Τι έγινε σήμερα στη δίκη των αιγύπτιων αλιεργατών της Μηχανιώνας

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

Τι έγινε σήμερα στη δίκη των αλιεργατών

Έως τις 12 αύριο (Τετάρτη 27/1/2010) το μεσημέρι έδωσε προθεσμία η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης στην υπεράσπιση των αιγύπτιων αλιεργατών προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα στα οποία αναφέρθηκαν στη διάρκεια της σημερινής εκδίκασης της νέας προσφυγής των πλοιοκτητών της Μηχανιώνας κατά της απεργίας των ψαράδων της περιοχής.

Τα έγγραφα αυτά, σύμφωνα με την υπεράσπιση των αλιεργατών, αποδεικνύουν μια σειρά αυθαιρεσίες εκ μέρους των πλοιοκτητών που αφορούν μεταξύ άλλων:

-          την παράνομη φύση της πρακτικής της μετάκλησης και της πρόσκλησης άλλων αλιεργατών, ουσιαστικά απεργοσπαστών, στην περίπτωση που υλοποιηθεί αυτή η απειλή,

-          την παραπλάνηση ορισμένων αιγύπτιων αλιεργατών που κλήθηκαν να υπογράψουν κείμενο-συμφωνία εργασίας στην αραβική και ελληνική γλώσσα που έχει πολύ μικρή σχέση με το αρχικό αγγλικό πρωτότυπο κείμενο που περιλαμβάνει επαχθείς όρους εργασιακών σχέσεων,

-          το γεγονός ότι «οι εργοδότες, μονομερώς, ανέθεσαν στους «εκπροσώπους» ενός «σωματείου αλιεργατών Μηχανιώνας» (ενός σωματείου-σφραγίδα που δεν περιλαμβάνει στους κόλπους του τη συντριπτική πλειοψηφία των αιγύπτιων αλιεργατών) να υπολογίζουν το «μερτικό», χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο των ίδιων των εργαζομένων και να πληρώνουν κατά βούληση τους αλιεργάτες», σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη σημερινή δίκη ο γ.γ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και

-          την άρνηση των εργοδοτών-πλοιοκτητών, όπως καταγγέλθηκε, να παραδώσουν στους αλιεργάτες αντίγραφα των ατομικών συμβάσεων εργασίας οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανανέωση της κάρτας παραμονής, με απώτερο σκοπό να εκδιωχθούν από τη χώρα και να έρθουν στη θέση τους άλλοι, φθηνότεροι αλιεργάτες.

Για τις κατηγορίες αυτές, είτε δήλωσε άγνοια είτε τις αρνήθηκε μία μάρτυρας κατηγορίας από την πλευρά των πλοιοκτητών με αποτέλεσμα να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών εκ μέρους των δεκάδων αιγύπτιων αλιεργατών που ήταν παρόντες στην αίθουσα και παρακολουθούσαν τη διαδικασία. Εν μέσω έντονων διαμαρτυριών για τους ισχυρισμούς της μάρτυρος και των επιχειρημάτων του δικηγόρου των πλοιοκτητών (που υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούν ξένοι εργάτες να έρχονται και να στήνουν δικά τους σωματεία κατά βούληση…»), η διαδικασία διακόπηκε για αύριο μέχρι να προσκομιστούν τα έγγραφα που ζήτησε η έδρα του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Αργά αύριο το μεσημέρι αναμένεται η νέα απόφαση για το αν θα κριθεί η απεργιακή κινητοποίηση των αιγύπιτων αλιεργατών, παράνομη και καταχρηστική για τρίτη φορά.

Τη σημερινή διαδικασία παρακολούθησαν η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου (που έχει καταθέσει και ερώτηση στη Βουλή για το θέμα), ο γ.γ. του ΕΚΘ (που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) Σωτήρης Ζαριανόπουλος, η αναπληρώτρια γραμματέας του ΕΚΘ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Αυτόνομη Παρέμβαση-ΣΥΡΙΖΑ), ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης (ΠΑΜΕ), Βασίλης Ρέβας (χθες Δευτέρα δόθηκε συνέντευξη τύπου από τους αλιεργάτες και τον… Σ. Ζαριανόπουλο στα γραφεία του Συνδικάτου στη Θεσσαλονίκη) και αρκετοί αυτόνομοι και αριστεροί συμπαραστάτες στον αγώνα των ψαράδων της Μηχανιώνας , μεταξύ άλλων και από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης στους απεργούς αλιεργάτες.

Σε μια κίνηση συμπαράστασης στον απεργιακό αγώνα των αιγύπτιων αλιεργατών  που τους τελευταίους μήνες είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση, φοιτητικά σχήματα, αντιρατσιστικές και αριστερές αντικαπιταλιστικές οργανώσεις, και η Συνέλευση αλληλεγγύης στους αιγύπτιους αλιεργάτες, καλούν σήμερα Τρίτη στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης.  Την Παρασκευή 29/1 η Συνέλευση αλληλεγγύης στους αιγύπτιους αλιεργάτες, οργανώνει ΣΥΝΑΥΛΙΑ στις 9 μ.μ. στο Πολυτεχνείο “για τη στήριξη των αιγύπτιων ψαράδων στη Μηχανιώνα”.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο ελληνικό απαράδεκτο κείμενο «συμφωνίας» μεταξύ πλοιοκτητών και… πέντε  παραπλανηθέντων (από τους συνολικά 130) αιγύπτιων αλιεργατών της Μηχανιώνας που «χάθηκαν στη μετάφραση», περιλαμβάνεται και ο εξής όρος στην παράγραφο 6: «Οι Αιγύπτιοι αλιείς δεν πρέπει να εμπλέκονται με οποιοδήποτε ελληνικό πολιτικό κόμμα ή όργανο που σχετίζεται με εργασιακές υποχρεώσεις και δικαιώματα» !!!

Ασύνταχτοι Ρεπόρτερς

ΠΗΓΗ: asyntaxtostypos.wordpress.com  Αύριο η νέα απόφαση για την απεργία των αιγύπτιων αλιεργατών


Καλούν τους ψαράδες να υπογράψουν να μην συνδικαλίζονται και διώκουν τους πρωταίτιους της απεργίας!

Δείτε και το ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Σε επίσημο έγγραφο,”απαγορεύουν” στους αλιεργάτες να έχουν σχέση με οργανώσεις δικαιωμάτων και εισηγούνται τη δίωξη όσων πρωτοστάτησαν στην απεργία!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License