Κάποιες σκέψεις σχετικά με τη συγκυρία που αντιμετωπίζουμε.

...

1. Το φαινόμενο του φετιχισμού της βιας στις πορείες και τις συγκεντρώσεις των αναρχικών έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια την εμφάνισή του και - κακά τα ψέμματα - έχει εδραιωθεί ως κυρίαρχη αντίληψη και πρακτική στον αναρχικό χώρο. Αντιλήψεις που λένε πως "δεν υπάρχουν τάξεις, μόνο συνειδήσεις", "όποιος δεν εξεγείρεται είναι συνένοχος", "σκατά στο κράτος και την κοινωνία ΤΟΥ" έχουν ριζώσει για τα καλά και ολοένα επιρρεάζουν περισσότερα άτομα που συμμετέχουν στον αναρχικό χώρο.

2. Κάθε πράξη προκύπτει από κάποια θεώρηση. Αυτές οι αντιλήψεις φυσικά και δεν αποτελούν παρθενογέννεση. Αξιοποιούν με το χειρότερο τρόπο τις ήδη απαράδεκτες αντιλήψεις και πρακτικές του μηδενισμού και του νετσαγιεφισμού, δίνοντας στις αναρχικές ιδέες χαρακτηριστικά που ποτέ δεν είχαν, αφού είναι πλήρως αντίθετα με αυτές.  Οι αναρχικοί ανέκαθεν ήθελαν την κοινωνική επανάσταση που θα την κάνει η κοινωνία και όχι η οποιαδήποτε πρωτοπορεία, είτε αυτή είναι της κομματικής γραφειοκρατίας, είτε του ενόπλου, είτε της σημερινής ιντελιγκέτσιας της βαριοπούλας, που επιλέγει να θέτει τον εαυτό της υπεράνω της κοινωνίας γενικότερα, άρα και των αναρχικών, που ακόμα κι αν κάποιοι δυσαρεστούται, αποτελούν μέρος της κοινωνίας και άμεση αναπαράστασή της.

3. Αυτές οι αντιλήψεις βρήκαν αρχικά φιλοξενία και έπειτα κυρίαρχη (δεν είναι τυχαία η επιλογή της λέξης "κυρίαρχη") θέση στον αναρχικό χώρο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην σημερινή περίσταση. Ακόμα και ομάδες συντρόφων που ήταν και είναι υπερ της κοινωνικής αναρχίας και της κοινωνικής απεύθυνσης, επέλεξαν να ανεχτούν και να δεχτούν αυτές τις ιδέες. Κάτι που οφείλεται αρχικά στη μυθοπλασία περί "άγριας νεολαίας" και έπειτα στην ανάγκη αυτές οι ομάδες να διατηρήσουν ένα είδος "πελατείας" γύρω τους, δηλαδή άτομα που θα στηρίζουν τις συγκεντρώσεις και τις εκδηλώσεις τους.

4. Τα άτομα που είναι φορείς αυτών των αντιλήψεων και πρακτικών δεν αποτελούν ούτε προβοκάτορες, ούτε ασφαλίτες, ούτε πράκτορες. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν αν συνέβαινε αυτό. Αποτελούν γόνους κυρίως μεσοαστικών οικογενειών, πιθανότατα αλλοτριωμένων αριστερών, και αντιμετωπίζουν το ίδιο αδιέξοδο με τους γονείς τους και την τάξη τους. Θέλουν να επιτεθούν άμεσα στον κόσμο που τους καταπιέζει, στους γονείς τους που είναι γρανάζια του συστήματος και εν τέλει στον ίδιο τους τον εαυτό.

5. Η μυθοπλασία της "άγριας νεολαίας" εκτινάχτηκε πάλι στα ύψη μετά τα εξεγερτικά γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008. Στις πορείες που ακολούθησαν, συγκεκριμένα άτομα συμπεριφέρονταν καπελωτικά, θέλοντας να "σπάσουν ό,τι τους καυλώσει". Αφού δεν έδιναν καμία σημασία στις συλλογικές αποφάσεις, βρέθηκαν αντιμέτωπα με τις περιφρουρήσεις των συντρόφων που είτε εύκολα είτε δύσκολα κατάφερναν να τους αποτρέπουν από το να διαλύσουν τις πορείες. Το πρώτο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η περσινή πορεία αλληλεγγύης για τις καταλήψεις και τους ελεύθερους χώρους. Βέβαια η αντιμετώπιση αυτών των ατόμων έμενε στάσιμη, για να είναι πάλι έτοιμα να κάνουν ακριβώς τα ίδια την επόμενη φορά που θα τους δινόταν η ευκαιρία.

6. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν, ακόμα κι αν τώρα έχουν πιθανώς "παγώσει" με την ίδια τους την πράξη. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να εντοπίσω κανένα περιθώριο αλλαγής, πόσο μάλλον αναθεώρησης. Δυστυχώς δεν υπήρχε καμία οργανωτική υποδομή που να έδινε στα άτομα αυτά το υπόβαθρο να κοινωνικοποιηθούν, να μάθουν τι σημαίνει συλλογική δράση και συλλογική απόφαση, όσο ακόμα ήταν νωρίς. Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι "καμμένα χαρτιά", είναι εξαιρετικά δύσκολη η αλλαγή στάσης όμως, έπειτα από τόση συσσώρευση εμπειριών που για τους ίδιους αποδεικνύουν την ορθότητα των επιλογών τους.

7. Τι λύσεις υπάρχουν τώρα για τον αναρχικό "χώρο" ώστε να ξεπεράσει την κατάσταση, να διαχωριστεί από τις συγκεκριμένες πρακτικές και αντιλήψεις και να αποποιηθεί την ευθύνη μιας δολοφονίας που δεν έκανε; Δεν θα υπάρξουν ποτέ, όσο το μεγαλύτερο κομμάτι του "χώρου" επειλέγει να τις δικαιολογεί και να τις αποδέχεται. Όχι, δεν είναι λύση το να μάθουμε ότι δεν πετάμε μολοτοφ σε κτήρια που έχουν μέσα ανθρώπους. Όχι, δεν είναι λύση το να περιοριστούν αυτές οι πρακτικές στο δρόμο, όσο δεχόμαστε τις αντιλήψεις που τις υποβάλλουν.

8. Έφτασε η εποχή για να διαχωριστεί το κομμάτι που προτάσσει την κοινωνική αναρχία με το κομμάτι της αντικοινωνικής. Έπρεπε να χαθούν 3 άνθρωποι ώστε να καταλάβουμε πως πρέπει να προβάλλουμε ο καθένας τις αρχές του, τις θέσεις του και τα προτάγματα του. Έπρεπε να μιλήσουν πρώτα οι εχθροί πάρα πολλές φορές για μας, να μας καταλογιστούν ευθύνες δυσανάλογες με το μερίδιο που φέρουμε, ώστε να δείξουμε το πρόσωπό μας στην κοινωνία.

9. Αυτή η εξωτερίκευση, όσο γίνει κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι πλαστή. Σίγουρα πρέπει όλοι να πάρουν θέση πάνω στα γεγονότα και να τα ερμηνεύσουν. Η ολοφάνερα υπαρξιακή ανάδειξη των χαρακτηριστικών του καθενός είναι βεβιασμένη και γι' αυτό δε θα είναι ακόμα αληθινή. Το ποιοί είμαστε θα φανεί από τα προτάγματά μας, τις θέσεις μας ενάντια στο κεφαλαιο-κρατικό σύστημα, τους τρόπους οργάνωσης και απεύθυνσης που επιλέγουμε στην καθημερινότητα του αγώνα μας. Κανείς δεν πείθει όταν βιάζεται να υιοθετήσει χαρακτηριστικά που δεν έχει αφοιμοιώσει και εφαρμώσει στην καθημερινότητά του. Και αυτή είναι η βασική μας διαφορά με το ψεύδος των πολιτικών, των γραφειοκρατιών, των ιδεολογιών.
από Συντρόφισσα 08/05/2010 4:36 μμ.


Όμως πέρα από την οργανωντική αδυναμία του χώρου να εντάξει σε διαδικασίες τους νεολαίους που κατεβαίνουν στον δρόμο κοντά μας, πολλές φορές ούτε οι ίδιοι επιθυμούν να βρεθούν ούτε σε συνελεύσεις ούτε σε άλλες διαδικασίες. Συχνά πυκνά ο τσαμπουκάς του δρόμου τους αρκεί, όλα τα άλλα θεωρούνται άξια για "κότες".

από TOMIS 08/05/2010 6:24 μμ.


dvsame na svsoyme tis trapezes kai autes xrewsan ton kosmo kai mesa apo ton kosmo ta krath.xasame ton elegxo san politikoi kai tvra kindineyoume.aytos einai o neos stoxos tis epanastasi pou ksekinaei tvra se euton ton  aiwna. oso marx kai na diavaseis telika se pianoun adiabasto kati sainia me computerakia se trapezes.o neos agonas einai enantia se aytoys pou pisw apo autes tis o8ones den blepoyn anurwpoys Viva che

από . 08/05/2010 6:51 μμ.


Καιρος ειναι να ανοίξει η συζητηση για όλα αυτά και κυρίως για την χρήση της βίας και την μονόπλευρη προσήλωση σε αυτή 

από (a) 08/05/2010 9:53 μμ.


Είμαστε όλο και περισσότερες/περισσότεροι που έχουμε την διάθεση να μιλήσουμε πάνω σε αυτή την βάση.

από αναρχικός 08/05/2010 10:12 μμ.


"Τα άτομα που είναι φορείς αυτών των αντιλήψεων και πρακτικών δεν αποτελούν ούτε προβοκάτορες, ούτε ασφαλίτες, ούτε πράκτορες. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν αν συνέβαινε αυτό"

Είναι κάπως προβληματική αυτή η διαπίστωση, γιατί ο μυστικός δεν δηλώνει ότι είναι μπάτσος, είναι πλήρως ενταγμένος στο προφίλ και έχει υιοθετήσει αυτό που γενικώς λέγεται "κάλυψη". Έχει επίσης το ελεύθερο από την υπηρεσία του να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια θέλει, εντός και εκτός νομοθεσίας και συντάγματος, προκειμένου να διατηρήσει και να αναβαθμίσει την "κάλυψη".

Το να λες λοιπόν ότι θα ήταν εύκολο να αντιμετωπιστεί ένας μυστικός, προϋποθέτει μια σειρά από ειδικές γνώσεις, που σε μαζική κλίμακα τα κινήματα αυτή τη στιγμή παγκοσμίως δε διαθέτουν, κυρίως γιατί είναι τσακωμένα με το διάβασμα και θεωρούν δεδομένα κάποια πράγματα που δυστυχώς δεν είναι και τόσο δεδομένα.

Το αντίθετο συμβαίνει στην πράξη: ο δούρειος ίππος δύσκολα αντιμετωπίζεται αν δεν έχει γίνει διασπορά και εμπαίδωση των ειδικών γνώσεων.

από Παλιός 09/05/2010 1:41 πμ.


Το άρθρο σου είναι καλοδουλεμένο. Αν και έχω ορισμένες διαφωνίες, το βλέπω σαν μια καλά επεξεργασμένη θέση που δίνει σε έλους μας αφορμή για πάρα πέρα προβληματισμό.

Η αντι-βία είναι κατ εξοχήν πολιτική πράξη δεν μπορεί κανείς αβασάνιστα να την αποκλείσει από της πρακτικές όσων αγωνίζονται ενάντια στο κράτος και στην εξουσία. Ωστόσο όπως διαπιστώσαμε το μονοπάτι της βίας είναι ιδιαίτερα ολισθηρό, άρα δεν δέχομαι ότι μπορεί να ασκείται αυθόρμητα – ανεξέλεγκτα στο όνομα του όποιου αγώνα. Άλλο πράγμα είναι «εξεγείρομαι» κι άλλο «σπάω και καίω ότι βρω μπροστά μου».

Το σπάσιμο η το κάψιμο μιας τράπεζας, ενός δημόσιου κτιρίου, ή άλλων συμβόλων του καπιταλισμού και της εξουσίας, στη κλίμακα που γίνονται στο εδώ και το τώρα της χώρας μας, είναι πράξεις συμβολικές και όποιος ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ να προβεί σ αυτές ΟΦΕΙΛΕΙ να είναι σε θέση να τις διαχειριστεί, διασφαλίζοντας ότι δεν θέτει σε κίνδυνο αθώους ανθρώπους.

Θεωρώ δεδομένη την ιδεολογική και η ηθική γύμνια των αυτουργών αυτής της αποτρόπαιης πράξης. Αυτός είναι ο λόγος που όλοι όσοι αυτοπροσδιοριζώμαστε ως αναρχικοί – ανιεξουσιαστές, θα πρέπει να πάρουμε ανοιχτά θέση. Η μουγκαμάρα μας ενοχοποιεί στα μάτια της κοινωνίας και ακυρώνει τον αγώνα μας. Ο τρόπος που αξιοποιείτε το συμβάν  από το κράτος μέσω του επικοινωνιακού του μηχανισμού δεν χρειάζεται περεταίρω ανάλυση.  Είναι δεδομένο ότι το κράτος θέλει να μας παρουσιάσει  ως ημιπαράφρονες, εχθρούς της κοινωνίας.

Διαφωνώ στο ότι οι ασφαλίτες - προβοκάτορες ξεσκεπάζονται ευκολότερα από τους «μπαχαλάκηδες». Θεωρώ ότι ελάχιστοι σύντροφοι γνωρίζουν τρόπους να ξεσκεπάσουν έναν μυστικό πράκτορα. Τέτοιες γνώσεις δεν αποκτιούνται μελετώντας απλά τα διαβαθμισμένα manuals της CIA που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Απαιτείται εκπαίδευση, εξάσκηση και εμπειρία, που είναι πολύ δύσκολο να αποκτηθεί από μη επαγγελματίες η έστω από ανθρώπους που δεν έχουν ζήσει χρόνια στη παρανομία.

Όπως δεν γνωρίζουμε αν οι φυσικοί αυτουργοί της ενέργειας ήταν όντως άτομα του χώρου που έχουν παρεμηνεύσει τις αρχές και τις αξίες του αναρχισμού, έτσι δεν γνωρίζουμε αν επρόκειτο για ασφαλίτες, προβοκάτορες , η ΚΥΠατζηδες.

Το ζήτημα που θίγεις είναι παλιό και γι αυτό έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Μαζικές κινητοποιήσεις τύπου ΠΑΜΕ δεν είναι πιθανό να δούμε σύντομα από τον αναρχικό χώρο και φυσικά τίθεται το ερώτημα αν το θέλουμε.

Η ιδεολογίες και η πολιτική υπάρχουν και έχουν νόημα στα πλαίσια κάποιας κοινωνικής ομάδας, όπου το κάθε άτομο – μέλος, αλληλεπιδρά, συμμετέχει, συνδιαμορφώνει. Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό για τον κάθε ένα μας που μοιραζόμαστε κοινά όνειρα και ιδανικά, να προσπαθήσουμε στα πλαίσια της συλλογικότητας που ο κάθε ένας συμμετέχει, να στήσουμε λειτουργικές δομές που να μην επιτρέπουν την ταύτιση μας με ανάλογες ενέργειες και πρακτικές. Όσο αυτό δεν γίνεται ελλοχεύει ο κίνδυνος περεταίρω περιθωριοποίησης του χώρου.

Τώρα όσον αφορά το κατά πόσο τα άτομα ή οι ομάδες που επιλέγουν το «μπάχαλο» ως μέσο αγώνα κατά του κράτους και της εξουσίας μπορούν να αναθεωρήσουν την άποψη και τη στάση τους, δεν το γνωρίζω και δεν ξέρω αν είναι και το ζητούμενο.

Εγώ δεν θα αμφισβητήσω την ιδεολογία μου ή τα πιστεύω μου, πόσο μάλλον την ηθική μου, επειδή κάποιοι «σύντροφοι» – αν υποθέσουμε ότι ήταν "σύντροφοι" και όχι προβοκάτορες αυτοί που έβαλαν τη φωτιά – υπέπεσαν σε ένα τόσο τραγικό παράπτωμα. Κάθε ένας μας είναι υπεύθυνος για όσα κάνει και όσα λέει απέναντι στον εαυτό του και απέναντι στην κοινωνία. Μακάρι να είχαν τα κότσια και τη λεβεντιά να βγουν και να πουν ότι «ναι εγώ το έκανα» και να πληρώσουν το τίμημα. Θεωρώ δεδομένο ότι οφείλουμε να γνωρίζουμε και να μιλάμε ανοιχτά για τις αρχές και τις αξίες που μας διέπουν και για τις οποίες αγωνιζόμαστε και όχι μόνο για ιδεολογικά ζητήματα.

Όλα αυτά βέβαια είναι προσωπικές μου απόψεις και ο κάθε ένας μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί.

από φαροφυλακας 09/05/2010 2:16 πμ.


Τους προβοκατορες δεν τους αντιμετωπιζεις με το να γινεις και εσυ ο ιδιος Σερλοκ Χολμς.

Δεν καλουμασθε να ανταγωνισθουμε το κρατος με κανονες μυστικων υπηρεσιων και κατασκοπιας.Με αυτο βεβαια δεν θελω να πω οτι πρεπει να παραμενουμε μποσικοι και αθωα ζωα του δασους.

Ομως το βασικο ειναι να φτιαξεις μια δομη κινηματος με περιφρουρηση,αυτοπροστασια και απολυτα συγκεκριμενες και εγκεκριμενες δρασεις στους δρομους,που εκ των προτερων δεν θα επιτρεψει σε οποιον προβοκατορα να το εκτρεψει κατα το δοκουν.

Το ιδανικο για μενα θα ηταν αν μπορουσαμε να συγκροτησουμε μια πολεμικη μηχανη στον δρομο,που θα πορευεται συμφωνα με τους στοχους που θετει καθε φορα η πλειοψηφια της προηγηθεισης συνελευσης.Που να ειναι εντελως αποτρεπτικη σε εκεινον που θα ηθελε να του επιτεθει,ομως το μπλοκ μας σπανια και εντελως επιλεκτικα και προσυνενοημενα θα επιτιθεται.

Δεν εχω αυταπατες οτι μπορει να ολοκληρωθει κατι τετοιο.Ομως ενα και δυο βηματα αν κανουμε προς αυτην την κατευθηνση,παλι θετικο θα ειναι.

Και ρε συντροφοι αρκετα αυτομαστιγωθηκαμε για οτι συνεβη.Συζητηση,περισκεψη,στεκομαστε στα ποδια μας και...Παμε γερα. 

από αν κατάλαβα 09/05/2010 2:43 πμ.


σωστα να αντιμετωπιστούν οι προβοκάτορες και οι πράκτορες σε "στρατιωτικό επίπεδο". Σε ιδεολογικό επίπεδο εννοεί, σε επίπεδο διαμόρφωσης συνείδησης, αντίληψης. 

από TOMIS 09/05/2010 3:47 πμ.


ennoei tis basikes arxes mias organomenis epanastasis me tis an8ropines aksies pano apo ola kian xriastei bia na xrisimiopoih8ei mono na deiksei tin apofasistikotita oti i epanastasi kinite pano se an8ropina dikeomata PIOS 8a to lege oti stin ellada paraviazonte dikeomata !!! xriste mou.... maresoun oi apopseis sas pedia

από για να δούμε 09/05/2010 4:34 πμ.


αν κατάλαβε καλά ο από πάνω σύντροφος

κάνε κι εσύ μια συνέλευση, μπορείς!

από Ζ. 09/05/2010 11:12 πμ.


Δε θεωρώ καθόλου εύκολο να εντοπιστεί κάποιος ασφαλίτης ή πράκτορας και να απομακρυνθεί, ίσα ίσα που δε γνωρίζω και σχεδόν κανένα τρόπο για να γίνει αυτό. Με το να λέω ότι θα ήταν πιο εύκολο αν ήταν πράκτορες ή ασφαλίτες, εννοώ πως δε θα είχαμε το συναισθηματικό βάρος που δημιουργήθηκε μετά από αυτό το γεγονός, ένα βάρος και μια ευθύνη που προκύπτει από την ηθική και τη δεοντολογία μας. Με λίγα λόγια, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να χωνέψουμε ότι το είχαν κάνει πράκτορες ή προβοκατορες.

Στη δική μας περίπτωση είναι δύσκολα τα πράγματα, αφού κατά την αντίληψη μου και σύμφωνα με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, το γεγονός αυτό προκλήθηκε από τα άτομα και τις αντιλήψεις που αναφέρω στο κείμενό μου. Αλλά ακόμη κι αν υπάρχει μια ελάχιστη περίπτωση να αποδειχτεί ότι είναι προβοκάτσια, οφείλουμε να απομονώσουμε από το χώρο μας τα άτομα που δρουν αντισυντροφικά, αντισυλλογικά, αντεπαναστατικά.

από ma8itis 09/05/2010 3:38 μμ.


συμφωνω συντροφε και φιλε για αυτα που προτασεις οπωσ και συμφωνω πως το προβλημα ειναι κυριωσ προβλημα θεωρησης και μαλιστα ειναι προβλημα που πιστευω θα λυθει (αν λυθει) σε βαθος χρονου. Η μόνη διαφωνία μου ειναι σε μια μικρη λεπτομερια που θα ηθελα να διευκρινιστει. Μιλας για εναν ατομικισμο και πως το προβλημα ειναι πως οι οποιοι κοινωνικοι αγωνιστες κινουντε στον αναρχικο χωρο δεχονται και υποθαλπτουν ατομικιστικες θεωριες που καλυπτουν τετοιου ειδους αυθορμητες και ισωσ μερικες φορες καπελοτικες συμπεριφορες. Εδω ειναι που διαφωνω λοιπον γιατι κανενας Proudon και κανενας Stirner δεν μιλισε για τετιου ειδους ανεγκεφαλες συμπεριφορες που εχουν απλα σκοπο την παιδιαστικη καταστροφη χαζων (σε αυτη τη συγκιρια) στοχων.Απορω δηδαλη αν καποιο απο αυτα τα "παιδακια" που γουσταρουν τσαμπουκαδες στο δρομο και θελουν να ξεσπασουν εις βαρος μου, εχουν διαβασει ποτε τετοιου ειδους δυσνοητες θεωριες ατομικισμου η αντιστοιχα μηδενισμου.... οπως stirner. Παρολα αυτα συμφωνω σε οσα ειπες και θα χαρω πολυ αν ακουστουν μεσα σε συνελευσεις..... ποσο μαλον να θεσουμε μια γραμμη πλευσης γυρω απο πιο συγκροτημενες ενεργιες και απο-περιχαρακωσης των ιδιων μας των ιδεολογιων και των ιδιων μας των εαυτων.... Αν και το στοιχημα ειναι να προσπαθησουμε να αγκαλιασουμε και να κοινωνικοποιησουμε αυτα τα στοιχια και να τους δοσουμε να καταλαβουν την μαγια μιας συλλογικοτητας και οχι να τουσ προπυλακιζουμε.... προφανως ομως ισως να ειναι πολυ πιο πρακτικο εκεινη την δυσκολη ωρα της πορειας οπου θα πρεπει να αντιμετοπισεις και τουσ κατασταλτικουσ μηχανισμους και το στοιχιο που αυτοπροβοκαρεται.....

από TOMIS 09/05/2010 5:26 μμ.


den kanw sineleusi anti8etos prospauo edo kai kairo na nikisw mesa apo ena dikastiko agona enantia se ena DIKTATORIKO ka8estos na kano praxi to oti prota paleveis me aftes tis dinameis pou eksigei o filos apo panw , pou me sigkinise opws kai eseis me sigkinite, kai vlepo oti iparxoun pi8anotites na nikiso. tote 8a kano diafimisi stin niki afti giati i dafimisi einai ena aklo oplo ston agona an nikiso.opos me sigkinise o paleokostas me tis apopseis tou gia agona ( ntaxei alli morfi palis afti alla koita ti omorfi einai) eixa mia kariera 15 xronia se mesa mazikis enimerosis stin eparxia ta paratisa anixa dikia mou epixirisi kai eniosa tin XOYNTA ( an einai dinaton) stin ELLADA mas an o agonas mou ftasei kapou 8a kano sineleysi exw akomi filous sta MME pou einai agnoi alla to basiko einai oi dikies sas apopseis pou simenei oti eimaste poloi pou skeftomaste kala

από με το "κινημα" 10/05/2010 1:08 πμ.


Ποια η σχέση με το κινημα των ατομων που βαζουν φωτιες για το ετσι? Ουτε συνελευσεις πατανε, αλλα και που δεν πατανε, πασο, οταν ομως σε συγκεκριμενο μπλο ενεργεις οπως εχει προαποφασιστει στη συνελευση οφειλεις να το τηρεις. Δεν το τηρεις, πρεπει να γινει κατι αλλο, εστω και αυθορμητα? Πασο και παλι. Οταν ομως ερχονται ατομα και σε πιανουν στην κουβεντα και σου εξηγουν οτι πρεπει να σταματησεις αυτο που κανεις γιατι ειναι βλαβερο για το κινημα, γιατι ειναι προβοκατσια, γιατι, γιατι, γιατι, ε τοτε γιατι σηκωνεις μαυροκοκκινη, βαριοπουλα, κρυπτοναιτ και τον κοπανας? Εισαι σε λαθος μπλοκ σε αυτη τη φαση φιλε. Βγαλε τη μαυροκοκκινη και βαλε την ελληνικη. Πετα το κρυπτοναιτ και βγαλε σουγια. Πετα τη βαριοπουλα και βγαλε πτυσσομενο. Πατα τατου πανω στο chaos-sigil και βαλε τη σβαστικα η το στοχαδι. Κοψε και τις 2-3 τζιβες και ξυρισε το κεφαλι. Τοτε θα εισαι μεσα σε αυτο που σε εκφραζει.

Πολλες τραπεζες, σουπερμαρκετ, αντιπροσωπειες, κλπ καηκαν στο παρελθον, αλλα οι συντροφοι εκκενωσαν τον χωρο απο ατομα. Ακομα και εκτος πορειας εχει καει τραπεζα και παλι ο χωρος εκκενωθηκε. Αυτοι που εβαλαν τις φωτιες (εφοσον δεν ειναι προβοκατσια αποδεδειγμενα), δεν ειναι συντροφοι, ειναι λανθανοντες φασιστες.

Οι καπιταλιστες ευθυνονται αποδεδειγμενα για τα δεινα μας, ας τους κλεισουμε σε στρατοπεδο...
...Δεν παει ετσι!!
συντροφικα παντα

από TOMIS 10/05/2010 1:55 πμ.


ας βρουμε ολα  τα σιμβολεα ιποθικων που εχουν uπογραπσει αθωοι και ας τα καπσουμε δισκολο να μας πει καποιος που ειναι? Οι ανθροποι ιπεγραπσαν χορις να κσερουν αρα ειναι αθωοι ας τους δοσουμε ελεφθερια...

Χωρίς να υπάρχουν στοιχεία και δεδομένα, ποιός ο λόγος να προσπαθείτε να βγάλετε άκρη σε ένα φανταστικό σενάριο;

Τις πρώτες ώρες ειπώθηκαν τερατώδη πράγματα, όλα τα ΜΜΕ έλεγαν για παράδειγμα ότι τάχα οι διαδηλωτές εμπόδιζαν τους πυροσβέστες να σβήσουν τη φωτιά. Μετά βγήκαν τα πρώτα βίντεο και το μάζεψαν.

από φαροφυλακας 10/05/2010 4:51 μμ.


και μεγαλη σημασια να προσπαθησουμε να βγαλουμε ακρη σε ενα φανταστικο σεναριο.

Εκεινο ομως που πραγματικα εχει νοημα ειναι να δουλεψουμε ωστε ποτε ξανα να μην ξαναζησουμε τετοιο σεναριο.Η τουλαχιστον να παρουμε τα αναγκαια μετρα ωστε οι πιθανοτητες επαναληψης αυτου του σεναριου να ειναι ελαχιστες.Και κατα την ταπεινη μου γνωμη αυτο θα συμβει μοναχα μεσα απο περιφρουρηση και αυτοπροστασια της πορειας.Και να μην επιτρεπεται αλλης μορφης δραση περα απο αυτες που αποφασισε η πλειοψηφια της συνελευσης.

Παιδια οσο και αν καποιους καπου μας ψιλοστενοχωρει και μας ξενερωνει,το ''αυθορμητο,ο αυτοσχεδιασμος και ο πειραματισμος της συγκρουσης,πρεπει σταδιακα να αρχισει να υποχωρει και την θεση τους να παιρνει το προσχεδιασμενο και το απο τα πριν προσυμφωνημενο.

Δεν ζουμε πια στην Ελλαδα του σκληροπυρηνικου καταναλωτισμου,της απολιτικης αφασιας οπου οι δρασεις μας επι της ουσιας δεν αφορουσαν παρα ελαχιστους,και που για να το πω χοντρα ολοι χεσμενους μας ειχαν ειτε καναμε το καλυτερο,ειτε το χειροτερο.Τοτε μπορουσαμε να αυτοσχεδιαζουμε,να τσαμπουκαλευομαστε και οτι αλλο,αφου ολα αυτα ηταν πρακτικες που μοναχα εμας και τους μπατσους αφορουσαν και ενδιεφεραν.Η κοινωνια ελαχιστα ενδιαφεροταν για ολα αυτα,περαν απο το επιπεδο του ''θεαματικου''που της προσφεραν τα καναλια ως τα νεα επεισοδια ''των 300 γνωστων-αγνωστων'' και αυτες οι γνωστες παπαριες.

Σημερα ζουμε σε μια τελειως διαφορετικη Ελλαδα απο αυτην του 2007.Οπου οι κανονικοτητες και η νομιμοποιηση του κρατους εκπιπτουν καθημερινα,οπου ολο και περισοτεροι συμπολιτες μας πεφτουν στην ανεργια,την ανασφαλεια την φτωχοποιηση.Που ανθρωποι καθε ηλικιας,επαγγελματος και πολιτικων πιστευω,υιοθετουν τις δικες μας δρασεις,τις δικες μας πρακτικες,την δικια μας αληθεια για την ουσια των κοινωνικων,ταξικων αγωνων.Ανθρωποι που πριν δυο-τρια χρονια μας λεγαν αλητες για ενεργειες που σημερα οι ιδιοι ξεκινησαν να κανουν,βλεποντας τες σαν την μονη διεξοδο στα σωρευμενα προβληματα της καθημερινοτητας τους.

Φωναζουν ''να καει το μπουρδελο η βουλη'',επιχειρουν να κανουν ντου και δεν κωλονουν να δωσουν μαχες σωμα με σωμα με τον σοσιαλφασιστικο στρατο κατοχης.

Αυτες ειναι οι συνθηκες που σημερα καλουμαστε να κινηθουμε.Αν τωρα εμεις μεινουμε στις μορφες και τροπους κινηματικης δρασης των προηγουμενων ετων,φοβαμαι οτι η ιδια η κοινωνια θα μας αφησει πισω,θα μας χαρακτηρισει ανωριμους και λιγους.Και συντροφοι σημερα η κοινωνια τρεχει με τα χιλια στους δρομους της φωτιας.

Συντροφικα.

από δγφγ 12/05/2010 1:07 μμ.


"μεσα απο περιφρουρηση και αυτοπροστασια της πορειας.Και να μην επιτρεπεται αλλης μορφης δραση περα απο αυτες που αποφασισε η πλειοψηφια της συνελευσης."
Αυτό ονομάζεται "Δημοκρατικός συγκεντρωτισμός" ή μου φαίνεται;

από JOJO 12/05/2010 5:49 μμ.


Όχι, αυτοπροστασία και περιφρούρηση λέγεται.

από καλό 14/05/2010 4:57 πμ.


κείμενο

από συγκεκριμενος 14/05/2010 6:26 πμ.


όποιος πιστεύει ότι σε συνθήκες παλλαϊκής εξέγερσης δεν δρά το παρακράτος τότε είναι τρομερά αφελής και ανιστόρητος. Όποιος πάει να απομονώσει την δολοφονία των ανθρώπων που ήταν κλειδωμένοι στην μαρφίν από το γενικότερο σχέδιο αντιεξέγερσης τότε δεν ξέρει τι είναι ΔΝΤ-Μεγαλοτραπεζίτες. Όποιος τώρα κανει αφηρημένες αναλύσεις για συγκεκριμένα γεγονότα τότε δεν είχε επαφή με τα συγκεκριμένα γεγονότα. Όποιος ακόμη δεν μπορεί να ξεχωρίσει παρακρατικούς από τρελομπαχαλους τότε δεν έχει ιδέα από παρακράτος και τρελομπάχαλους...

Αυτοί που τώρα κάνουν αναθεώρηση της Ιστορίας της εξέγερσης του Δεκέμβρη και λένε ότι “τυχαία” τότε δεν είχαμε νεκρούς όπως τώρα να τους θυμίσω ότι στην στατιστική όταν ένα ζάρι φέρνει εξάρες 5.000 φορές συνεχόμενα τοτε δεν έχουμε τύχη αλλά ειδικα διαμορφωμένο ζάρι. Αν οι ίδιοι τώρα θεωρούν ότι “τυχαία” ήρθε εκείνη η ζαριά που αποφύγαμε τον Δεκέμβρη σε μέρα που πολιορκόταν η βουλή, υποτιμάνε πώς σκέφτεται μια άρχουσα τάξη , πόσο δολοφονική μπορεί να γίνει για να προστατεύσει τα συμφεροντα της και πόσο αυτή η άρχουσα τάξη προσδοκούσε να υπάρχουν νεκροί για να αποφύγει την κλιμάκωση της εξέγερσης. Με τους τρελομπάχαλους δεν έχω σχέση και ούτε ποτέ μου πάω στο γήπεδο για να τους ξέρω. Τον μηδενισμό ως άποψη τον παλεύω παθιασμένα εδώ και χρόνια αλλά να είμαστε συγκεκριμένοι για συγκεκριμένα γεγόνοτα!Αυτό απαιτείται τώρα αν θέλουμε να προχωρήσουμε και όχι να αφήσουμε την ηθική και πραγματική πρωτοβουλία στους δήμιους μας…

Όποιος σήμερα προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τις πιθανότητες και το "τυχαίο", ας αποκτήσει πρώτα μια στοιχειώδη εκπαίδευση - και μετά εδώ θα είναι το thread για να επιστρέψει και να επανορθώσει τη λάθος εκτίμηση που έκανε.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License