Κλείσιμο Ξενώνα Προσφύγων Θεσσαλονίκη

Κλείνει ξαφνικά το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και πετιούνται έξω οι ένοικοι πρόσφυγες. Η Αντιρατσιστική καλεί σε πρωτοβουλία αλληλεγγύης για τη στήριξη των προσφύγων και τη συνέχιση λειτουργίας του ξενώνα

Ανακοίνωση – Κάλεσμα                                                                                             26/01/2010

 

Ο Ξενώνας  του «Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων» πρέπει να μείνει ανοικτός!

Όπως πληροφορηθήκαμε  ξαφνικά την Παρασκευή , η Διοίκηση του «Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων» ανακοίνωσε στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί ότι ο Ξενώνας κλείνει οριστικά μέσα σε μία μόνο εβδομάδα. Έτσι, κινδυνεύουμε να χάσουμε τη μοναδική δομή φιλοξενίας προσφυγικών οικογενειών και ανήλικων προσφύγων που είχε απομείνει μέσα στην πόλη. Αφορμή, ήταν οι τηλεοπτικές καταγγελίες τους προηγούμενους μήνες για την πραγματικότητα που επικρατεί εδώ και χρόνια στο Κέντρο, και, από ότι φαίνεται, η συνεπαγόμενη διακοπή των χρηματοδοτήσεων.

Πράγματι, χρόνια τώρα το Κέντρο πάσχει από κακοδιοίκηση, οικονομική αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση, τεράστιες ελλείψεις πόρων και υποδομών, αρνητική αντιμετώπιση των ενοίκων προσφύγων. Για όλα αυτά όμως, δεν πρέπει να απολογηθεί μόνο η υπεύθυνη ΜΚΟ που είχε αναλάβει αποκλειστικά τη διαχείρισή του. Θα πρέπει να απολογηθούν και όλοι αυτοί που στήριξαν αυτό το καθεστώς. Θα πρέπει να απολογηθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης που χρόνια τώρα διαφημίζει το Κέντρο ως την πρότυπη (και μοναδική) του δράση για τους πρόσφυγες της πόλης και τώρα ξαφνικά απλώς αποσύρεται. Θα πρέπει να απολογηθεί το ελληνικό κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που η μόνη οργανωμένη (και ακριβοπληρωμένη) «φιλοξενία» που επιφυλλάσουν για τους πρόσφυγες είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα ναρκοπέδια και οι συνοριοφυλακές.

Για εμάς, οι ανοιχτοί χώροι υποδοχής προσφύγων, ανοιχτοί τόσο για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται, όσο για την κοινωνία και τις οργανώσεις τους, με κρατική χρηματοδότηση και κοινωνικό έλεγχο, με πρόνοια για την εκπαίδευση, την υγεία και την εργασιακή αποκατάσταση των προσφύγων, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για μια άλλη προσφυγική πολιτική, πέρα από το αδιέξοδο της ποινικοποίησης, της βίας και των κλειστών συνόρων. Από αυτή τη σκοπιά, κάνουμε σαφές σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε το κλείσιμο του Ξενώνα. Ο Ξενώνας πρέπει να λειτουργήσει, ανοιχτός σε όλες τις κατηγορίες προσφύγων, ως μια ελάχιστη έστω, ανεπαρκή απάντηση στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Ακόμα περισσότερο, δεν θα επιτρέψουμε την αναγκαστική έξωση των δεκάδων ενοίκων του, οι οποίοι, χωρίς να ρωτηθούν, καλούνται να εγκαταλείψουν τον χώρο τους μέσα σε μια εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες καλούνται να μεταβούν σε άλλο ξενώνα εκτός πόλης, κάτι που θα τους εμποδίσει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο και τις δουλειές τους, ενώ οι οικογένειες οφείλουν να ενοικιάσουν δικό τους σπίτι, με μόνο βοήθημα ένα μικρό επίδομα για τρεις μήνες.

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης καλεί όλες τις μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις της πόλης να στηρίξουμε από κοινού τους πρόσφυγες και τη λειτουργία του ξενώνα. Την Τετάρτη, αφού επισκεφθούμε το χώρο και μιλήσουμε με τους πρόσφυγες, καλούμε σε ανοιχτή συνάντηση για την οργάνωση της αλληλεγγύης μας, η οποία, μερικές στιγμές, πέρα από αναγκαία πολιτική στάση, οφείλει να γίνεται έμπρακτη υποστήριξη (Τετάρτη 27 Γενάρη, 8 μμ στο Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό Κέντρο, Ερμού 23).

 

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό Κέντρο, Ερμού 23, 2310241015, www.socialcenter.gr, info@socialcenter.gr

από a 26/01/2010 9:16 μμ.


Σήμερα το πρωί, Αριστοτέλους με Μητροπώλεως περίπου πίσω απο τη στάση, την είχαν αράξει κάποιοι περίεργοι με ένα τραπεζάκι που (απο όσο προλαβα να δω μέσα απο το αμάξι) είχε μπροστά ένα χαρτόνι που έλεγε (γραμμεννο με μαρκαδόρο) "Συγκέτρωση υπογραφών για το μεταναστευτικό" (ή κατι τέτοιο τεσπαν). Μροστά καθόταν κορδομένος ένας νεαρός γεματούλης. Για να ήταν με τοσο κρυο σήμερα εκεί, θα πάνε και άλλες μέρες. Όποιος περναει ασ τους ρίχνει και ένα φτυσιμο....


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License