Η ανακοίνωση της ΕΤΑ για τα γεγονότα στη Γαλλία

μετάφραση ολόκληρηs τηs ανακοίνωσηs

Η ανακοίνωση της ΕΤΑ για τα γεγονότα στη Γαλλία


Τα γεγονότα:

Στις 16 Μαρτίου η γαλλική αστυνομία απήγαγε τέσσερα μέλη της ΕΤΑ στο Dammarie-lès-Lys, σε ένα δάσος του χωριού. Κατά την επιχείρηση είχαν εξουδετερώσει τέσσερα μέλη και ένας αστυνομικός πυροβόλησε δυο φορές εναντίον ενός συντρόφου που βρισκόταν στο έδαφος αφοπλισμένος. Αν και δεν πυροβόλησε για να τον χτυπήσει, αυτό επηρέασε καθοριστικά το τι συνέβη μετά.
Αργότερα, άλλοι τρεις σύντροφοι, που βρίσκονταν στα περίχωρα, πλησίασαν στο σημείο και άκουσαν κάποιους πυροβολισμούς. Φτάνοντας προειδοποίησαν ξεκάθαρα τους Γάλλους αστυνομικούς: να πετάξουν τα όπλα και να αποχωρήσουν από εκεί, με την πρόθεση να αποφευχθεί η σύγκρουση. Δύο αστυνομικοί οπισθοχώρησαν αλλά οι άλλοι δύο επέλεξαν να συγκρουστούν με αυτούς που είχαν καταφθάσει και τους σημάδεψαν με τα όπλα τους αρχίζοντας την ανταλλαγή πυροβολισμών.
Έτσι ξεκίνησε η ανταλλαγή των πυροβολισμών. Οι μαχητές της ΕΤΑ πραγματοποίησαν 9 πυροβολισμούς και οι Γάλλοι αστυνομικοί πολλούς περισσότερους. Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης ένας Βάσκος πολίτης απήχθη από την χωροφυλακή και ο Γάλλος χωροφύλακας Jean Serge Nérin έπεσε νεκρός.

Διερεύνηση και σκέψεις

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι ο θάνατος του χωροφύλακα και η απαγωγή του Βάσκου πολίτη συνέβησαν ενάντια στη θέληση της ΕΤΑ. Υπό αυτήν την έννοια, είναι γνωστή η θέση της ΕΤΑ και παραμένει. Η αστυνομική ενέργεια εναντίον των μελών μας είναι η αιτία αυτών των γεγονότων και όχι το αντίστροφο. Αυτοί είναι που προσπάθησαν να απαγάγουν τα μέλη της ΕΤΑ και οι οποίοι άνοιξαν πρώτοι πυρ, και όχι το αντίστροφο.
Θα έπρεπε η κυβέρνηση και η γαλλική κοινή γνώμη να κάνουν μια βαθιά ανάλυση σχετικά με το που τους οδηγεί αυτή η κατασταλτική μέθη της Ισπανίας.
Υπήρξαν ολοφάνερες στη συνέχεια, οι ισπανικές αντιδράσεις. Πίσω από την ψεύτικη αλληλεγγύη και τον ψεύτικο πόνο, χάρηκαν προβλέποντας τα μελλοντικά κατασταλτικά βήματα της γαλλικής κυβέρνησης. Επίσης ξεπεράστηκαν τα όρια με το αίτημα για άδεια εν λευκώ για την Guardia Civil. (1)
Τον τελευταίο καιρό η ΕΤΑ έχει καταγγείλει την τεράστια παρουσία πολιτοφυλάκων σε όλη την γαλλική επικράτεια. Η Guardia Civil ενεργεί ως εκτός ελέγχου (παρα-αστυνομικοί) σε όλο το γαλλικό κράτος υπό την προστασία της γαλλικής κυβέρνησης.
Συνέπεια αυτού, είναι αυτό που συνέβη στον σύντροφό μας Jon Anza, που μόλις έχει εμφανιστεί το πτώμα του. Δολοφονημένος, … και ακόμα παραμένουν πολλά ερωτήματα να απαντηθούν: Η ερώτηση «πού είναι ο Jon;» μετατράπηκε σε «τι του κάνατε;».
Στην Χώρα των Βάσκων, οι Βάσκοι πολίτες γνωρίζουμε τέλεια τον εγκληματικό τρόπο που δρα η Guardia Civil. Τους Lasa και Zabala (2), Mikel Ζabaltza (3), Basajaun (4), Geresta (5), όταν τους σκότωσαν όπως πολλούς άλλους, επίσης έφτιαξαν επίσημες εκδοχές. Όπως επιχειρεί να κάνει τώρα ο Perez Rubalcaba (6) και είναι φανερό από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά.
Είναι διατεθειμένη η γαλλική κυβέρνηση να αποδεχθεί παρόμοια γεγονότα στο έδαφός της; Αυτό είναι το μοντέλο συνεργασίας που προσφέρει (στην Ισπανία);

Κάλεσμα της ΕΤΑ

Η ΕΤΑ καλεί την ισπανική και τη γαλλική κυβέρνηση να αφήσουν κατά μέρος αυτόν το δρόμο και να πάρουν τον δρόμο του δημοκρατικού διαλόγου, παίρνοντας μια θέση που να βασίζεται στο σεβασμό της βούλησης των Βάσκων πολιτών.

Aberri Eguna (7)  2010

Στο πλαίσιο μιας Χώρας των Βάσκων που την αρνούνται, που είναι διαιρεμένη και με το μεγάλο κατασταλτικό κύμα που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό από την ισπανική και γαλλική κυβέρνηση, γιορτάζεται η φετινή Aberri Eguna. Τον τελευταίο χρόνο ξεκαθάρισε η πολιτική εικόνα της Χώρας των Βάσκων. Είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι στην Χώρα των Βάσκων υπάρχουν μόνο δυο πολιτικά σχέδια, το ένα, αυτό του μοντέλου που μας καταδικάζει να είμαστε αλυσοδεμένοι υπό την Γαλλία και την Ισπανία. Να είμαστε υπό την επικράτεια της Γαλλίας και του ισπανικού αυτόνομου κράτους που μας πνίγει.
Το άλλο είναι αυτό της ανεξαρτησίας που ανοίγει τις πύλες για τα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά επιτεύγματα. Το μόνο που εγγυάται την επιβίωση της Χώρας των Βάσκων. Η ισπανική κυβέρνηση έχει απαντήσει στο κίνημα για την ανεξαρτησία ενεργοποιώντας όλες τις νομικο-πολιτικές ενέργειες για να το νικήσει. Με τόλμη και αγωνία, γνωρίζοντας ότι διακυβεύεται το μέλλον του λαού.
Η πρόθεση της ΕΤΑ είναι να ξεπεραστεί η σύγκρουση με δημοκρατικό τρόπο, χωρίς βία, σύνορα ή παρεμβάσεις, με τη δέσμευση και με τον λόγο όλων των πλευρών ότι θα γίνει σεβαστός ο λόγος του λαού.
Στην διεθνή πολιτική ατζέντα εμφανίζεται ισχυρή η ανάγκη να ξεπεραστεί η σύγκρουση. Παρότι η ΕΤΑ γνωρίζει ότι το κλειδί της επίλυσης της σύγκρουσης βρίσκεται στην Χώρα των Βάσκων, αξιολογεί ως σημαντική την διεθνή ανάμιξη και έχει συλλέξει τις διεθνείς γνώμες και συνεισφορές για να τις αναλύσει.
Παρόλα αυτά θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η απενεργοποίηση της ένοπλης απάντησης δεν επιλύει την πολιτική σύγκρουση.
Όπως και σε άλλες διαδικασίες που έχουν συμβεί ανά τον κόσμο, στη δική μας είναι απαραίτητα η δέσμευση και ο λόγος όλων των πλευρών, για την οικοδόμηση μιας σταθερής διαδικασίας που θα προσφέρει μια σταθερή έξοδο και ένα μόνιμο περιεχόμενο.
Τελειώνοντας η ΕΤΑ θέλει να στείλει θερμό χαιρετισμό σε όσους εκδηλώσατε τη δέσμευση για μια Χώρα των Βάσκων σε αυτήν την Aberri Eguna 2010.

Είμαστε ένα έθνος και θα γίνουμε ένα κράτος !

Ζήτω η ελεύθερη Χώρα των Βάσκων!
Ζήτω η σοσιαλιστική Χώρα των Βάσκων!
Εμπρός για να πετύχουμε την Ανεξαρτησία και τον Σοσιαλισμό!

Στην Χώρα των Βάσκων
Aberri Eguna, 04-04-2010

Euskadi Ta Askatasuna
E.T.A

(δημοσιεύτηκε στην Gara. Μεταφράστηκε στα ισπανικά από την Boltxe Kolektiboa. Πηγή: La Haine. Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε από το ισπανικό κείμενο.)

ΣτΜ
(1)    «Πολιτοφυλακή». Ισπανικό αστυνομικό σώμα στρατιωτικού χαρακτήρα.
(2)    Jose Antonio Lasa και Jose Ignacio Zabala. Τα πιο γνωστά θύματα της κρατικής τρομοκρατίας στην Ισπανία. Απήχθησαν το 1983 από τις παραστρατιωτικές GAL, βασανίστηκαν μέσα σε στρατόπεδο της Guardia Civil και τα πτώματά τους βρέθηκαν 2 χρόνια αργότερα, αλλά χρειάστηκαν 10 χρόνια να αναγνωριστούν γιατί είχαν βουτηχτεί σε άσβεστο ασβέστη.
(3)    Mikel Ζabaltza. Απήχθη τον Νοέμβρη του 1985 και αφού βασανίστηκε σε στρατόπεδο της Guardia Civil βρέθηκε πνιγμένος 20 μέρες αργότερα σε ποτάμι. Επίσημη εκδοχή ότι πνίγηκε προσπαθώντας να δραπετεύσει…
(4)    Josu Zabala, «Basajaun». Μέλος της ΕΤΑ που το 1997 εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και βρέθηκε… «αυτοκτονημένος». Το προσωνύμιο Basajaun είναι από πνεύμα της βασκικής μυθολογίας, ο «Άρχοντας των Δασών».
(5)    José Luis Geresta Mujika. Κι αυτός βρέθηκε νεκρός τον Μάρτιο του 1999 με μια σφαίρα στον κρόταφο και χωρίς κάποια δόντια.
(6)    Ο εν ενεργεία Υπουργός Εσωτερικών.
(7)    Aberri Eguna. Στα βασκικά η «Ημέρα της Πατρίδας», γιορτή του βασκικού εθνικισμού που συμπίπτει με την Κυριακή της Ανάστασης.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License