Η επίθεση των Νεοναζί στους Αμπελόκηπους και η στάση του ΛΑΟΣ

.

Η επίθεση 50μελους ομάδας νεοναζί σε αντιρατσιστική συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν «συνέχεια» δεκάδων άλλων περιστατικών ακροδεξιάς και ρατσιστικής βίας που βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια.

Δύο όμως ήταν τα χαρακτηριστικά της επίθεσης που την έκαναν να ξεχωρίζει. Πρώτον, ότι η επίθεση δεν έγινε από ομάδα αγνώστων ή την συνήθως ύποπτη Χρυσή Αυγή αλλά από μια ναζιστική ομάδα που αυτοαποκαλείται «Αυτόνομοι Εθνικιστές» και έγινε γνωστή πολύ πρόσφατα μετά την εισβολή 30 μελών της σε αντιρατσιστική εκδήλωση(*).

Και δεύτερον, ότι η αστυνομία προχώρησε σε μαζική σύλληψη των φασιστών (44 συνολικά). Το γεγονός αυτό, της σύλληψης των νεοναζί, «ανάγκασε» το κόμμα του Καρατζαφέρη να δείξει το πραγματικό, ακροδεξιό του πρόσωπο.

Κοινοβουλευτική συμπαράσταση στους ναζιστές - Αϊβαλιώτης ...

Την μέρα των επεισοδίων ο εκπρόσωπος τύπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης έκανε δηλώσεις για το ζήτημα. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Οι ακραίες προκλήσεις των αυτοτιτλοφορούμενων αντιρατσιστών, αντιφασιστών, δε πρέπει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο να τυγχάνουν ανάλογων ακραίων απαντήσεων.»

Σύμφωνα λοιπόν με το ΛΑΟΣ και τον κ. Αϊβαλιώτη η αντιφασιστική συγκέντρωση που καλούσαν τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων, καθηγητές και δάσκαλοι της περιοχής καθώς και κόμματα της Αριστεράς, διαμαρτυρόμενοι για την εισβολή 30 μασκοφόρων φασιστών σε αντιρατσιστική εκδήλωση στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων (15 μέρες περίπου πριν) ήταν μια «ακραία πρόκληση».

Την ίδια ώρα ο κ. Αϊβαλιώτης και το ΛΑΟΣ δεν φαίνεται να «προκαλούνται» ιδιαίτερα από το γεγονός πως η ομάδα των τραμπούκων-φασιστών χαιρετά ναζιστικά και επιτίθεται σε ειρηνικούς διαδηλωτές με πέτρες, στειλιάρια και ότι άλλο βρέθηκε στα χέρια τους τραυματίζοντας σοβαρά στο κεφάλι 50χρονη διαδηλώτρια και ελαφρότερα άλλους 3 διαδηλωτές ...

... Πολατίδης

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Η. Πολατίδης προσέτρεξε την επόμενη των επεισοδίων στα δικαστήρια για να συμπαρασταθεί στους κρατούμενους και σε δηλώσεις που έκανε στην νεο-φασιστική εφημερίδα Ελεύθερος Κόσμος, αφού ξεκαθάρισε πως βρίσκεται εκεί

«μετά από πρόσκληση φίλων και συγγενών των κρατουμένων», μίλησε για «παραβίαση δικαιωμάτων των συλληφθέντων».

Στην συνέχεια περιέγραψε την επίθεση των νεοναζί ως μια «δράση που ξέφυγε ενδεχομένως από κάποια όρια». Σύμφωνα με τον Πολατίδη η σύλληψη των νεοναζί ήταν «υπερβολική αντίδραση». Τέλος κατήγγειλε αυτούς που

«θέλουν να επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας εις βάρος οιουδήποτε θα ήθελε να αντισταθεί στους επαγγελματίες αντιρατσιστές».

... Δούμας

Ακόμη πιο σαφής το στέλεχος του ΛΑΟΣ Παναγιώτης Δούμας γράφει στην νεοφασιστική ηλεκτρονική εφημερίδα «Ελληνικές Γραμμές» για την επίθεση:

«Έτσι, μία κινητοποίηση κατά όσων βρίζουν τον ελληνικό λαό και κατάμουτρα τον αποκαλούν μισαλλόδοξο, ξενόφοβο και όλα τα συναφή, χαρακτηρίστηκε ως ρατσιστική επίθεση.»

Ο «δημοσιογράφος»

Ένας από τους συλληφθέντες φασίστες (που αναγνωρίστηκε μάλιστα από πολλούς διαδηλωτές που πήγαν στην ΓΑΔΑ για να καταθέσουν) είναι και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παπαγεωργίου που αρθρογραφεί στις ακροδεξιές εφημερίδες «Ελεύθερη Ώρα» και «Ελεύθερος Κόσμος». Εκδότης του «Ελεύθερου Κόσμου» είναι ο Δ. Ζαφειρόπουλος, πρώην ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής και παρ' ολίγον υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΛΑΟΣ. Ο Παπαγεωργίου είναι το δεξί χέρι του Ζαφειρόπουλου και ο μόνος από τους φασίστες που έχει προφυλακιστεί. Καθόλου τυχαία λοιπόν η προφυλάκιση του έχει σημάνει συναγερμό για τους συναγωνιστές του στο ΛΑΟΣ.

Στις 28 Γενάρη ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης του ΛΑΟΣ, Γ. Κουριανίδης, κατέθεσε ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης ζητώντας την απελευθέρωση του.

Σύμφωνα με την «Ελεύθερη Ώρα» ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Καρατζαφέρης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Χρυσοχοΐδη δηλώνοντας του ότι θεωρεί αιτία πόλεμου την κράτηση του Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με δημόσια δήλωση του κ. Καρατζαφέρη άλλωστε,

«Αν ο Δημήτρης Παπαγεωργίου αντιπροσώπευε την "Αυγή" και συμμετείχε σε βαρβαρότητα των αντιεξουσιαστών σήμερα θα ήταν ελεύθερος.»

Κοινή συνισταμένη των ανακοινώσεων διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση του Παπαγεωργίου είναι η αναφορά πως απλώς βρισκόταν στο χώρο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Την ίδια ώρα όμως οι «Αυτόνομοι Εθνικιστές» από το σάιτ τους ζητάνε την απελευθέρωση του «συντρόφου, φίλου και συναγωνιστή» τους.

Σιγή ιχθύος από τα ΜΜΕ

Είναι φανερό πως πίσω από τις αερολογίες και το κρύο χιούμορ που μας έχει συνηθίσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κρύβονται οι πιο αντιδραστικές και επικίνδυνες πολιτικές θέσεις. Σε αυτό τους το «καμουφλάρισμα» βρίσκουν χέρι βοηθείας στα ΜΜΕ που ενώ έχουν επί καθημερινής βάσης και όλες τις ώρες θέση για τους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ δεν βρήκαν λέξη να πουν για την συγκάλυψη της δράσης μιας ναζιστικής συμμορίας από ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Είναι καθήκον της Αριστεράς και του αντιρατσιστικού κινήματος να ξεσκεπάσει τον βρώμικο ρόλο τους.

Αλέξανδρος Πραντούνας

________

(*) δείτε και εδώ: http://www.xekinima.org/news/display.php?tbl=news&id=1000

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License