Guerilla Gardeners: Τα σύγχρονα «παιδιά των λουλουδιών»

To Guerilla Gardening είναι ένα "πράσινο κίνημα" η ιστορία του οποίου είναι σχεδόν 35 χρόνων. Τον περασμένο χειμώνα άρχισε να γίνεται γνωστό και στην Ελλάδα, κινώντας το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται.

Guerilla Gardeners: Τα σύγχρονα  «παιδιά των λουλουδιών»

Αντάρτες κηπουροί, ακτιβιστές κηπουροί, βομβιστές, κουκουλοφόροι κηπουροί, seed bombers. Αυτά είναι λίγα από τα ονόματα που τους έχουν αποδοθεί, και όχι αδικαιολόγητα. Το έργο τους όμως, δεν είναι σε όλους γνωστό. Ποιοι είναι τελικά οι Guerilla Gardeners και για τι αγωνίζονται;

 

Guerilla, όπως λέμε αντάρτης. Πρόκειται για ένα «πράσινο κίνημα», το Guerilla Gardening, η ιστορία του οποίου ξεκίνησε 35 περίπου χρόνια πριν στους δρόμους της Νέας Υόρκης από μια ομάδα φίλων με οικολογική συνείδηση, επικεφαλής της οποίας ήταν η καλλιτέχνιδα Liz Christy. Με αφορμή την κατάσταση στην οποία είχε περιπέσει ο κήπος ενός εγκαταλειμμένου σπιτιού αποφάσισαν να χειριστούν οι ίδιοι την κατάσταση, μιας και οι διαμαρτυρίες τους δεν φάνηκε να λήφθηκαν σοβαρά υπ’ όψιν. Καθάρισαν λοιπόν τον κήπο και φύτεψαν λουλούδια και φυτά. Οι ευρύτερες προσπάθειες της ομάδας για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η συμμετοχή των πολιτών απέδωσαν. Από τότε δημιουργήθηκαν περισσότεροι από 600 κήποι στην πόλη και οι Green Guerilla, όπως ονομάζεται το κίνημά τους, επηρέασαν με το έργο τους και άλλες επαναστατικές ομάδες κηπουρών σε περισσότερες από τριάντα πόλεις του κόσμου.

Τον περασμένο χειμώνα η ιδέα του Guerilla Gardening διαδόθηκε και στην Ελλάδα. Οι «Αντάρτες Κηπουροί» είναι άνθρωποι νέοι και δραστήριοι που αντιδρούν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αθήνα. Στόχος τους είναι κάθε εγκαταλειμμένος ή παραμελημένος δημόσιος χώρος, παρτέρι, κήπος ή αστικό πάρκο. Σκοπός είναι να χαρίσουν περισσότερο χρώμα και ζωή στην γκρίζα Αθήνα.

 

Το Αντάρτικο Της Πόλης

Όταν η πόλη ησυχάσει, οι «αντάρτες κηπουροί» συγκεντρώνουν την ομάδα τους και κάνουν τις μυστικές τους επιδρομές σε εγκαταλειμμένους κήπους και παρτέρια της πόλης. Όπλα τους; Φτυάρια, κασμάδες, σπόροι, λουλούδια αλλά και «βόμβες» σπόρων (seed bombs). Βόμβες που δεν σκοτώνουν αλλά απλά ανθίζουν. Αφού καλύψουν τα πρόσωπά τους με κουκούλες και μάσκες αναλαμβάνουν δράση. Τα οικολογικά τους χτυπήματα διαρκούν μόνο λίγα λεπτά και εκεί που πριν λίγο είχαν «φυτρώσει» σκουπίδια, ξερόχορτα ή μπάζα τώρα ετοιμάζονται να ανθίσουν μικρές οάσεις πράσινου. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που οι Guerilla έχουν δει τα μικρά φυτά και λουλούδια που έχουν φυτέψει ξεριζωμένα και τις βόμβες σπόρων εξαφανισμένες από το σημείο που τις είχαν ρίξει.

 

 

 

Η Κοινωνία

Η φύτευση σε δημόσιο χώρο, σύμφωνα με το νόμο, είναι παράνομη καθώς θεωρείται μια μορφή φθοράς και καταστροφής της δημόσιας περιουσίας. Στο εξωτερικό δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν γίνει συλλήψεις ακτιβιστών κηπουρών. Για αυτό το λόγο οι Guerilla δραστηριοποιούνται τη νύχτα έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα τους. Κυρίως όμως, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να φανεί το πρόσωπο της πόλης και όχι το δικό τους. Το πρόσωπο μιας πόλης αναγεννημένης που να έχει μια πνοή πράσινου, έτσι δηλαδή όπως πρέπει να είναι. Όταν βλέπουν ότι η ίδια η κοινωνία δεν ενεργοποιείται οι Guerilla παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και δεν φαίνεται να φοβούνται αν τους αποδοθούν κατηγορίες. Γιατί άλλωστε να θεωρηθεί βάνδαλος κάποιος που προσπαθεί να ομορφύνει την πόλη του;

 

Η Στάση Των Πολιτών                               

Είναι αδύνατον να μην τραβήξουν τα βλέμματα των περαστικών όταν φυτεύουν λουλούδια και ρίχνουν βόμβες σπόρων το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας. Ορισμένοι τους κοιτούν από μακριά αδιάφορα ενώ υπάρχουν και αυτοί που κοιτούν με καχυποψία νομίζοντας ότι βάζουν πραγματικές βόμβες. Κάποιοι άλλοι αποδοκιμάζουν λέγοντας ότι είναι μόνο μια ομάδα εικοσιπέντε ατόμων ενώ ο κόσμος είναι εκατομμύρια. Ωστόσο οι Guerilla δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τον «ωχαδερφισμό» που υπάρχει. Όταν βλέπουν ανθρώπους που ρωτούν με περιέργεια για την κίνησή τους και τους αγκαλιάζουν παροτρύνοντας και εμψυχώνοντας τους να συνεχίσουν το έργο τους όχι μόνο παίρνουν δύναμη αλλά ελπίζουν περισσότερο σε μια συλλογική προσπάθεια. Ελπίζουν να γίνουνε «εκατομμύρια».

 

Dum Spiro Σπέρνω- Αλλαγή Στάσης

Όταν κάτι είναι κοινόχρηστο ανήκει και σε εσένα. Συνεπώς, οφείλεις να το προστατεύεις και να το φροντίζεις ώστε να είναι όμορφο. Αυτό υποστηρίζουν και οι Guerilla Gardeners της Ελλάδας. Είναι ανώφελο να παραπονιέσαι για αδυναμίες της κοινωνίας και τελικά να μένεις αδρανής, ενώ ξέρεις ότι η ατομική σου προσπάθεια μπορεί να φέρει έστω και αυτή τη μικρή θετική αλλαγή, που εσύ ο ίδιος περιμένεις από τους άλλους. Μην παροτρύνεις αυτούς που προσπαθούν να συνεχίσουν ακόμα περισσότερο αυτό που κάνουν ενώ εσύ ο ίδιος τελικά δεν κάνεις τίποτα. Επιπλέον, είναι άδικο για εσένα να ζεις «βολεμένος» και συμβιβασμένος με αρνητικές καταστάσεις που ξέρεις ότι θέλεις να αλλάξουν. Είναι όμως άδικο και για αυτούς, τους λίγους, που προσπαθούν να αλλάξουν τις καταστάσεις μόνοι τους χωρίς να βλέπουν ανταπόκριση και συλλογική προσπάθεια. Δεν το κάνουν για σένα. Το κάνουν για όλους μας. Αυτοί έχουν αποκτήσει συνείδηση των πραγμάτων και του εαυτού τους και έχουν αλλάξει στάση απέναντι στα πράγματα. Γιατί να μην αφήσεις στην άκρη τη νωθρότητα και να προσπαθήσεις να αλλάξεις την εικόνα της πόλης που ζεις; Δεν θα αισθανόσουν όμορφα αν ήξερες ότι βοήθησες και εσύ; Γιατί να μην το κάνουμε όλοι μας για εμάς;

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License