Στυγνές δολοφονικές επιθέσεις κατά προσφύγων στην Ηγουμενίτσα

Υπο αναίρεση η ζωή των προσφύγων στην Ηγουμενίτσα.                                         

Η Ηγουμενίτσα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας και  έξοδος προς την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεκάδες πρόσφυγες περιμένουν υπομονετικά τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσουν να αποδράσουν από την Ελλάδα.

 

Πριν λίγους  μήνες μαθαίναμε ότι Λιμενικοί είχαν δολοφονήσει έναν Κούρδο πρόσφυγα λιώνοντας του το κεφάλι στο δρόμο. Ακολούθησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και πορείες από τη μια κι από την άλλη ο απάνθρωπος μηχανισμός της δικαιοσύνης κάλυπτε ουσιαστικά τις φρικτές πρακτικές.

Αυτές τις ημέρες η αποκτήνωση της μηδενικής ανοχής βρήκε την εφαρμογή της στους αιματοβαμμένους δρόμους της Ηγουμενίτσας.

 

Μία εβδομάδα πριν  τάγματα ασφαλείας επιτέθηκαν σε πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο σε απάνεμα μέρη της Εγνατίας οδού.

Συνήθως κάτω από γέφυρες   με πρόχειρα από νάιλον κατασκευές για να προφυλαχθούν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν. Τα τάγματα ασφαλείας επιτέθηκαν στους χώρους των προσφύγων και κατέστρεψαν ότι βρήκαν μπροστά τους, καταλύματα, πολλά ρούχα κλπ. Σύμφωνα με αφηγήσεις των ίδιων των προσφύγων οι αστυνομικοί τους έκαψαν ρούχα και κουβέρτες. Μετά την κτηνώδη  επίθεση κινητοποιήθηκαν δεκάδες πολίτες από την πόλη της Ηγουμενίτσας αλλά και από αλλού(πχ Ιωάννινα κλπ), ενώ στη συγκέντρωση ρούχων βοήθησαν τόσο φοιτητές της Ηγουμενίτσας όσο και ντόπιοι πολίτες.

Αυτά μέχρι πριν λίγες ημέρες.

Σήμερα(χθες) τα τάγματα ασφαλείας εξαπέλυσαν νέα επίθεση βρίζοντας χτυπώντας και συλλαμβάνοντας δεκάδες πρόσφυγες, ενώ υπάρχουν και φήμες ότι ακουγόταν πυροβολισμοί κατά προσφύγων.

Η  εξέλιξη με τις νέες επιθέσεις κατά προσφύγων με χρήση προκλητικής βίας δείχνει εκτός  την κτηνωδία και την απανθρωπιά των αδίστακτων κρατικών μηχανισμών απέναντι στους πρόσφυγες και την επαναφορά σε πρακτικές δολοφονικών επιθέσων κατά προσφύγων , όπως ακριβώς γινόταν το περασμένο καλοκαίρι.

 


“Άνθρωποι φαντάσματα αναζητούν
απ’ τα σκουπίδια Μας να ζήσουν,
με μια ευγένεια που σε φέρνει σε δύσκολη θέση
αντικρίζοντας το βλέμμα τους”

Τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πόλη μας και όξυναν με το χειρότερο τρόπο τα προβλήματα των «λαθρο»-μεταναστών, των ξεριζωμένων  που περνούν από την πόλη μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, οδήγησαν μια ομάδα πολιτών στη δημιουργία της «Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες».

Η αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών από το κράτος και τους τοπικούς άρχοντες με το γκρέμισμα του καταυλισμού τους και το κάψιμο των αντικειμένων τους, αλλά και η κράτηση των συλληφθέντων σε συνθήκες “Guantanamo” στο κέντρο της πόλης μας,  μας κάνουν να θεωρούμε υποχρέωσή μας να σταθούμε   δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους με οποιοδήποτε τρόπο.

Η συνέλευση της Επιτροπής αποφάσισε:
1)    Ως πρώτο βήμα, να ζητήσει από τον Ιατρικό, Φαρμακευτικό και Εμπορικό Σύλλογο, καθώς και από τα Σωματεία και τους Συλλόγους των υπόλοιπων εργαζομένων να δείξουν έμπρακτα και άμεσα την αλληλεγγύη τους παρέχοντας βοήθεια για την άμεση ανακούφιση  αυτών των συνανθρώπων μας
2)    Να επισκεφτεί τον καταυλισμό την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στις 16:00, και να διανείμει το υλικό που θα έχει συλλεχθεί μέχρι τότε.
3)    Η συλλογή του υλικού γίνεται στο χώρο του ΤΕΙ (στο κυλικείο)
       4)  'Oρισε  την επόμενη συνάντηση στις 6 Φλεβάρη ημέρα Σάββατο και ώρα
              20¨00 στο Τ.Ε.Ι


Ηγουμενίτσα 31-1-2010

Επιτροπή Αλληλεγγύης
στους Μετανάστες

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License