4η έκθεση με έργα Χρ. Ξηρού (Ακαμάτρα, 1-20 Αυγούστου)

δεν έχει μπειΓια τέταρτη συνεχή χρονιά οργανώνεται στην Ικαρία έκθεση με έργα του Χριστόδουλου Ξηρού, κατασκευασμένα στην απομόνωση της ειδικής πτέρυγας των Φυλακών Κορυδαλλού.


Τα έργα των φυλακισμένων ποτέ δεν ξεπέρασαν το μέγεθος μιας ανθρώπινης αγκαλιάς, όπως τα ζωγραφικά έργα του Schiele στις φυλακές της Βιέννης ή τα μικροσκοπικά βιβλιαράκια που έκανε η Ελλη Παππά για να διδάξει τα πρώτα γράμματα στο γιο της μέσα στη φυλακή, αφού η έλλειψη υλικών και χώρου ορίζουν τη δημιουργία απόλυτα. Ετσι και ο Χριστόδουλος, χρησιμοποιώντας τα πιο απίθανα υλικά, ρετάλια από δέρμα, οδοντογλυφίδες, μανταλάκια, κουτιά από αναψυκτικά κ.ά. κατασκευάζει έργα που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία τους και την υψηλή αισθητική τους. Αν και ξεκινάει από την απόλυτη «τάξη και συμμετρία», αυτές αποτελούν την αφετηρία σε μια πορεία προς το συναίσθημα και την ονειρική δημιουργία.


Ρολόγια, μοντέλα καραβιών και βέβαια τα περίφημα «Ξηρόμετρα» θα εκτεθούν και φέτος, χάρη στη φροντίδα των φίλων του, που δεν ξέχασαν το Χριστόδουλο. Τα «Ξηρόμετρα» είναι βαθμολογημένα υγρόμετρα , ο μηχανισμός των οποίων στηρίζεται στην ιδιότητα του δέρματος να απλώνει και να μαζεύει, ανάλογα με την υγρασία. Η σημαντική διαφοροποίησή τους από τα υπόλοιπα έργα του Χριστόδουλου είναι ότι συναρθρώνουν με την ίδια ένταση τα δύο πεδία που ανέπτυξε ο άνθρωπος για την επιβίωση: το πεδίο της υλικής και της αισθητικής ζωής.


Η έκθεση φέτος θα γίνει στην Ακαμάτρα και θα διαρκέσει από την 1η μέχρι την 20η Αυγούστου.

http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=4354&cat_id=29

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License