Πώς από μετανάστης "χωρίς χαρτιά" βαφτίζεσαι "έμπορος ναρκωτικών"

Μία από τις εκατοντάδες ιστορίες, πεδίο άσκησης της "μεταναστευτικής πολιτικής" της εκμετάλλευσης, της καταστολής και της εξόντωσης.

Την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010 ένας μετανάστης «χωρίς χαρτιά» από τη Γουινέα βρέθηκε στην πλατεία Αμερικής, ακολουθώντας τα βήματα χιλιάδων άλλων Αφρικανών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή από αυτή που τους επιφυλάσσει η δυτική αποικιοκρατία και η λεηλασία των χωρών τους. Στην Ελλάδα είχε έρθει μόλις πριν μια βδομάδα.

Στην πλατεία Αμερικής είχε δώσει ραντεβού με συμπατριώτες του, οι οποίοι θα τον βοηθούσαν να «γνωρίσει» την ελληνική πραγματικότητα και τις «ευκαιρίες» που αυτή παρέχει: ανθρωποκυνηγητό με τον μπόγο στην πλάτη στους δρόμους γύρω από την Ερμού.

Και πραγματικά, την γνώρισε. Για την ακρίβεια, η ίδια η πραγματικότητα φρόντισε να του δείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις συνθήκες και τους όρους που υπαγορεύει στους μετανάστες, και ειδικότερα σε «αυτούς που δε θα γίνουν έλληνες ποτέ». Ενώ βρισκόταν στην πλατεία, η αστυνομία εξαπέλυσε «επιχείρηση για την πάταξη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών», όχι αυτού που ασκεί η ίδια με τους συνεργάτες της, βέβαια.

Ο μετανάστης, φοβούμενος τη σύλληψη, έτρεξε να σωθεί, για να βρεθεί λίγα μέτρα παρακάτω αλυσοδεμένος. Για δύο μέρες παρέμεινε «εξαφανισμένος», παρά την αναζήτηση σε τμήματα και υπηρεσίες. Όταν εντοπίστηκε, για το ελληνικό κράτος δεν ήταν πια ένας «λαθρομετανάστης», αλλά ένας «μαύρος» που κατηγορούνταν για κακούργημα: η σακούλα με το χασίς που είχαν βρει οι μπάτσοι σ’ ένα θάμνο έπρεπε να φορτωθεί σε κάποιον, για το «επιτυχές» της επιχείρησης.

Τώρα πια, ο μετανάστης «χωρίς χαρτιά» από τη Γουινέα είναι για την αστυνομία ένας «έμπορος ναρκωτικών». Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου θα οδηγηθεί στον ανακριτή, χωρίς να έχει λάβει τη δικογραφία η δικηγόρος του. Θα πρέπει επίσης να βρει περίπου 600 ευρώ για να πληρώσει το παράβολο που απαιτείται. Θα είμαστε δίπλα του.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License