Συνελήφθη ύποπτος για «αυτονομιστική δράση» υπέρ των Βάσκων στη Β. Ιρλανδία

Ένας άνδρας που θεωρείται ύποπτος για «δράση υπέρ των Βάσκων αυτονομιστών» συνελήφθη σήμερα στη Βόρεια Ιρλανδία, στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και σε συνεργασία με την ισπανική αστυνομία.

Όπως ανακοίνωσε αργά χθες η βορειο-ιρλανδική αστυνομία (PSNI), ο ύποπτος είναι ηλικίας 40 ετών. Συνελήφθη στο κέντρο του Μπέλφαστ και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Αντρίμ.

Σύμφωνα με το δημόσιο ισπανικό ραδιόφωνο, ο άνδρας ονομάζεται Φερμίν Βίλα Μισελάνα. Θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στην ένοπλη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ και καταζητείται από την ισπανική αστυνομία για αρκετές επιθέσεις, μεταξύ τους μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά την οποία σκοτώθηκε ένας ισπανός αστυνομικός στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 2001.

Από το Δεκέμβριο του 2001 περιλαμβάνεται στη λίστα "των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών" της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εναντίον του Φερμίν Βίλα Μισελάνα εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Η σύλληψή του πραγματοποιείται μετά την εξαφάνιση φέτος στη Βόρεια Ιρλανδία του 54χρονου Χοσέ Ινιάσιο ντε Χουάνα Τσάος, ενός πρώην αρχηγού της ΕΤΑ που θεωρείται υπεύθυνος για το θάνατο 25 ανθρώπων και για 11 επιθέσεις.

Το Μάρτιο δικαστής του Μπέλφαστ είχε διατάξει την έκδοση του Χουάνα Τσάος στην Ισπανία, για να απολογηθεί στις σε βάρος του κατηγορίες για τρομοκρατία.

Ο Χουάνα Τσάος άσκησε έφεση και ήταν ελεύθερος με εγγύηση πριν από την ακροαματική διαδικασία που ήταν προγραμματισμένη τον Ιούνιο.

Ωστόσο στα τέλη Απριλίου δικαστήριο ανέφερε ότι ο Χουάνα Τσάος εξαφανίστηκε καθώς δεν είχε εμφανιστεί στην αστυνομία όπως απαιτείται από τους όρους της εγγύησης, για τουλάχιστον ένα μήνα.

Η ΕΤΑ θεωρείται υπεύθυνη για 829 θανάτους μέσα σε τουλάχιστον 40 χρόνια μιας εκστρατείας δολοφονιών και επιθέσεων που έχει στόχο να ασκήσει πίεση στην ισπανική κυβέρνηση να συνθηκολογήσει υπέρ της ανεξαρτησίας της Χώρας των Βάσκων στην Ισπανία.

Η αυτονομιστική οργάνωση δεν έχει διαπράξει επίθεση στην Ισπανία από τον Αύγουστο του 2009.

Η εκεχειρία που είχε κηρύξει η ΕΤΑ το 2006, είχε οδηγήσει στην έναρξη διαλόγου με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ζοζέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, αλλά η διαδικασία παραβιάστηκε μετά μια επίθεση στις 30 Δεκεμβρίου 2006 στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης με δύο νεκρούς.

Μετά την αποτυχία των συνομιλιών, η σοσιαλιστική κυβέρνηση υιοθέτησε σκληρή γραμμή κατά της ΕΤΑ και του πολιτικού της κινήματος κλείνοντας την πόρτα σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια διαλόγου.

Αντίθετα, η κυβέρνηση της Ισπανίας ζητά από τους Βάσκους αυτονομιστές να καταθέσουν χωρίς όρους τα όπλα τους.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=177017

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License