό σκοπό, τη νίκη της απεργίας, σημασία έχει να μάθουμε απ' αυτούς και να γνωρίσουν κι αυτοί εμάς. Να μάθουμε πως να παρεμβαίνουμε (ή έστω να κάνουμε απόπειρες γι' αυτό) σε γερή βάση, με προοπτική την πραγματική μας σύνδεση μ' όσους κινούν τέτοιου είδους αγώνες και στοχεύοντας στο κοινωνικό κι όχι απλά στο πολιτικό. Μίλησαν επίσης για το πως αντιλαμβάνονται την αλληλεγγύη και πάνω σ' αυτό ξεκαθάρισαν δυο πράματα: θέλουν ν' αποφύγουν με κάθε τρόπο τις ακραίες διαμάχες μεταξύ δυνάμεων που στηρίζουν την απεργία όπως επίσης και κάθε είδους ενέργεια που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο τη φυσική τους παρουσία στο χωριό. Αυτά μέσα στις παρούσες συνθήκες φαίνονται λογικά και κατανοητά. Μ' άλλα λόγια αν κάποιος πιστεύει ότι την ώρα που εξελίσσεται η απεργία, ήρθε η στιγμή μ' αφορμή τους ψαράδες να λύσει "δυναμικά" κάθε διαφορά του με το ΚΚΕ, τότε υπάρχει εμφανώς πρόβλημα...

     Μπροστά στο ενδεχόμενο να κηρυχτεί παράνομη και η δεύτερη απεργία (που τώρα κινείται από το δικό τους σωματείο) όπως επίσης και  στην πιθανότητα μεταφοράς στη Μηχανιώνα άλλων αιγυπτίων ψαράδων για να χρησιμοποιηθούν ως απεργοσπάστες στα πλαίσια της διακρατικής συμφωνίας  (τ' αφεντικά ήδη πιέζουν γι' αυτό) είναι επιταχτική η ανάγκη για την οικονομική στήριξη των απεργών καθώς και τη δημοσιοποίηση της κατάστασης κι εκτός Θεσσαλονίκης. Οι ίδιοι οι ψαράδες είναι θετικοί στο να παραβρεθούν και να μιλήσουν σε μια ανάλογη κουβέντα στην Αθήνα. Επομένως λόγω της χρονικής πίεσης θα ήταν πολύ θετικό ν' αναδειχτεί το θέμα της μαχητικής απεργίας των αλιεργατών το συντομότερο δυνατό.

   Στη Θεσσαλονίκη θα λάβουν χώρα δράσεις για τη δημοσιοποίηση της κατάστασης στη Μηχανιώνα όπως επίσης κι εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης. Λεπτομέρειες προσεχώς.

  

  Για τους συντρόφους του χώρου που δε συμμετέχουν στην υπόθεση της απεργίας λόγω της εμπλοκής του ΠΑΜΕ  και της στήριξής της απ' αυτό, θεωρώντας πως δεν αποτελεί παρά μαριονέτα της:  όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, δεν υπάρχει περίπτωση να πάει το βουνό στο Μωάμεθ που να κάτσουμε και να περιμένουμε χίλια χρόνια.

 

                     ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΛΙΕΡΓΑΤΩΝ -

                     Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ             

  

                                                                                        ένας απ' την κουβέντα

από Αλληλέγγυοι/ες 22/01/2010 8:36 μμ.


post image
.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License