Αϊτή, ο σεισμός,ο καπιταλισμός και η αποικιοκρατία

εξηγείται μόνο από έναν καταστροφικό σεισμό αυτή η εκατόμβη θυμάτων με τις 120 χιλιάδες μέχρι στιγμής θύματα? Γιατί δεν συνέβη το ίδιο στην Κούβα, Τζαμάϊκα ή τη Δομινικανή δημοκρατία που είναι στο ίδιο νησί με την Αϊτή?

Η είδηση για τα 150 χιλιάδες θύματα από το σεισμό στην Αϊτή είναι τόσο σκοκαριστική που δεν μπορεί να εξηγηθεί τόσο απλά μονάχα από την ένταση του φυσικού φαινομένου.
Η ιστορία της Αϊτής δείχνει μια σειρά από πολιτικές,κοινωνικές,οικονομικές συνθήκες που μπορούν να εξηγήσουν σε συνδυασμό με τον ισχυρότατο σεισμό αυτή την απίστευτη εκατόμβη.
Η Αϊτή,που ονομαζόταν Άγιος Δομίνικος, βρισκόταν κάτω από τη γαλλική αποικιοκρατία του Ναπολέοντα.Οι κάτοικοι λοιπόν του Αγίου Δομίνικου επαναστάτησαν εναντίον των Γάλλων κάτι το οποίο πλήρωσαν  πολύ ακριβά με διαρκείς φορολογίες και οικονομικές κυρώσεις.
Αργότερα, το ιστορικό νήμα μας μεταφέρει στην κυριαρχία των ΗΠΑ που δεν είναι βέβαια διατεθειμένες να αφήσουν μια χώρα πρώην σκλάβων (που έχει μετονομαστεί σε Αϊτή) να παραμείνει ελεύθερη οπότε και εισβάλλει το 1915 στην Αϊτή για να διαμοιράσει τη γη σε αμερικανικές επιχειρήσεις μέχρι τα μέση του '30 κατέχοντας τη χώρα. Σύντομα λοιπόν οι πρώην σκλάβοι μετατρέπονται ξανά σε σκλάβοι δουλεύοντας σε μεσαιωνικές συνθήκες για τους αμερικανούς.
Αλλά και όταν αποχωρούν οι αμερικανοί πεζοναύτες, ηγεσίες όπως του Papa Ντοκ (Ντυβαλιέ) και του γιου του συνεργαζόμενες με αμερικανούς και γάλλους δημιουργούν παραστρατιωτικές ομάδες που τρομοκρατούν τους πολίτες της Αϊτής κάνοντας και εμπόριο ναρκωτικών.
Το 1986 γίνεται δεύτερη επανάσταση των σκλάβων και ο Baby Ντοκ, o γιος, διαφεύγει με αεροπλάνο της αμερικανικής κυβέρνησης από τη χώρα παίρνοντας μαζί του την αμύθητη περιουσία της αιμοσταγούς οικογένειας που έχει αιματοκυλίσει τη χώρα.
Μετά την επανάσταση των κατοίκων της Αϊτής, στην εξουσία ανέρχεται ένας επαναστάτης ο πατηρ Aristide, που πίστευε ότι ο Ιησούς ήταν ένας μεγάλος επαναστάτης. Δεν στέριωσε η εξουσία των επαναστατών όμως γιατί ο πατέρας Μπους εισέβαλε στην Αϊτή απαγάγοντας τον Aristide και τη γυναίκα του εξορίζοντας τους στην Αφρική όπου ζουν μέχρι σήμερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 2 επαναστάσεις της Αϊτής, οι δύο ηγέτες της επανάστασης, ο Λουβερτουρ και ο Aristide απήχθησαν από τις δυνάμεις της αποικιοκρατίας και κατοχής (Γαλλία και ΗΠΑ)!!
Επί προεδρίας Κλίντον στις ΗΠΑ, τα πράγματα χειροτερεύουν στην Αϊτή, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης που εξισώνει τους κατοίκους της χώρας με δούλους και τους μεταχειρίζεται ως φτηνή παραγωγική δύναμη. Το πρόγραμμα αμερικανικής βοήθειας υποχρεώνει την Αϊτή να εισάγει αμερικανικά προϊόντα και μεταφέρει τα αμερικανικά εργοστάσια στη χώρα για να δουλεύουν οι κάτοικοι με μισθούς πείνας.
Ο φυσικός πλούτος της χώρας παραδίδεται στα συμφέροντα και η χώρα υπόκειται στον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και εφαρμόζει πολιτική ελεύθερης αγοράς και νεοφιλελευθερισμού. Το 2008 στη χώρα υπάρχει σημαντική έλλειψη τροφίμων τα οποία, όπως θυμάστε, έχουν ακριβύνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια οπότε οι φτωχοί λαοί όπως αυτός της Αϊτής, δεν μπορούν να σιτιστούν μιας και έχουν αδυναμία πληρωμής των τροφίμων ενώ οι πολιτικές της ελεύθερης αγοράς απαγορεύουν στη χώρα να εφαρμόσει πολιτικές προστασίας του πληθυσμού από την αισχροκέρδεια των συμφερόντων που ελέγχουν την αλυσίδα των τροφίμων μέσω δασμών των εισαγόμενων προϊόντων και προστασίας της εγχώριας παραγωγής.
Οι βιομηχανίες στα αμερικανικά χέρια απαιτούν για τη λειτουργία τους πολυπληθές εργατικό προσωπικό το οποίο μεταφέρεται από την ύπαιθρο στην πρωτεύουσα οπότε και συσσωρεύονται στις πλαγιές της πόλης μέσα σε παραγκουπόλεις χωρίς καμία δυνατότητα για ασφαλείς κατασκευές (αφού είναι και πιο ακριβές). Επιπλέον, η πλήρης ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της χώρας (ακόμα και η αστυνομία και ο στρατός ενώ οι ΜΚΟ είχαν υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό βασικές λειτουργίες του κράτους) επέφερε την πλήρη αποδιοργάνωση στην όποια προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών του σεισμού.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εισέβαλαν ξανά οι πεζοναύτες των ΗΠΑ μετά το σεισμό!! 30 χιλιάδες στρατιώτες της υπερδύναμης εγκαθίστανται στην Αϊτή για να "προστατεύσουν" (sic!!) την ανθρωπιστική βοήθεια. Η αδυναμία παροχής βοήθειας ιατρικής, φαρμακευτικής, τροφίμων, απεγκλωβισμού που προέρχεται από την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της Αϊτής, είχε ως αποτέλεσμα τις εισβολές των επιζώντων κατοίκων από το σεισμό προς τις ελάχιστες αποθήκες τροφίμων για να καλύψουν τις ανάγκες τους και αυτό περιμένανε και τα διεθνή ΜΜΕ για να τονίσουν την ανάγκη αποστολής πεζοναυτών. Πολλοί θα θυμηθούν την περίπτωση της Ν. Ορλεάνης όταν είχε πληγεί από τον τυφώνα Κατρίνα και λόγω της φτώχειας των εκεί μαύρων κατοίκων και της απουσίας υποδομών, ο στρατός έκανε επιδρομή για να σκοτώσει όσους προσπαθούσαν να βρουν τα λιγοστά τρόφιμα για την επιβίωση τους.
 
Συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο αλλά είναι νομίζω σημαντικό να αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν είναι απλά ζήτημα κακοτυχίας τα 120 χιλιάδες θύματα του σεισμού της Αϊτής και ότι κάπου έχει συμβάλλει κι μια πολιτική που εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα και που τόσο πολύ μοιάζει με την πολιτική που εφαρμόζεται και σε πολλές χώρες που είναι έρμαια του ΔΝΤ και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών (σας θυμίζει κάτι???)

Μια εκπομπή για το θέμα στο παρακάτω λινκ  http://www.skai.gr/player/radio/?mmid=108900 (Infowar)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License