Κληρονόμοι του Γκέμπελς

Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το Κατίν και το τι έγινε τότε , αλλά με στοιχεία. Μέχρι τότε το θέμα στις συζητήσεις μας εδώ μέσα εξαντλούνταν σε ότι ακουσε - διάβασε - προπαγανδίστικε ο καθένας από τον κομματικό - συλλογικό του χώρο. Ας υπάρξει μια νέα αρχή, με στοιχεία ωστόσο αυτή τη φορά, και θεωρώ ότι αυτό το άρθρο κάνει μια τέτοια αρχή, όχι ως αθώωση ή καταδίκη του κάθε Στάλιν (λες και η ιστορία είναι θέμα προσωπικοτήτων και όχι λαών και μαζών) αλλά ως μια αποτίμηση- θετική ή αρνητική δεν έχει σημασία - στοιχειοθετημένη.

Αν είμασταν θρήσκοι, θα μιλούσαμε για θεία δίκη. Το αεροπλάνο του ακροδεξιού καθολικού Κατσίνσκι έπεσε καθώς πετούσε για τη Ρωσία, όπου ο πρόεδρος της Πολωνίας θα έκανε το δικό του μνημόσυνο (δεν γουστάρισε να πάει στο κοινό που έκαναν ο πολιτικός του αντίπαλος –εξίσου ακροδεξιός– πρωθυπουργός Τουσκ, παρέα με τον Πούτιν) για τους νεκρούς του Κατίν. Αν είμασταν θρήσκοι, θα πιστεύαμε πως η θεία δίκη (ίσως και το φάντασμα του Στάλιν!) εκδικήθηκε μερικά καθάρματα που προσπαθούν να κάνουν την ανθρωπότητα να πιστέψει το ψέμα του Γκέμπελς, το οποίο ακόμα και οι Δυτικοί απέρριπταν μέχρι πριν δυο δεκαετίες. Εμειναν, όμως, πολλοί γκεμπελίσκοι ζωντανοί για να πιστεύουμε σε θεϊκή παρέμβαση, επειδή ένα σφάλμα έστειλε στον τάφο μερικές δεκάδες από δαύτους. Ολοι αυτοί οι γκεμπελίσκοι, μάλιστα, άδραξαν την ευκαιρία και λένε ή γράφουν με το πιο φυσικό ύφος του κόσμου, ότι στο Κατίν «ο Στάλιν δολοφόνησε 20.000 αξιωματικούς, τον ανθό της πολωνικής ελίτ».

Ας ξαναθυμίσουμε, λοιπόν, την αλήθεια, επιγραμματικά ασφαλώς.

Τον Απρίλη του ‘43 η ναζιστική Γερμανία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μαζικούς τάφους Πολωνών στρατιωτικών (Ευέλπιδων) στο δάσος δίπλα στο λευκορωσικό χωριό Κατίν. Ο Γκέμπελς έστησε ολόκληρη προπαγάνδα για τα «εγκλήματα των εβραιομπολσεβίκων». Ομως, η προπαγάνδα κατέρρευσε αμέσως. Στα πτώματα βρέθηκαν έγγραφα με ημερομηνία Οκτώβρης του 1941, ενώ οι Σοβιετικοί είχαν υποχωρήσει από την περιοχή τον Ιούνη του ‘41! Ακόμη και μέλη της διεθνούς επιτροπής που έφτιαξε ο Γκέμπελς αποφάνθηκαν ότι η ημερομηνία θανάτωσης ήταν μεταξύ τέλους 1941 και αρχής 1942, περίοδος που η περιοχή ήταν υπό γερμανική κατοχή.

Μετά τον πόλεμο είδαν το φως της δημοσιότητας και άλλα στοιχεία: Βρέθηκαν κάλυκες των 7.65 και των 9 mm, που δεν χρησιμοποιούσαν οι σοβιετικοί, αλλά οι ναζί. Μάλιστα, σε ορισμένους κάλυκες αναγραφόταν και το γερμανικό εργοστάσιο παραγωγής τους. Βρέθηκαν πτώματα δεμένα με σκοινί γερμανικής παραγωγής. Τέλος, βρέθηκε το ημερολόγιο του Γκέμπελς που έγραφε «δυστυχώς στους τάφους του Κατίν  βρέθηκαν γερμανικές σφαίρες» και συμβούλευε να παραμείνει η πληροφορία άκρως απόρρητη, για να μην καταρρεύσει η προπαγάνδα. Ο Γκέμπελς, ο ίδιος που είχε οργανώσει τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ το 1933 και τον είχε αποδώσει στους κομμουνιστές, έκανε το ίδιο με τους πολωνούς ευέλπιδες που δολοφονήθηκαν ομαδικά στο Κατίν.

Η επόμενη προσπάθεια έγινε επί Γιέλτσιν και στέφθηκε επίσης από αποτυχία. Υποτίθεται πως βρέθηκε έγγραφη απόφαση του ΠΓ του μπολσεβίκικου κόμματος, με υπογραφές όλων των μελών του, που έδινε εντολή στον Μπέρια να εκτελέσει τους Πολωνούς. Μόνο που οι κατασκευαστές αυτού του εγγράφου (που το πρωτότυπό του δεν παρουσιάστηκε ποτέ!) ήταν λίγο απρόσεκτοι. Οχι μόνο έβαλαν τις υπογραφές και μελών του ΠΓ που ήταν απόντα από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αλλά ξέχασαν πως τότε δεν υπήρχε ΚΚΣΕ αλλά ΠΚΚ(μπ), που μετονομάστηκε σε ΚΚΣΕ το 1952!

Οποιος θέλει περισσότερα στοιχεία για το Κατίν (τουλάχιστον να πληροφορηθεί τι λέει και η «άλλη πλευρά», την οποία τόσο φρόνιμα αγνοούν οι σημερινοί Γκεμπελίσκοι) μπορεί να ανατρέξει στη σχετική βιβλιογραφία (π.χ. το βιβλίο του Μούχιν «Η έρευνα για το Κατίν»). Οσοι γνωρίζουμε την Ιστορία έχουμε χρέος να αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια αναθεώρησής της. Γιατί αν αποποιηθού-με τη μνήμη, δεν θα είμαστε άξιοι να οργανώσουμε την πορεία μας στο μέλλον. Αυτά γράφαμε πριν ένα χρόνο και τα επαναλαμβάνουμε.

Π.Γ.

από Αρμάνδος Δελαπατρίδης 19/04/2010 7:30 μμ.O Γιούρι Μούχιν (22 Μαρτίου 1949, Δνειπερπετρόβσκ) είναι ένας Ρώσσος οπαδός των θεωριών συνομωσίας. Φοίτησε στο Μεταλουργικό Ινστιτούτο του Δνειπερπετρόσκ και αποφοίτησε το 1973).
Από το 1995-2009 ήταν εκδότης της Ρωσσικής εφημερίδας "Μάχη και είναι γνωστός προπαγανδιστής της άρνησης της Σοβιετικής ευθύνης για το Κατίν, της άρνησης πως οι αμερικανοί προσγειώθηκαν στη Σελήνη και της άρνησης της Σοβιετικής ευθύνης για την κατάριψη της πτήσης ΚAL007. Τα κείμενα του Μούχιν περιγράφονται ως "αντισημιτικά". Η εφημερίδα "Μάχη" έκλεισε τον Μάϊο του 2009 και ο Μούχιν καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή για εξτρεμιστική δραστηριότητα.Αφορμή ήταν άρθρο του με τίτλο "Θάνατος στη Ρωσία" όπου ζητούσε "την ολική καταστροφή του εβραϊκού κράτους της Ρωσίας".

Αυτός ο μισοπάλαβος φασίστας είναι η πηγή των σταλινικών που θέλουν και "σοβαρή συζήτηση"

Yury Ignatyevich Mukhin
http://en.wikipedia.org/wiki/Yury_Ignatyevich_Mukhin

Newspaper editor sentenced for antisemitic article
http://www.antisemitism.org.il/eng/struggle/40928/Russia-Newspapereditorsentencedforantisemiticarticle


Η κλασική συνταγή του αντικομμουνισμού είναι: μια πρέζα αλήθειας ανακατεμένη με μπόλικα ψέματα, ώστε να μαγειρεύει εντυπωσιοθηρικές "πληροφορίες" που δεν λένε τίποτα.Το ίδιο κάνει και ο γνωστός και ως Τσινάσκι στο αναγνωστικό κοινό του ίντυ (αλλάζει πλέον ψευδώνυμα, γιατί έχει γίνει αντιληπτός)..Χρησιμοποιεί μια μόνο πηγή, από τις μύριες όσες υπήρχαν, ειδικά τη μεταπολεμική περίοδο), ενοχοποιώντας, αμφισβητώντας όχι τα ίδια τα στοιχεία, αλλά αυτόν που τα επικαλείται. Δηλαδή, δεν αμφισβητεί την αλήθεια, αλλά μόνο όποιον την αναφέρει. Με την ίδια "λογική' θα έπρεπε, βέβαια, κάποιος να αναφέρει για την πάρτη του το αντίστοιχο "ένας αιώνιος φοιτητάμπουρας, πηγή όλων των ελλήνων αντικομμουνιστών και των νεοναζί για το Κατίν". Θα'λεγε τίποτα; όχι. Γιατί είτε υπάρχει αυτός είτε όχι, αν υπάρχουν στοιχεία, τότε, αυτά είναι που μένουν. Βέβαια, ο allotriosi δεν έχει κανένα στοιχείο. Κάνει μόνο λογικές ακροβασίες, σε συνδυασμό με μπόλικο υβρεολόγιο. Κάτι από Γκέμπελς θυμίζει, πασπαλισμένη με "αριστερή" χρυσόσκονη. Φίλε Ο., το ρολόι για σένα σταμάτησε στο 1989. Τότε μπορεί να είχες πέραση. Τώρα, χρειάζονται στοιχεία. Όταν τα βρεις, ξαναέλα.

ΥΓ1.Ο "Ριζοσπάστης" χτες ήταν ακόμα πιο αναλυτικός. Ο Μούχιν υπάρχει μόνο στη φαντασία του φίλου μας. Όχι ότι είναι κακό να επικαλείται κανείς κάποιον μη κομμουνιστή, ακόμα και συνωμοσιολόγο. Άλλωστε, κάθε μη κομμουνιστής, σε πολλά θέματα λέει μ..κίες. Αλλά αν ο Μούχιν   μόνο είναι οπαδός συνωμοσιολογίας, τότε γιατί δεν είναι οι οπαδοί θεωριών όπως "ο Στάλιν δηλητηρίασε το Λένιν", "ο Στάλιν σκότωσε τον Κίροφ", κλπ; Γιατί είναι μόνο η κάθε οακκε "για τα σίδερα" και όχι και ο καθένας που υιοθετεί απόψεις (Τρότσκι) που θέλουν την Τσεχοσλοβακία του 1938 "ιμπεριαλιστική χώρα";

YΓ2. Για αυτόν που επικαλείται τον αντισημιτισμό του Μούχιν, ας του  γίνει γνωστό- ή υπενθύμιση -πως και οι Ναζί των οποίων την υποστήριξη αναλαμβάνει, πρωτόφεραν το θέμα στην επιφάνεια ως "έγκλημα του εβραιομπολσεβικισμού", αναφέροντας ως υπεύθυνους διάφορα ονόματα ανύπαρκτων προσώπων-"εβραιομπολσεβίκων", υποδεικνύοντας τον "εβραιομπολσεβικισμό" ως υπεύθυνο.

από αντιγραφέας 19/04/2010 10:13 μμ.


Κατύν. Η γκεμπελική προβοκάτσια και οι σημερινοί συνεχιστές της Πενήντα χρόνια μετά τη λήξη του 2ου παγκόσμιου πόλεμου οι κάθε λογής μισθωμένοι κονδυλοφόροι του συστήματος προσπαθούν να «ξαναγράψουν» την ιστορία. Εμείς γνωρίζουμε καλά ότι όλα αυτά είναι οργανικά ενταγμένο στην ολόπλευρη επίθεση που εδώ και μερικά χρόνια έχει εξαπολύσει το σύστημα ενάντια στους λαούς. Και αποτελεί βασικό στόχο η διαστρέβλωση, η σπίλωση, το «σβήσιμο» οποιουδήποτε πράγματος αποτελεί «κεφάλαιο» για την πάλη των λαών. Και πάνω απ' όλα βέβαια του κομμουνιστικού κινήματος, του μεγαλύτερου «κεφαλαίου» που έχουν αποχτήσει οι λαοί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Για όλα αυτά έχουμε πει και θα ξαναπούμε. Εδώ θα σταθούμε στο ζήτημα αυτό που ανακινήθηκε με αφορμή τα 50 χρόνια από τη λήξη του πολέμου, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πολωνία. • Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Το Μάρτη του 43 ο Γκέμπελς ανακοινώνει την «ανακάλυψη» ομαδικών τάφων στο δάσος του Κατύν κοντά στο Σμολένσκ, και η γερμανική προπαγάνδα προσπαθεί να εμφανίσει το γεγονός σαν αποτέλεσμα ομαδικής σφαγής των αιχμαλώτων Πολωνών αξιωματικών από τους Σοβιετικούς. Βεβαίως, τότε η γερμανική προπαγάνδα δεν έπιασε τόπο. Θεωρήθηκε -και ήταν- σαν προβοκάτσια του Γκέμπελς, και η σφαγή σαν έργο των Ναζί. Από τότε ωστόσο κατά καιρούς -και σήμερα- διάφοροι κονδυλοφόροι προσπαθούν να πετύχουν αυτό που δεν πέτυχε ο Γκέμπελς. Διατυπώνονται θεωρίες ανασύρονται «μαρτυρίες» και είμαστε βέβαιοι ότι όσο θα κλιμακώνεται η επίθεση ενάντια στους λαούς τόσο και θα ανακαλύπτονται καινούργιοι «μάρτυρες». Θα μπορούσε κανείς να απαντήσει αναφερόμενος στη φύση και τα χαρακτηριστικά των δύο στρατών. Του γερμανικού (και ιδιαίτερα των Ες Ες) και του κόκκινου στρατού. Είναι πια γνωστές εκατοντάδες περιπτώσεις ομαδικών σφαγών από τη μεριά των χιτλερικών, ενώ δεν υπάρχει ούτε μια ανάλογη, που να μπορεί να χρεωθεί στον κόκκινο στρατό. Όμως ας δούμε το ζήτημα πιο συγκεκριμένα. • Ένα πρώτο ζήτημα αποτελεί ο προσδιορισμός του «χρόνου» κατά το οποίο μπορεί να έγινε αυτή η σφαγή «από τους Ρώσους» Έχουμε τη γνώμη ότι αποτελεί κλειδί του προβλήματος. (Όπως και ο χρόνος της «ανακάλυψης»). Για να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο από τη μεριά των Σοβιετικών, θάπρεπε νάχει γίνει στο διάστημα ανάμεσα στο Νοέμβρη του 1939 μέχρι τον Ιούνη του 1941. Δηλαδή μέχρι το διάστημα που η γερμανική επίθεση απωθεί τους Σοβιετικούς πέρα από την περιοχή όπου «ανακαλύφθηκαν» οι ομαδικοί τάφοι. Αυτό και μόνο απαντάει στο ζήτημα. Ας το δούμε όμως περισσότερο. Η «εξήγηση» που δίνουν οι διάφοροι κονδυλοφόροι είναι ότι ο Στάλιν εκτελώντας τους Πολωνούς αξιωματικούς θέλησε να αποκεφαλίσει την αστική τάξη, και τον πολωνικό στρατό. Ο ισχυρισμός είναι αυτός καθ' αυτός αστείος. Γιατί απλούστατα ο Στάλιν δεν είχε στα χέρια του καμιά πολωνική αστική τάξη, ενώ όσον αφορά τον πολωνικό στρατό το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του είχε αιχμαλωτισθεί από τους Γερμανούς. Και έτσι «για την ιστορία», ας αναφερθούμε σε κάποια πράγματα. Πολλά λέγονται για την «εισβολή» των Σοβιετικών στην Πολωνία το 1939 «στα πλαίσια της συμφωνίας ενός νέου διαμελισμού της Πολωνίας». Τα γεγονότα είναι ωστόσο συγκεκριμένα. Η γερμανική επίθεση της 1.9.39 συντρίβει σύντομα τον πολωνικό στρατό, η Βέρμαχτ καταλαμβάνει τη Βαρσοβία και προχωρεί στην κατάχτηση ολόκληρης της Πολωνίας. Όταν στις 17.11.39 περνάει τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας ο κόκκινος στρατός, αυτό γίνεται αφού έχει διαλυθεί και αιχμαλωτισθεί ο πολωνικός στρατός και αφού, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του Μολότοφ «η πολωνική κυβέρνηση έχει πάψει να δίνει οποιοδήποτε σημείο ζωής». Και εδώ οποιαδήποτε άποψη κι αν έχει κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι στο χρόνο και τον τρόπο που έγινε η είσοδος του κόκκινου στρατού, πρακτικά αντιπαρατέθηκε στο γερμανικό στρατό και μόνο, εμποδίζοντας τον να καταλάβει ολόκληρη την Πολωνία. Από κει και πέρα έχει μια ορισμένη σημασία να σημειώσουμε ότι τα εδάφη στα οποία μπήκε ο κόκκινος στρατός ήταν αυτά που η Σ. Ε. είχε αναγκασθεί να παραχωρήσει το 1918 με βάση, τη γνωστή συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ. Και οπωσδήποτε το ότι έτσι απομάκρυνε από τα σύνορά της τις βάσεις εξόρμησης της αναμενόμενης γερμανικής επίθεσης ενάντια στη Σ. Ε. • Ας ξαναγυρίσουμε ωστόσο στο αρχικό ζήτημα. Αναφερθήκαμε στο ότι ο προσδιορισμός του χρόνου αποτελεί κλειδί της ιστορίας. Γιατί η περίοδος εκείνη έχει τα χαρακτηριστικά της. Και ο προσδιορισμός αυτών των χαρακτηριστικών δίνει απάντηση σε πολλά ζητήματα. Και το λιγότερο που μπορούμε να πούμε γι’ αυτούς που προσπαθούν να βρουν απώτερες βλέψεις του Στάλιν το διάστημα εκείνο, είναι ότι ξαναγράφουν την ιστορία έχοντας στο «χέρι» και τον χαρακτήρα αλλά και το αποτέλεσμα του πολέμου. Τότε όμως δεν ήταν δοσμένος ούτε ο χαρακτήρας του επερχόμενου πόλεμου, ούτε πολύ περισσότερο η έκβαση του. Στην πραγματικότητα το «ποιος θα ήταν ο πόλεμος» δεν είχε ακόμα κριθεί. Ποιος θα συμμαχούσε με ποιον ενάντια σε ποιον και με ποιο στόχο εξακολουθούσε να είναι ζητούμενο. (Για το ζήτημα αυτό, όπως θα θυμούνται, οι αναγνώστες αυτής της εφημερίδας, έχει γραφεί μια σειρά άρθρων με τίτλο «από το Μόναχο στο Πότσνταμ»). Εν πάσει περιπτώσει και επειδή δεν γίνεται να αναφερθούμε εδώ στο σύνολο των δεδομένων θα αρκεστούμε στο να σημειώσουμε τα πιο σημαντικά που χαρακτήριζαν την τότε κατάσταση και που σχετίζονται με το ζήτημά μας. Η γερμανική επίθεση ενάντια στη Σ. Ένωση θεωρούνταν και ήταν αναπόφευκτη. Το ζητούμενο ήταν ο χρόνος και οι όροι με τους οποίους θα γίνονταν. (Με κάλυψη ή όχι των Δυτικών). Η βεβαιότητα αυτή κυριαρχούσε και καθόριζε τη σοβιετική πολιτική. Η σύμπτυξη αντιχιτλερικής συμμαχίας αποτελούσε τον κεντρικό της στόχο. Και όπως τόχουμε κιόλας ξαναπεί (βλέπε τη σειρά άρθρων που αναφέραμε) κι αυτό το περίφημο «σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ» εντάσσονταν στην ίδια κατεύθυνση στο βαθμό που βασικός του στόχος ήταν η όξυνση των αντιθέσεων Χίτλερ - Δυτικών. Όσον αφορά τους Δυτικούς αυτοί στο ίδιο διάστημα εξακολουθούσαν να καιροσκοπούν ανάμεσα στο αν θα συνεχίσουν να ευνοούν την επιθετικότητα του Χίτλερ ή αν θα δράσουν ενάντια του και με ποιο τρόπο. Και χρειάστηκε η συντριβή της Γαλλίας για ν' αρχίσει να παίρνει η πολιτική τους αποφασιστική αντιχιτλερική κατεύθυνση. Συνοψίζοντας, εκείνο που θέλουμε να υπογραμμίσουμε και εκείνο που απαντάει στο ζήτημα που εδώ εξετάζουμε είναι τούτο. Βασικό πρόβλημα της Σ. Ένωσης (και όχι μόνο) στο διάστημα εκείνο ήταν το ζήτημα των συμμαχιών. Και βασική μέριμνα της σοβιετικής ηγεσίας ήταν η αναζήτηση ερεισμάτων. (Και όχι βέβαια το άνοιγμα πληγών). Αυτή η πολιτική για τη σοβιετική ηγεσία δεν ήταν απλά μια επιλογή αλλά κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου. (Όποιος έχει διάθεση να κατανοήσει περισσότερο αυτήν την πλευρά του ζητήματος δεν έχει παρά να μελετήσει τα σχέδια των χιτλερικών για τη Σ. Ένωση και το σοβιετικό λαό και τα οποία δεν ήταν άγνωστα στην ηγεσία της Σ. Ένωσης). Η σοβιετική ηγεσία όχι μόνο δεν είχε κανένα λόγο να κάνει κάτι τέτοιο (Κατύν) αλλά εκατομμύρια λόγους για το αντίθετο. • Τα όσα αναφέραμε θεωρούμε ότι δίνουν μια καθαρή απάντηση για όσους θέλουν να σκέφτονται με πολιτικούς όρους. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια ακόμη γεγονότα αρκετά διαφωτιστικά που θεωρούμε σκόπιμο να τα σημειώσουμε. Μετά τη γερμανική επίθεση στη Σ. Ένωση, σύντομα οργανώνονται στο σοβιετικό έδαφος πολωνικές μεραρχίες που πολεμούν στο πλάι του κόκκινου στρατού. Πολλοί από τους αξιωματικούς αυτών των μεραρχιών και βασικά ο διοικητής τους στρατηγός Άντερς είναι Δυτικόφιλοι. (Αυτοί γλύτωσαν τη «σφαγή»). Η επίσκεψη του Τσόρτσιλ στη Μόσχα δίνει τη δυνατότητα μιας συνεννόησης στη βάση της οποίας τρεις μεραρχίες (με τον Άντερς) μεταφέρονται στο αφρικανικό μέτωπο. Μέχρι το τέλος του πολέμου οργανώνονται στη Σ. Ε. συνολικά ένδεκα μεραρχίες οι οποίες μάχονται με τον κόκκινο στρατό ενάντια στους χιτλερικούς. • Αν τα προηγούμενα απαντούν στο ζήτημα ως προς τη σοβιετική πλευρά, μένει κάτι ακόμη να απαντηθεί. Ποιος ήταν ο στόχος της ναζιστικής προβοκάτσιας; Ο «χρόνος» δίνει και πάλι την απάντηση. Η «ανακάλυψη» γίνεται λίγο μετά το Στάλινγκραντ. Όταν ο Γκέμπελς (και όχι μόνο αυτός) αρχίζει να «βλέπει τους Ρώσους να μπαίνουν στο Βερολίνο». Όταν οι Γερμανοί ιθύνοντες αρχίζουν να προσβλέπουν στην αναστροφή των συμμαχιών σαν τη μόνη τους ελπίδα να κερδίσουν (ή να μη χάσουν) τον πόλεμο. Ορισμένες μάλιστα μερίδες αρχίζουν να έρχονται σε απευθείας συνεννοήσεις με τους Δυτικούς. Χρειάζονται λοιπόν να αναστήσουν γι' αυτό τον «κομμουνιστικό κίνδυνο». Και ακριβώς σ' αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η προβοκάτσια του Κατύν. Σαν ένα ακόμη αιματηρό Ράιχσταγκ. Για να συνεχιστεί με άλλες. Για να διατυπωθεί -και πάλι από τον Γκέμπελς- η θεωρία του «σιδηρού παραπετάσματος». Αυτήν που θα δανειστεί αργότερα ο Τσόρτσιλ στο Φούλτον του Μισούρι, για να την κάνουν στη συνέχεια σημαία τους οι Δυτικοί στο σύνολο τους. Ο Γκέμπελς όταν δολοφονούσε τα παιδιά του και αυτοκτονούσε μαζί με τη γυναίκα του για «να μην πέσουν στα χέρια των Ρώσων» δεν μπορούσε σίγουρα να φανταστεί πόσο «σπουδαία» κληρονομιά άφησε και πόσο θα «αξιοποιούνταν» αυτή από δεξιούς και «αριστερούς» κονδυλοφόρους. φ.180, 28/4/90 http://kkeml.gr/history/mikra/katyn.htm

από τεταρτος παρατηρητης 19/04/2010 10:31 μμ.


 Tα θυματα του Κατυν εκτελεστηκαν απ' τον Σταλιν και μαλιστα ειχαν πολεμησει επιτυχως παλιοτερα εναντια στον Χιτλερ. Ηταν ικανοτατοι στρατηγοι και με την εκτελεση τους ο Σταλιν πρωεξοφλησε ευκολη δουλεια για τον κοκκινο στρατο, καθως οι ικανοτητες τους ηταν αναντικαταστατες. Η Πολωνια μπορουσε να ανοικοδομηθει μοναχη της μετα τον πολεμο, χωρις την συνδρομη της Ρωσσιας, αλλα ο Σταλιν δεν ηθελε μοναχα να ηττηθει ο Χιτλερ. Καθε στρατιωτικος και κρατικος υπαλληλος στο Κατυν σκοτωθηκε με μια και μοναδικη σφαιρα ωστε να εξοικονομηθουν πολεμοφοδια. Αυτο που δεν ειναι γνωστο ειναι πως στο Κατυν υπηρχαν θαμενοι και Ρωσσοι εκτελεσμενοι αντιφρονουντες, γεγονος που συνεβη μερικα χρονια πριν, με την ιδια μεθοδο και σε μικροτερη εκταση. Ο Σταλιν επελεξε να κανει το εγκλημα να μοιαζει σαν να συνεβη απο ναζι, αφου εκεινη την περιοδο διαπραγματευοταν με πολλους ηγετες αλλων χωρων και η αποκαλυψη αυτης της ενεργειας θα γκρεμιζε τις βλεψεις του. Tο NKWD (προγονος της KGB) ειχε ακομα και αριθμους για το ποσοι αντιφρονουντες επρεπε να εκτελουνται καθε μερα για να σπασει το ηθικο των πληθυσμων.
 - απο συζητηση με φιλο Πολωνο ...

Υ.Γ. Επειδη στο πρωτο κομεντ πεταχτηκε πηγη απο το εθνικιστικο και ολοκληρωτικο Ισραηλινο κρατος, ξεκαθαριζω πως ουδεμια σχεση θελω να εχω με ταυτιση αποψεων με νεοναζιστες που χρησιμοποιουν τη λεξη "αντισημιτισμος" για να χαρακτηριζουν συνομιλιτες τους και να συνεχιζουν την γενοκτονια των Παλαιστηνιων. Αυτα ...

από @ 19/04/2010 10:54 μμ.


Οι ναζί έκαναν το Κατύν και ο Πούτιν είναι πράκτορας των Αμερικάνων όπως φυσικά και ο Γκόρμπι και για αυτό ζήτησαν συγγνώμη και μόνο ο Στάλιν δεν ήτάν πράκτορας...

Όχι άλλο κάρβουνο (που λένε). Κόψτε τις μλκς... Το σιχαμερό είναι ότι ξέρετε ότι λέτε ψέματα (αν όχι και πιστεύετε αυτά που λέτε ασχοληθείτε καλύτερα με το σύμφωνο Ριμπεντροπ Μολοτοφ).

Ένας αγανακτισμένος αναρχικός...

από .@. 20/04/2010 12:20 πμ.


ζήτησα να μην αναπαράγουμε όσα πιστεύουμε σαν αναρχικοί/κομμουνιστές/σταλινικοί/τροτσκιστές αλλά να κάνουμε αντιπαράθεση με στοιχεία και όχι επιχειρήματα τύπου ¨Ρίμπεντροπ - Μολότοφ" σαν τον από πάνω.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ας γίνει για ένα περιστατικό της ιστορίας μια σοβαρή συζήτηση και όχι συζήτηση επιπέδου καφενείου/γηπέδου/χουλιγκανισμού.
Νομίζω πως το indymedia το έχει ανάγκη αυτό και ευελπιστώ στη ΣΟ να ξεκινήσει - όσο και άμα μπορεί - να το περιφρουρεί καλύτερα.

από Διαβέσμένος 20/04/2010 12:33 πμ.


Αφού είστε τόσο βέβαιοι διαβάστε την σχετική βιβλιογραφία από πολλές πηγές και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.

Γιατί κι εγώ δεν ήξερα τι ακριβώς είχε συμβεί μέχρι που το μελέτησα πολύ το ζήτημα και πλέον λέω θετικά ότι ήταν (άλλη μία) προπαγάνδα των ναζιστών.

Αλλά μελετήστε και μόνοι σας όσοι σας ενδιαφέρει και μην πετάτε απλά ατάκες επειδή βολεύει τα όποια πιστεύω έχετε.

  • http://katyn.codis.ru/cccp054.htm
  • Roberts G «Stalin's Wars» (New Haven: Yale University Press) σελ. 171-172 και 400
  •  United States Department of State / Foreign relations of the United States: diplomatic papers: the Conference of Berlin (the Potsdam Conference), 1945, Volume II (1945), σελ. 803
  • Βλέπε Experts of Nuremberg Archives: Nikzor.org - 59η Ημέρα, Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 1946, Conot R E (1984) «Justice at Nuremberg» (New York: Carol & Graf Publishers) σελ. 454 και FO 371/56476 (Public Record Office)

από ΚΑΤΙΝιες 20/04/2010 12:35 πμ.


Οι ναζί έκαψαν το Ράιχσταγκ, το κοινοβούλιο τους δηλαδή, θα διστάζαν να σκοτώσουν μερικούς εβραιοπολωνούς???

από @ 20/04/2010 12:54 πμ.


post image

CASE CLOSED...

Εικόνες:

από πετρος 20/04/2010 2:22 πμ.


 κάποιοι άλλοι αυτές τις μέρες τυλίγουν σε μια τέτοια κόλλα χαρτί (φωτοτυπία) ανθρώπους. Μήπως έχεις πέσει στο επίπεδό τους; Πάλι καλά που (δεν) ξέρεις και ρώσικα. Καληνύχτα.

???

από παρατηρητης 20/04/2010 2:27 πμ.


Δε μας λες και τι γραφει ...;

από @ 20/04/2010 2:43 πμ.


Λέει κάποιος από πάνω να μιλήσουμε με στοιχεία και παραθέτει τα στοιχειά από την έρευνα της ΕΣΣΔ μετά από την επανακατάληψη(!), τη συμπερίληψή της στη Δίκη της Νυρεμβέργης(!) λες και τότε οι σύμμαχοι θα λέγανε α όχι αυτό το κάνατε εσείς και όχι οι ναζί και άλλα τέτοια χαζά...

Και βγάζω τα αρχεία της NKVD/KGB που δόθηκαν στη δημοσιότητα το '89 με τη Glasnost (επί Σοβιετικής Ένωσης δηλαδή) από το σημείο από το οποίο και μετά οι σοβιετικοί και έπειτα οι ρώσσοι παραδέχθηκαν επίσημα ότι τη σφαγή του Κατύν την έκαναν οι ίδιοι και όχι οι ναζί και εσείς μου λέτε για φωτοτυπίες και κουραφέξαλα! Ρε πάτε καλά; Οι ίδιοι ομολόγησαν! Εκτός και αν θεωρείται ότι ολόκληρη Ρωσσία έχει καμμιά όρεξη να ταπεινώνεται και να ζητάει συγγνώμη από την Πολωνία μόνο και μόνο επειδή ο Γκόρμπι και ο Πούτιν θέλουν να δείξουν πόσο κακός ήταν ο Στάλιν! Ρε πάτε καλά (δις);

Οκ αν τα έγγραφα αμφισβητούνται μη με καλείται να μιλήσουμε με στοιχεία... απλά να έχετε υπόψιν σας ότι έχετε μείνει μόνοι να υποστηρίζεται ότι τη σφαγή του Κατύν την έκαναν οι ναζί (που φυσικά δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να την κάνουν, απλά δεν την έκαναν και εδώ δε συζητάμε προθέσεις αλλά ιστορία). Εσείς μόνο οι αντιρεβιζιονιστές σταλίνες: ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΠΟΥΤΙΝΙΚΟΙ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ούτε κανείς πλέον! Μόνο εσείς!!! Και με τι στοιχεία; Τα πλαστά στοιχεία της NKVD και όπου αυτά υιοθετήθηκαν από τους συμμάχους. Ακριβώς αυτά πάνω στα οποία στήθηκε το ψέμα και η σοβιετική προπαγάνδα. Αν έχετε ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ στοιχεία που να καταρρίπτουν τις αποκαλύψεις του 1989 να τα ακούσουμε... Αλλιώς κόφτε το γιατί το site έχει άλλο σκοπό όχι να υπερασπίζεται την σταλινική κρατική προπαγάνδα...

από @ 20/04/2010 3:14 πμ.


Για τα ορθογραφικά αλλά έτσι είναι όταν 3 η ώρα το πρωί αναγκάζεσαι να απαντάς σε σταλινικούς... ούτε να το ξαναδιαβάσω δεν είχα τη διάθεση...

από πετρος 20/04/2010 11:16 πμ.


να σε παρακαλέσω να βγάλεις το "@" από ψευδώνυμο, γιατί λερώνεις-με όσα κάνεις εδώ- όλο τον αναρχικό κόσμο, και ειδικά όσους δεν είναι τόσο cool για να εκφράζονται με high tech ψευδώνυμα.

Δεύτερον, όταν λες case closed, σημαίνει ότι κάνεις το δικαστή. Όμως, για να φέρεις κάποιο στοιχείο, δεν σημαίνει απλώς να το κολλήσεις στη μούρη του "κατηγορημένου", αλλά να εξηγήσεις τι σημαίνει. Άρα, μη ζητάς να το μεταφράσω εγώ.Εγώ μια πτώση είδα από το κείμενο και κατάλαβα πως δεν ξέρεις ούτε εσύ τι έφερες.

Απλώς να σου πω πως το μόνο που έκανες είναι ότι βρήκες από κανά wikipedia  και μας έφερες το για δεύτερη φορά παραποιημένο στοιχείο των αντικομμουνιστών στη δίκη του ΚΚΣΕ το 1992.

Επίσης, να σου πω πως, μιας και κάνεις το δικαστή και λες case closed, θα έπρεπε να ξέρεις πως φωτοτυπημένα έγγραφα δεν γίνονται από κανένα δικαστήριο αποδεκτά. Όπως και δεν έγινε ούτε στην προαναφερθείσα δίκη πολιτικής σκοπιμότητας.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να ξέρεις ότι η αχαλίνωτη αντικομμουνιστική μυθολογία είχε λάβει τερατώδεις διαστάσεις στη Σοβιετική Ένωση επί Γκορμπατσώφ, ο οποίος, κάθε μέρα "παραδεχόταν" και άλλες "ανήθικες πράξεις" του..."σταλινισμού" (διαγραφή Τρότσκι, ξυλοδαρμός συλληφθέντος Μπουχάριν, "παράρτημα" συμφώνου Ρίμπτεντροπ-Μολότωφ κλπ κλπ κλπ). Όσο για τον Πούτιν, φυσικά και δεν διστάζει να θυσιάσει τμήμα της φήμης του Στάλιν (το κομμουνιστικό) κρατώντας το "πατριωτικό" του τμήμα, προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Πολωνία, ίσως η μόνη γειτονική χώρα που δεν τα'χει καλά με τη Ρωσία, και να προωθήσει φθηνότερα projects.

Τέλος, να σου πω πως σας λέω αντικομμουνιστές- και παπαγαλάκια του Γκέμπελς- γιατί η επίμαχη δίκη αφορούσε την απόφαση του Γκορμπατσώφ το 1991 να θέσει εκτός νόμου το ΚΚΣΕ (και βέβαια και κάθε ΚΚ).

Καλημέρα.

από πετρος 20/04/2010 11:27 πμ.


επειδή το ανέφερες: και οι Δυτικοί είχαν δώσει στοιχεία στους Σοβιετικούς για την υπόθεση. Δεν έγινε μόνο το αντίστροφο. Αλλά τότε οι Δυτικοί δεν είχαν ακόμα κηρύξει τον Ψυχρό Πόλεμο, ο οποιος βασιζόταν κυρίως στην ιδεολογική επίθεση..

από @ 20/04/2010 7:56 μμ.


Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο να σου πω... Λες να βγάλω το @ επειδή "λερώνω" το χώρο... δεν ξέρω τι σας μαθαίνουν στην Κόντρα αλλά οι αναρχικοί ποτέ δεν συμπαθούσαν το Στάλιν (ελπίζω να το γνωρίζεις αυτό). Επιπλέον, από πολύ νωρίς ο Μπακούνιν είχε προβλέψει τον απολυταρχικό χαρακτήρα της μαρξιστικής σκέψης και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε... Τώρα πως εσείς στο μυαλό σας έχετε κάνει αυτό το μείγμα αναρχοσταλινισμού δεν μπορώ να καταλάβω... Ρώτα τους παλιούς ΣΑΚΕίτες να σου πουν, αυτοί ξέρουν!

Τώρα για αυτά που λες δεν έχει νόημα η συζήτηση νομίζω: ξεκινάει μια συζήτηση όπου κάποιος ζητάει ψυχραίμη συζήτηση με στοιχεία αλλά οι διαφωνούντες με τη σταλινική άποψη εξαρχής χαρακτηρίζονται γκεμπελίσκοι. Σου φέρνω στοιχεία τα αμφισβητείς ως πλαστά. Εγώ τι άλλο να πω; Τι στοιχεία θα σε έπειθαν; Πέρα από τα ντοκουμέντα υπάρχει και η κοινή λογική: έρχεστε εδώ και εμφανίζεστε ως βασιλικότεροι του βασιλέως αναπαράγοντας τη σταλινική προπαγάνδα σαν να έχετε παροπίδες. Που πήγε η κοινή λογική; Δεν είδες τι σου λέω; ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ! Καταλαβαίνεις τι θα πει αυτό;

Κοίτα τι είπε ο Zyuganov "We don't have to apologise. We lost 600,000 lives to liberate Poland. Stalin fought so that Poland should become an independent state, and we have helped Poland to build dozens of factories and enterprises".

http://www.mail-archive.com/kominform@lists.eunet.fi/msg11588.html (πάρε και το λινκ)

Τι έχουμε εδώ; Τον ηγέτη του ΚΚΣΕ το 1992 να λέει ότι δεν χρειάζεται να απολογηθούν στους Πολωνούς για το Κατύν ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ αλλά επειδή τους έκαναν χίλια δύο καλά, η κλασσική ιμπεριαλιστική προπαγάνδα δηλαδή.

Αυτοί λένε ότι το έκαναν αλλά δεν ζητάνε συγγνώμη, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗ! Δηλαδή κάνετε σαν κάτι μανάδες που ομολογεί ο γιός τους στο δικαστήριο αναλαμβάνοντας την ευθύνη χωρίς να μετανιώνει και εσείς επιμένετε στο "αποκλείεται να το έκανε ο γιος μου αυτό!". Και ο Zyuganov πράκτορας είναι;

Τι άλλο να πεις...

Υ.Γ.: Το Κατύν δεν είναι τίποτα μπροστά στα υπόλοιπα εγκλήματα του σταλινισμού...

από @ 29/04/2010 1:33 πμ.


Όλοι μας έχουμε πέσει θύματα της προπαγάνδας αρκετές φορές... το να μη βγάζεις όμως κιχ όταν πλέον η προπαγάνδα τελειώνει και η αλήθεια αποδεικνύεται με ντοκουμέντα και μάλιστα με ομολογία από τον ίδιο φορέα της προπαγάνδας αυτό είναι ύποπτο. Αν δεν παραδεχθούν οι αρχικοί συντάκτες του threat ότι έκαναν λάθος θα αρχίσω να πιστεύω πως γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβη και δεν ήταν θύματα προπαγάνδας αλλά γκεμπελίσκοι οι ίδιοι και όχι αυτοί τους οποίους κατηγορούν ως γκεμπελίσκους...


πρόκειται για τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν το 1992 στο Συνταγματικό Δικαστήριο που εξέταζε τη νομιμότητα της απαγόρευσης από το Γκορμπατσώφ του ΚΚΣΕ. Το Δικαστήριο δεν τα θεώρησε αυθεντικά.

Ακόμα και το ρωσικό πρακτορείο από όπου αναμεταδίδεται η είδηση λέει ξεκάθαρα πως χρησιμοποιήθηκαν τα 'έγγραφα αυτά για να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΣΕ". ΔΕΝ λέει όμως την τύχη αυτών των εγγράφων..

Russia's federal archive agency will provide access to digital copies of documents on the Katyn massacre to end speculations about their authenticity, the agency's chief said on Wednesday.

This year will mark 20 years since Russian authorities first admitted that thousands of Poles were executed by the NKVD secret police in "one of the gravest crimes of Stalinism."

Andrei Artizov said that until now many people had doubted the authenticity of documents related to the crime.

"[They] say it's a fake, these documents were fabricated on someone's order and that there was no [Soviet] execution of Polish officers in Katyn, that Germans did it," he said.

Thousands of officers, police and civilians taken prisoner during the 1939 partitioning of Poland by the Soviet Union and Nazi Germany were killed by the NKVD in the Katyn forest near the western Russian city of Smolensk. The Soviet Union tried to blame the massacre on Nazi Germany, saying the killings took place in 1941, when the territory was in German hands.

Until 1990s, documents from the top-secret File No.1, which place the blame solely on the Soviet Union, had been kept in a sealed envelope in the secret archive of the Communist Party's ruling Politburo.

"It contained a note by NKVD head [Lavrentiy] Beria dated March 1940, with a proposal to eliminate captured Polish officers. The note has authentic resolutions by [Joseph] Stalin and a number of other Politburo members: [Kliment] Voroshilov, [Vyacheslav] Molotov, [Anastas] Mikoyan. That envelope also contains a Politburo resolution, dated March 5, 1940, which expresses support for Beria's proposal to shoot the Polish officers," Artizov said.

In October 1990 Russian President Boris Yeltsin handed copies of these documents to the Polish president.

Text versions of the documents were made available in 1992. Later that year, the new Russian authorities used File No.1 as evidence in their bid to ban the Communist Party.

MOSCOW, April 28 (RIA Novosti) 

http://en.rian.ru/russia/20100428/158783576.html

Απορώ γιατί η ΣΟ έχει αφήσει δύο δημοσιεύσεις για αυτή την "είδηση" και γιατί δεν έχει κόψει και τα σχόλια που επικαλούνται το in.gr (ΔΟΛ) και το skai.gr (Αλαφούζος), γνωστούς άλλωστε υποστηρικτές της δημοκρατίας και της αλήθειας.

από original parte to 29/04/2010 10:51 πμ.από @ 29/04/2010 11:05 πμ.


Οι τύποι είναι άπαιχτοι! Πλέον ισχύει η 2η εκδοχή που είπα παραπάνω: προφανώς γνωρίζουν την αλήθεια αλλά συνεχίζουν την προπαγάνδα. Εμένα με έχουν προσβάλει πολλές φορές εδώ μέσα:

1. Χαρακτηρίζοντας με γκαιμπελίσκο.

2. Λέγοντας πως είναι ντροπή μου να χρησιμοποιώ το @ επειδή προσβάλλω τους "σοβαρούς" αναρχικούς(!) λέγοντας ότι το Κατύν το έκαναν οι σταλινικοί.

3. Λέγοντας ότι ανεβάζω links του Αλαφούζου και του Λαμπράκη (ex) λες και με... πληρώνουν(!) ή σαν να μην ήταν απλά μια αναμετάδοση είδησης και αυτό επειδή παραπάνω είπαν ότι έβαλα πλαστή φωτοτυπία(!).

4. Καλώντας την Σ.Ο. να με σβήσει(!) και να αφήσει την άθλια προπαγάνδα τους...

Δεν ξέρω τι ηλικίας είναι ο πέτρος και όλοι οι σταλινικοί που μου απάντησαν εδώ και δεν ξέρω τι γνώμη πιστεύουν πως έχουν για αυτούς οι αναρχικοί. Εγώ απορώ πως νιώθουν άνετα εδώ μέσα και λυπήθηκα με σχόλια του τύπου "ε δεν μου φαίνεται και περίεργο να το έκαναν οι ναζί που ήταν χειρότεροι από τους σταλινικούς" υποθέτω από νεαρούς συντρόφους. Τα ίδια σκατά ήταν και οι σταλινικοί...

Εγώ δεν καλώ την Σ.Ο. να το σβήσει, ας το αφήσει να εκτίθονται... Αλλά σίγουρα κάτι πρέπει να κάνει με τον τίτλο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΙΤΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΣΤΟ INDYMEDIA Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΛΑ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!

Υ.Γ.: Δεν θα ασχολούμουν καθόλου με όλο αυτό αν δεν σκεπτόμουν τους νεαρούς συντρόφους και τον μεθοδευμένο εισοδισμό της ΚΟΝΤΡΑΣ στο χώρο... Δεν έχουμε καμμία σχέση με αυτούς...

από Σταύρος Σ. 29/04/2010 12:45 μμ.


δεν είσαι εκπρόσωπος των αναρχικών της ελλάδας.
κανείς από την "Κ" δεν βγήκε να σε πει γκεμπελίσκο, ούτε βέβαια να πει γκεμπελίσκους τους αναρχικούς. Ασε λοιπόν τις βλακίες. Δεν δέχομαι όπως και πολλοί αριστεροί την επιχειρούμενη αναθεώρηση της ιστορίας από την αστική προπαγάνδα: το Κατύν το έκαναν οι σοβιετικοί, και την ίδια στιγμή στην Ελλάδα τους τάφους των δεκάδων πολιτών στα Δεκεμβριανά οι εαμοβούλγαροι.Οπως δεν δέχομαι την πατάτα του Χολοντόμορ, που εμφανίζει εκατομμύρια νεκρούς ουκρανούς (!) από τις κολλεκτιβοποιήσεις και άλλες πολλές πτυχές της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας που αφετηρία έχουν τον Γκέμπελς, το συγκρότημα Hearst στις ΗΠΑ, πρακτοράτζες τύπου Κονκουεστ και άλλες... λαμπρές προσωπικότητες και ευαγή ιδρύματα.
 Στην πραγματικότητα στο ιντυμίντια εμφανίζονται όλες οι απόψεις επί του θέματος (μέχρι και λινκ στο μπλογκ του βραβευμένου από την...προοδευτική (!) ακαδημία Αθηνών Αγτζίδη και πέρα για πέρα αντιδραστικού αναθεωρητή της ιστορίας υπάρχει). Ο καθένας που παρακολουθεί την συζήτηση έχει μυαλό και κρίνει.

από ΦΟΥΣΕΚΗΣ 29/04/2010 2:06 μμ.


Ανθρακες ο θησαυρός το «έγγραφο - απόδειξη»

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν πως οι αρχές της Ρωσίας έδωσαν στο φως της δημοσιότητας «μυστικά» - μέχρι πρότινος - αρχεία που αφορούν τη σφαγή του Κατίν, των 22.000 Πολωνών στρατιωτικών. Σύμφωνα με το BBC, παρουσιάστηκε το έγγραφο, με ημερομηνία 5 Μάρτη 1940, που είναι μια επιστολή από τον επικεφαλής της σοβιετικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Λαβρέντι Μπέρια, προς τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, στην οποία εισηγείται την εκτέλεση Πολωνών κρατούμενων πολέμου. Υποτίθεται πως το έγγραφο φυλασσόταν στο πακέτο εγγράφων με την ονομασία «Πακέτο νο. 1», που μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμο μόνο σε ειδικούς ερευνητές.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο έγγραφο είναι εδώ και χρόνια γνωστό και είναι αυτό που πάνω του στηρίζεται όλη η συκοφαντική εκστρατεία του Γκαίμπελς κατά της σοβιετικής ηγεσίας. Πέρα από το γεγονός πως η επιστολή φέρει την ίδια ημερομηνία σύνταξης και έγκρισης από τα μέλη του ΠΓ του ΚΚΣΕ, κάτι που ήταν αδύνατο να γίνει, στο φως ήρθαν και τα αποτελέσματα της εγκληματολογικής έρευνας επί της επιστολής, που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη 28/4 στην ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ).

Να σημειωθεί πως νομικοί και εγκληματολόγοι, που έχουν ερευνήσει το έγγραφο αυτό και το περιεχόμενό του, αποφάνθηκαν πως αυτό αποτελείται από διάφορα κομμάτια που δακτυλογραφήθηκαν σε διαφορετικό χρόνο, πως εκεί προστέθηκε το «αποκαλυπτικό» απόσπασμα το οποίο δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο.

Απάντηση στη νέα αντικομμουνιστική προπαγάνδα γύρω από την τραγωδία του Κατίν, που γίνεται με τις πλάτες της σημερινής ρωσικής κυβέρνησης, έδωσε και το εγκληματολογικό εργαστήριο του Ε. Π. Μολοκόβ, στο οποίο πρόσφατα η επιστολή ξανά υποβλήθηκε σε εξέταση εμπειρογνωμόνων. Μέσω εξέτασης των γραφικών στοιχείων και της τοποθέτησης του κειμένου, του χρώματος και της ποιότητας της μελάνης, αποκαλύφθηκε πως ορισμένα κομμάτια του ντοκουμέντου δακτυλογραφήθηκαν σε διαφορετικές γραφομηχανές. (!!!) Πρόκειται για φανερή παραχάραξη ντοκουμέντων, την οποία συχνά χρησιμοποιούσαν οι μυστικές υπηρεσίες της ναζιστικής Γερμανίας και άλλων καπιταλιστικών χωρών που εκτελούσαν υπονομευτική δράση κατά της Σοβιετικής Ενωσης, σημειώνεται στην ιστοσελίδα του ΚΚΡΟ.

από καλως τους 29/04/2010 2:17 μμ.


ήρθαν όλοι , ο ΦΟΥΣΕΚΗΣ , ο πετρος , ο λυσιεν άντε να έρθουν και άλλες γνωστές περσόνες σαν τσινάσκι , hay@am , κλπ. Έχουμε καιρό να γελάσουμε γι'αυτό. διαβάστε πάντως τα κείμενα στο Ποντος και Αριστερά απαντάει και στα πειραγμένα ντοκουμέντα και σε όλα τα γνωστά που περιφέρουν οι του ΚΚΕ , οι Ρώσοι εθνικιστές είτε με αριστερή μάσκα βλέπε Ζιουγκάνωφ και ΚΚΡΟ είτε μάσκα UFO όπως ο Μουχιν. Και τώρα αριστεροι , σταλινοσυριζαιοι και αντισταλινοσυριζαιοι και κκεδες αλληλοφαγωθείτε πάω να φερω ποπ κορν και μπυρες.

.

από ΦΟΥΣΕΚΗΣ 29/04/2010 2:33 μμ.


Για δώσε το λινκ από το "πόντος και αριστερά" (ασχολίαστο) να μορφωθούμε κι εμείς. Όχι τίποτα άλλο, αλλά να συνεχίσουμε να σε διασκεδάζουμε βρε αδερφέ.

από πασατεμπο , μπυρες , σπορακια ΕΧΩ ΛΕΜΕ 29/04/2010 2:41 μμ.


http://pontosandaristera.wordpress.com/2010/04/13/katyn-poutin-gkikas/
διάβασε και τα 4 κείμενα ενός Χ.Κεφαλη από κάτω ως σχόλια. Έχει κάνει δουλεια. Ρε μπας και την κάναν UFO τη δουλεια και τα φορτώσαν μετά στον Στάλιν ; Πρέπει να  συνωμοτεί όλο το σύμπαν εναντίον αυτού του ανθρώπου, έχει καταντήσει αηδία πια.
Ε και που'σαι μη χανόμαστε έχω μια κάσα ακόμα, περιμένουμε απάντηση.

από ΦΟΥΣΕΚΗΣ 29/04/2010 2:44 μμ.


απλώς ο καπιταλιστικός κόσμος. Τα διαβάζω και τα ξαναλέμε.

από διασκεδαση non stop 29/04/2010 2:51 μμ.


Όσοι επισκεφτείτε τη σελίδα του ΚΚΡΟ μη χάσετε , είναι must, το ειδικά διαμορφώμενο χώρο για την υπεράσπιση της ρωσικής κουλτουρας .
http://kprf.ru/rusk/
 Μια εικόνα είναι ενδεικτική για όσους δεν ξέρουν από Ζιουγκάνοφ. Σκέφτεται η Λιάνα να πάει προς Ρωσία ή μήπως οι βουλευτικοί μισθοί εκεί τις πέφτουν λίγοι ;


Μας λες τώρα που εκτός από το χριστούλη έχει και για το κατυν στη σελίδα τους ;

από προς Φουσέκη 29/04/2010 3:25 μμ.


Φουσέκη μπορείς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τη μελέτη που βγάζει πλαστό το συγκεκριμένο έγγραφο;

Το ΚΚΡΟ έχει ιστοσελίδα στα αγγλικά;

από ΦΟΥΣΕΚΗΣ 29/04/2010 3:32 μμ.


http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=566168

είανι άρθρο ρώσου που αναφέρει λεπτομέρειες της υπόθεσης Κατίν και των "αποδείξεων" που βγήκαν στη φόρα μετά το '90.

Η «ανακάλυψη» των εγγράφων Κατίν

Οι Βίκτορ Ιλιούχιν, Σεργκέι Στρούγκιν και Βλαντισλαβ Σγουίντ εξετάζουν τα ντοκουμέντα και τα ειδικά εργαλεία πλαστογραφίας
16 Οκτωβρίου 1992. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ) βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ήδη από τις 26 Μάη ως οργάνωση αντισυνταγματική. Επρόκειτο, βεβαίως, για μια δίκη σκοπιμότητας, η οποία στόχο δεν είχε απλά να θέσει το Κομμουνιστικό Κόμμα εκτός νόμου, αλλά και να το εξοντώσει πολιτικά και ηθικά στη συνείδηση του κόσμου, να διαγράψει την προσφορά και να αμαυρώσει τον ιστορικό του ρόλο στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

Τη μέρα εκείνη, λοιπόν, κατά τη συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι εκπρόσωποι της πλευράς του Μπ. Γιέλτσιν (εκ των πρωταγωνιστών της ανατροπής της σοβιετικής εξουσίας και πρώτου Προέδρου της καπιταλιστικής πλέον Ρωσίας), Σ. Σαχράι και Α. Μακάροφ, ανακοίνωσαν στους συνηγόρους της υπεράσπισης την προσθήκη στα υλικά της υπόθεσης ορισμένων «μόλις εντοπισθέντων» στα Αρχεία, «άκρως απόρρητων» εγγράφων, τα οποία «αποδείκνυαν» την ευθύνη των ανώτατων καθοδηγητικών οργάνων του Κομμουνιστικού Κόμματος για τη δολοφονία των Πολωνών αξιωματικών στο Κατίν.

Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, τα έγγραφα αυτά «ανακαλύφθηκαν» σε σφραγισμένο φάκελο με την επονομασία «πακέτο Νο 1» και αφορούσαν: α) Ενα τετρασέλιδο κείμενο, με αριθμό 794/Β και ημερομηνία 5 Μαρτίου 1940, στο οποίο ο Λαϊκός Επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Λ. Μπέρια πρότεινε στο ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ(μπ) την εκτέλεση 25.700 Πολωνών αιχμαλώτων πολέμου, β) Το απόσπασμα από τα Πρακτικά της 13ης Συνόδου του Πολιτικού Γραφείου, με αριθμό Ρ13/144 και ημερομηνία επίσης 5 Μαρτίου 1940, όπου «εγκρινόταν» το αίτημα Μπέρια, και γ) Μια επιστολή του τότε επικεφαλής της KGB Α. Σεπέλιν προς τον Ν. Χρουστσόφ, με ημερομηνία 3 Μαρτίου 1959 και θέμα την καταστροφή των παραπάνω εγγράφων.

Δείγματα πλαστών σφραγίδων και υπογραφών που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή πλαστών ντοκουμέντων
Η υπεράσπιση έγειρε εξ αρχής ερωτήματα γύρω από τη γνησιότητα των εγγράφων (που συν τοις άλλοις προσκομίστηκαν ως φωτοαντίγραφα και όχι τα γνήσια), διαπιστώνοντας αμέσως μια σειρά από προβλήματα, παρατυπίες και λάθη στη σύνταξη, στον τρόπο γραφής, στις υπογραφές τους, κ.ο.κ. Μία από τις πλέον εξόφθαλμες ενδείξεις παραποίησης ήταν βεβαίως η πλήρης ταύτιση των ημερομηνιών των δύο πρώτων εγγράφων, πράγμα που ήταν αδύνατο. Ακολούθως, ζητήθηκαν τα πρωτότυπα, ώστε να υποβληθούν σε γραφολογικές εξετάσεις και να πιστοποιηθεί - ή μη - η γνησιότητά τους. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις για την επικείμενη προσκόμιση των «αυθεντικών» αρχειακών ντοκουμέντων, τα επίμαχα κείμενα δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Και βεβαίως το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν τα συμπεριέλαβε καν στην απόφασή του στις 30 Νοέμβρη 1992. Ούτε σε μια στημένη δίκη σκοπιμότητας δεν μπόρεσαν να σταθούν.

Ούτε όμως η πολωνική κυβέρνηση έμεινε ικανοποιημένη. Εχοντας παραλάβει τα ίδια έγγραφα στις 14 Οκτωβρίου 1992 κατ' εντολή του Γιέλτσιν και διά χειρός του αρχειοθέτη Π. Πιχόι, ζήτησε επίσης να της παρουσιαστούν τα πρωτότυπα. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έχει συμβεί έως τις μέρες μας.

Το μόνο που έγινε, εν τέλει, ήταν η «διόρθωση» της ημερομηνίας του πρώτου εγγράφου (πρόταση Μπέρια). Ετσι, η 5η Μάρτη 1940 έγινε «...Μάρτης 1940» (χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία). Με αυτή τη μορφή περιελήφθη στον 6ο τόμο των υλικών της δίκης και με αυτή τη μορφή το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ομως, όπως θα δούμε και στη συνέχεια, ούτε αυτή η «διόρθωση» υπήρξε αρκετή, ώστε να καλύψει τις ατασθαλίες των πλαστογράφων.

Τα προβλήματα των εγγράφων

Οι παρατηρήσεις μιας σειράς νομικών και ιστορικών - ερευνητών αναφορικά με τη φόρμα και το περιεχόμενο των επίμαχων εγγράφων, γεννούν ομολογουμένως πολλά ερωτήματα.

-- Καταρχάς, για την πρόταση Μπέρια: Η έλλειψη συγκεκριμένης ημερομηνίας, από μόνη της, αποτελεί ιδιαίτερα ανορθόδοξη πρακτική για ένα ντοκουμέντο τέτοιας σημασίας. Ακόμη πιο σοβαρό όμως είναι το εξής. Περαιτέρω αρχειακή έρευνα έδειξε πως στα πρακτικά των εξερχομένων ντοκουμέντων της NKVD, τα έγγραφα 793/Β, 794/Β (αυτό δηλαδή που μας ενδιαφέρει εν τω προκειμένω) και 795/Β είχαν καταχωρηθεί με ημερομηνία 29 Φλεβάρη 1940. Πώς γίνεται, λοιπόν, ένα έγγραφο, το οποίο είχε σταλεί (και επομένως συνταχθεί) τέλη Φλεβάρη, να αναγράφει «...Μάρτης 1940»;

-- Το έγγραφο αυτό υποτίθεται πως επιδόθηκε από τον ίδιο τον Μπέρια στον Στάλιν κατά τη συνεδρίαση του ΠΓ στις 5 Μάρτη, στην οποία δήθεν έλαβε μέρος. Ομως στα πρακτικά των συναντήσεων εκείνης της ημέρας δεν εμφανίζεται ο Μπέρια. Ο τελευταίος συναντήθηκε με τον Στάλιν στις 27 Φλεβάρη και ξανά στις 7 Μάρτη, όχι όμως ενδιάμεσα.

-- Αλλα λάθη αφορούν σημαντικές αποκλίσεις από την καθιερωμένη σύνταξη τέτοιων κειμένων (τα ντοκουμέντα της NKVD ακολουθούσαν αυστηρό πρωτόκολλο στον τρόπο γραφής τους). Αποκλίσεις που έχουν να κάνουν με τη διατύπωση του αιτήματος, τη θέση των υπογραφών, τον τρόπο της υπογραφής, κ.ά. Από το συγκεκριμένο κείμενο λείπουν επίσης τα αρχικά του δακτυλογράφου στην άνω αριστερή γωνία (τυπική πρακτική για έγγραφα της NKVD που γινόταν για ευνόητους λόγους ασφαλείας). Λείπουν μια σειρά χαρακτηριστικά ενός «άκρως απόρρητου» κειμένου, όπως π.χ. τα ονόματα όλων όσοι είχαν δει ή ήταν παραλήπτες του συγκεκριμένου εγγράφου, ο αριθμός των αντιγράφων, κ.ο.κ.

-- Στο κείμενο υπάρχουν οι υπογραφές των μελών του ΠΓ Στάλιν, Βοροσίλοφ, Μολότοφ, Μικογιάν, Καλίνιν και Καγκάνοβιτς. Οι δύο τελευταίοι όμως δεν ήταν παρόντες στην 13η Σύνοδο του ΠΓ στις 5 Μαρτίου 1940, πώς λοιπόν θα μπορούσαν να έχουν υπογράψει;

-- Η επιστολή του Σεπέλιν προς τον Χρουστσόφ είναι ομολογουμένως το πιο αδύναμο απ' όλα τα ντοκουμέντα, αφού η προχειρότητα με την οποία γράφτηκε είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη. Δεν υπάρχουν ούτε υπογραφές, ούτε σφραγίδα της ΚΕ του ΚΚΣΕ, ούτε αριθμός πρωτοκόλλου, ούτε κάποια από τις συνήθεις ενδείξεις για τέτοιου είδους έγγραφα (π.χ. εμπιστευτικό, απόρρητο, κ.λπ.), ενώ η απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ(μπ) της 5ης Μάρτη του 1940 αναφέρεται ως απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (ενώ τότε δεν ονομαζόταν ακόμη έτσι).

Ολες οι παραπάνω παρατηρήσεις αφορούν βεβαίως μόνο τα έγγραφα αυτά καθαυτά και όχι μια σειρά άλλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία λήψης τέτοιων αποφάσεων, τον τρόπο σύστασης μιας τρόικας, κ.ο.κ.

Η δικαστική έρευνα διακόπτεται

Η δικαστική «εξέταση» των εγκληματικών ευθυνών για το Κατίν συνεχίστηκε στη Ρωσία και μετά τη λήξη της δίκης του ΚΚΣΕ. Τερματίστηκε όμως τον Σεπτέμβρη του 2004 λόγω «έλλειψης εγκλήματος»! Επίσης, το Μάρτη του 2005 ο Γενικός Στρατιωτικός Εισαγγελέας της Ρωσίας ακύρωσε τη συμφωνία με την Πολωνία, σύμφωνα με την οποία η πρώτη όφειλε να προσκομίσει στη δεύτερη όλα τα ντοκουμέντα σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης. Καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης, μόλις 67 από τους 183 τόμους της διενεργηθείσας έρευνας μπόρεσαν να εξεταστούν. Οι υπόλοιποι θεωρήθηκαν ότι εμπεριείχαν «κρατικά μυστικά» και χαρακτηρίστηκαν απόρρητοι. Η υπόθεση έκλεισε άρον - άρον. Μόλις 22 νεκροί αναγνωρίστηκαν. Αφού η σοβιετική ενοχή ήταν «δεδομένη», γιατί σταμάτησε η δικαστική έρευνα; Γιατί εγκαταλείφθηκε τόσο απότομα μια διαδικασία που πήρε τόσα χρόνια και θα μπορούσε - ενδεχομένως - να δώσει τέλος στη σπέκουλα γύρω από το θέμα;

«Ζωντανοί νεκροί» και ομολογίες Γερμανών

Το 2006 εκδόθηκαν στην Πολωνία τα απομνημονεύματα ενός επιφανούς Πολωνού νομικού εν ονόματι Ρ. Μπεζάνεκ. Επρόκειτο για τον νο.1105 νεκρό στις λίστες των θυμάτων του Κατίν, που είχε προκύψει το 1943 από την «έρευνα» των Ναζί. Βεβαίως, ο Μπεζάνεκ, νεαρός υπολοχαγός τότε, δεν ήταν πουθενά πέριξ του Κατίν το 1940 (βρισκόταν στη πολωνική πόλη του Ράντομ), ούτε βεβαίως εκτελέστηκε από τους «κόκκινους». Τουναντίον, έζησε για πάρα πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο. Και όμως, σύμφωνα με τον πολωνικό Ερυθρό Σταυρό (που μετείχε στην «έρευνα» των Ναζί για το Κατίν), το «πτώμα» του Μπεζάνεκ είχε αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί, βάσει επαγγελματικών καρτών και άλλων εγγράφων που «βρέθηκαν» πάνω του (Αρχείο GARFEF.7021, op.114, 35). Και δεν είναι το μόνο «θύμα» του Κατίν που κατόπιν βρέθηκε ζωντανό (όπως π.χ. ο Ζίγκνιου Μποτούσκαγια, κ.ά.).

Τα απομνημονεύματα του Μπεζάνεκ ήρθαν απλά να μας υπενθυμίσουν για μια ακόμη φορά το εξής παράδοξο: Εφόσον η μαζική εκτέλεση των Πολωνών αξιωματικών έγινε μυστικά από τους Σοβιετικούς, σε μια επιχείρηση που προφανώς δεν ήθελαν ποτέ να μάθει κανείς, γιατί όλοι σχεδόν οι εκτελεσθέντες βρέθηκαν κατόπιν από τους Ναζί με όλα τους τα στρατιωτικά διακριτικά, με ένα σωρό έγγραφα, ταυτότητες, φωτογραφίες, επιστολές, κ.ο.κ. που «πιστοποιούσαν» την ταυτότητά τους; Μήπως η μαρτυρία αυτή ενισχύει την εκδοχή της κατασκευής του εγκλήματος από τους Ναζί; Ας θυμηθούμε και πάλι το δημοσίευμα των «New York Times» στις 19 Ιούνη 1945, όπου, ένας πρώην έγκλειστος του στρατοπέδου συγκέντρωσης Sachsenhausen της Γερμανίας παραδέχτηκε πως μετείχε στην «παραγωγή ψευδών ντοκουμέντων αναγνώρισης για τα πτώματα των μαζικών τάφων στο Κατίν».

Αξίζει να σημειωθεί πως, ένα χρόνο πριν τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων του «ζωντανού - νεκρού» Μπεζάνεκ, το 2005, Ρώσοι ιστορικοί που μελετούσαν τα Κεντρικά Αρχεία του υπουργείου Αμυνας στο Ποντόλσκ, έκαναν γνωστή την ύπαρξη ενός ολόκληρου αρχείου με καταγεγραμμένες καταθέσεις Γερμανών στρατιωτικών, οι οποίοι είχαν λάβει προσωπικά μέρος στη δολοφονία των Πολωνών αξιωματικών στο Κατίν (TSAMO, Αρχείο 35, op.11280, d.798, 1.175). Τίποτε από όλα αυτά βεβαίως δεν κρίθηκε άξιο αναφοράς από τα αστικά ΜΜΕ.

Νέες δηλώσεις και αποκαλύψεις

Με αφορμή την αναβίωση του «ενδιαφέροντος» για το Κατίν, που προκάλεσε η γνωστή ταινία του Βάιντα το 2008, ο Γιούρι Ζούκοφ, ένας εκ των πλέον γνωστών και σεβαστών ιστορικών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, πως στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τού ζητήθηκε να ερευνήσει τα Αρχεία του Προέδρου (όπου εμπεριέχονταν και ο επίμαχος «φάκελος Νο.1»), προκειμένου να βρει στοιχεία για τις δήθεν «εγκληματικές δραστηριότητες» του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενόψει της δίκης του τελευταίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στη διάρκεια της μελέτης αυτής των Αρχείων, του παρέδωσαν ένα πακέτο με 30 περίπου φωτοτυπίες ντοκουμέντων για διάφορα θέματα. Μεταξύ αυτών και μια μονοσέλιδη (όχι τετρασέλιδη, όπως εμφανίστηκε αργότερα) αναφορά - πρόταση του Μπέρια για την εκτέλεση 2 - 3 χιλιάδων (και όχι 25.700) Πολωνών αξιωματικών, ενόχων για εγκλήματα πολέμου και άλλα εγκλήματα. Ο τρόπος με τον οποίο είχε αρχειοθετηθεί η εν λόγω αναφορά έδειχνε πως το αίτημα είχε τελικά απορριφθεί. Ωστόσο, εφόσον ήταν φωτοαντίγραφο, ο Ζούκοφ ζήτησε να του προσκομιστεί το πρωτότυπο κείμενο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Επρόκειτο για κόπια της γνήσιας πρότασης Μπέρια, η οποία εν συνεχεία «τροποποιήθηκε», προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς των Γιέλτσιν και λοιπών;

Ενα είναι σίγουρο: Το πόρισμα της ανεξάρτητης εγκληματολογικής έρευνας, που ξεκίνησε στις 5 Νοέμβρη 2007 και κατέληξε στις 31 Μάρτη 2009, έδειξε πως στο έγγραφο Μπέρια είχαν «δουλέψει» διαφορετικές γραφομηχανές, ενισχύοντας σημαντικά την εκδοχή της πλαστογραφίας. Συγκεκριμένα, στην έρευνα αυτή, που διενεργήθηκε από το Ειδικό Εγκληματολογικό Εργαστήριο «Μόλοκοφ Ε.Π.» (αρ. πορίσματος Νο 016/07-Ι), τονίζονταν μεταξύ άλλων πως «τα προαναφερθέντα σημάδια είναι σημαντικά, σταθερά και στο σύνολό τους αρκετά για να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι τα αποσπάσματα του δακτυλογραφημένου κειμένου, αποτύπωση του οποίου βρίσκεται στις ψηφιακές φωτογραφίες της πρώτης, δεύτερης και τρίτης σελίδας...και το απόσπασμα του δακτυλογραφημένου κειμένου, αποτύπωση του οποίου βρίσκεται στην ψηφιακή φωτογραφία της τέταρτης σελίδας του συγκεκριμένου Γράμματος τυπώθηκαν σε διαφορετικές δακτυλογραφικές ατομικές μηχανές...».

Βεβαίως, επρόκειτο για εγκληματολογική έρευνα που διεξήχθη σε ψηφιακές φωτογραφίες του επίμαχου εγγράφου και όχι επί του πρωτοτύπου. Γι' αυτό και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) συγκρότησε ειδική επιτροπή, ζητώντας πρόσβαση στα γνήσια ντοκουμέντα. Οι αρχές της απαγόρευσαν την πρόσβαση στα συγκεκριμένα έγγραφα, ενώ έθεσαν εμπόδια και σε οποιαδήποτε άλλη διερεύνηση σχετικών με την υπόθεση υλικών. Οι κομμουνιστές όμως επέμειναν. Κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης της Κρατικής Δούμας στις 12 Φλεβάρη 2010 ο βουλευτής του ΚΚΡΟ (και πρώην Γενικός Εισαγγελέας της ΕΣΣΔ) Βίκτορ Ιλιούχιν κατέθεσε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με αντικείμενο την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Κατίν.

Αντ' αυτού, στις 28 Απρίλη 2010 τα περιβόητα «έγγραφα του Κατίν» αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο «κατ' εντολήν» του ίδιου του Ρώσου Προέδρου. Η κίνηση αυτή, που χαιρετίστηκε μετά βαΐων και κλάδων, με πρωτοσέλιδα και βαρύγδουπους τίτλους, από σύσσωμο τον αστικό κόσμο, τα ΜΜΕ, κλπ., ήρθε για να αποστομώσει δήθεν τους επικριτές των ντοκουμέντων. Ομως επρόκειτο για τα ίδια ντοκουμέντα, που ήταν γνωστά από καιρό, οι ίδιες ψηφιακές φωτογραφίες που είχαν υποβληθεί σε εγκληματολογικές εξετάσεις, κ.ο.κ. Η εμφάνιση και εξέταση των πρωτοτύπων θα έλυνε μια για πάντα το ζήτημα. Γιατί, λοιπόν, η ρωσική κυβέρνηση αρνείται την πρόσβαση σε αυτά στους ειδικούς, στους μελετητές, στις εξεταστικές επιτροπές, στους ίδιους τους Πολωνούς που ακόμη τα αναζητούν;

Πρόσφατα, όμως, νέα στοιχεία και αποκαλύψεις ήρθαν στο φως, εγείροντας αμφιβολίες και προβληματισμούς, όχι μόνο για τα επίμαχα έγγραφα, αλλά και γενικά για το ποιόν, την αξιοπιστία των Ρωσικών Αρχείων.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 3 Ιούνη 2010, ο Βίκτορ Ιλιούχιν δήλωσε πως στις 25 και 26 Μάη ήρθε σε επαφή μαζί του ένας εκ των «πρωταγωνιστών» της πλαστογράφησης των ντοκουμέντων για το Κατίν - και όχι μόνο. Η καταγγελία δεν ήταν ανώνυμη (αν και για λόγους ασφαλείας ο καταγγέλλων ζήτησε να μην αποκαλυφθεί - προς το παρόν - το όνομά του), ούτε αόριστη. Υποδείχθηκαν συγκεκριμένες τοποθεσίες, κατονομάστηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ προς περαιτέρω επαλήθευση των λεγομένων του, ο καταγγέλλων προσκόμισε μια σειρά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ιστορικών «ντοκουμέντων», όπως φύλλα χαρτιού της δεκαετίας του 1940, πλαστές σφραγίδες, υπογραφές, κ.ά.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 συγκροτήθηκε, υπό την αιγίδα των Υπηρεσιών Ασφαλείας του τότε Προέδρου Μπ. Γιέλτσιν, μια ομάδα ειδικών, με σκοπό την πλαστογράφηση μιας σειράς εγγράφων σχετικών με σημαντικά γεγονότα της σοβιετικής περιόδου. Η ομάδα εργάστηκε αρχικά σε εγκαταστάσεις που στο παρελθόν ανήκαν στη ΚΕ του ΚΚΣΕ στο χωριό Ναγκόρνογιε (1991 - 1996), ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην περιοχή Ζαρέτσιε. Δίπλα στην ομάδα αυτή, όπου μετείχαν επίσης εκπρόσωποι των υπηρεσιών ασφαλείας και στελέχη του μηχανισμού του Προέδρου, δούλευε ακόμη μια επιτροπή από το 6ο Ινστιτούτο (Μολτσάνοφ) του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η «παραγγελία», τα κείμενα προς πλαστογράφηση ή κατασκευή, παρέχονταν από τους Π. Πιχόι (πρώην επικεφαλής των Ρωσικών Αρχείων), Μ. Πολταράνιν (από το περιβάλλον του Προέδρου) και Γ. Ρογκόζιν (αναπληρωτή αρχηγού της υπηρεσίας Ασφαλείας του Προέδρου). Η «παραγγελία» μπορεί να αφορούσε την εξολοκλήρου κατασκευή ενός εγγράφου ή την παραποίηση ήδη υπάρχοντος αρχειακού υλικού (με την προσθήκη κειμένου, υπογραφών, κ.ο.κ.). Εκατοντάδες χιλιάδες τέτοια ντοκουμέντα τροφοδοτήθηκαν στα επίσημα Αρχεία της Ρωσίας τα επόμενα χρόνια.

Ο καταγγέλλων δήλωσε πως, μεταξύ των εγγράφων με τα οποία καταπιάστηκε η ομάδα του και ο ίδιος προσωπικά, ήταν και το επίμαχο κείμενο της πρότασης Μπέρια. Το έγγραφο κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του Κρεμλίνου, τους δόθηκε το περιεχόμενο και εκείνοι ασχολήθηκαν με την «τεχνική» πλευρά του ζητήματος. Ο ίδιος πρόσθεσε την υπογραφή του Μπέρια, καθώς και τις υπογραφές των μελών του Πολιτικού Γραφείου. Προς υποστήριξη των λεγομένων του, παρουσίασε μια σειρά εντύπων της περιόδου, του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι), της Κεντρικής Επιτροπής, κ.ά., και μάλιστα υπογεγραμμένων. Πολλά από αυτά τα έντυπα ήταν κενά (με σκοπό να «συμπληρωθούν» αργότερα), ενώ στη φόρμα ταίριαζαν απόλυτα με τα επίμαχα ντοκουμέντα. Επίσης, παρουσίασε μια σειρά από σφραγίδες (του Κομμουνιστικού Κόμματος, του Λαϊκού Επιτροπάτου των Εσωτερικών και άλλων δομών του σοβιετικού κράτους) που χρησιμοποιήθηκαν στην πλαστογράφηση των κειμένων, ενώ εξήγησε και τον τρόπο τοποθέτησής τους σε ένα έγγραφο προκειμένου να φαίνονται γνήσιες.

Προσκόμισε δε ένα ολόκληρο αρχείο (Ειδικό Αρχείο 29, τόμος 7ος) με το χαρακτηρισμό «απόρρητο» και «δεν υπόκειται σε αποχαρακτηρισμό», το οποίο περιήλθε στα χέρια του στα πλαίσια της συμμετοχής του στην εν λόγω ομάδα (και σύμφωνα με τον Β. Ιλιούχιν πολύ δύσκολα θα μπορούσε να είχε βρεθεί στην κατοχή του με οποιονδήποτε άλλο τρόπο).

Τέλος, για την επιστολή Σελέπιν στον Χρουστσόφ (το 3ο επίμαχο έγγραφο της υπόθεσης), ο καταγγέλλων υπέδειξε ως συντάκτη του τον συνταγματάρχη Κλίμοφ, τονίζοντας πως μια απλή γραφολογική εξέταση του γραφικού του χαρακτήρα θα ήταν αρκετή, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Δεσμεύτηκε δε, να προσκομίσει σύντομα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Η μάχη των συνειδήσεων συνεχίζεται

Ολα τα παραπάνω, είτε ληφθούν υπόψη ως αποδείξεις είτε απλά ως ενδείξεις, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα γύρω από τη γνησιότητα των εγγράφων του Κατίν, που ομολογουμένως αποτελούν και το «βαρύ πυροβολικό» της επιχειρηματολογίας της άλλης πλευράς, που φέρει ως ενόχους του εγκλήματος τους Σοβιετικούς (πέραν των ισχυρισμών των Ναζί). Βεβαίως, όλα αυτά έρχονται απλά να προστεθούν στη μακρά λίστα των αποδεικτικών στοιχείων και ιστορικών πηγών, που αναδεικνύουν, όχι μόνο τον υπεύθυνο του εγκλήματος αλλά και τη διαχρονική σκοπιμότητα γύρω από την προπαγάνδα του Κατίν (βλέπε Εκθεση Burdenko, Πρακτικά της Δίκης της Νυρεμβέργης, σχετικές αναφορές στα αρχεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ομολογίες Γερμανών στρατιωτικών που μετείχαν στο έγκλημα, κ.ά.).

Οταν η ρωσική κυβέρνηση ανάρτησε τις ψηφιακές φωτογραφίες των επίμαχων εγγράφων στο διαδίκτυο έγινε κυριολεκτικά σάλος στο ντόπιο και διεθνή Τύπο. Τι από τα παραπάνω είδατε να αναπαράγεται ως είδηση - ή απλά ως ερώτημα - για τη διατήρηση ορισμένων έστω προσχημάτων αντικειμενικότητας; Η απάντηση είναι απολύτως τίποτε. Οπως και κανένα ερώτημα δε διατυπώθηκε ποτέ για το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση αρνείται πεισματικά μέχρι και σήμερα να προσκομίσει τα γνήσια έγγραφα προς μελέτη και εξέταση από τους ιστορικούς ή άλλους εμπειρογνώμονες και ειδικούς. Γιατί; Διότι πολύ απλά ΔΕΝ τους ενδιαφέρει η ιστορική αλήθεια. Αυτή δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο σε αυτήν την υπόθεση. Η ουσία των εγγράφων έγκειται στους λόγους για τους οποίους πρωτο-«ανακαλύφθηκαν». Στη δίκη και καταδίκη του κομμουνισμού. Στην παραχάραξη και κατασκευή εκ νέου της Ιστορίας και της ιστορικής μνήμης του λαού, ιδιαίτερα των νεότερων γενεών. Στη χρεοκοπία στη συνείδησή τους της σοσιαλιστικής προοπτικής, ιδιαίτερα τώρα, σε μια εποχή όπου ο καπιταλισμός, με αφορμή και την κρίση, αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά το πραγματικό, αποκρουστικό του πρόσωπο. Πρόκειται για μια πραγματική μάχη συνειδήσεων. Και έπεται συνέχεια...


Του
Αναστάση ΓΚΙΚΑ*
*Ο Αναστάσης Γκίκας είναι Δρ. Πολιτικών Επιστημών, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License