Φωτογραφίες από την σημερινή αντιφασιστική δράση στη Λάρισα

Συνθήματα που γράψανε οι αντιφασίστες στην πλατεία Βησσαρίωνος στην Λάρισα, όπου είχαν καλέσει συγκέντρωση οι φασίστες.

post image

Το άγαλμα είναι του αρχηγού της φασιστικής οργάνωσης "Χ", η οποία συνεργάστηκε με τους Γερμανούς κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας 1941-1944 και κατέδιδε τους αγωνιστές της αντίστασης στην γερμανική μυστική αστυνομία Γκεστάπο και στους Ες-Ες. Κατόπιν ο αρχιφασίστας αυτός σαν αρχηγός της Κυπριακής εθνικιστικής οργάνωσης Ε.Ο.Κ.Α. συνέχισε την εγκληματική του δράση με δολοφονίες Ελληνοκυπρίων κομμουνιστών, Τουρκοκυπρίων και Εγγλέζων.

Εικόνες:

από D 22/02/2010 2:10 πμ.


Μια διόρθωση για τη δράση της Χ και του Γρίβα κατά την Κατοχή. Δεν συνεργάστηκε με τους Γερμανούς αλλά ούτε τους πολέμησε κιόλας. Περισσότερο κατασκοπεία έκανε για λογαριασμό της εξόριστης κυβέρνησης του Καϊρου, δηλαδή για λογαριασμό των Συμμάχων. Ωστόσο, αποτελούνταν από φιλοβασιλικούς εθνικιστές και με τη λήξη της Κατοχής και στα Δεκεμβριανά μαζί με ταγματασφαλίτες, χωροφυλακή και τους Άγγλους, πολέμησε ενάντια στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στη μάχη της Αθήνας. Δολοφονική αντικομμουνιστική δράση είχε και μετά τη Βάρκιζα, στην περίοδο της "λευκής τρομοκρατίας".

από skatiblaxos 22/02/2010 8:54 πμ.


η Χ ανεπτυξε αντικομμουνιστικη δραση και στη διαρκεια της κατοχης, μπορει λοιπον να μην ειχε κοινο επιχειρησιακο σχεδιασμο με τους γερμανους, αλλα μια και η μοναδικη αποτελεσματικη οργανωση αντισταστης ηταν το ΕΑΜ μπορουμε να καταλαβουμε τι σημαινει η δραση της Χ...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License