Τουρκία: το πολεμικό ναυτικό θα συνοδέψει την επόμενη ανθρωπιστική αποστολή

Εξέλιξη με πολλές προεκτάσεις.

Η Τουρκία δήλωσε την πρόθεσή της να συνοδέψει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό την επόμενη νηοπομπή φορτηγών πλοίων με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Νομικά αυτό καλύπτεται από το γεγονός ότι η επίθεση που έγινε στα διεθνή ύδατα αποτελεί πράξη πειρατείας και η Τουρκία έχει νομικά το δικαίωμα να προστατεύει φορτηγά πλοία της σε διεθνή ύδατα όπου έχουν γίνει πειρατικές επιθέσεις.

Αυτό το νομικό καθεστώς χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση της Σομαλίας, όπου πολεμικά πλοία διάφορων χωρών προστατεύουν τα εμπορικά πλοία συμφερόντων τους.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο πονοκέφαλο στο ΝΑΤΟ, γιατί σε περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί εναντίον τουρκικών πολεμικών πλοίων, πρέπει αυτομάτως να ενεργοποιηθεί ο όρος της συμμαχίας που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να σπεύσουν στο πλευρό του μέλους που δέχεται επίθεση.

Θα δημιουργήσει επίσης επιπλέον πονοκέφαλο στο Ισραήλ, μιας και θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων ή να περιμένει τους Τούρκους στα 12 ναυτικά μίλια και να τους επιτεθεί, ή να τους επιτεθεί στα διεθνή ύδατα, ή να αφήσει τη νηοπομπή να περάσει στη Γάζα. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις μιλάμε για πόλεμο καταρχήν μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ και στη συνέχεια μια διαδικασία ντόμινο στην περιοχή, στην τρίτη περίπτωση ακυρώνεται στην πράξη ο σχεδιασμός του Ισραήλ για εμπάργκο των Παλαιστινίων.

το βρήκα σε διάφορα σάιτς π.χ. http://ibnlive.in.com/news/turkey-threatens-action-israel-on-alert/116743-2.html

από ttt 03/06/2010 12:40 πμ.


Υπάρχει κανείς που πιστεύει στα σοβαρά ότι η Τουρκία θα τολμήσει να συγκρουστεί στα ίσα με το Ισραήλ; Καλά, για το πόσο έχει συγκλονιστεί η "διεθνής κοινή γνώμη" κρατάτε μικρό καλάθι... Επίσης, απ' ό,τι διάβασα, η Τουρκία δε θα ακυρώσει την παραγγελία μη επανδρωμένων αεροπλάνων από το Ισραήλ.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License