Προκήρυξη εργαζομένων στα "Ελληνικά Γράμματα"

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ"

Ο ΔΟΛ ΠΕΤΑΕΙ 100 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ

«ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ


Η 3η του Σεπτέμβρη, «γιορτάστηκε» με τον καλύτερο τρόπο στο χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων γενικότερα. Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, που πάντα τιμούσε με τον καλύτερο τρόπο τη μέρα αυτή, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο ενός από τους ιστορικότερους και μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, τα «Ελληνικά Γράμματα».


Με το λουκέτο αυτό ακυρώνεται μια ιστορία 53 χρόνων στον εκδοτικό χώρο που πρόσφερε στον πολιτισμό φέρνοντας σε επαφή τους Έλληνες με πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ιδέες, και πετιούνται στο δρόμο 100 περίπου εργαζόμενοι δημιουργώντας παράλληλα τεράστια προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες των εκδόσεων: συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, τυπογράφους κ.λπ.


Με μια κυνική ανακοίνωση ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, που πάντα έχει ως προτεραιότητα τον…πολιτισμό και την…καλλιέργεια, ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως σε 10 μέρες (!) χάνουν τη δουλειά τους, εναρμονιζόμενος πλήρως με το πνεύμα του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Στην ανακοίνωση αυτή αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και οποιαδήποτε γραπτή δέσμευση για εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.


Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αντίστοιχες αντεργατικές μεθοδεύσεις σε όλο τον κλάδο του βιβλίου, και του πολιτισμού γενικότερα. Την ίδια στιγμή ο μεγαλομέτοχος κ. ΨΥΧΑΡΗΣ αγόρασε ποσοστό της τράπεζας FMPG. Τυχαίο, δε νομίζω…


Με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσής μας οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Γραμμάτων αρνούμαστε να συναινέσουμε στο κλείσιμο της εταιρείας και στην προοπτική της ανεργίας που μας οδηγεί ο ΔΟΛ.


Απαιτούμε:

Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας.


Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για τη μείωση των κερδών των μετόχων του ΔΟΛ και αρνούνται να πληρώσουν την κακοδιαχείριση ή τα λάθη προηγούμενων και τωρινών διοικήσεων.


ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Ή ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ MEGA CHANNEL ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ, ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ 100 ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.


Ζητάμε την αλληλεγγύη όλου του εργατικού κινήματος και των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού.


Σωματείο Εργαζομένων στις Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»


Αρχεία:

από αν είναι δυνατόν! 04/09/2010 11:26 μμ.


Μήπως δεν πρέπει να ζητάτε την αλληλεγγύη των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού, όπως γράφετε; Όχι τίποτα άλλο, η τελευταία φορά που η Τέχνη και ο Πολιτισμός έδειξαν την αλληλεγγύη τους ήταν στην απόλυση του Ντίνου Παλαιστίδη από τις εκδόσεις Άγρα. Και φυσικά η αλληλεγγύη ήταν προς το κακόμοιρο το αφεντικό...

Και συνολικότερα, δεν νομίζω ότι χρειάζεται η εξύμνιση της "προσφοράς" των Ελληνικών Γραμμάτων στον Πολιτισμό (κρατάω τα κεφαλαία από το κείμενό σας). Η μόνη πραγματική προσφορά τους ήταν στην παραγωγή και αναπαραγωγή του κεφαλαίου -και για έναν εκδοτικό οίκο αυτό σημαίνει να συμμετέχει ενεργά στη μετατροπή της πολιτιστικής δημιουργίας σε εμπόρευμα, απαλλοτριώνοντας έτσι την ανθρώπινη δημιουργικότητα από κάθε απόπειρα κοινωνικής αυτονομίας. Όμως από πότε η κατασκευή της ετερονομίας μέσα στο πολιτιστικό πλαίσιο του καπιταλισμού γίνεται κάτι που οφείλουμε να το επικαλεστούμε ή να το υπερασπιστούμε.

Και φυσικά δεν τα γράφω όλα αυτά γιατί έχουμε ανάγκη να ανοίξουμε διάλογο για τον πολιτισμό εδώ μέσα. Αλλά γιατί χρειαζόμαστε ταξικούς αγώνες το ίδιο σκληρούς με την επίθεση που οργανώνουν κράτος και αφεντικά. Και το πρώτο βήμα είναι φυσικά η αυτονομία του λόγου μας, η επανατοποθέτηση των αγώνων στο ταξικό και κοινωνικό τους περιεχόμενο και η αδιαμεσολάβητη δράση.

Να γνωρίζετε ότι αν κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση, θα βρεθούν πολλοί, πάρα πολλοί, που θα σταθούν δίπλα σας.

Δε χαρίζουμε ούτε μια λέξη στο καθεστώς και τα τσιράκια του.

Κάποιοι ελάχιστοι βολεμένοι μεγαλοαστοί, πλούσιοι κληρονόμοι και άεργοι γκαλερίστες εναντιώθηκαν στον αγώνα που αφορούσε την απόλυση του Ν.Π. Όχι, δεν εκπροσωπούν σε καμία περίπτωση την τέχνη και τον πολιτισμό.

Οι καλλιτέχνες είναι ήδη στο πλευρό κάθε αγωνιζόμενου, είναι οι ίδιοι αγωνιζόμενοι και βιώνουν και αυτοί στο πετσί τους ό,τι και κάθε άλλος εργαζόμενος. Δε χρειάζεται η υπογραφή τους ούτε το όνομά τους ούτε κανένα πιστοποιητικό παρουσίας. Είναι εδώ και κάθε μέρα θα γίνονται και περισσότεροι.

Στο δρόμο γράφεται η ιστορία, όχι σε κόλλες Α4 με υπογραφές.

από εντός, εκτός και επι ταυτά 05/09/2010 2:31 πμ.


Απόλυτα σωστή η τοποθέτηση του φίλου από πάνω. Βέβαια να έχουμε υπόψη μας ότι τα σωματεία συνθέτουν διάφορες δυναμικές και τάσεις των εργαζόμενων και ότι δεν είναι επαναστατικές ριζοσπαστικές ομάδες. Παρά τη συγκεκριμένη φράση, το σωματείο αυτό παραμένει μια ταξική και ανταγωνιστική προς το κεφάλαιο κίνηση και οι κινητοποιήσεις αξίσουν την ενεργή αλληλεγγύη μας. Αυτές οι κόντρες στην παρούσα συγκυρία δεν πρέπει να αφεθούν.

Οι μπαρούφες, θέλω να πιστεύω, δεν θα επαναληφθούν στα κείμενα.Μπορεί μια χαρά να υπάρχουν κείμενα που εκφράζουν τον μέσο αγωνιζόμενο εργαζόμενο και δεν καταφεύγουν σε αστεία διαταξικά ιδεολογήματα.

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License