Απολύσεις με εξώδικα για τους εργαζόμενους στα ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

Απολύσεις με εξώδικα για τους εργαζόμενους στα ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ. Η ανακοίνωση του Σωματείου.

 

Μυτιλήνη 08/04/2010

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Ένα μήνα και πλέον μετά την αναστολή λειτουργίας των εφημερίδων ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ και ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ και ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται απλήρωτοι για όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για όλη την κοινωνία η εργοδότρια εταιρία ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ- Γ. ΚΟΝΔΥΛΟΥΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. προχώρησε σε απολύσεις μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς την καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων.

 

Οι λόγοι που προβάλει αποδεικνύουν περίτρανα την απόφαση του εργοδότη να εκδικηθεί τους εργαζόμενους που διεκδίκησαν τα νόμιμα δικαιώματα τους. Συγκεκριμένα σε εργαζόμενη που προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για να διεκδικήσει τα δικαιώματα της, δηλαδή να αμείβεται με την ειδικότητα την οποία πραγματικά ασκεί αναφέρει «Με αφορμή την ως άνω καταγγελία σας, στην οποία προχωρήσατε από κοινού με άλλες 4 εργαζόμενες αποφασίσαμε την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας.».

Σε όλους τους απολυμένους εργαζόμενους με το εξώδικο της απόλυσης τους καταλογίζει ως λόγο την αλληλεγγύη που επέδειξαν στις συναδέλφους τους.

Ειδικότερα αναφέρει ότι « Συνταυτιστήκατε ( με πράξεις και δημόσιες δηλώσεις) με την απαράδεκτη συμπεριφορά πέντε συναδέλφων σας..»

 

Φθάνει μάλιστα στο σημείο να επικαλείται ότι λόγοι απόλυσης είναι οι «ιδεολογικές αγκυλώσεις» ορισμένων εργαζομένων. Για ακόμα μια φορά βάλλει ευθέως κατά του συνδικαλισμού και της συνδικαλιστικής δράσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους απόλυσης για τον Θράσο Αβραάμ αντιπροσώπου του Σωματείου μας στο Εργατικό Κέντρο Λέσβου είναι ότι «διέσπειρε ταξικό μίσος κατά του εργοδότη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το εξώδικό που του απέστειλε.

 

 

 

 

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο λόγος της απόλυσης, της μη καταβολής των νόμιμων αποζημιώσεων και της αναστολής λειτουργίας ήταν η απόφαση του νομίμου εκπροσώπου να εκδικηθεί τους εργαζόμενους επειδή θελήσανε να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους. Σαν να μην έφθανε αυτό αρνείται να καταβάλει τις αποζημιώσεις στους απολυμένους θεωρώντας –άκουσον, άκουσον!– πως οι απολύσεις των εργαζομένων έγιναν με δική τους υπαιτιότητα. Φταίνε δηλαδή οι ίδιοι που απολύθηκαν!!!

 

Επιπλέον «άνθρακες» αποδεικνύεται και το επιχείρημα που σε όλους τους τόνους διεκήρυσσε ο εργοδότης, ότι απηύθυνε έκκληση σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να τον αποπληρώσουν προκειμένου δήθεν να ανταποκριθεί στην καταβολή των αποζημιώσεων των εργαζομένων που επρόκειτο να απολυθούν. Αντ’ αυτού, αρνείται την καταβολή του παραμικρού ποσού, «φορτώνοντας» την ευθύνη της απόλυσης… στους απολυμένους!

 

Η μη καταβολή των αποζημιώσεων οδηγεί τους απολυμένους σε υπέρογκους δανεισμούς για να καλύψουν τις άμεσες οικονομικές τους ανάγκες. Οι απολυμένοι δεν εκλιπαρούν για τις αποζημιώσεις τους διεκδικούν με αξιοπρέπεια τα νόμιμα δικαιώματα τους .Η υποχρέωση αποζημίωσης αποτελεί το ελάχιστό μέτρο κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης. Η μη τήρηση του καταργεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και θυμίζει άλλες εποχές όπου τα εργατικά δικαιώματα ανεξέλεγκτα καταπατούνταν. Οι πρακτικές αυτές θίγουν τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού της Λέσβου.

 

Το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου θα σταθεί στο πλευρό των απολυμένων με κάθε μέσο μέχρι και την τελική δικαίωσή τους. Καλούμε τον κόσμο της εργασίας και στη Λέσβο να σταθεί στο πλευρό των απολυμένων και να δώσει την μάχη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License