άρθρο Τ.Φωτόπουλου στην "Ε" 3/7/10

Ο αποπροσανατολιστικός ρόλος της Αριστεράς για την Ε.Ε.

Ο αποπροσανατολιστικός ρόλος της Αριστεράς για την Ε.Ε.

 ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σήμερα, είναι πια φανερό ότι η «κοινοβουλευτική Χούντα» που κυβερνά τη χώρα εφαρμόζει πιστά τη γνωστή συνταγή των ντόπιων και ξένων ελίτ που υπηρετεί πιστά: κατάργηση κάθε σημαντικού κοινωνικού ελέγχου πάνω στις αγορές, στο πλαίσιο  της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, και παράλληλη κατάπνιξη κάθε συνακόλουθης λαϊκής αντίστασης με την φυσική βία. Εάν όμως οι ελίτ «κάνουν τη δουλειά τoυς», σήμερα, γίνεται εξίσου φανερό ότι η Αριστερά μας αποδείχνεται πως βρίσκεται πολύ κάτω των δραματικών περιστάσεων. Έτσι, αντί το αντισυστημικό τουλάχιστον τμήμα της να ηγηθεί ενός μαζικού λαϊκού κινήματος με σαφείς στόχους ως προς το κομβικό θέμα της ένταξης μας στην ΕΕ, η μεν ρεφορμιστική Αριστερά, όπως ήταν αναμενόμενο, προτείνει μεταρρυθμίσεις (New Deal, Κευνσιανές πολιτικές κλπ!) που, όπως έχω δείξει, και μόλις επιβεβαίωσε το G20, αποτελούν σήμερα ...παραμύθια της Χαλιμάς, η δε αντισυστημικη Αριστερά είτε θολώνει τα νερά και αποπροσανατολίζει το λαϊκό κίνημα, είτε συναρτά την έξοδο από την ΕΕ με την αντικαπιταλιστική αλλαγή. Κάποιοι άλλοι επικαλούνται το επιχείρημα της «ανωριμότητας» του αιτήματος για την έξοδο από την ΕΕ, για να συγκαλύψουν ένα ψευτο-διεθνισμό που απορρέει από ένα δογματικό Μαρξισμό. Τέλος, η ελευθεριακή Αριστερά συνήθως ...δεν ασχολείται με το θέμα της ΕΕ, εφόσον γι αυτή ο στόχος είναι το «Κράτος», τα «αφεντικά» ή τα φαντασιακά!

Στην πρώτη κατηγορία, του αποπροσανατολισμού, ανήκουν κατ αρχήν οι διάφορες τάσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέτουν θέμα εξόδου ούτε καν από την Ευρωζώνη. Και αυτό, τη στιγμή που ακόμη και διεθνείς ορθόδοξοι οικονομολόγοι βλέπουν την έξοδο από αυτήν ως την  μόνη λύση για να αποφευχθεί ο καταστροφικός «μονόδρομος» των ελίτ! Στην ίδια όμως αποπροσανατολιστική κατηγορία ανήκουν, τελικά, και οι υποτιθέμενες πιο ριζοσπαστικές τάσεις στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά (ΑΝΤΑΡΣΥΑ[i] κλπ) οι οποίες, ακολουθώντας τις άκρως αντιφατικές θέσεις της «Πρωτοβουλίας των αριστερών οικονομολόγων»,[ii] θέτουν μεν θέμα εξόδου από την Ευρωζώνη αλλά όχι και από την ΕΕ, που δεν το θεωρούν σήμερα «προαπαιτούμενο» για την έξοδο από την κρίση. Όμως, όπως έγινε φανερό με τα τελευταία μέτρα (ασφαλιστικό, εργασιακό) και τα προαναγγελλόμενα (ξεπούλημα κάθε κρατικού περιουσιακού στοιχείου, ακόμη και αν καλύπτει βασικές ανάγκες, όπως νερό, τρένα, λιμάνια κλπ), το θέμα δεν είναι πια, όπως ξεκίνησε, ένα ζήτημα δημοσιονομικής κρίσης και χρεοκοπίας --ζήτημα που, επίσης, σε τελική ανάλυση, ανάγεται στην ένταξη μας στην ΕΕ και όχι απλά στις «κακές πολιτικές» της Ευρωζώνης, όπως ισχυρίζονται οι «αριστεροί οικονομολόγοι». Σήμερα, το θέμα είναι ότι, πέρα από τον δήθεν «μονόδρομο» των ληστρικών μέτρων για την αποφυγή χρεοκοπίας, αντιμετωπίζουμε κάτι ακόμη πιο σημαντικό:  την κατάλυση στοιχειωδών κοινωνικών ελέγχων στην αγορά εργασίας, στην ασφάλιση, την Παιδεία κλπ, κάποιοι από τιυς οποίους έχουν ιστορία ενός αιώνα!

Είναι επομένως σαφές ότι οι ξένες και οι μεταπρατικές ντόπιες ελίτ χρησιμοποιούν την «χρυσή ευκαιρία» της σημερινής μετατροπής της χώρας σε τυπικό προτεκτοράτο της υπερεθνικής ελίτ (με τη μορφή της ΕΕ και του ΔΝΤ)[iii] για να εφαρμόσουν τις «4 ελευθερίες», δηλαδή την κατάργηση των κοινωνικών ελέγχων (σε αντίθεση με τους ρυθμιστικούς) στις αγορές αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και εργασίας, από τις οποίες μόνο οι δύο πρώτες έχουν «απελευθερωθεί» πλήρως στην Ελλάδα. Όμως, η «απελευθέρωση» των αγορών αυτών, που αποτελεί θεμελιακό Νόμο της ΕΕ, καθιερώθηκε με την Ενιαία Αγορά, πολύ πιο πριν από την καθιέρωση της Ευρωζώνης, πράγμα που σημαίνει ότι έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, χωρίς την παράλληλη έξοδο  από την  ΕΕ, δεν πρόκειται να επηρεάσει στο παραμικρό τις «θεσμικές αλλαγές» της κοινοβουλευτικής Χούντας στο εργασιακό, ασφαλιστικό, εκπαίδευση κλπ.

Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι το πρόγραμμα της «Πρωτοβουλίας» και των συνοδοιπόρων της είναι εντελώς αποπροσανατολιστικό, διότι όχι μόνο δεν είναι δυνατή η διαγραφή του χρέους που προτείνουν, (παρά μόνο επαναναστατικώ δικαίω, ιδιαίτερα όταν η κοινοβουλευτική Χούντα έχει υποθηκεύσει κάθε κρατικό ενεργητικό στοιχείο με τη δανειακή συνθήκη της 8 Μαΐου) αλλά ούτε καν η μείωση του είναι δυνατή χωρίς τη συμφωνία των «εταίρων» μας (δηλαδή των πιστωτών) που θα βάλουν βέβαια τους δικούς τους όρους. Δεν είναι λοιπόν περίεργο, ότι παρόμοια επαναδιαπραγμάτευση του Χρέους μέσα στην ΕΕ, συνοδευόμενη και με την αποχώρηση μας από την Ευρωζώνη, αποτελεί βασικό εφεδρικό σχέδιο των «εταίρων» μας, σε περίπτωση αποτυχίας των σημερινών μέτρων! Αλλά ούτε και τα υπόλοιπα μέτρα που εισηγούνται οι ίδιοι είναι δυνατά μέσα στην ΕΕ, εφόσον, όλα σχεδόν, αντίκεινται στην ΕΕ και τις «4 ελευθερίες» της. Δηλαδή: οι μόνιμοι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (μόνο κάποιοι έκτακτοι έλεγχοι με στόχο την κερδοσκοπική φυγή κεφαλαίων είναι δυνατοί), η κρατικοποίηση των μεγάλων τραπεζών (μόνο κρατικοποιήσεις των ζημιών τους, σε σχέση με την χρηματοπιστωτική κρίση, αποτελούν Κοινοτική πρακτική), η επαναφορά στο δημόσιο των στρατηγικής σημασίας ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων όπως η Ολυμπιακή –όταν,  ως γνωστόν, η ΕΕ—όχι η Ευρωζώνη-- εξανάγκασε την ιδιωτικοποίηση της με συνεχή εξοντωτικά πρόστιμα επειδή το κράτος την “προστάτευε”! κλπ.

Με άλλα λόγια, αυτό που προφανώς «ξεχνούν»  οι “αριστεροί οικονομολόγοι” είναι ότι η ενσωμάτωση της χώρας στη διεθνοποιημένη καπιταλιστική οικονομία της αγοράς, η οποία οδήγησε στην  μεταπολεμική αναπτυξιακή “φούσκα”  που μόλις έσκασε, έγινε μέσω της ένταξης μας στην ΕΕ και ότι, επομένως, το Ευρώ και η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση λειτούργησαν απλώς σαν καταλύτες στη διαδικασία αυτή και όχι βέβαια σαν αιτίες ! Ακόμη “ξεχνούν” ότι, μη θέτοντας θέμα έξοδου από την ΕΕ,  δεν μπορούν να θέσουν και θέμα κατάργησης της «απελευθέρωσης» των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, κεφαλαίου, και εργασίας που είναι πίσω από το Μνημόνιο και συνακόλουθα τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Τέλος, «ξεχνούν» πως όχι μόνο η έξοδος από τη σημερινή κρίση δεν είναι δυνατή μέσα στην ΕΕ, άλλα ούτε βέβαια η δημιουργία των προϋποθέσεων για την οικοδόμηση μιας άλλης οικονομικής δομής που επικαλούνται, η οποία δεν θα ήταν συμβατή με τις “4 ελευθερίες”!

Όσον αφορά στη δεύτερη περίπτωση που αναφέρεται κυρίως στο ΚΚΕ, μολονότι το κόμμα αυτό ήταν το μόνο που με συνέπεια πάντα έθετε θέμα εξόδου από την ΕΕ, σήμερα, φαίνεται να την συναρτά με τη λαϊκή εξουσία  και την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Όμως, η έξοδος από την ΕΕ είναι απλώς η αναγκαία (αλλά όχι και επαρκής) συνθήκη για τη ρήξη των δεσμών της χώρας με τη διεθνοποιημένη καπιταλιστική οικονομία της αγοράς. Απλώς, για την Ελλάδα, το αίτημα αυτό παίρνει ιδιαίτερη σημασία λόγω της σημερινής προσπάθειας των ελίτ να μετατραπεί η χώρα στο πρώτο-- και τυπικά-- προτεκτοράτο της ΕΕ και της συνακόλουθης απόπειρας κατάλυσης των κοινωνικών κεκτημένων! Επομένως, η πάλη για την ανατροπή τη συστήματος δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον αγώνα  για άμεση έξοδο από την ΕΕ, στον οποίο το ΚΚΕ θα μπορούσε  εκ των πραγμάτων να παίξει  αποφασιστικό ρόλο. Το μεγάλο δίλημμα επομένως που πρέπει ν αντιμετωπίσει το κόμμα αυτό είναι:  ή να τεθεί επί κεφαλής ενός παλλαϊκού  αγώνα για την έξοδο από την ΕΕ, που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις και για συστημική αλλαγή, ή να συμμεριστεί, μαζί με την υπόλοιπη Αριστερά, την ευθύνη που τους αναλογεί για τις καταστροφικές συνέπειες που έρχονται.

Τέλος, αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι «ανώριμο» το αίτημα εξόδου από την ΕΕ, φαίνεται “ξεχνούν” ότι σήμερα δεν συζητάμε θεωρητικά κάποιο «μαξιμαλιστικό» αίτημα, αλλά το κρίσιμο θέμα ανατροπής της άμεσης καταβαράθρωσης των κοινωνικών κατακτήσεων μέσα σε μια διαδικασία μετατροπής της Ελλάδος σε προτεκτοράτο της υπερεθνικής ελίτ, καθώς  και της πτώχευσης των λαϊκών στρωμάτων...

http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/


 

[i] Αναφέρω απλώς σχετικά και  κάποιες προσωπικές επιθέσεις (πχ. Π. Παπακωνσταντινου, “Η πτώχευση της κριτικής” , Πριν, 27/6/2010) που αποδίδουν τη θεμελιακή διαφωνία μου για τη στάση της «Πρωτοβουλίας» στη «διαφωνία για τη διαφωνία  και τη μανία της δικαίωσης του ενός εναντίον όλων»--επιθέσεις που  χαρακτηρίζουν βέβαια αυτούς που καταφεύγουν σε παρόμοια μέσα για να καλύψουν την προφανή  ένδεια επιχειρημάτων.

[ii] Μπιτσάκης, Ρούσης, Καζάκης κ.ά. «Παύση πληρωμών - έξοδος από το ευρώ», 15/5/2010

[iii] βλ. Τ. Φωτόπουλος, «Η Ελλάδα ως προτεκτοράτο της υπερεθνικης ελίτ--Προς μια αυτοδύναμη Οικονομία» (Γόρδιος, Σεπτέμβρης 2010)

από Εσωτερικός εχθρός 04/07/2010 8:16 μμ.


Ο Φωτόπουλος μιλάει για έναν ψευτο-διεθνισμό ενός δογματικού μαρξισμού κ.λπ.. Όταν αυτό που αναπαράγει ολόκληρη η σκέψη του για τον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό είναι τα δογματικά σταλινικά ιδεολογήματα της ψωροκώσταινας, της εξαρτημένης χώρας, της αυτοδύναμης ανάπτυξης και της θεωρίας των σταδίων, που είχαν και έχουν κάνει την αριστερά το δεκανίκι του ελληνικού καπιταλισμού. Πιο κκε και από το ΚΚΕ δηλαδή, αφού γι' αυτό που το κατηγορεί είναι που συνδέει την έξοδο από την Ε.Ε. με τη λεγόμενη λαϊκή εξουσία (ενώ το δεύτερο δεν θα έπρεπε, σύμφωνα με τον Φωτόπουλο, να αποτελεί προϋπόθεση για το πρώτο). Αφήνω το κατά πόσο συνεπές είναι ο ΚΚΕ με το ζήτημα της εξόδου από την ΕΕ ή τις μπαρούφες περί λαϊκής εξουσίας. Το ζήτημα είναι ότι ο Φωτόπουλος έχει κάνει ένα, εγκεφαλικής κατασκευής, ριμίξ της θεωρίας της εξάρτησης με τη μεταμοντέρνα άποψη περί υπερεθνικής ελίτ (ούτε καν υπερεθνικό κεφάλαιο). Κι όλα αυτά όταν η ίδια η πραγματικότητα και η πρακτική των κρατών με το ξέσπασμα της κρίσης και της προσπάθειας διάσωσης των τραπεζών, έκανε κουρέλια τις θεωρίες περί αυτοκρατορίας και διάλυσης των εθνών-κρατών. Εδώ τα ίδια τα ευρωπαϊκά αφεντικά φοβούνται όχι μόνο τη διάλυση της ΟΝΕ, αλλά και της ΕΕ. Γιατί άραγε;....

Έξοδος από την ΕΕ μπορεί να γίνει και με τους όρους των αφεντικών, ως εξοβελισμός της (ελληνικής) γάγραινας από την "ευρώπη" κ.λπ.. Αν η έξοδος από την ΕΕ δεν έχει αντικαπιταλιστικό-επαναστατικό χαρακτήρα τότε τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι οι όροι της ζωής μας θα είναι καλύτεροι.


ο Φωτό στην 'Ε' έχει ασκήσει επανηλλειμμένα κριτική στη μεταμοντέρνα (μεταμαρξιστική για την ακρίβεια) θεωρία της Αυτοκρατορίας, δεν την έχει υιοθετήσει όπως ο εε υποννοεί. Τώρα όσον αφορά την άρνηση του εε να αποδεχτεί την υποβάθμιση των εθνικών κρατών λόγω παγκοσμιοποίησης, ε, τι να πω.... Όποιος έχει μάτια βλέπει. Θεσμοί όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν ήταν καν δυνατό να υπάρξουν την περίοδο που τα εθνικά κράτη είχαν πλήρη έλεγχο της οικονομίας. Δε ζούμε πια στο 1900... Ξέρεις, η παγκοσμιοποίηση για κάποιο λόγο λέγεται έτσι... Απλώς κάποιοι την υποδέχονται θετικά (οι φιλελεύθεροι, καθώς και κάποιοι μεταμοντέρνοι), ενώ άλλοι αρνητικά (προφανώς δεν αναφέρομαι σε φασίστες και λοιπούς εθνικιστές, μπορεί να είναι και καλά "κατά της παγκοσμιοποίησης", αλλά φυσικά για τους λάθος λόγους).

Επίσης προφανώς δεν παρακολουθείς (ή παρερμηνεύεις) την αρθρογραφία του Φωτό (ο οποίος δε δηλώνει αναρχικός, αλλά ελευθεριακός αριστερός). Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει έχουν αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα, με σκοπό τη σταδιακή δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων δομών. Αυτό που λέει απλώς είναι το προφανές: ότι τίποτα τέτοιο δεν μπορεί να επιτραπεί να ανθίσει στην Ελλάδα (ή οπουδήποτε τέλος πάντων) όταν πάνω απ' το κεφάλι μας υπάρχει ο βούρδουλας της ΕΕ / ΔΝΤ κλπ, και οι μπάτσοι που θα αναλάβουν να χειριστούν τον βούρδουλα.

από J 06/07/2010 9:47 πμ.


Ο αχταρμας πρωιμων μαρξιστικων θεσεων με την κουλτουρα του "χωρου", δημιουργουν εξισου δογματισμο με τους σταλινικους και τους τροστκιστες.
Δυστυχως αποψεις οπως του "εε", ευδοκιμουν σ ενα σημαντικο τμημα φοιτητικων κυκλων(και οχι μονο) και δε λενε να ξεκολλησουν απο εναν - και καλα - "ντεφετισμο" που εχει τις ριζες του προπολεμικα και ακομα παλιοτερα.
Ομως οι αποψεις αυτες δεν εχουν παρει χαμπαρι τις αλλαγες που εχουν συντελεστει και επιταχυνθει εδω και 40 χρονια κι οτι ο ορος "υπερεθνικη ελιτ" χρησιμοποιειται για να χαρακτηρισει τις αλλαγες αυτες. Ακομα και αστοι οικονομολογοι (Στιγκλιτζ, Γκαλμπρειθ κλπ)παραδεχονται την κυριαχια της υπερεθνικης ελιτ και του κεφαλαιου σε βαρος των εθνικων κρατων, παρα το οτι τα εθνικα κρατη και οι αστικες ταξεις τους δεν εχουν εξαφανιστει. Στοιχειωδης παρακολουθηση της διεθνους οικονομιας το επιβεβαιωνει αυτο. Η υπερεθνικη ελιτ μα τους οργανισμους της (ΠΟΕ, ΔΝΤ κλπ) οχι απλα υποχρεωνει σε σχεση εξαρτησης τα αδυνατα κρατη αλλα τα ποδηγετει και τα στραγγαλιζει κυριολεκτικα . Οχι βεβαια τις ελιτ των κρατων αυτων, αλλα την τεραστια μαζα των φτωχων.
 Και αντε χεσε την Ελλαδα που ο κοσμακης μπορει ακομα και τρωει ενα κομματι ψωμι. Με τη λογικη του "εε" οι φτωχοι "προλεταριοι" της Ζιμπαμπουε θα επρεπε πρωτιστα να αγωνιζονται εναντια την αστικη τους ταξη (τρομαρα της) κι οχι εναντια τις δυτικες πολυεθνικες που καθοριζουν τα παντα στη Ζιμπαμπουε. Κι αυτο για να μη γινουν οι προλεταριοι της Ζιμπαμπουε "δεκανικι της αρχουσας ταξης τους".
Ευγε τετοια διορατικοτητα και αναλυτικο βαθος.


από θρασύβουλος 06/07/2010 11:18 πμ.


Ειναι πραγματικά γελοίο οτι μεγάλο μέρος της αριστεράς ακόμα και σήμερα δεν εχει την στοιχειώδη ικανότητα να καταλάβει οτι οι σχέσεις κυριαρχίας ιδιαίτερα σε οικονομκό και πολιτικό επίπεδο οδεύουν πρός όλο και μεγαλύτερο συγκεντρωτικό επίπεδο, οπου βέβαια η τοπική ελιτ της "ζιμπάμπουε" και της ελλάδας μόνο διαχειριστικό ρόλο είναι νομιμοποιημένη να παίξει απο τους εντολοδόχους της υπερεθνικής ελίτ, ωστε η απελευθέρωση στην αγορά αγαθών, κεφαλαίων υπηρεσιών και εργασίας (ο βασικός θεμελιακός νόμος της διεθνοποιημένης οικονομίας της αγοράς και κατα΄συνέπεια της ΕΕ) να μην παρεμποδίζεται. Την Γιουγκοσλαβία δεν νομίζω να τη διελυσαν οι ζιμπουμπιανοί επειδή έψαχναν "πλουτώνιο" για τα... διαστημόπλοια του λιακόπουλου...

Ελπίζω στην διαδήλωση της πέμτης για το ασφαλιστικό η "ένδεια" στοιχειώδους σοβαρής ανάλυσης απο τους ηγετίσκους της "Ανταρσυα" - κρίμα τα αρχικά... - να μη γίνει αφορμή πάλι να καπελωθούν τα παιδιά του μπλόκ τους και να τρέχουν για να φύγουν όπως έγινε στη διαδήλωση της 29 ιούνη.

από Εσύ έχεις να μας προτείνεις? 06/07/2010 9:31 μμ.


Το ΑΝΤΑΡΣΥΑ με όλες τις αδυναμίες του τουλάχιστον μιλά για στάση πληρωμών των τοκογλυφικών τοκοχρεωλυσίων προς ξένες και ντόπιες τράπεζες. Και για εθνικοποίηση τραπεζών. Και ανεπίσημα αρχίζουν κάποιοι να μιλάνε και για πάγωμα χρεών των πολιτών(αναλογα με το είδος δανείου και την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη) προς τις τράπεζες.

Εσύ έχεις να μας προτείνεις?  Ή θα παραμείνεις..Θρασύβουλος(Β' Εθνική επαγγελματικού ποδοσφαίρου αν δεν κάνω λάθος)


που επινοήθηκε από το μηδέν από το ΤΦ προκειμένου να νομίζει ότι είναι μεγάλος πρωτοπόρος κοινωνικός φιλόσοφος. (είναι πολιτικός εχθρός μου. Αλλά είναι ερώτημα η έπαρση του. Πόσες φορές στην ελευθεροτυπία στην οποία αρθρογραφεί δεκαετίες έχει αναφερθεί ο τφ σαν θεωρητική παραπομπή;. βάλτε στην "αναζήτηση" της ελέυθεροτυπίας.Η απάντηση είναι μια φόρα σαν αναφορά θετικά και μια βιβλιογραφική παρουσίαση.)

α)η γουατεμάλα αλλά και η υπόλοιπη τριτοκοσμική ανθρωπότητα δεν κατέληξε στην εξαθλιώση από το 1970 που υποτίθεται εμφανίζεται η υπερεθνική ελίτ όπως γράφεταιΧ25 στην δεκαπενθήμερη αρθρογραφία του. Αυτές οι χώρες και η κατάσταση τους δημιουργήθηκαν  ταυτόχρονα με την δυτική κατάσταση, την υπεροχή της και την παγκόσμια κυριαρχία της.

β)Η αμπλαούμπλα ΠΔ(τφ) είναι παρανοϊκή και όχι η μαρξικη σκέψη δογματική που άλλωστε έχει διατυπώσει με σαφήνεια και δεκαετίες τώρα ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη όχι μόνο παράγει ανισότητα αλλά προύποθέτει ανισότητα.(Παρέκβαση: βέβαια με ανθρώπους που θεωρούν αντινεοταξικό αντιφιλελευθεροολιγαρχικό αγωνιστή τον αχμαντινετζάντ δεν κάνει εντύπωση που η εθνική αστική <<ελίτ>> των αφρικάνικων χωρών παρουσιάζεται αξιαγάπητη  και αθώα ενώ η πολιτική της ήταν εξίσου μακιαβελική, ρατσιστική και φασιστική με τα υπόλοιπα αστικά καθεστώτα που  ο σεβασμός των νόμων ισχύει -όσο ισχύει- μόνο στο εσωτερικό τους)


γ) Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ είναι αναφορά της ακροδεξιας παγκόσμια, Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ δεν έχει έννοια έξω από μια αντίληψη του κοινωνικού που θεωρεί ότι η πάλη είναι εθνική, που αντικαθιστά της ταξικές αναλύσεις με τις πατρίδες και εντέλει με σιωνιστικές συνωμοσίες. Παρόμοια η απώλεια της εθνικής βάσης της παραγωγής που σημαίνει βέβαια ταυτόχρονα απώλεια του κοινωνικού κράτους δεν είναι συνέπεια υπερεθνικών ελίτ και τέτοιων ανοησιών αλλά πραγματικά συστημικών που σημαίνει τελικά καπιταλιστικά ορθολογικών, μια στρατηγική το ίδιο καπιταλιστική όπως και η μόνιμη πολεμική κατάσταση που έχει ανάγκη το κυριάρχο καπιταλιστικό κράτος προκειμένου να διατηρηθεί ή να προσπαθήσει να διατηρηθεί κυρίαρχο.

δ)τα προβλήμα της ελλάδας είναι φρικαλέα αντιστροφή να αποδίδονται στους ξένους (δολοφονία καποδίστρια κτλ). Τα προβλήματα της ελλάδας είναι ότι από την αρχή της ιστορίας του κράτους της οι πολίτες ήταν πάντα τμήματα των κομμάτων εξουσίας, ότι η αστική της τάξης ήταν με το ίδιο τρόπο κρατικοδίαιτη. Τέλος όλα αυτά εξηγούνται εν μέρει από το ότι το ελληνικό κράτος μέχρι την δεκαετία του 1920 ποτέ δεν πίστεψε ότι  η χώρα δεν θα μετατραπεί από μια βαλκανική χώρα σε μια υπερδύναμη δυο ηπείρων και πέντε θαλλασών, για αυτό και αδιαφόρησε να δημιουργήσει μια λειτουργική παραγωγική βάση.. Με άλλα λόγια όπως το θέτει ο Γιάννης ΜΗΛΙΟΣ: Ο ιμπεριαλιστικός-επεκτατικός χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής του ελληνικού κράτους μέχρι το 1922. (μέχρι δηλαδή αντί να επιτευχθεί η μικρασιατική γενοκτονιά των τούρκων τελικά πετάχτηκαν στην θάλλασα οι έλληνες της μικράς ασίας.)

ε) τα περί θετικής και αρνητικής ελευθερίας από τα οποία παράγεται τα ολοκληρωτικού χαρακτήρα οράματα του Φωτόπουλου για την "ιδανική κοινωνία του μέλλοντος" είναι μια ανάλυση στο επίπεδο της ρετσέτας και του τσιτάτου. Πολυάριθμες παραπομπές στη Σχολή της Φρανκφούρτης, στη Χάννα άρεντ, στους φιλελεύθερους στοχαστές τύπου Στιούαρτ Μιλλ, μπορούν να το απόδείξουν εύκολα. Όπως και η πλάκα που σπάνε αρθρογράφοι στην ΑΥΓΉ κατά περιόδους με κάτι τέτοιες φαιδρότητες.

Καλώς τον γνωστό φιλοσιωνιστή ascer. Ti εγινε είδες ΠΔ και είπες να μπείς; Το έβγαλες το μεροκάματο απο τη μοσάντ για σήμερα;

Διαβάσαμε και λίγο απο οικονομικά και είπες να το παίξεις και μαρξιστής; Εντάξει ας κάνω και γώ πως είσαι τέτοιος...

Φυσικά άμα οι πηγές σου είναι τύποι σαν τον Μηλιό που άκουσε για έξοδο από ΕΕ και αρρώστησε και έλεγε ότι θα επακολουθήσει η …καταστροφή του Νώε αν επανεισάγουμε την δραχμή, δεν περιμένει κανένας ν ακούσει τίποτα καλύτερο από σένα. Για να πιασουμε όμως μια-μια τις σοβαροφανείς ηλιθιότητες σου:
 
>>η υπερεθνική ελίτ είναι μια έννοια μπαλαντέρ που επινοήθηκε από το μηδέν από το ΤΦ προκειμένου να νομίζει ότι είναι μεγάλος πρωτοπόρος κοινωνικός φιλόσοφος. (είναι πολιτικός εχθρός μου. Αλλά είναι ερώτημα η έπαρση του. Πόσες φορές στην ελευθεροτυπία στην οποία αρθρογραφεί δεκαετίες έχει αναφερθεί ο τφ σαν θεωρητική παραπομπή;. βάλτε στην "αναζήτηση" της ελέυθεροτυπίας.Η απάντηση είναι μια φόρα σαν αναφορά θετικά και μια βιβλιογραφική παρουσίαση.)
 
Ακόμη και σύγχρονοι Μαρξιστές (και όχι απολιθώματα τύπου Μηλιού και ρεφορμιστών της δεκάρας που γραφουν στην Αυγή η την Ελευθεροτυπία, τυπου Βεργοπουλου κλπ)  μιλούν για “υπερεθνική καπιταλιστική τάξη” . Βλ πχ βλ Leslie Clair που έχει βγάλει και ομώνυμο βιβλίο που αναφέρεται σε παρόμοια έννοια με την υπερεθνικη ελίτ αλλα περιορίζεται όμως μονο στην οικονομική εξουσία, (σύμφωνα με το Μαρξιστικό δόγμα) ενώ ο ΤΦ , σύμφωνα με την ελευθεριακή ανάλυση του την επεκτείνει και στην πολιτική και τη γενικότερη κοινωνική εξουσία που δεν “ανάγονται” πάντα στην οικονομική. Τώρα, αν περιμένεις οι αρθρογράφοι της “Ε” που κατά 99% εκφράζουν απόψεις  της ρεφορμιστικής Αριστεράς να κάνουν αναφορές στον ΤΦ είναι σαν να περιμένεις οι αστοί αρθρογράφοι στην Αμερικάνικη εφημερίδα στην οποία έγραφε ο Μαρξ να κάνουν συχνές αναφορές σε αυτόν! Πριν πετάς λοιπόν παρόμοιες βλακείες έχεις κάνει ένα στοιχειώδες Google στο όνομα του, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά (στα ισραηλίτικα ίσως;;;) για να δεις πόσες αναφορές  υπάρχουν γι αυτόν  σε σχέση με τα Μαρξιστικά (και συνήθως ρεφορμιστικά) απολιθώματα  που αναφέρεις;
 
>>α)η γουατεμάλα αλλά και η υπόλοιπη τριτοκοσμική ανθρωπότητα δεν κατέληξε στην εξαθλιώση από το 1970 που υποτίθεται εμφανίζεται η υπερεθνική ελίτ όπως γράφεταιΧ25 στην δεκαπενθήμερη αρθρογραφία του. Αυτές οι χώρες και η κατάσταση τους δημιουργήθηκαν  ταυτόχρονα με την δυτική κατάσταση, την υπεροχή της και την παγκόσμια κυριαρχία της.
 
Βασικός κάνονας  για να κάνεις κριτική και να μην γίνεσαι γελοίος είναι να έχεις διαβάσει τι λέει αυτός που κριτικάρεις. Όταν ο ΤΦ έχει γράψει ολόκληρη βιβλίο  για το θέμα από το 1985 (πριν να ανατείλει η υπερεθνικη  ελίτ) και στην ΠΔ του αναλύει συστηματικά με σύγχρονους ορους (και όχι με ορους του 19ου και των αρχων  του 20ου που έγραφε ο Λένιν πριν ν ανατείλει ο Τρίτος Κοσμος το θέμα) τότε μονο φαιδρότητα προκαλείς όταν λες ότι ο ΤΦ αποδίδει το θέμα στην υπερεθνική ελίτ…

>> β)Η αμπλαούμπλα ΠΔ(τφ) είναι παρανοϊκή και όχι η μαρξικη σκέψη δογματική που άλλωστε έχει διατυπώσει με σαφήνεια και δεκαετίες τώρα ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη όχι μόνο παράγει ανισότητα αλλά προύποθέτει ανισότητα.(Παρέκβαση: βέβαια με ανθρώπους που θεωρούν αντινεοταξικό αντιφιλελευθεροολιγαρχικό αγωνιστή τον αχμαντινετζάντ δεν κάνει εντύπωση που η εθνική αστική <<ελίτ>> των αφρικάνικων χωρών παρουσιάζεται αξιαγάπητη  και αθώα ενώ η πολιτική της ήταν εξίσου μακιαβελική, ρατσιστική και φασιστική με τα υπόλοιπα αστικά καθεστώτα που  ο σεβασμός των νόμων ισχύει -όσο ισχύει- μόνο στο εσωτερικό τους)
 
Αυτά που γράφει ο ΤΦ για το Ιράν δεν έχουν καμιά σχέση με τις αθλιότητες που γράφεις εδώ και μπορεί ο καθένας να δει εδώ http://www.inclusivedemocracy.org/pd/is20-21/issue_20-21_takis_iran_ekstrateia.htmπως εξηγεί το γιατί το Αμερικανοσιωνιστικο κτύπημα που ετοιμάζεται κατά του Ιράν έχει στοχο όχι μονο ν αλλάξει την χάρτη της Μ. Ανατολης αλλά και να συντρίψει κάθε πραγματικά αντιστασιακό  κίνημα στην κοσμο , εφόσον βέβαια είναι πραγματικο και οχι “μαιμου” που τηρεί ίσες αποστάσεις από σφαγείς και σφαγιαζόμενους όπως κάνεις εσύ και η παρέα σου με την Παλαιστίνη, την αντίσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν κλπ …


>> γ) Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ είναι αναφορά της ακροδεξιας παγκόσμια, Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ δεν έχει έννοια έξω από μια αντίληψη του κοινωνικού που θεωρεί ότι η πάλη είναι εθνική, που αντικαθιστά της ταξικές αναλύσεις με τις πατρίδες και εντέλει με σιωνιστικές συνωμοσίες. Παρόμοια η απώλεια της εθνικής βάσης της παραγωγής που σημαίνει βέβαια ταυτόχρονα απώλεια του κοινωνικού κράτους δεν είναι συνέπεια υπερεθνικών ελίτ και τέτοιων ανοησιών αλλά πραγματικά συστημικών που σημαίνει τελικά καπιταλιστικά ορθολογικών, μια στρατηγική το ίδιο καπιταλιστική όπως και η μόνιμη πολεμική κατάσταση που έχει ανάγκη το κυριάρχο καπιταλιστικό κράτος προκειμένου να διατηρηθεί ή να προσπαθήσει να διατηρηθεί κυρίαρχο.
 
Αν για σένα η κατάρρευση του υπαρκτού  και η παράλληλη άνοδος της κυριαρχίας των πολυεθνικών και η ανάδυση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης δεν αποτελούν Νέα Τάξη αλλα είναι απλώς προπαγάνδα της ακροδεξιάς και “σιωνιστικές συνωμοσίες” ή ζεις σε κάποιο προηγούμενο αιώνα ή θα είσαι  από αυτους που μας έλεγαν ότι στην αρμάδα που πήγε να σπάσει το εμπάργκο επέβαιναν Τούρκοι των μυστικών υπηρεσιών που ήθελαν να κάνουν «τρομοκρατία”…
 
>> δ)τα προβλήμα της ελλάδας είναι φρικαλέα αντιστροφή να αποδίδονται στους ξένους (δολοφονία καποδίστρια κτλ). Τα προβλήματα της ελλάδας είναι ότι από την αρχή της ιστορίας του κράτους της οι πολίτες ήταν πάντα τμήματα των κομμάτων εξουσίας, ότι η αστική της τάξης ήταν με το ίδιο τρόπο κρατικοδίαιτη. Τέλος όλα αυτά εξηγούνται εν μέρει από το ότι το ελληνικό κράτος μέχρι την δεκαετία του 1920 ποτέ δεν πίστεψε ότι  η χώρα δεν θα μετατραπεί από μια βαλκανική χώρα σε μια υπερδύναμη δυο ηπείρων και πέντε θαλλασών, για αυτό και αδιαφόρησε να δημιουργήσει μια λειτουργική παραγωγική βάση.. Με άλλα λόγια όπως το θέτει ο Γιάννης ΜΗΛΙΟΣ: Ο ιμπεριαλιστικός-επεκτατικός χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής του ελληνικού κράτους μέχρι το 1922. (μέχρι δηλαδή αντί να επιτευχθεί η μικρασιατική γενοκτονιά των τούρκων τελικά πετάχτηκαν στην θάλλασα οι έλληνες της μικράς ασίας.)
 
Ούτε ο ΤΦ είπε ποτέ ότι τα προβλήματα της Ελλάδος οφείλονται όλα στους ξένους άλλα αντίθετα τονιζει ότι χωρίς τη στενή συνεργασία με τις ντόπιες ελίτ θα ήταν αλλιώς η Ιστορία. Όμως από το να λες ότι τμήμα της ευθύνης φέρουν και οι ντόπιες ελίτ (τον λαό δεν την ρώτησε βέβαια κανεις—όσο τον ρωτάν και σήμερα!) μέχρι να λες τις βλακειες του Μηλιου ότι “Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ότι από την αρχή της ιστορίας του κράτους της οι πολίτες ήταν πάντα τμήματα των κομμάτων εξουσίας, ότι η αστική της τάξης ήταν με το ίδιο τρόπο κρατικοδίαιτη” υπάρχει τεράστια απόσταση και θυμίζει τις ανάλογες ανοησίες  του Καστοριαδη οτι οι Έλληνες φέραν τον Όθωνα, “ξεχνώντας” ότι αν δεν είχαν επεμβεί τότε  οι Μεγάλες Δυνάμεις η Ελλάδα μπορεί να ήταν Τουρκοκρατούμενη καμιά 100σταρια χρόνια ακόμη…

>>ε) τα περί θετικής και αρνητικής ελευθερίας από τα οποία παράγεται τα ολοκληρωτικού χαρακτήρα οράματα του Φωτόπουλου για την "ιδανική κοινωνία του μέλλοντος" είναι μια ανάλυση στο επίπεδο της ρετσέτας και του τσιτάτου. Πολυάριθμες παραπομπές στη Σχολή της Φρανκφούρτης, στη Χάννα άρεντ, στους φιλελεύθερους στοχαστές τύπου Στιούαρτ Μιλλ, μπορούν να το απόδείξουν εύκολα. Όπως και η πλάκα που σπάνε αρθρογράφοι στην ΑΥΓΉ κατά περιόδους με κάτι τέτοιες φαιδρότητες.
 
Αν είναι ολοκληρωτικού χαρακτήρα η ΠΔ, οι τελευταίοι που μποιρει  να το πουν είναι οι Μαρξογενεις Αριστεροί, (πόσο μάλον τα σιωνιστικά τσιράκια του τέρμιναλ) όταν ο Μαρξισμός ήδη οδήγησε στον εξευτελισμό της έννοιας του σοσιαλισμού, και αν σπάνε πλάκα οι …αρθρογράφοι της ΑΥΓΗΣ, γιατί άραγε δεν έχει τολμήσει κανένας από τους «διανοητές» αυτούς να γράψει κανένα σχετικό δοκίμιο για να σπάσουμε και οι υπόλοιποι πλάκα; Το οτι σερφάρουν στα ιντυ εδω και πολύ καιρό σιωνιστές και φιλοσιωνιστές με τις επιχορηγίες των δολοφόνων της μοσάντ μας είναι γνωστό, όπως επίσης ο εν λόγο σιωνιστής ascer που προσπαθεί έντεχνα αλλά αφελέστατα να περάσει την σιωνιστική του προπαγάνδα μεσω τσιτάτων είτε του ελευθεριακού χώρου είτε - όπως τώρα - μαρξιστικών.

Τουλάχιστον εσυ θα παρεις σύνταξη απο τη μοσάντ κολοφασίστα. 

από Προς ascer & τον πιο πάνω 07/07/2010 9 μμ.


Δεν θα κάτσω να ασχοληθώ στα σοβαρά με το φανατισμένο παραλήρημα του ascer. Πώς να κάνεις σοβαρή κουβέντα με άτομο που:

Βλέπει το Κράτος σαν μοναδικό πεδίο άσκησης της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας και θεωρεί οτι η υπερεθνική ελίτ είναι "φανταστική έννοια", τη στιγμή που το 60 με 70% της νομοθεσίας που έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή απο την είσοδο της χώρας στην ΕΕ μέχρι σήμερα, έχει εκπορευτεί απευθείας από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών! Μια προϋπάρχουσα κατάσταση που σήμερα θεσμοποιείται μέσω του καθεστώτος απροκάλυπτης κατοχής που έχει εγκαταστήσει η Τρόικα. Κατα τα άλλα,..."χίμαιρα" η υπερεθνική διακυβέρνηση. Τα συμπεράσματα δικά σας..

Η αλληλεξάρτηση που επικρατεί στη διεθνοποιημένη οικονομία της αγοράς (δηλαδή η δομική σύσφιξη και διαπλοκή των εθνικών οικονομιών), η παγκόσμια κυριαρχία των πολυεθνικών εταιρικών κολοσσών που λειτουργούν ως κινητήριος μοχλός για ανάπτυξη στο διεθνοποιημένο οικονομικό σύστημα (μερικές από αυτές έχουν μπάτζετ μεγαλύτερο από χώρες τύπου .. Γουατεμάλας, ακούς ascer;), η ευρωπαϊκή "ενσωμάτωση" μέσω της απελευθέρωσης των αγορών εμπορευμάτων, εργασίας και κεφαλαίων είναι φαινόμενα επιστημονικά τεκμηριωμένα που παραδέχονται ριζοσπάστες (μαρξιστές και μη) ακόμη και ορθόδοξοι οικονομολόγοι!

Αυτό με λίγα λόγια είναι το πεδίο κυριαρχίας του αποκεντρωμένου μηχανισμού εξουσίας που ο Φωτο αποκαλεί "υπερεθνική ελίτ". Δες και κανένα στατιστικό για την εξέλιξη των ανισοτήτων ανάμεσα στην καπιταλιστική περιφέρεια και τα μητροπολιτικά κέντρα από το 1970 μέχρι σήμερα, μήπως το ψιλιαστείς οτι η συγκέντρωση της οικονομικής δύναμης έχει οξυνθεί σημαντικά μέσα στο σύστημα της διεθνοποιημένης οικονομίας της αγοράς, Με άλλα λόγια, η ιστορία προχωράει και δεν είμαστε ακόμη στον 19ο αιώνα. Αλλά που να πάρεις χαμπάρι εσύ ρε ascer που το σκουριασμένο μυαλό σου έχει κολλήσει ακόμη στον Μιλλ και στην Σχολή της Φρανκφούρτης. Διάβασε και κανένα βιβλίο απο 1930 και μετά μπας και ξεστραβωθείς..

Οι αντισυστημικές προτάσεις της ΠΔ έχουν διατυπωθεί σε σειρά από μπροσούρες και άρθρα και είναι άκρως ριζοσπαστικότερες από αυτά που προτείνουν οι ρεφόρμες της Πρωτοβουλίας, αφού δεν καλύπτουν μόνο τη δημοσιονομική διάσταση της κρίσης, αλλά όλη την υποδομή του υπάρχοντος συστημικού μοντέλου ανάτπυξης την οποία φιλοδοξούν να διαλύσουν και να ανατρέψουν, δημιουργώντας ένα αυτοδύναμο μοντέλο ανάπτυξης. Με αλλα λόγια, εκτός απο την αγορά κεφαλαίων, η ΠΔ αμφισβητεί ευθέως την απελευθέρωση και των αγορών εργασίας και εμπορευμάτων και απαιτεί την επιβολή ριζοσπαστικών ελέγχων για την προστασία της κοινωνίας από αυτές τις αγορές, πράγμα αδύνατο να γίνει όσο παραμένουμε στην ΕΕ. Οι "ριζοσπάστες" της Πρωτοβουλίας και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ είτε δεν το καταλαβαίνουν αυτό όποτε είναι για-τα-μπάζα-οικονομολόγοι και δεν είναι σε θέση να προτείνουν ριζοσπαστικά μέτρα, είτε οραματίζονται την "επανάσταση" τους μέσα στην ΕΕ (!) χωρίς να απορρίπτουν το νεοφιλελευθέρο μοντέλο ανάπτυξης που συνεπάγεται η παραμονή μας σε αυτήν, οπότε πρόκειται για τσαρλατάνους ψευτοεπαναστάτες.

Άντε ξύπνα, ή χώσου ξανά στην τρύπα σου μπαρουφολόγε.


 Τάδε έφη θρασύβουλος "Αν για σένα η κατάρρευση του υπαρκτού και η παράλληλη άνοδος της κυριαρχίας των πολυεθνικών και η ανάδυση της νεοφιλελε
ύθερης παγκοσμιοποίησης δεν αποτελούν Νέα Τάξη αλλα είναι απλώς προπαγάνδα της ακροδεξιάς και “σιωνιστικές συνωμοσίες” ή ζεις σε κάποιο προηγούμενο αιώνα ή θα είσαι από αυτους που μας έλεγαν ότι στην αρμάδα που πήγε να σπάσει το εμπάργκο επέβαιναν Τούρκοι των μυστικών υπηρεσιών που ήθελαν να κάνουν «τρομοκρατία”…."

Ο άλλος λέει: Η αλληλεξάρτηση που επικρατεί στη διεθνοποιημένη οικονομία της αγοράς (δηλαδή η δομική σύσφιξη και διαπλοκή των εθνικών οικονομιών), η παγκόσμια κυριαρχία των πολυεθνικών εταιρικών κολοσσών που λειτουργούν ως κινητήριος μοχλός για ανάπτυξη στο διεθνοποιημένο οικονομικό σύστημα η ευρωπαϊκή "ενσωμάτωση" μέσω της απελευθέρωσης των αγορών εμπορευμάτων, εργασίας και κεφαλαίων είναι φαινόμενα είναι φαινόμενα επιστημονικά τεκμηριωμένα

Καταρχήν τι είπε ο φωτόπουλος το 1985 στο ΒΙΒΛΙΟ του δεν ενδιαφέρει στη συζήτηση για πρακτικούς λόγους στην οποία άλλωστε δεν σχολίασα το αρχικό άρθρο αλλά αυτά που άφηναν  να εννοηθούν τα τρια σχόλια των ακολουθητών του, τα οποία με τη σειρά τους απαντούσαν στο σχόλιο του εσωτερικού εχθρού.

Οι ταυτολογίες που υποτίθεται ότι μου απαντούν είναι απίστευτες. Ναι οι πολυεθνικές έχουν καταφέρει να ελεγχουν στο σύνολο τους την παγκόσμια παραγωγή (η συγκεντροποίηση το 1970: 2% των επιχειρήσεων ήλεγχαν το 70% της παραγωγής) όπως και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι έχει διακυρηγμένο στόχο την μεταφορά της εξουσίας από τα ΈΘΝΗ (ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΙΑ ΑΠΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ) σε μια πολυεθνική ευρωπαική κυβέρνηση.

Αυτό είναι περιγραφή της κατάστασης και όχι ανάλυση.

Ας δούμε τι σημαίνει τελικά. Οι κυβερνήτες της ελλάδας πχ είναι η ντόπια ελίτ (όπως λέγεται σε αλλα άρθρα τη πδ) που σημαίνει ότι η υπερεθνική ελίτ είναι κάποια πρόσωπα (που μένουν ανώνυμα στα γραπτά του επαναστάτη ΤΦ), οπότε εν τέλει το ζήτημα της πολιτικής φιλοσοφίας αν η εξουσία είναι μια δομή, μια σχέση ή η εξουσία κάτι που προκύπτει από την θέληση των κυρίαρχων ατόμων μιας κοινωνίας, λήγει και τελικά είναι αληθές το δεύτερο. Αυτό έχει  εξαιρετικά ριζοσπαστικές συμπαραδηλώσεις όπως αποδεικνύει η ελληνική παραπολιτική ιστορία των μπαρμπέρικων των καφενείων και των ταξιτζήδων που λένε στεντορείως ότι αφεντικό είναι ο ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ και ο κόκκαλης από ανέκαθεν. Το ζήτημα είναι ότι όλοι τα λένε και τελικά αριστερά δεν ψηφίζουν ούτε σε γκάλοπ. Αποτυχία της υπόθεσης,

Η "νεα τάξη" όπως την επεξηγείς αποκαλύπτει ότι η ΠΔ ψαρεύει στα νερά της ακροδεξίας μήπως πάρει το "ΛΑΟ" μαζί της (συμπεριλαμβανομένου και του οπαδού του καρατζαφέρη   εξ ορισμού, , αλλιώς τι ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ θα ήταν;)

Η κατάρρευση του ανατολικού μπλόκ, της σοβιετικής ένωσης είναι ιστορικό γεγονός πως μπορει κάποιος να "ενσωματωθεί" ή να αγωνιστεί ενάντια στο  παρελθόν , δηλαδή σύμφωνα με τα λεγόμενα σου, τελικά ενάντια στη
ΝΕΑ ΤΑΞΗ να αγωνιστεί ενάντια δηλαδή σε κάτι που έλαβε χώρα και με κρότο σε μια στιγμή που 'εχει παρέλθει? "Νέα εποχή"νεοεποχίτης" όροι θεολογικού βάθους που χρησιμοποιεί ανεμπόδιστα καθε παπάς

αν αφήσουμε τα αστειάκα, τα δικά σας εννοώ, αυτά που σημαίνει ΝΕΑ ΤΑΞΗ ,στ αυθεντικό της χώρο, της ακροδεξιάς δηλαδή ,είναι η αποδέσμευση
 της παραγωγής από την εθνική επικράτεια του έθνους, οι προσπάθεια της δημιουργίας πολυεθνικών συνομοσπονδιών και αλλά και η ίδια η πολυεθνικοποίηση του έθνους με μετανάστες από όλα τα μέρη της γης. Τα δυο τελευταία είναι παραδοσιακή ελπίδα της αριστεράς αλλά και το πρώτο μια ιστορική εξέλιξη που σημαίνει αλλάγή παραδείγματος ανάλογη την αλλαγή παραδείγματος στη δύση του 1950 και πέρα

Να επιστρέψουμε στο έθνος κράτος είναι κάτι όχι πρωτοποριακό αλλά συντηρητικό και στην πραγματικότητα η προϊστορία της κρίσης και όχι ελπίδα του μέλλοντος-ελεος- και αντάξιο μια εθνολαϊκής δεξιάς όπως τελικά  είναι η ουσία του ΤΦ.


από gilo 08/07/2010 2:32 μμ.


Προφανώς το τυφλό μίσος σου για τον Φωτόπουλο σε κάνει να λές τέτοιες ασυναρτησίες οπότε πρέπει να ληφθεί υπόψη και κανείς να σε αντιμετωπίσει με επιείκεια. Είναι γελοίο να περιμένεις ο Φωτόπουλος να κατονομάσει κάθε έναν που ανήκει στην υπερεθνική ελίτ καθώς ο Φ. βέβαια δεν θα ασχοληθεί με πρόσωπα αλλά με θεσμούς και γιατί βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. Δεν είναι δυνατό να ξέρεις κάθε φορά ακριβώς ποια είναι αυτά και ο ορισμός που έχει δώσει στα γραπτά του νομίζω είναι αρκούντως επεξηγηματικός αν κάποιος (όχι εσύ φυσικά) ασχοληθεί με την αρθρογραφία του σοβαρά και δεν τυφλώνεται από δογματικό μίσος.
Μερικές επεξηγήσεις εδώ http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grbookPD/kritikEleutherotypia.htm
Ο Φ. επίσης φυσικά και δεν υποστηρίζει την επιστροφή στο έθνος κράτος αλλά προτείνει κάποια μέτρα για την παρούσα κρίση που θα μπορούσε να αγωνιστεί η αντισυστημική αριστερά για να αποφευχθεί η καταστροφή των λαϊκών στρωμάτων από την ανεργία, τη φτώχεια, στην στέρηση της όποιας κοινωνικής πρόνοιας κ.λπ. Και βέβαια δεν σταματάει μόνο εκεί αλλά αυτά τα μέτρα είναι μόνο τα πρώτα βήματα σε μια μεταβατική στρατηγική που σταδιακά καταλύει την εξάρτηση της χώρας από τη διεθνοποιημένη οικονομία της αγοράς και μπορεί να δώσει ώθηση σε νέους αγώνες για τη δημιουργία δημοκρατικών δομών όταν ο λαός θα βλέπει ότι έχει κάποιο μέλλον η ζωή του και έχει τη δύναμη να αλλάξει καταστάσεις και να πάρει τη ζωή του στα χέρια του. Μόνο αν ένας λαός αποδεσμευτεί από τη μέγγενη αυτή θα είναι σε θέση να αγωνιστεί για τη δημιουργία δομών οικονομικής αυτοδυναμίας, πέρα βέβαια από τα σημερινά κράτη και τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό. Και όλα αυτά εξηγούνται ξεκάθαρα οπότε μην κάνεις "φιλότιμες" προσπαθειες να θολώσεις τα νερά.
Αλήθεια η δική σου στρατηγική ποια είναι. Να περάσουμε από την απόλυτη μιζέρια στην επανάσταση;

Ποιος μίλησε για επαναφορά του έθνους-κράτους ρε; Οι μόνοι που εξακολουθούν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην αναβίωση μιας ισχυρής κρατικής εξουσίας σαν αντίβαρο στην παγκοσμιοποίηση, είναι κάτι ψευτομαρξιστές και κάτι σκουριασμένα μυαλά σαν και του λόγου σου που δεν μπορούν να συλλάβουν την ιδέα της λαϊκής χειραφέτησης έξω και πέρα από το «εργατικό» Κράτος. Η ανάλυση της ΠΔ που εσύ αποκαλείς «περιγραφή» δείχνει φαινόμενα (άνοδος των πολυεθνικών, διαπλοκή εθνικών οικονομιών) που αποτελούν προϊόντα μιας βαθύτερης δομικής αλλαγής που έχει συντελεστεί στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και μας έχει οδηγήσει πέρα από τα όρια των «εθνικών» καπιταλισμών και των συνακόλουθων ιμπεριαλισμών. Με άλλα λόγια τσακάλι μου, ο κύριος θεσμός που αναπαράγει την ετερονομία στις μέρες μας είναι η υπερεθνική πολιτική και οικονομική εξουσία που εκφράζεται και θεσμοποιείται από δομές όπως η ΕΕ, το ΔΝΤ, ο ΠΟΕ, το ΝΑΤΟ, κλπ.
Τα Κράτη (και ιδίως τα ανίσχυρα, εξαρτημένα κράτη της καπιταλιστικής περιφέρειας όπως η Ελλάδα) απλώς εκτελούν χρέη μπάτσου και τοποτηρητή άνωθεν εντολών και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά όταν οι οικονομίες τους είναι πλήρως ενσωματωμένες και εκτεθειμένες στις εξαρτήσεις και στις ανταγωνιστικές πιέσεις της διεθνοποιημένης οικονομίας της αγοράς. Γι’ αυτό η ΠΔ μιλάει για αναγκαιότητα εξόδου από την ΕΕ για να απαλλαγούμε από τις υπερεθνικές εξουσιαστικές δομές που από το 1980 και μετά καθορίζουν τις βασικές οικονομικές αποφάσεις που αφορούν την οικονομία και την παραγωγική δομή σε εθνικό επίπεδο (τι, πώς και για ποιόν θα παραχθεί). Ο στόχος βέβαια δεν είναι η ανάπτυξη σε «εθνικό πλαίσιο» (όπως το διαστρεβλώνεις εσυ επειδή έτσι σου κάπνισε), αλλά η απεξάρτηση μας από την διεθνοποιημένη οικονομία της αγοράς, που θα καταστήσει εφικτή μια αυτοδύναμη, δημοκρατική ανάπτυξη με οικολογικό χαρακτήρα στο πλαίσιο της συνομοσπονδίας των αυτόνομων δήμων ΠΔ.
Εκτός αν νομίζεις ότι ένας επαναστατικός μετασχηματισμός της κοινωνίας στη βάση της ριζοσπαστικής αποκέντρωσης και της συνομοσπονδιοποίησης των συνελεύσεων είναι εφικτός όταν οι νεοφιλελεύθεροι ζηλωτές των Βρυξελλών ελέγχουν και διευθύνουν τα πάντα, από το τι προϊόντα θα παράγεις, μέχρι πώς θα τα διανείμεις και ποιοι θα τα καταναλώσουν, όπως γίνεται σήμερα μέσα στην ΕΕ.
Αλλά εσύ έχεις μπλέξει τα μπούτια σου και θεωρείς πως ότι είναι πολυεθνικό (ότι απαρτίζεται από παραπάνω από ένα έθνος) είναι και διεθνιστικό. Και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πολυεθνική ήταν. Αυτό σημαίνει ότι ήταν και διεθνιστική με την παραδοσιακή αριστερή έννοια; Δεν καταλαβαίνεις ρε άσχετε ότι η παρακμή του έθνους-κράτους μέσα στην ΕΕ δεν συνιστά σε καμία περίπτωση «απελευθερωτική εξέλιξη» (αλήθεια, οι «αριστερές συνομοσπονδίες» που προτείνεις μέσα στην ΕΕ θα είναι ανάμεσα στο Κράτος του Γιωργάκη και το Κράτος της Μέρκελ;), αφού η εξουσία δεν καταλύεται αλλά μετατοπίζεται και ισχυροποιείται ανασυγκροτούμενη στο υπερεθνικό επίπεδο;
Αλλά αυτά παθαίνει όποιος υιοθετεί τις πολιτικές ταυτότητας σαν δήθεν επαναστατική πολιτική του κώλου. Φτάνει σαν κι εσένα να θεωρεί την ΕΕ «αντιεξουσιαστική» γιατί υποτίθεται πως αποδομεί το έθνος-κράτος! Ωστόσο, διεθνισμός χωρίς άμεση δημοκρατία (των συνομοσπονδιοποιημένων δήμων σε περιφερειακό και «εθνικό» επίπεδο) και χωρίς οικονομικούς θεσμούς αλληλεγγύης και ισοκατανομής της οικονομικής δύναμης πολύ απλά δεν υπάρχει. Αλλιώς, και ο Μέγας Αλέξανδρος διεθνιστής ήταν. Μάθε αυτά τα βασικά περί διεθνισμού της αριστεράς και μετά κάνε κριτική γιατί καταντάς γελοίος.
Όσο για την μετανάστευση, πρώτη φορά ακούω άνθρωπο που ζει σε αυτόν τον πλανήτη να ταυτίζει την μαζική μετανάστευση των απόκληρων και των κατατρεγμένων από τις χώρες της περιφέρειας του συστήματος της διεθνοποιημένης οικονομίας της αγοράς, με τις δήθεν «ευεργετικές» συνέπειες της ΕΕ!  Εδώ μιλάμε για ένα μαζικό φαινόμενο που συντελείται κυριολεκτικά στις παρυφές και «κάτω από την μύτη» των ελίτ που ελέγχουν το διεθνοποιημένο οικονομικό σύστημα και φυσικά όχι χάρη στην ΕΕ, αλλά κόντρα στις απάνθρωπες, επίσημες αντιμεταναστευτικές πολιτικές της (έχεις ακούσει τον όρο «Fortress Europe»;) και ο ascer στην κοσμάρα του, συγχαίρει την ΕΕ γι’ αυτή την εξέλιξη λες και οι εγκληματίες των Βρυξελλών πήραν τους μετανάστες από το χέρι και τους έφεραν στην Ευρώπη!
Φυσικά, ευθύνη για την μετανάστευση έχουν οι υπερεθνικοί τύραννοι της ΕΕ αλλά όχι με την έννοια που ισχυρίζεται ο ascer (ότι δήθεν επιθυμούν την αποδόμηση του εθνικού κράτους), αλλά με την έννοια ότι η μαζική μετανάστευση και ο ξεριζωμός των απόκληρων αποτελεί συνέπεια της ενδημικής συστημικής οικονομικής βίας που ασκείται από την λειτουργία του συστήματος της διεθνοποιημένης οικονομίας της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα σύστημα που τους επιβάλλει την εξορία προκειμένου να επιβιώσουν. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις οικογένειες και τα σπίτια τους και ρισκάρουν την ίδια τη ζωή τους για να φτάσουν στις καπιταλιστικές μητροπόλεις, επειδή η Νέα Τάξη μέσω των καταστροφικών πολέμων που εξαπέλυσε στην περιφέρεια (Σερβία. Ιράκ, Αφγανιστάν) και της οικονομικής αφαίμαξης των περιφερειακών χωρών από τις πολυεθνικές, τους στέρησε τα μέσα που είναι αναγκαία για την αυτοσυντήρηση τους μέσω της καταστροφής της τοπικής αυτοδυναμίας. Αλλά που να δώσεις δεκάρα για το δράμα αυτών των ανθρώπων, όταν βρίσκεσαι στην νιρβάνα του μαλάκα που δεν βλέπει πέρα από την μύτη του αλλά παρόλα αυτά νομίζει ότι τα ξέρει όλα.
Και επειδή αρκετά παίξαμε το παιχνίδι σου, εσύ αλήθεια έχεις κάτι να προτείνεις ή εξαντλείσαι σε βρισιές και άναρθρες κραυγές κατά του Φωτο και της ΠΔ;
 
Άντε, πέτα πάλι καμιά δεκαριά ατάκες του τύπου «ακροδεξιοί», «κρυφοφασίστες», «αμπλαούμπλες» και λοιπές μαλακίες μπας και καταφέρεις να ξεγελάσεις κανέναν και να προκαλέσεις εντύπωση. Όσοι πάντως έχουν μυαλό, σε κατάλαβαν προ πολλού.

από Εσωτερικός εχθρός 09/07/2010 12:24 πμ.


Ξεχάστηκα και παρέμβηκα σε κείμενο του Φωτόπουλου. Έπρεπε να είχα προβλέψει ότι η κουβέντα θα γίνει "κώλος" με προσωπικές αντιπαραθέσεις και ειρωνίες μεταξύ περιεκτικοδημοκρατών και αντι-π/δ.

Τέλοσπάντων θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος. Η σύγκριση μεταξύ ζιμπάμπουε και ελλάδας είναι το λιγότερο άστοχη. Πουθενά δε μίλησα για έναν επίπεδο κόσμο, χωρίς ιεραρχίες μεταξύ των κρατών και των σχέσεών τους, ούτε χωρίς ιμπεριαλισμό και τα λοιπά. Οι προλετάριοι στη ζιμπάμπουε μπορούν να αγωνίζονται για την κοινωνική τους απελευθέρωση επιτιθέμενοι στο κεφάλαιο σε οποιαδήποτε μορφή του (όχι αποκλειστικά και μόνο στο πολυεθνικό). Ποιός βάζει τείχη μεταξύ του πολυεθνικού και του έθνικού κεφαλαίου; Οι θεωρίες των σταδίων, της αυτόνομης εθνικής ανάπτυξης και των συμμαχιών με "πατριωτικές μερίδες της ντόπιας αστικής τάξης" (βρε μπας και μας θυμίζει κάτι από Ζαχαριάδη, συμφωνία Λιβάνου και Καζέρτας αυτό;). Αυτές βάζουν τείχη και όχι εγώ. Ας πάμε στην καημένη ψωροκώσταινα τώρα. Ένα κράτος που έχει επεκτείνει το πιστωτικό του σύστημα σε ολόκληρη βαλκανική και ρουφάει τους ντόπιους, που θεωρεί το αιγαίο ως ελληνική λίμνη, που έχει συμμετάσχει σε όλες τις αγαστές εκστρατείες της "διεθνούς κοινότητας", καλύτερα ας μην κλαψουρίζει. Δεν είναι αυτά αποτέλεσμα κάποιας εξάρτησης, αλλά αυτόνομων εθνικών (δηλαδή ταξικών, της ελληνικής αστικής τάξης) συμφερόντων. Όταν τα ελληνικά αφεντικά έκαναν μπίζνες στα βαλκάνια ή οι έλληνες εφοπλιστές οι μόνοι που έκαναν χρυσές δουλειές στον περσικό κόλπο εν καιρώ εμπάργκο, όλοι συνέχιζαν να τα κάνουν αυτά γαργάρα. Μιλούσαν για τους ιμπεριαλισμούς των άλλων, αλλά ποτέ για τον "δικό μας". Αυτό λέγεται "υποκρισία" ή και "πατριωτισμός" ή και "αντι-ιμπεριαλισμός προς εξαγωγή" (δηλαδή αντι-ιμπεριαλισμός που ενεργοποιείται μόνο όταν τον ασκούν οι "άλλοι", όχι "εμείς" -όρος που χρησιμοποίησε πρώτος ο Λένιν, αν δεν κάνω λάθος-).

Ακόμα και έτσι όμως από που κι ως που μια αντικαπιταλιστική κατεύθυνση στο κίνημα αφήνει ανοικτό το ζήτημα της Ε.Ε. και της Ο.Ν.Ε. απ' έξω και θα έπρεπε πρώτα να ειπωθεί το "έξω από την ΕΕ" και μετά να τσακίσουμε τον καπιταλισμό. Άντε πάλι τα τείχη που έλεγα παραπάνω. Άμα για παράδειγμα οι εργάτες στις τράπεζες επιβάλλουν εργατικό-κοινωνικό έλεγχο (προσοχή δεν λέω ότι αυτό είναι πανάκεια και ότι η καταστροφή του καπιταλισμού επιτυγχάνεται μόνο με αυτόν, αντίθετα μόνο το πρώτο βήμα είναι, από κει και πέρα είναι διακύβευμα το τί θα γίνει) και δεν πληρώνουν τα χρέη του ελληνικού κράτους προς τους ευρωπαίους τι πρόκειται να γίνει; Θα πουν οι ευρωπαίοι δεν πειράζει άσε τα παιδιά γιατί πεινάνε; Δεν θα μας πετάξουν κλωτσηδόν; Και το εργατικό κίνημα σε αυτήν την πορεία μέχρι να φτάσει στο σημείο να κοινωνικοποιήσει τις τράπεζες, αλλά και μετά αυτήν την πορεία δεν θα έχει καταλάβει ότι ο εχθρός είναι το κεφάλαιο, άρα και Ε.Ε. καθεαυτή; Χρειάζεται πρώτα να πρωτάσεται το πολιτικό σύνθημα της εξόδου (γενικά και αόριστα) από την Ε.Ε., να υλοποιηθεί αυτό και μετά να μιλήσουμε για κοινωνικοποίηση; Και μέχρι να φτάσουμε εκεί (στην έξοδο από την ΕΕ), τα σχετικά με τα μέσα παραγωγής, αλλά και τις άλλες κοινωνικές δομές του ελληνικού καπιταλιστικού σχηματισμού, θα έχουν μείνει ανέγγιχτα;!

Τέλος τα σχετικά περί παγκοσμιοποίησης και υπερεθνικής ελίτ. Το τι λένε τα think tank των αφεντικών τα λαμβάνω υπόψη μου μέσα από πολύ κριτική ματιά, δεν αποδέχομαι αβασάνιστα την ορθότητα των θέσεών τους σχετικά με το πως είναι ο κόσμος σήμερα. Ο ιμπεριαλισμός ζει και βασιλεύει και η ελλάδα δεν είναι μεν η.π.α., αλλά ούτε και ζιμπάμπουε. Η φιλολογία περί παγκοσμιοποίησης και υπερεθνικής ελίτ έχουν ξαναειπωθεί και στο παρελθόν με άλλα ονόματα. Υπερ-ιμπεριαλισμός λέγονταν κάποτε, αλλά αποδείχτηκαν και τότε ένα ιδεολόγημα (και αυτά λέγονταν το 1910 ρεεεεεε). Υπερεθνική ελίτ δεν σημαίνει πολυεθνικές, αυτές υπάρχουν πάνω από έναν αιώνα τώρα (δεν προέκυψαν το 2010 ρεεεεεε), ποιός το αμφησβητεί; Σημαίνει ύπαρξη μιας πολιτικής εξουσίας πάνω από τα έθνη και ανεξάρτητα από αυτά. Μόνο που ΔΝΤ, ΠΟΕ, ΠΤ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΝΕ δεν είναι ανεξάρτητα από τα έθνη, ούτε τείνουν να τα εξαλείψουν, αντίθετα είναι οργανισμοί-μηχανισμοί που ενσαρκώνουν τους συγκεκριμένους συσχετισμούς δύναμης των εθνών-κρατών στην παγκόσμια ιεραρχία. Το κεφάλαιο δεν έγινε αεθνικό, είναι τόσο πατριωτικό όσο και απατριωτικό.

από Εκεί-εκεί στην Β' Εθνική! 09/07/2010 4:23 μμ.


2 μέλη του ΝΑΡ(το οποίο μετέχει στην Ανταρσύα) ήταν στην πρόσφατη αποστολή για την Γάζα. Και οι δύο δημοσιογράφοι. Ο ένας μάλιστα μέσα στο πλοίο όπου έκαναν το πειρατικό ρεσάλτο-σε διεθνή ύδατα - τα κομμάντα του ισραήλ.

Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με την (ακροδεξιά) θεωρία , τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα μας λέει ο (μία ζωή) Θρασύβουλος..

από Θρασύβουλος 09/07/2010 4:57 μμ.


Όχι μόνο δεν γνωρίζεις τίποτα από το πρόταγμα της περιεκτικής δημοκρατίας – απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξεις κουβέντα και όχι να τη κάνεις «κώλος» μέσω «σταδίων» - αλλά προφανώς ούτε ελληνικά δεν ξέρεις να διαβάζεις.

Ποιος σύγκρινε τη Ζιμπάμπουε με την ελλάδα. Είσαι τελείως αφελής ή το παίζεις…

Χώρες του «τρίτου κόσμου» όπως η Ζιμπάμπουε με αποδιαρθρωμένες εθνικές οικονομίες εξαρτημένες πλήρως από τους μηχανισμούς της διεθνοποιημένης καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς αλλά και χώρες της περιφέρειας της ΕΕ όπως η ελλάδα την οποία την συντηρούν οι μηχανισμοί του διεθνοποιημένου συστήματος μέσω της ΕΕ με την χρόνια επαναλαμβανόμενη δανειοδότηση, εξαφανίζοντας και τα τελευταία ίχνη πραγματικής παραγωγικής βάσης, το μόνο ρόλο που μπορούν και νομιμοποιούνται να επιτελέσουν από τα αφεντικά τους της υπερεθνικής ελίτ είναι αυτός της εξασφάλισης της ομαλής λειτουργίας των ανοικτών αγορών τους, με την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, κεφαλαίων, υπηρεσιών και εργασίας. (Πέστο και παγκοσμιοποίηση εσύ μήπως και καταλάβεις περί τίνος πρόκειται.) Εκτός βέβαια αν μέσα στα «think tank» που αναφέρεις συμπεριλαμβάνονται σύγχρονοι μαρξιστές – σαν τον Leslie Clair που προσπάθησαν πραγματικά να εκσυγχρονίσουν τον μαρξισμό για να μην καταντήσει γραφική καρικατούρα, όπως το σύγχρονο απολίθωμα του συνόλου της ελληνικής αριστεράς.

Και οπού δεν υπάρχει συμμόρφωση στις υπερεθνικές εντολές για άνοιγμα των αγορών υπάρχει και η ωμή καταστολή με τη μορφή του πολέμου σε κράτη που δεν απεξάρτησαν την λειτουργία της οικονομίας τους από τον κοινωνικό έλεγχο (Ιράκ, Γιουγκοσλαβία κλπ).

Τα «αυτόνομα εθνικά συμφέροντα» (μέσα στο πλαίσιο του σημερινού και όχι του 19 αιώνα, διεθνοποιημένου νεοφιλελευθερισμού) είναι τόσο «αυτόνομα» όσο ο σκύλος και το αφεντικό του.

Το σκυλί γαυγίζει πάντα εκεί που τρώει… Και όταν δεν πρέπει να γαυγίσει εκεί που θέλει το αφεντικό του το πολύ πολύ να φάει και καμιά κλωτσιά και να το βουλώσει κλαψουρίζοντας.

Έτσι και τα ντόπια σκυλάκια της ελλάδας όταν διέλυαν την Γιουγκοσλαβία η υπερεθνική ελίτ μέσω των μηχανισμών της για να καταστραφεί η παραγωγική της δομή και η αυτοδυναμία της οικονομίας της με σκοπό την εξάρτησή της στο διεθνοποιημένο σύστημα, βρήκαν ακόμη βολικότερο έδαφος για να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους.

Έτσι – προφανώς για σένα - επειδή ανοίξαμε παραρτήματα των Τραπεζών μας στη  Βαλκανική, που σήμερα έχουν ανοίξει και τα τελευταία σειχατα, αν όχι και η Τράπεζα του Ιράν κλπ , ενώ βέβαια τις όποιες σοβαρές επενδύσεις τις κάνουν τα πραγματικά κυρίαρχα κράτη γιατί έχουν αναπτυγμένο καπιταλισμό ενώ εμείς δεν παράγουμε ούτε κουβαρίστρες είμαστε αυτόνομο εθνικό κράτος; Το ότι οι τράπεζες της Ελλάδας που άνοιξαν παραρτήματα στα βαλκάνια έρχεται η σειρά τους να εξαγοραστούν – όχι από την ελίτ της Ζιμπάμπουε – σου λέει κάτι για «διεθνοποιημένο νεοφιλελευθερισμό»; http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=181274  Και αν μας παίρνουν σαν ορντινάτσες στον Κόλπο η το Αφγανιστάν είναι για τον ίδιο λόγω, έτσι; Και αν οι κλεφτοκοτάδες εφοπλιστές μας έκαναν λεφτά, όπως ο Ωνάσης αγοράζοντας τάνκερ σε τιμή ευκαιρίας μετά τον πόλεμο και οι διάδοχοι του αγοράζοντας μισοτιμής τα Σοβιετικά πλοία το ίδιο; Και που άραγε έγινε η παραμικρή διάχυση του κεφαλαίου αυτού στην Ελλάδα, όπως συνήθως γίνεται με το εθνικό κεφαλαίο; Με την ιδία έννοια και οι Αργεντινοί καπιταλιστές που έχουν τα λεφτά τους σε καταθέσεις Ελβετικών Τραπεζών αποτελούν εθνικό κεφαλαίο και η Αργεντινή αποτελεί αυτόνομο εθνικό κράτος ε;;;

 

Είπες :Χρειάζεται πρώτα να προτάσσεται το πολιτικό σύνθημα της εξόδου (γενικά και αόριστα) από την Ε.Ε., να υλοποιηθεί αυτό και μετά να μιλήσουμε για κοινωνικοποίηση; Και μέχρι να φτάσουμε εκεί (στην έξοδο από την ΕΕ), τα σχετικά με τα μέσα παραγωγής, αλλά και τις άλλες κοινωνικές δομές του ελληνικού καπιταλιστικού σχηματισμού, θα έχουν μείνει ανέγγιχτα;!

 

Αν δεν τα έλεγες αυτά από αφέλεια θα έλεγα ότι Είσαι βαλτός από την ΕΕ κλπ όπως και οι διάφοροι Κουβεληδες με τους οποίους στην ουσία έχεις πολλά κοινά! Εμείς λέμε ότι κοινωνικοποιήσεις των μέσων παραγωγής, των Τραπεζών κλπ είναι ΑΔΥΝΑΤΕΣ  μέσα στην ΕΕ κι εσυ απαντάς να αρχίσουμε από αυτές! Δηλαδή πως, κάνοντας αντικαπιταλιστική επανάσταση ; Αλλά αν μπορούσαμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε τέτοια επανάσταση τότε βέβαια δεν θα συζητούσαμε ούτε θα “απαιτούσαμε” από τις ελίτ να πάρουν πίσω τα μέτρα, όπως κάνεις εσύ και φίλοι σου “Μαρξιστές”,  και οι ελίτ βέβαια σας γράφουν κανονικά. Άρα μιλάς εδώ και τώρα να αρχίσουμε κοινωνικοποιήσεις ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΕ (αν όχι και την ΟΝΕ) και ενώ αυτοί μπορούν να κατάσχουν κάθε κρατικό περιουσιακό στοιχείο να πάρουν τα λεφτά τους οποιαδήποτε στιγμή γουστάρουν εφόσον παραμένουμε μέσα στη ΕΕ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΗΛΙΘΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ  ΤΕΛΙΚΑ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ…

από Θρασύβουλος 09/07/2010 5:54 μμ.


Το Ναρ παρόλες τις διαφωνίες μας δεν θα έγραφε ποτέ τέτοιες ηλιθιότητες όπως γράφεις εσυ περί ακροδεξιάς. Ετσι δεν ειναι ασκεράκο;

Για να καταλάβουν όλοι ποιός είναι ο ascer θαυμάστε:

<όσο οι μακεδόνες, τούρκοι και βούλγαροι μετά την κατάκτηση της μακεδονίας από τους έλληνες με τους βαλκανικούς και όση γενοκτονία υπέστησαν οι γερλίσκοι τούρκοι στην πελλοπόνησο με την, σπονσοραρισμένοι από τους δυτικούς ιμπεριαλιστές, ελληνική ( αποτυχημένη αν βασίζονταν μόνο στους ίδιους) ελληνική επανάσταση του 1821

Επίσης οι εβραίοι τσάκισαν τους ναζί όπως οι άλλες εθνότητες μαζί με το στρατό της χώρας τους. Αμερικάνοι, άγγλοι και, όπου αλλού μπορούσαν να καταταγούν στο τακτικό στρατό, εβραίοι πολέμησαν όσο ακριβώς και οι λαοί των άλλων συμμαχικών κρατών.

Η ορολογία περί παλαιστινιακής "γενοκτονίας" είναι κάτι ηλίθιο, διαστροφή των εννοιών, προπαγάνδα. Μια εθνότητα που αναγκάζεται να χάσει την εθνική επικράτεια της δεν "γενοκτονείται" βέβαια. Τότε όλα τα έθνη ανά τους αιώνες έχουν υποστεί γενοκτονία. Από την τουρκία μέχρι τη γερμανία, τη σερβία, την ελλάδα και όσες χώρες γνώρισαν συρρίκνωση της γεωγραφικής περιοχής που διέμεναν. Το έδαφος δεν έχει ανθρωπολογικούς δεσμούς, δεν ανήκει σε κανένα. Το να είναι οι άνθρωποι δεμένοι με μια περιοχή της γής και να "ακρωτηριάζονται" μαζί της, είναι μια ακροδεξιά, αντιδραστική και απάνθρωπη αρχή, η χειρότερη αρχή των εθνικιστικών βρυκολάκων και άμεση επίθεση και εμπράγματη εχθρότητα απέναντι στην προσδοκία ενός οικουμενικού πολιτισμού.

Με την ίδια αρχή που οι εβραίοι πρέπει να φύγουν από το ισραήλ, οι άραβες πρέπει να φύγουν από όλη την αφρική και όλοι οι σλάβοι από την ανατολική ευρώπη.>

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1131304#1132773
 
σχόλιο:1132773

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ που θα το παίξεις και φιλοπαλαιστίνιος

από Εκεί εκεί στην Β' Εθνική 09/07/2010 6:33 μμ.


Διόρθωση. "Ο ένας μάλιστα μέσα στο πλοίο όπου έκαναν το δολοφονικό πειρατικό ρεσάλτο-σε διεθνή ύδατα - τα κομμάντα του ισραήλ".

Σε όλα τα πλοία έγιναν πειρατικά ρεσάλτα από τα ισραηλινά κομμάντα αλλά στο ένα πλοίο έγιναν και δολοφονικά.

από Εκεί εκεί στην Β' Εθνική! 09/07/2010 7:31 μμ.


Κατα δεύτερο εσύ γράφεις:"ΑΠΟ ΠΟΤΕ Ο ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΎΠΤΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ;;"

Kατά τρίτον γράφεις "Το ΝΑΡ παρόλες τις διαφωνίες μας.." Πραγματικά αυτό που γράφεις τη μία φορά,  συμβαδίζει με αυτά που γράφεις την άλλη; Τους ανθρώπους τους κατηγορείς για σιωνιστές την στιγμή που παραλίγο να έχουν από την πλευρά τους νεκρούς από το πειρατικό ρεσάλτο του Ισραήλ!

Θρασύβουλε αν δεν είσαι "ακροδεξιάς αντίληψης" στην γεωπολιτική είσαι συλλεκτική ..κατάσταση. Μάλλον σε επηρρεάζουν οι σαχλαμάρες του Μάζη που πιθανόν να ακούς στον SKAI

από Εκεί εκεί στην Β' Εθνική 09/07/2010 7:45 μμ.


Δεν υπάρχει ούτε υπερεθνικές ελίτ ούτε νέες τάξεις ούτε οτιδήποτε άλλο. Καθαρά Καπιταλισμός και Ιμπεριαλισμός. Τίποτα άλλο.  Το αποδεικνύει η κρίση στην Ευρωζώνη όπου ο κάθε καπιταλιστής κοιτάζει να σώσει το εθνικό του τομάρι σε βάρος του άλλου Αυτό που έχει άλλαξει από την εποχή του Λένιν είναι η γιγάντωση του χρηματιστικού κεφαλαίου και η απορρόφησή από αυτό του βιομηχανικού κλάδου.

Το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο και φυσικά βάζει επιπρόσθετα  καθήκοντα τόσο στην μελέτη όσο και την στρατηγική - τακτική του κομμουνιστικού κινήματος. Να το πούμε ποιο απλά για να μην τσακώνεσται στο τσάμπα: Αν δεν καταλαβαίνεις προς τα που πάει η κατάσταση και δεν έχει λύσεις για να την αντιμετωπίσεις. Και αν δεν έχεις λύσεις καλύτερα να μην ασχολείσαι με τον Μαρξισμό. Καλύτερα να ασχοληθείς με την ιστορία

Ο κόσμος σε λίγο θα πεινάσει. Και στην Ελάδα και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη. Και αντί για το "προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε", εσείς σφάζεστε για χρεωκοπημένα λεκτικά και νοητικά σχήματα.

από Θρασύβουλος 09/07/2010 10:39 μμ.


Αν δεν είσαι ο ascer τότε πρέπει να είσαι σχιζοφρενής για να λές οτι κατηγόρησα τους ακτιβιστές του "ελεύθερη Γάζα" ως Σιωνιστές. Αυτό κατάλαβες απο τον τίτλο "ΑΠΟ ΠΟΤΕ Ο ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΑΝΤΑΡΣΥΑ" τσάκαλε;;; το οποίο ηταν σχόλιο ξεκάθαρα για τον ΓΝΩΣΤΌ  ascer!!!. Ξέρεις πολύ καλά λοιπόν - εκτός αν είσαι τόσο βλάκας για να ταυτίζεσαι με τα λεγόμενα του κάθε φιλοσιωνιστή - ποιός είναι ο Σιωνιστής εδω μέσα γι αυτό και δεν σχολίασες καθόλου το παράθεμα που έστειλα για τις σιωνιστικές άπόψεις του εν λόγο τύπου για την γενοκτονία που υφίστανται οι παλαιστίνιοι. Ας σου το ξαναθυμίσω λοιπόν:

ascer: (Η ορολογία περί παλαιστινιακής "γενοκτονίας" είναι κάτι ηλίθιο, διαστροφή των εννοιών, προπαγάνδα. Μια εθνότητα που αναγκάζεται να χάσει την εθνική επικράτεια της δεν "γενοκτονείται" βέβαια. Τότε όλα τα έθνη ανά τους αιώνες έχουν υποστεί γενοκτονία. Από την τουρκία μέχρι τη γερμανία, τη σερβία, την ελλάδα και όσες χώρες γνώρισαν συρρίκνωση της γεωγραφικής περιοχής που διέμεναν. Το έδαφος δεν έχει ανθρωπολογικούς δεσμούς, δεν ανήκει σε κανένα. Το να είναι οι άνθρωποι δεμένοι με μια περιοχή της γής και να "ακρωτηριάζονται" μαζί της, είναι μια ακροδεξιά, αντιδραστική και απάνθρωπη αρχή, η χειρότερη αρχή των εθνικιστικών βρυκολάκων και άμεση επίθεση και εμπράγματη εχθρότητα απέναντι στην προσδοκία ενός οικουμενικού πολιτισμού).

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1131304#1132773
 
σχόλιο:1132773

Αν ταυτίζεσαι με αυτές τις απόψεις ΟΚ, είσαι δεν είσαι ο ascer το ίδιο κάνει...

Εδω και η πρώτη απάντηση του δικτύου της ΠΔ για το σιωνιστικό έγκλημα που εχεις και το θράσος να μας καταλογίζεις οτι κατηγορήσαμε τους ακτιβιστές του free gaza:

http://www.inclusivedemocracy.org/brochures/egklimaties_sionistes_31_5_2010.htm

Για τις συνεχιζόμενες μπούρδες σου περι φανταστικής παγκοσμιοποίησης ξαναδιάβασε μήπως απο απολίθομα προβιβαστείς σε έκθεμα:


Η προσέγγιση της ΠΔ  έχει σημαντικά κοινά στοιχεία αλλά και διαφορές απο την Μαρξιστική προσέγγιση της «υπερεθνικης καπιταλιστικής τάξης» του Leslie Clair[1], που αποτελεί μια απόπειρα θεωρητικής ανάλυσης της παγκοσμιοποίησης από Μαρξιστική σκοπιά, η οποια περιέχει ένα μείγμα συστημικών και μη συστημικών στοιχείων και προσφέρει αναλυτικές παρατηρήσεις πάνω στο ζήτημα οι οποίες είναι σημαντικά διαφορετικές από τις θέσεις που υιοθετεί η ρεφορμιστική Αριστερά. Σημείο εκκίνησης σε αυτήν την προσέγγιση είναι η σκληρή κριτική που ασκεί κατά της ρεφορμιστικής Αριστεράς στη βάση του ότι η τελευταία όχι μόνο δεν βλέπει το προφανές γεγονός ότι οι διάφορες διαδικασίες παγκοσμιοποίησης που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή είναι πραγματικές, αλλά ακόμη χαρακτηρίζει ανόητα την παγκοσμιοποίηση ως ένα είδος ιδεολογίας, αν όχι έναν μύθο, ή χίμαιρα![2] Παρόλα αυτά, όμως,  η προσέγγιση της υπερεθνικής καπιταλιστικής τάξης κάνει ένα σημαντικό βήμα πέρα από τις συνηθισμένες Μαρξιστικές ή Βαλερσταϊνικές προσεγγίσεις, οι οποίες θεωρούν πως ο καπιταλισμός οργανώνεται πρωταρχικά μέσω εθνικών οικονομιών, με αποτέλεσμα να μην είναι ικανές να δουν ότι η σημερινή διεθνοποίηση της οικονομίας της αγοράς είναι ένα νέο φαινόμενο. Αντίθετα, η προσέγγιση της υπερεθνικής καπιταλιστικής τάξης βλέπει την παγκοσμιοποίηση ως ένα νέο φαινόμενο που αποτελεί συνέπεια μιας σειράς τεχνολογικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών-ιδεολογικών καινοτομιών, οι οποίες ξεκίνησαν να αλλάζουν τον κόσμο στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Ο βασικός παράγοντας που προκάλεσε όλες αυτές τις αλλαγές – και πάνω σε αυτό η προσέγγιση της υπερεθνικής καπιταλιστικής τάξης πλησιάζει την προσέγγιση της Περιεκτικής Δημοκρατίας – ήταν η ανάδυση, στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, των πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες διαφέρουν ριζικά από τις επιχειρήσεις του παρελθόντος.[3] Ηταν αυτή η εξέλιξη που οδήγησε στην σημερινή ανάδυση μιας «υπερεθνικής καπιταλιστικής τάξης» η οποία αποτελείται από στελέχη εταιρειών, γραφειοκράτες, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς κλπ, οι οποίοι ‘κινούνται’ στο παγκόσμιο επίπεδο , καθώς και τις καταναλωτικές ελίτ. Αυτή η νέα τάξη αρχίζει να δρα ως μια υπερεθνική κυρίαρχη τάξη σε δύο σημαντικές σφαίρες στις οποίες αυτή η προσέγγιση αντιλαμβάνεται δύο αναδυόμενες κεντρικές κρίσεις: την ταυτόχρονη δημιουργία αυξανόμενης φτώχειας και αυξανόμενου πλούτου, και τη μη (οικολογική) βιωσιμότητα του συστήματος. Στην πραγματικότητα, οι δύο αυτές σφαίρες είναι επίσης εκείνες που αναγνωρίζονται από την προσέγγιση της Περιεκτικής Δημοκρατίας ως οι δύο κύριες συνιστώσες της σημερινής πολυδιάστατης κρίσης,[4] δηλ. η αυξανόμενη συγκέντρωση εισοδήματος και πλούτου στο εθνικό και διεθνικό επίπεδο, και η οικολογική κρίση – μια κρίση που έχει επιδεινωθεί σημαντικά στο τελευταίο μισό του αιώνα περίπου, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η ιδεολογία που αποτελεί τον συνεκτικό δεσμό της νέας μορφής της οικονομίας της αγοράς είναι ο καταναλωτισμός, ένα παράγωγο της ιδεολογίας ανάπτυξης που στηρίζει τη σημερινή οικονομία της αγοράς.[5]

 


[1] Leslie Sklair, The Transnational Capitalist Class, (Oxford: Blackwell, 2001)
[2] Βλ. για την παρ’ημιν ανάπτυξη αυτης της ρεφορμιστικής άποψης, Κ. Βεργόπουλος, Παγκοσμιοποίηση Η Μεγάλη ΧιμαιραΧίμαιρα, (ΑθηναΑθηνα: ΝεαΝέα Συνορα-Α.Α. Λιβάνη, 1999)
[3] Leslie Sklair, The Transnational Capitalist Class, σελ. 19.
[4] Βλ. Τάκης Φωτόπουλος, Περιεκτική  Δημοκρατία, σελ. 259-264 & σελ. 273-277.
[5] Βλ. Τάκης Φωτόπουλος, Περιεκτική  Δημοκρατία, σελ. 133-137

από Εσωτερικός εχθρός 09/07/2010 11:44 μμ.


Πρώτα απ' όλα πράγματι........δεν ξέρω να διαβάζω καλά ελληνικά γιατί .......είμαι αλβανός μετανάστης και από το πολύ γαμ... που μου έχουν ρίξει κάτι ελληνικά αφεντικά με το δικό σου το υφάκι (που μη σου πω που να το βάλεις) μπερδεύω τις περισπούδαστες αναλύσεις σου. Άσε που κάποια απ' αυτά τα αφεντικά μου έλεγαν ότι για όλα φταίνε οι ......αμερικάνοι.

Εσύ που χειρίζεσαι άριστα τη γλώσσα (μάλλον για να γλύφεις τα ντόπια αφεντικά) τι κατάλαβες από όσα έγραψα; Ότι είμαι υποστηρικτής της Ε.Ε.; Όταν μίλησα για κοινωνικοποιήση των μέσων παραγωγής ή των τραπεζών και εργατικό έλεγχο εννοούσα ότι αυτό μπορεί να το δεχτεί η Ε.Ε.; Μα το αντίθετο λέω, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνυπάρξουν αυτά τα δύο. Τίποτα όμως δεν είναι προκαθορισμένο στην ταξική πάλη (όπως γενικά και στη ζωή). Κανείς δεν εξασφαλίζει ότι πρώτα θα βγούμε από την ΕΕ/ΟΝΕ και μετά θα ξεκινήσει ο αγώνας για εργατικό έλεγχο ή οτιδήποτε σχετικό. Η διαδικασία είναι εννιαία και μόνο ιδεολόγοι υψώνουν τείχη ανάμεσα στα δύο ζητήματα. Τώρα κατά πόσο όλα τα παραπάνω περί κοινωνικοποίησης, εργατικού ελέγχου κ.λπ. τακιμιάζουν με τον Κουβέλη μόνο η κακοήθεία σου θα μπορούσε να το σκεφτεί.

Σε σχέση με τη ζιμπάμπουε και την ελλάδα απάντησα απλά στον/στην "J"  που έβαζε τη ζιμπάμπουε κάπως πιο χάλια από την ελλάδα, όταν ακόμα "δεν υπάρχει σύγκριση" μεταξύ τους.

Η αναφορά μου στα "think tank" των αφεντικών έγινε απλά γιατί αναφέρθηκαν ονόματα γνωστών οικονομολόγων. Το ότι μαρξιστές μπορεί να αναπαράγουν πτυχές της κυρίαρχης ανάλυσης (με πρώτους και καλύτερους τους μεταμοντέρνους-μεταυτόνομους μαρξιστές(;) Νέγκρι και Χαρντ) δεν δικαιώνει την τελευταία. Οι άνθρωποι δε ζουν σε γυάλα, επηρεάζονται από το περιβάλλον τους. Έτσι και οι διαννοούμενοι επηρεάζονται από το διανοητικό περιβάλλον τους, το οποίο είναι το περιβάλλον της κυρίαρχης σκέψης (δυστυχώς οι επιρροές δεν είναι πάντα οι καλύτερες). Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να αναπαράγουν την παραφιλολογία περί αυτοκρατορίας και υπερεθνικής ελίτ. Λοιπόν; Αυτό ούτε τους δικαιώνει, ούτε απ' την άλλη τους κάνει πράκτορες κάποιου ιμπεριαλισμού. Αυτός ο τρόπος σκέψης και κρίσης των ανθρώπων, που τους τοποθετεί σε πρακτοριλίκια και προβοκατοριλίκια είναι δικό σου τρόπος σκέψης απ' ότι βλέπω. Τελικά έχεις πολλά κοινά με το σταλινισμό, ακόμα και στην κινηματική σου ηθική.

από Θρασύβουλος 10/07/2010 11:55 πμ.


Οσο δε μπορείς να αντιληφθείς οτι η κάθε οικονομικοπολιτική ελιτ της κάθε ζιμπάμπουε ετεροπροσδιορίζεται απο τον διεθνοποιημένο νεοφιλελευθερισμό, άλλο τόσο μπορείς να αντιληφθείς και το αυτονόητο οτι ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ , κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής , των τραπεζών και άλλα ωραία όπως εργατικός έλεγχος δεν υφίστανται. Εκτός αν  διανύουμε καμιά επαναστατική κατάσταση και δε το καταλάβαμε, όπως αφελέστατα και αποπροσανατολιστικά υποστηρίζουν κάποιες περιθωριακές μαρξιστικές γκρούπες. Ομως επαναστατική κατάσταση δε διανύουμε γι αυτό και στοιχειώδης κοινωνικές κατακτήσεις όπως το ασφαλιστικό περνάνε στην ιστορία εν μια νυκτί ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ.

Εκτος πάλι αν δεν εχεις πάρει μυρουδιά ποιός είναι ο ρόλος της ΕΕ και ο θεμελιακός της νόμος - αλλιώς δε θα υπύρχε κιόλας - αυτός δηλαδή της κατάργησης των κοινωνικών ελέγχων, και της εξασφάλισης της ελεύθερης αγοράς προιόντων, κεφαλαίων, υπηρεσιών και εργασίας, που απαντάει στις επιταγές του διεθνοποιημένου νεοφιλελευθερισμού. Αλλα τι λεω... αφου δεν υπάρχει παγκοσμιοποίηση!! ετσι δεν είναι απολίθωμα;

 Αναφέρθηκες για τους Χαρντ και Νεγκρι μπερδεύοντάς τους προφανός με τον leslie Clair. Για να σταθείς  ομως σε μια κουβέντα το πρώτο και βασικότερο είναι να γνωρίζεις για τι πράμα μιλάμε και τι εχει πει ο καθένας, χωρίς να μπουρδολογείς αφου τελικά δε ξέρεις σε τι πράμα αναφέρερσαι, αφου ο L Clair υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο απο τους Χ και Ν.

Για την αυτοκρατορία των Νέγκρι και Χάρντ http://www.inclusivedemocracy.org/pd/is7/issue_7_Negri.htm

Τι ...γλώσσα πάντος τη χειρίζεσαι μια χαρά για να βρίσεις, αλλά οχι για να ξεστραβωθείς και αυτό είναι επιλογή σου απολίθομα.

 

από urbano 10/07/2010 5:28 μμ.


Τον έπιασαν οι ευαισθησίες του τον εσωτερικό εχθρό κι επικαλείται δήθεν την ανύπαρκτη κινηματική ηθική του Θρασ όταν από το πρώτο του σχόλιο χαρακτήρισε τον Φωτο «σταλινικό» (μίλησες για «σταλινικά ιδεολογήματα», ή τώρα κάνεις τον μαλ.....;). Κατά τα άλλα, τώρα που στριμώχτηκες στη γωνία, κάνεις και κήρυγμα περί πολιτισμένου διαλόγου. Ρε ουστ..

Κατά τα άλλα, παραπονιέσαι επειδή δήθεν ο Θρασ σε «διαστρεβλώνει» ότι είσαι υπέρ της ΕΕ. Όντως, την μορφή που θα πάρει η ταξική πάλη (που στην ύστερη νεωτερικότητα έχει μετατραπεί σε Κοινωνική Πάλη) δεν την προκαθορίζεις. Ωστόσο, το πλαίσιο του αγώνα αυτού είναι από πριν προκαθορισμένο λόγω της ίδιας της ύπαρξης ταξικής δομής της κοινωνίας. Κατά συνέπεια, το περιεχόμενο των αιτημάτωνο κάθε συνεπής αντισυστημικός αγωνιστής έχει καθήκον να το προκαθορίσει, δηλαδή να ενεργεί βάσει μιας συγκεκριμένης ανάλυσης που αναγνωρίζει την ταξική διαστρωμάτωση της κοινωνίας η οποία είναι πηγή δεινών και καταπίεσης για την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και που επιχειρεί να καταλύσει αυτή τη διαστρωμάτωση καταργώντας τις βασικές εξουσιαστικές δομές που μας κρατούν υπόδουλους και αποτελούν αξεπέραστο εμπόδιο για τη δημιουργία μιας απελευθερωτικής, αυτόνομης κοινωνίας. Η ΕΕ είναι ένας τέτοιος βασικός ετερόνομος θεσμός οπότε αν είσαι κατά της ΕΕ (όπως ισχυρίζεσαι) καλό θα ήταν να την συμπεριλάβεις στις κόκκινες γραμμές που βάζεις για το κίνημα και να παλεύεις και για έξοδο από αυτήν, έτσι «εχθρέ»;

Αλλά εδώ το πράγμα έχει πολύ πλάκα. Πώς δεν το είχε σκεφτεί η ΠΔ ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κάτι που (μικρή λεπτομέρεια) προϋποθέτει την ύπαρξη επαναστατικών συνθηκών για να πραγματοποιηθεί; Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεσπάσει και μια μικρή επανάσταση, λεπτομέρεια που ή διαφεύγει από τον «εχθρό» και τους συνοδοιπόρους του, ή μόνο αυτοί έχουν συνειδητοποιήσει εξαιτίας της απόλυτης μαρξιστικής Αλήθειας που κατέχουν, ότι θα ξεσπάσει αύριο, ενώ εμείς κοιμόμαστε. Εδώ τα μέτρα πέρασαν χθες χωρίς ν’ ανοίξει μύτη, αλλά ο εχθρός και οι συνοδοιπόροι του βλέπουν επαναστατικές συνθήκες που θα επιβάλλουν την «κοινωνικοποίηση» και ως απλή παρενέργεια της «επανάστασης» θα επέλθει και η έξοδος από την ΕΕ. Λες και η υπερεθνικές εξουσιαστικές δομές της ΕΕ που απαγορεύουν ακόμη και την πιο μετριοπαθή φιλολαϊκή πολιτική, πόσο μάλλον οποιαδήποτε επαναστατική αλλαγή, δεν είναι μέρος των τοπικών, «εθνικών» εξουσιαστικών δομών και δεν επηρεάζουν τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των αντιμαχόμενων κοινωνικών ομάδων στο εσωτερικό. Άρα, ακόμη κι αν μιλούσαμε για επανάσταση το αίτημα για έξοδο από την ΕΕ θα έπρεπε να είναι μέρος οποιασδήποτε σοβαρής επαναστατικής στρατηγικής, αλλιώς μιλάμε για επαναστατικό βερμπαλισμό και οπορτουνισμό του χείριστου είδους που το μόνο κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν το λαϊκό κίνημα.

 

Όσο για τον ascer, εγώ ξέρω ότι με φασίστες και πράκτορες της Μοσάντ δεν συνομιλείς αλλά τους ξεσκεπάζεις, όπως τους ασφαλίτες στις πορείες. Οπότε και λίγα σου έσουρα.

 

Τέρμα το μάθημα. Το κουβαδάκι σας και σ’ άλλη παραλία, μπας και δει άσπρη μέρα το λαϊκό κίνημα.   

από Εσωτερικός εχθρός 10/07/2010 7:06 μμ.


Μια αρχική παρέμβαση έκανα, μου απάντησε ανθρώπινα ένας πόστερ ακριβώς μετά και ο.κ.. Άλλα βλέπεις έχουμε και τους λακαμάδες σαν του λόγου σου. Όσο λοιπόν προσβάλλεις και βρίζεις (γιατί στην άκρη της γλώσσας σου τα έχεις αυτά) θα σου απαντάω ανάλογα. Μην μου πεις ότι θίχτηκε η αφεντιά σου, όταν συμπεριφέρεται σα σκουπίδια στους συνομιλητές του; Είσαι αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπου που στις κουβέντες εδώ μέσα τα κάνουν όλα "κώλο" (δεν τα έκανα εγώ με τις αναφορές μου σε στάδια κ.λπ.). Και πιο συγκεκριμένα στις κουβέντες που περιέχεται οποιαδήποτε αναφορά στην περιεκτική δημοκρατία και το Φωτόπουλο (τυχαίο, δεν νομίζω...). Όταν λύσεις το πρόβλημα του διανοουμενίστικου αυτισμού που έχεις, μπορεί και να συζητήσουμε σαν άνθρωποι, απόβρασμα του σταλινισμού. Προς το παρόν δυο λόγια μόνο.

Τη θεώρηση της Π.Δ. τη γνωρίζω πολύ καλά (και δε χρειάζεται να μου παραθέτεις λινκς), γιατί την παρακολουθούσα από το πρώτο περιοδικό της (το Φωτόπουλο πιο συγκεκριμένα τον ψιλοδιάβαζα από την εποχή της "κοινωνία και φύση"). Η αντιπαράθεση με τους Νέγκρι και Χαρντ βρίσκεται στα πολιτικά συμπεράσματα και όχι στην προσέγγιση της δομής του σύγχρονου κόσμου που αναπαράγει την παραφιλολογία περί παγκοσμιοποίησης. Η παγκοσμιοποίηση είναι μια λέξη, το θέμα είναι τι εννοεί κανείς πίσω απ' αυτήν. Αν εννοεί τη σύγχρονη δομή του ιμπεριαλισμού (που βέβαια δεν έχει παγώσει στο 1910), ο.κ. Αν όμως εννοεί αυτό που περιγράφουν τα "think tanks" των αφεντικών άστο.....

Και επειδή εσύ μάλλον δεν γνωρίζεις καλή ανάγνωση (παρότι διαθέτεις το διανοουμενίστικο αυτιστικό στυλάκι) δεν καταλαβαίνεις και τι γράφω. Μάλλον πρέπει να τα πω για τρίτη φορά; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Ή ΟΤΙ ΆΛΛΟ ΘΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.. Το θέμα είναι το πως φτάνεις μέχρι εκεί. Με την αυτόνομη εθνική ανάπτυξη (βρε ποιός είναι το απολίθωμα;); Δηλαδή με αστικούς όρους; Μα όπως λες και εσύ δεν έχουμε προ-επαναστατική περίοδο (πάντως μην πέρνεις και όρκο, είμαστε σε περίοδο που είτε οδεύει προς τα εκεί, είτε προς τον πλήρη εκφασισμό) για να μιλήσουμε για εργατικούς και κοινωνικούς ελέγχους, οπότε τι κάνεις. Μινιμάρεις τις προοπτικές του κινήματος στα δικά σου μέτρα. Να βγούμε από την Ε.Ε. και ας είναι όπως να 'ναι. Και εφόσον δεν υπάρχει προ-επαναστατική κατάσταση η έξοδός "μας" αυτή δεν θα είναι αποτέλεσμα επαναστατικής έκρηξης, εξέγερσης κ.λπ.. Άρα είτε θα "μας" διώξουν κλωτσηδόν οι ευρωπαίοι, είτε θα "μας" βγάλει κανένα γνήσιο πατριωτικό αστικό κομμάτι με κανέναν φωτεινό ηγέτη να υποθέσω; Δε γίνεται (σύμφωνα με τα λεγόμενά σου) να μην έχουμε όρους εξέγερσης για να προσεγγίσουμε τον εργατικό έλεγχο κ.λπ., ενώ ταυτόχρονα να έχουμε όρους λαϊκής εξέγερσης ενάντια στην Ε.Ε.. Κάπου μπάζει το σχήμα. Οπότε επίτηδες τραβάω από τα μαλλιά το σκεπτικό σου και διατυπώνω τα παραπάνω ρητορικά ερωτήματα.

Τέλος κανένα κράτος στον κόσμο δεν είναι σε γυάλα, κατά κάποιο τρόπο όλα εξαρτώνται από την παγκόσμια κοινότητα. Αυτό ίσχυε από τις απαρχές του ιμπεριαλισμού. Με αυτήν την έννοια ούτε απόλυτος αυτοκαθορισμός υπάρχει, ούτε αυτονομία. Ακόμα και οι κατά καιρούς υπερδυνάμεις εξαρτώνται από τους διεθνούς συσχετισμούς. Αν αυτούς τους αγνοήσουν την πατάνε (βλέπε τα αδιέξοδα των η.π.α. στην ασία). Το να μιλάμε για εξαρτημένες χώρες από τον ιμπεριαλισμό κ.λπ. είναι άλλο πράγμα από τα παραπάνω. Εξάρτηση είναι η απουσία αυτόνομης πολιτικής εξουσίας της εκάστοτε αστικής τάξης στο χωράφι της (δηλαδή στο κράτος της). Η ελλάδα σίγουρα δεν είναι τέτοια χώρα. Π.χ. η ένταξη στην ΕΟΚ ήταν στρατηγική επιλογή της ελληνικής άρχουσας τάξης, όχι εξωτερικός εξαναγκασμός.

από Εσωτερικός εχθρός 10/07/2010 7:15 μμ.


Ανεξάρτητα από το ύφος των συντακτών, που είναι του τύπου "εμείς οι μόνοι συνεπείς", η πολιτική ανάλυση έχει αρκετό ενδιαφέρον.

http://www.sarajevomag.gr/entipa/teuhos_23/i23_p06_blood.html

από Εσωτερικός εχθρός 11/07/2010 4:21 μμ.


Γιατί βάζεις δυο φορές το ίδιο κείμενο; 'Εχεις εμμονή;

Η κατηγορία μου για "σταλινικά ιδεολογήματα" είναι βρισιά; Δηλαδή τα περί "ψευδο-διεθνιστικού μαρξιστικού δογματισμού" είναι βρισιά επίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενά σου. Και επειδή ηλίθιος δεν είσαι, προφανώς είσαι απατεώνας (αυτή είναι βρισιά) και τώρα που εσύ "στριμώχτηκες" (δυστυχώς με εσένα που έμπλεξα "παίζω" με τους όρους σου, δηλαδή "ποιός κατουράει πιο μακριά" και άλλα τέτοια ωραία) προσπαθήσεις να ελιχθείς βαφτίζοντας το κρέας ψάρι. Μπράβο λεβέντη μου!

Στο προκείμενο τώρα. Διάβασε όλες τις παρεμβάσεις μου ξανά απ' την αρχή για να δεις αν έθεσα το ζήτημα εξόδου από την Ε.Ε.. Κάπου θα πάρει το μάτι σου κάτι για αντικαπιταλιστική έξοδο και εννιαία διαδικασία. Εσένα δε σου κάνει αυτό και προτιμάς σαν κεντρική σου πολιτική πρόταση την έξοδο από την Ε.Ε. σκέτο, αφήνοντας τα όλα ανοικτά (και μετά βλέπουμε). Τέλος πολύ σωστά λες ότι μπορεί η ταξική πάλη (ακόμα τέτοια είναι κι ας τις δίνεις ότι όνομα θες, όπως κοινωνική πάλη κ.λπ., αλλά αυτή είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα) να μην προκαθορίζεται, όμως ο καθένας από εμάς πρέπει να έχει έναν μπούσουλα με τη μορφή προγράμματος/προτάσεων προς το κίνημα ώστε να παρεμβαίνει πιο αποτελεσματικά σε αυτήν. Από κει και πέρα όμως βρίσκεται η διαφωνία μας. Σε αυτό που προτάσσεται. Η πρόταση που με βρίσκει περισσότερο σύμφωνο είναι αυτή της αντικαπιταλιστικής ρήξης (αν και θέλει περισσότερη ανάλυση και κουβέντα αυτό). Και παρόλο που δεν είμαι φορέας κάποιας, μεταφυσικού τύπου (έτσι όπως το θέτεις), μαρξιστικής ή περιεκτικοδημοκρατικής "αλήθειας" μπορώ να διακρίνω ότι η δική σου σκαλώνει σε ιδεολογικές αγκυλώσεις τύπου "εξάρτησης" και "υπερεθνικών ελίτ". Και αυτό θα αποτελέσει ανάχωμα στον οποιοδήποτε δρόμο της ίδιας της ταξικής σύγκρουσης, της κίνησής της. Για το αν είμαστε σε προ-επαναστατική περίοδο ή όχι και τι σχέση έχει αυτό με την έξοδο από την Ε.Ε. απάντησα στο προηγούμενο ποστ (αν το διαβάσεις προσεκτικά και χωρίς προκατάληψη θα καταλάβεις τι σου απαντάω).

Κουβαδάκι δεν έχω, γιατί μάλλον λόγω δουλειάς δεν θα πάω διακοπές φέτος. Δε σου λέω που να...βάλλεις το δικό σου, απλά θα σου πω έλα στο κίνημα ακόμα και με τις αυταπάτες σου και χώσου στην ταξική σύγκρουση για να βγάλεις πρόγραμμα πέρα από ακαδημαϊσμούς. Πέρα από το τι κυκλοφορεί στην πιάτσα των διαννοούμενων, ριζοσπαστών ή μη.

από εργάτης 11/07/2010 4:46 μμ.


Καταρχήν ο Τ. Φωτόπουλος φαίνεται πως δεν έχει διαβάσει τίποτα από το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλιώς δε θά γραφε τα άσχετα που γράφει! Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλάει ξεκάθαρα για αντικαπιταλιστική ρήξη/αποδέσμευση από την ΕΕ και διάλυση της ΕΕ.

Αυτό που δεν μπορεί, ούτε θέλει να καταλάβει ο Τ. Φωτόπουλος, είναι πως το επαναστατικό πολιτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να θέτει μόνο τον στρατηγκό στόχο της αντικαπιταλιστικής αποδέσμευσης και διάλυσης της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να θέτει και άμεσους στόχους που αφενός να μπορούν να γίνουν υλική δύναμη στη σκέψη και τη δράση της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων καταπιεσμένων στρωμάτων και αφετέρου να οδηγούν στον στρατηγικό στόχο! Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί το κείμενο των αριστερών οικονομολόγων μαζί με το πρόσφατο κείμενο των 75 που παλεύουν για κοινή δράση της Αριστεράς για την ανατροπή του μημονίου ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ, για παύση πληρωμών με άρνηση χρέους κλπ.

Εάν δεν γίνε αυτό, τότε η επαναστατική εξαγγελία, θα παραμέίνει τέτοια, χωρίς να μπορεί να γειωθεί με τις ανάγκες, τις ανησυχίες, τις προσμονές της εργατικής τάξης και των υπολοιπων καταπιεσμένων στρωμάτων! Όσο έχουμε χορτάσει από κεντροαριστερές, ρεφορμιστικές αυταπάτες τύπου "Ζοσπέν", "Πρόντι", "Ευρωαριστεράς" κλπ, άλλο τόσο έχουμε χορτάσει και από προσπάθειες που παλεύουν για τον στρατηγικό στόχο, χωρίς να μπορούν ούτε στο ελάχιστο να επηρεάσουν τους καταπιεσμένους στους οποίους και απευθύνονται... Και μια τέτια προσπάθεις είναι και αυτή του Τ. Φωτόπουλου, που εδώ και πολλά χρόνια προωθεί την "Περιεκτική Δημοκρατία", χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα παρά μόνο κριτική...

από panos 11/07/2010 6:42 μμ.


δεν έχεις διαβάσει τι λέει ο Φωτόπουλος για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί ακριβώς το "αντικαπιταλιστική ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ" που λέει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι το πρόβλημα της επαναστατικής γυμναστικής της οργάνωσης για την οποία κάνει λόγο. Συναρτά δηλαδή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την έξοδο/αποδέσμευση από την ΕΕ με την αντικαπιταλιστική ρήξη, δηλαδή με την... επανάσταση και την ταυτόχρονη ανατροπή του συστήματος, στέλνοντας έτσι βέβαια την έξοδο από την ΕΕ που θα έπρεπε να είναι άμεσο αίτημα στο δρόμο για την ανατροπή του συστήματος, στις ελληνικές καλένδες! Αν αυτό δεν είναι αντικειμενικά ή εσκεμμένα αποπροσανατολισμός για την ΕΕ τότε δεν ξέρω τι είναι.

από Θρασύβουλος 11/07/2010 7:35 μμ.


Ναι είναι ωραίο ως σύνθημα η "αντικαπιταλιστική ρήξη και η αποδέσμευση απο την ΕΕ" που οι μεν της Ανταρσυα το ταυτίζουν με την επανάσταση που δεν υφίσταται - γι αυτό περνάνε βασικά κεκτημενα εργαζομένων στην ιστορία αναίμακτα - και άλλοι περιχαρακωμένοι σε μαρξιστικά ιδελογήματα του 19ου αιώνα πιστεύουν οτι ζουν σε κάποια προεπαναστατική κατάσταση και διαλέγουν ως "θέση" την "αντικαπιταλιστική ρήξη", αφού ζούν ετσι κι αλλιώς στην προεπαναστατική τους νιρβάνα μέσα στις μαρξιστικές ιεραρχικές τους γκρούπες.

από αρχικός πόστερ 13/07/2010 5:18 μμ.


Αν κατάλαβα καλά, το ζήτημα όπου επικεντρώνεται ο εε είναι ότι ο Φωτό δε μιλά για ενιαία διαδικασία εξόδου από την ΕΕ και ταυτόχρονης κοινωνικοποίησης της παραγωγής (δηλαδή επανάστασης ουσιαστικά). Η αλήθεια είναι ότι στις προτάσεις του Φωτό η έξοδος από την ΕΕ (και επομένως η απεξάρτηση από τη διεθνή καπιταλιστική ελίτ, της οποίας μόνο περιφερειακό και συγκριτικά ασθενικό σύμμαχο αποτελεί η εγχώρια αστική τάξη) είναι μία άμεση αναγκαιότητα που θα θέσει μόνο τη βάση για την κοινωνικοποίηση της παραγωγής και την οριζόντια αποκέντρωση της ελληνικής κοινωνίας. Η επαναστατική στρατηγική δηλαδή της ΠΔ είναι μεν ενιαία, αλλά χρονικά προοδευτική και όχι στιγμιαία.

Τώρα, όσον αφορά το άλλο που αναφέρθηκε, η μεταμοντέρνα θεωρία της Αυτοκρατορίας (Νέγκρι και Χαρντ) δε σχετίζεται με με τη θεωρία της υπερεθνικής ελίτ. Επίσης ο Φωτό, με το σχήμα της υπερεθνικής ελίτ, δεν επιχειρεί να αποχαρακτηρίσει τον καπιταλισμό ως "ταξικό εχθρό". Ρητότατα η υπερεθνική ελίτ, στην ανάλυση της ΠΔ, δε λειτουργεί παρά ως ο συγκεντρωτικός (στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι δυνατόν) διαχειριστής της σύγχρονης μορφής του καπιταλισμού (πολυεθνικές, ανοιχτές αγορές κεφαλαίου, παγκοσμιοποίηση κλπ), όπως αυτή αναδύθηκε μετά το Β' Παγκόσμιο (και ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του '70 με την οικονομική κρίση και την εμφάνιση του νεοφιλελευθερισμού). Αυτό προφανώς δε σημαίνει ότι ο καπιταλισμός δεν ήταν εχθρικό φαινόμενο προπολεμικά, απλώς είχε άλλη μορφή στις λεπτομέρειες.

Νομίζω ότι κάποια πράγματα από την αρθρογραφία του Φωτό έχουν παρεξηγηθεί, εξαιτίας της τεχνικής οικονομικής ορολογίας του περί "ανάπτυξης" κλπ.

από αντι-φωτοπουλικός 13/07/2010 11:41 μμ.


για να πάμε κατευθείαν στο ψητό.
Εξοδο από την ΕΕ , χωρίς σοσιαλιστική επανάσταση, σημαίνει αυτομάτως ακόμη μεγαλύτερη υποδούλωση της χώρας στον ιμπεριαλισμό.
Αυτή τη στιγμή η χώρα δεν έχει σοβαρές βιομηχανικές υποδομές, δεν έχει καν αγροτική ανάπτυξη, τι θα εξάγει και που;
Αν βγεις απο την ΕΕ, τότε τα άλλα μέλη σου βάζουν δασμούς στις εξαγωγές σου.
Το ντάμπιγκ που είναι κοινή πρακτική στην Αμέρικα και στην Ευρώπη για σημαντικά είδη που παράγει η Ελλάδα, και χρηματοδοτείται από όλους τους προϋπολογισμούς της ΕΝωσης και κάθε πολιτεία της αμερικής δεν σου αφήνει και πολλά περιθώρια για να σταθείς στην διεθνή αγορά.
Και όλα αυτά σε μια παραγωγή που ελέγχεται από καπιταλιστές, που πάλι για να μειώσουν την χασούρα από τα κέρδη τους, θα φορτώνουν όλα τα βάρη στους εργάτες, σαρώνοντας τους μισθούς.

Για να μπορέσουν οι εργάτες και η φτωχή αγροτιά να σταθούν όρθιοι θα πρέπει να επαναστατήσουν και να κτίσουν μια άλλη κοινωνια, με σχέσεις παραγωγής μη εκμεταλλευτικές, για να μπορέσουν να τραβήξουν τον κοινωνικό πλουτο σε παραγωγικές δομές, να την κάνουν αυτάρκη και ανεξάρτητη οικονομικά, πολιτικά κτλ..
Να απαλλοτριώσουν τους απαλλοτριωτές αστούς, και να μοιράζεται ο πλουτος σε όλη την κοινωνια με μια ομοιόμορφη ανάπτυξη, χωρίς συσσώρευση στις τσέπες ολίγων αλλά συσσώρευση κοινωνική.
Αυτό μόνο με επανάσταση γίνεται κύριε Τ.Φ.

Τώρα αν η κρίση είναι τόσο έντονη που θα διαλυθεί η ίδια η ΕΕ, π.χ. η ίδια η Γερμανία αποφασίσει να αποχωρήσει από το ευρώ,
τότε και πάλι αυτο που μας σώνει και σώνει όλους τους λαούς της Ευρώπης είναι η επανάσταση.

Η ΕΕ δεν δημιούργησε την κρίση. Ο καπιταλισμός της δημιούργησε.
Απλά τα πράγματα

ο ... ανανεωτής Τ.Φ. μπορεί να κατηγορεί για αρτηριοσκλήρωση τους μαρξιστές,
μόνο που οι θεωρίες του τ.Φ. είναι τόσο αναπαλαιωμένες όσο και ο εξωραϊσμός του καπιταλισμού από εκχυδαϊστές οικονομολόγους και δημοσιολόγους... προ Μαρξ.

Για τέτοια ανανέωση μιλάμε.

από panos 14/07/2010 12:46 μμ.


θα μπορούσες να μας πεις ποιες "γνωστές" ρεφορμιστικές θεωρίες αναμασάει ο Τ.Φ. όπως ατεκμηρίωτα γράφεις; Το γεγονός ότι δεν κατεβαίνει ούτε μισό εκατομμύριο στις συγκεντρώσεις (όταν στα ιουλιανά κατέβηκαν 1,5 εκατομμύριο) σου θυμίζει εσένα ότι είμαστε στα πρόθυρα σοσιαλιστικής επανάστασης;; Το άλλο επίσης ότι αν βγούμε από την ΕΕ θα μας επιβάλλουν δασμούς (λες και τώρα κάνουμε εξαγωγές!), τη στιγμή που στόχος των προτάσεων της ΠΔ είναι να δημιουργηθούν συνθήκες αυτοδύναμης ανάπτυξης που θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στην εσωτερική αγορά και όχι στις εξαγωγές όπως γινόταν σε μεγάλο βαθμό ακόμα και πριν 40 χρόνια, δείχνει είτε βιασύνη απλά να δείξεις τον αντι-φωτοπουλισμό σου είτε παντελή άγνοια των συστημικών παραμέτρων που μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε.

Και τέλος μια ερώτηση: Μήπως συμφωνείς και εσύ με την έξοδο από την ΟΝΕ αλλά όχι από την ΕΕ, γιατί η έξοδος από την ευρωζώνη είναι...επαναστατική;;

από αρχικός πόστερ 15/07/2010 11:51 πμ.


"Αυτή τη στιγμή η χώρα δεν έχει σοβαρές βιομηχανικές υποδομές, δεν έχει καν αγροτική ανάπτυξη, τι θα εξάγει και που;..."

Μα φιλε μου, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν παράγεται τίποτα ακριβώς λόγω της ΕΕ και της κατάργησης των δασμών! Οποιοδήποτε βιβλίο οικονομικής ιστορίας θα σου πει ότι η, έστω στρεβλή, έστω καπιταλιστική, οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ήταν ανέκαθεν δασμοβίωτη και στραμμένη στην εσωτερική αγορά.

Όχι φυσικα ότι τη δεκαετία του '70 ας πουμε ήταν καλύτερα τα πράγματα. Απλώς υπήρχαν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για ένα επιτυχημένο αντισυστημικό κίνημα (που δεν κατάφερε ποτέ να συσπειρώσει αρκετό κόσμο, αλλά αυτο είναι άλλο θέμα και σχετιζεται με τις συνθήκες της εποχής εκείνης και την απήχηση που είχε ακόμα η φιλοκαθεστωτική Αριστερά)...

από αντιφωτοπουλικός 17/07/2010 2:25 πμ.


ώστε αυτοδύναμαη ανάπτυξη προτείνεις σε μια καπιταλιστική ελλάδα.
Τι κοινωνικές συμμαχίες, -προοδευτικές δυνάμεις φαντάζομαι- θα φέρουν εις πέρας το έργο αυτό; Πατριώτες βιομήχανοι; :-)

Εξω από την ΕΕ (και όχι μόνο έξω από την ΟΝΕ, αν και αυτά πλέον θα πάνε πακέτο)
η καπιταλίστική ελλάδα, με αυτοδύναμη ανάπτυξη δεν θα καταρρεύσει. γιατί απλούστατα οι πατριώτες βιομήχανοι σκέφτονται τα κέρδη τους, και το μέγιστο ποσοστό κέρδους το αποκτούν λεηλατώντας τον κρατικό κορβανά, με δημόσια έργα, μιζες, λοβιτούρες, ρεμούλες και λειτουργώντας κομπραντόρικα (αγοράζοντας φτηνά απ' έξω, πουλώντας ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ μέσα στην ελληνική αγορά).
Αυτός ο τρόπος υπάρχει, μόνο στην καπιταλιστική ψωροκώσταινα (ψωρογιώργαινα)
ελλάδα για την εξσασφάλιση των κερδών τους για να ανταγωνίζονται τους έξω

Η αυτοδύναμη ανάπτυξη (sic) θυμίζει την αναπτυξιολογία του αλήστου μνήμνης ΣΥΝ (ΚΚΕ-ΕΑΡ). Δεν λέει τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο ο Φωτόπουλος.

Το μόνο που σώνει λοιπόν τη χώρα μας, όπως και κάθε χώρα του πλανητη, είναι η επανάσταση. Κι αυτή, δεν έρχεται η ρημάδα, αλλά και όταν θα έρθει δεν θα έρθει επειδή κάποιοι φωτοπουλικοί ζυμώνουν στον κόσμο....ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ με πατριωτες βιομήχανους.

Η Αργεντινή ήδη φώτισε και φωτίζει με μελανά χρώματα των μέλων των χωρών σαν την ελλάδα. Καταδικασμένη -μέχρι να υπάρξει παγκόσμια ανάκαμψη- σε μόνιμο και σταθερό θάνατο, όσο θα υπάρχει ο καπιταλισμός

τώρα το τι λές μέχρι την επανάσταση,
υπάρχουν και πολιτικά αιτήματα και διεκδικήσεις φίλε μου, επιθετικά αιτήματα, που οξύνουν την ταξική πάλη.
Από το ασφαλιστικο: Να πληρώνουν εξολοκλήρου κράτος και εργοδότες την ασφάλιση
μέχρι την εκπαίδευση: Ενιαία Ανώτατη, Γενική Πολυτεχνική κτλ... κτλ..

και βεβαίως μερικές διεκδικήσεις κτλ...

τα υπολοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
από άτομα σαν τον φωτόπουλα και διανοουμενίστικο περίγυρο χορτάσαμε εδώ και καιρό.
Δουλειά θέλουμε και σίγουρα ο Φωτόπουλος δεν ειναι και ο μεγας αναλυτής, ούτε τον βλέπω να σκίζεται να μελετάει νομοσχέδια και να πληροφορεί το λαό.
Οπότε σταματώ και εδώ

από Θρασύβουλος 17/07/2010 1:29 μμ.


Η αυτοδυναμη οικονομία προτείνεται ως ένα ελάχιστο πρώτο βήμα που θα έδινε λύση ακόμα και μέσα στα πλαίσια του συστήματος της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς , ώστε να μπορέσουν στοιχειώδη κεκτημένα των πολιτών που κατακτήθηκαν με θυσίες και αγώνες δεκαετιών, να μη περάσουν στην ιστορία και μάλιστα ουσιαστικά ΑΜΑΧΗΤΊ, αφού η «επαναστατικότητα» του συνόλου της ελληνικής αριστεράς ουσιαστικό θέμα εξόδου από την ΕΕ/ΟΝΕ – ακόμα και μετά τις τελευταίες εξελιξεις σε ασφαλιστικό κλπ  – συνεχίζει να μη βάζει επιβεβαιώνοντας τις ζωτικές ρεφορμιστικές σχέσεις εξάρτησής της με τις θεμελιακές επιταγές του συστήματος, για απελευθέρωση των αγορών και συνακόλουθα κατάργηση οποιουδήποτε κρατικού προστατευτισμού. Δεν αποτελεί λοιπόν η «αυτοδύναμη ανάπτυξη» την συνολική αντισυστημική πρόταση της περιεκτικής δημοκρατίας - όπως εσκεμμένα προσπαθούν να διαστρευλώσουν κάποιοι «αντιφωτοπουλικοί» και όχι μόνο – αλλά ένα πεδίο απεξάρτησης από τη συνεχιζόμενη δανειοδότηση και την μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο όπου η άμεση αλλά κυρίως η έμμεση βία του συστήματος βρίσκει το πρόσφορο έδαφος ώστε να γίνει ηγεμονική, οδηγώντας τις λαικές μάζες στο πεσιμισμό την παραίτηση και την ιδιώτευση με κάθε τρόπο, σε ενα είδος εκκοσμικευμένου μεσαίωνα. Η απεξάρτηση αυτή ως ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να γίνει η αφετηρία για μια προσπάθεια προς μια οικονομική δημοκρατία – η μια πτυχή της ΠΔ - οπού η οικονομία θα πέρναγε στα χέρια των δημοτικών συνελεύσεων των πολιτών και όχι σε παλαιολιθικά ιεραρχικά κομματόσκυλα.

Εξοδο από ΕΕ/ΟΝΕ και όχι απλά μόνο από ΟΝΕ, σημαίνει ότι ακυρώνουμε τον βασικό μηχανισμό μέσα από τον οποίο ο διεθνοποιημένος νεοφιλελευθερισμός μας επιβάλει την συνεχιζόμενη απελευθέρωση των αγορών κεφαλαίου, υπηρεσιών, εργασίας και αγαθών, βάζοντας έτσι – εκ των πραγμάτων αφού θα είμασταν εκτός μηχανισμού ΕΕ – τις βάσεις για μια στοιχειώδη αυτοδύναμη οικονομία με πραγματική παραγωγική βάση, - όπως υπήρχε και πριν 40 χρόνια οπού η οικονομία δεν θα στηριζόταν πλέον στη συνεχιζόμενη δανειοδότηση και στις εισαγωγές προϊόντων αλλά στη δική της παραγωγική δομή και στην εσωτερική της αγορά.

Μιλάμε λοιπόν σαφέστατα για αυτοδύναμη ανάπτυξη  η βιοσιμότητα της οποίας δεν εξαρτάται από την εξωτερική αγορά (εξαγωγές) αλλά βασικά από την εσωτερική.

Το επιχείρημα λοιπόν περί κινδύνου δασμοδότησης  των «εξαγωγών» μας αν βγούμε από την ΕΕ, είναι όχι μόνο αβάσιμο αφού μιλάμε για αυτοδύναμη οικονομία που δε στηρίζεται στις εξαγωγές παρά στην εσωτερική της αγορά, αλλά και προϊόν καραμπινάτης ασχετοσύνης που ουσιαστικά υπονοεί ότι η οικονομία της ελλάδας αυτή τη στιγμή στηρίζεται και στις εξαγωγές προϊόντων της, ενώ μια στοιχειώδη ματιά στις στατιστικές αποδυκνείει την σχεδόν ανύπαρκτη εξαγωγική δραστηριότητα της ελλάδας, και την σχεδόν καθολική κάλυψη ακόμα και των βασικών αναγκών του πληθυσμού από τις εισαγωγές.

Οσο «επαναστάτες» είναι όμως κάποιοι από την Μαρξιστική αριστερά  που μάχονται για να μην χάσουμε τις ανύπαρκτες εξαγωγές μας  , τόσο «επαναστάτες» είναι όταν μάχονται για έξοδο από την ΟΝΕ, υποτίθεται ότι δεν καταλαβαίνουν ότι μέσα στα πλαίσια της ΕΕ οι κοινωνικοί έλεγχοι στην αγορά – που θα έβαζαν τα θεμέλια για να σταθεί στα πόδια του η «φτωχή αγροτιά» και η «εργατιά» - δεν υφίστανται αφού έρχονται σε πλήρη ρήξη με το ρόλο της ΕΕ, αυτό της εξασφάλισης των ανοιχτών αγορών. Αλλά προφανώς για κάποιους το να βγεί κανείς από την ευρωζώνη αποτελεί παράσημο επαναστατικότητας και όχι ρεφορμισμού. Και όταν ηλίθια επιχειρήματα περί κινδύνου των εξαγωγών μας γίνονται αφορμή για να καταλάβουμε το βαθμό της επικυνδυνότητας της ασχετοσύνης και της ανεπάρκειας της ελληνικής αριστεράς, το ρίχνουμε στην …επανάσταση.

Όμως ενας από τους βασικούς λόγους της ανεπάρκειας της ελληνικής αριστεράς, είναι ότι ακόμα και μετά απο δυο αιώνες ιστορίας των επαναστάσεων που καπηλεύτηκαν από το μαρξιστικό δόγμα καταλήγοντας σε νέα καταπιεστικά καθεστώτα με εξουσιαστικές ιεραρχικές δομες και σχέσεις, και ενώ η κοινωνία έχει αφομοιώσει στη συνείδησή της αυτό το μάθημα της ιστορίας που λέει ότι το απελευθερωτικό πρόταγμα δεν μπορεί να γίνει «επιστήμη» ούτε θα μας το φέρει κάποια πεφωτισμένη ιεραρχική μαρξιστική κομματική γκρούπα, οι οπαδοί του μαρξισμού φαίνεται να μην έχουν πάρει μυρουδιά για πιο λόγο τα λαϊκά στρώματα ακόμα και σε περιόδους έντονης κρίσης τους συστήματος, δεν τους δήχνουν καμιά εμπιστοσύνη αλλά τους τοποθετούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας εδώ και δεκαετίες.

Αλλά πίσω από φτηνά τσιτάτα περί «σοσιαλιστικής επανάστασης» κάλιστα απ ότι φαίνεται η «επαναστατικότητα» μπορεί να βάζει ως στόχο «τον κλονισμό της κυβέρνησης Πασοκ και των δυνάμεων που τη στηρίζουν» με τι σκοπό άλωστε; Μα για να μας φορτώσουν καινούργιους αριστερούς αντιπρώσοπους στις δημοτικές και αργότερα στις εθνικές για να εκπροσωπήσουν τα λαϊκά συμφέροντα και να συμβάλουν «ανανεωτικά» στην ενδυνάμωση της αντιπροσωπευτικής «δημοκρατίας», από… αριστερή σκοπιά βέβαια.

Αλλά βέβαια όταν αρχίζεις και γλύφεις απο το ψητό της ΕΕ λογικό να αρχίζεις να γαυγίζεις υπέρ της "επαναστατικά".

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License