Απολύσεις Κτηματολόγιο

απολύθηκαν άλλοι 10 αορίστου απο κρατική εταιρία.

Απολύθηκαν άλλα δέκα άτομα αορίστου χρόνου απο την Κτηματολόγιο ΑΕ.Οι δέκα αυτοί όπως και στην περίπτωση του ΠΞ (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=189581) δεν είχαν προλάβει να κλείσουν χρόνο.Δεν δικαιούνται λοιπόν ούτε αποζημίωση.Για το σκοπό αυτό σήμερα το ΔΣ των εργαζομένων στο κτηματολόγιο αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας...Ο χορός των απολύσεων καλά κρατεί στο δημόσιο σε αντίθεση με τις δηλώσεις του γνωστου καραγκιοζάκου κομουνιστοφάγου Πάγκαλου!
Παραθέτουμε κείμενο από ομάδα εργαζομένων στο Κτηματολόγιο ΑΕ (σε καμία των περιπτώσεων δεν εκφράζει την πλειοψηφία των υπαλλήλων στο Κτηματολόγιο που διατηρούν ύποπτη στάση συνενοχής -να φύγουν οι νέοι,ας μείνουμε οι παλιοί κλπ...)

"ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ-ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ!

Tο τελευταίο χρόνο βλέπουμε να πραγματοποιείται με την ανοχή (ή και τη συνεργασία της ΓΣΕΕ) η οριστική μετάβαση του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε συνθήκες ευέλικτης συσσώρευσης και άτυπης παραγωγής: Σε συνθήκες δηλαδή μη μονιμότητας και ανασφάλειας. Συνθήκες που μέχρι πρότινος χαρακτήριζαν τον ιδιωτικό τομέα παραγωγής αυτής της χώρας. Ο δρόμος φαίνεται να ανοίγει με τις κρατικές εταιρίες: METΡO AE και Κτηματολόγιο ΑΕ.

Αρχικά είχαμε (με πρόφαση βεβαίως τις <<ρουσφετολογικές>> προσλήψεις, όπως υποστηρίζει άλλωστε ο αδιαμφισβήτητος άρχοντας του ρουσφετιού στη χώρα μας, το ΠΑΣΟΚ) τις απολύσεις 250 υπαλλήλων στη Μετρό ΑΕ (αρκετοί από αυτούς ήταν υπάλληλοι αορίστου χρόνου). Αφού οι αντιδράσεις ήταν λίγες, με τη ΓΣΕΕ να σιωπά για άλλη μία φορά, η συνέχεια ήρθε στο Κτηματολόγιο ΑΕ με την απόλυση υπαλλήλου αορίστου χρόνου χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος (η πρώτη τέτοιου τύπου που γίνεται στην Ελλάδα, άνοιξε το δρόμο και για τις άλλες δέκα σε αυτή την Εταιρεία). Για όσους ασχολούνται με νομικά ο <<σοβαρός>> λόγος υπάρχει για να προστατεύει τους υπαλλήλους από αυθαιρεσίες των προϊσταμένων και από κομματικά παιχνίδια. Σύμφωνα με την καταγγελία της σύμβασης (με άλλα λόγια την εισήγηση της απόλυσης) του συγκεκριμένου υπαλλήλου , ο λόγος της απόλυσης ήταν ότι υπάλληλος διαμαρτυρόταν που αναγκάζονταν να εργάζεται σε διάφορα γραφεία εντός του Λεκανοπεδίου… χωρίς να πληρώνεται τα οδοιπορικά έξοδα. Ούτε στα ΜcDONALDS δεν γίνονται τέτοιες απολύσεις. Αν δηλαδή τσακωθείς με το αφεντικό επειδή προασπίζεσαι τα εργασιακά σου δικαιώματα φεύγεις. Λίγο καιρό αργότερα ξεκίνησαν και οι παραιτήσεις, κάτι λογικό αν κανείς σκεφτεί το <<υπέροχο>> εργασιακό κλίμα της εταιρίας. Να τονιστεί εδώ με νόημα ότι μορφές άτυπης εργασίας η Εταιρία εφαρμόζει σε υπαλλήλους που δεν εντάσσονται σε συγκεκριμένους κομματικούς χώρους (κάτι σαν το στρατό λοιπόν, αν δεν έχεις βύσμα θα έχεις πρόβλημα). Το Κτηματολόγιο ΑΕ είναι πράγματι ένα πείραμα της προσπάθειας του κράτους να μετατρέψει  τις Κρατικές εταιρίες σε ιδιωτικά μορφώματα προς μεγάλη χαρά του ΣΕΒ και του ΔΝΤ .  

Ας δούμε όμως το ΔΣ του κτηματολογίου που παίρνει τέτοιες αποφάσεις και απολύει κόσμο : Ο κύριος Αρβανίτης λοιπόν καθηγητής τοπογράφος- Πρόεδρος του Κτηματολογίου. Με το που ανέλαβε πρόεδρος, τέθηκε ζήτημα στα ΜΜΕ με βάση το ηθικό στοιχείο της επιλογής του, αφού η γυναίκα του έχει εταιρία που συνεργάζονταν παλιότερα με το Κτηματολόγιο. Επίσης ο άντρας της Διαμανταπούλου Γιάννης Σαλαβάνος. Η διευθύντρια της Κτηματολόγιο Α.Ε.,κυρία M. Καρπελιά, που παίρνει μηνιαίο μισθό 5.981 ευρώ και δεν έχει καν πτυχίο ΑΕΙ. Το θέμα έφερε στη Βουλή, με ερώτησή του, βουλευτής της Ν.Δ. και η απάντηση της κυρίας Μπιρμπίλη είναι ότι η πρόσληψη έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια... Προς αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν η επιλεχθείσα είχε διετή επαγγελματική εμπειρία σε είδη υγιεινής  και γαλακτοκομικά προϊόντα , ενώ ως δίπλωμα σπουδών παρουσίασε «πτυχίο» ιδιωτικού κολλεγίου. Με άλλα λόγια η Μπιρμπίλη προσέλαβε για διευθύντρια του κρατικού οργανισμού άτομο που έχει τελειώσει δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το άντρο της Αξιοκρατίας λοιπόν: Κτηματολόγιο ΑΕ (παλιά την έλεγαν εταιρία του Λαλιώτη)!

Θα μπορούσαν όμως οι παραπάνω να απολύουν κόσμο έτσι απλά από μια κρατική εταιρία χωρίς να υπολογίζουν τις αντιδράσεις  του σωματείου των  εργαζομένων? Η απάντηση είναι όχι. ΤΟ ΔΟΙΗΚΗΤΙΚΟ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟ ΠΞ. Αφού λοιπόν το προεδρίο στο Κτηματολόγιο είδε οτι δεν υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις προχώρησε στην απόλυση άλλων δέκα υπαλλήλων."


από καποιος 01/10/2010 1:05 μμ.


δικαιούται αποζημίωση και ας μην εχει κλείσει χρόνο αρκεί να έχει συμπληρώσει 2 μήνες.

από αλλος 01/10/2010 1:40 μμ.


Δώστε παραπάνω πληροφορίες, καταρχάς αποζημίωση δικαιούνται και ας μην έκλεισαν χρόνο 1 μισθό μικτό συν 1/6 μισθού μικτού. Και γιατί δεν αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόλυση και να την καταγγείλουν ή πως το αντιμετώπισαν.

 

από τρίτος 01/10/2010 5:20 μμ.


Οι απολύσεις στους συγκεκριμένους εργαζόμενους γνωστοποιήθηκαν εχθές, 30/09/2010, την ώρα που βρισκόντουσαν κανονικά στην εργασία τους και η ισχύς τους ήταν άμεση. Είχε προηγηθεί ένα αρρωστημένο κλίμα για διάστημα αρκετών μηνών με "διαροές", "έμμεσες απειλές" κλπ.

Το πρώτο κρούσμα ήρθε με την απόλυση του Π.Ξ. και δεν υπήρξε καμία αντίδραση επί της ουσίας από το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων της Κτηματολόγιο Α.Ε. (Σ.Ε.ΚΤ.). Η πλειοψηφία των εργαζομένων κράτησε μια χλιαρή στάση του στυλ "κρίμα, αλλα αφού είμαστε εμείς καλα τι να κάνουμε;". Μία ομάδα εργαζομένων έθεσε προς ψήφιση ένα κείμενο σε γενική συνέλευση, το οποίο και αυτό "θάφτηκε". Η τότε στάση του Δ.Σ. του Σ.Ε.ΚΤ κρίνεται επιεικώς ως αδιάφορη, ίσως και ύποπτη.

Οι νεότεροι στην εταιρία συνέχιζαν τη δουλειά τους μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας αφού είχε καταστεί σαφές ότι αυτοί θα ήταν οι πρώτοι που θα άνοιγαν το χωρό. Αυτό σε ένα μέρος έμελε να επιβεβαιωθεί εχθές. Έτσι, χωρίς κανένα λόγο απολύθηκαν 10 εργαζόμενοι εν μία νυκτί. Άλλωστε, όπως με ύφος έλεγε η κ. Καρτελιά (ναι, είναι γεγονός, δεν έχει καν ένα κάποιο πτυχίο) "ε, μπορεί κάποια στιγμή κάποιοι να μας περισέψουν".

Η σύμβαση τους όριζε ότι μπορούν να εκδιωχθούν τον πρώτο χρόνο χωρίς σοβαρό λόγο και χωρίς να αποζημιωθούν. Μέσα στο καλοκαίρι τους ανακοινώθηκε μία δίμηνη παράταση της δοκιμαστικής περιόδου, για προφανείς λόγους. Έχουν καταβληθεί παρά ταύτα οι νόμιμες αποζημιώσεις, άγνωστο για πιο λόγο αφού στην ουσία αυτοαναιρούν τις αποφάσεις της διοίκησης.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι σήκωναν μεγάλο φόρτο εργασίας, κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί από συναδέλφους, απλούς πολίτες, ακόμη και φορείς. Δεν αναφέρθηκε κανένα κριτήριο, έστω για το τυπικό, για τις απολύσεις τους καθώς δεν τέθηκε θέμα επάρκειας, ικανότητας, προσόντων κλπ. Κάποιοι εξ' αυτών μάλιστα ήταν κάτοχοι πτυχίων και μεταπτυχιακών, ενώ στην εταιρία γίνεται όργιο με πτυχία άσχετα με τις θέσεις εργασίας, με μη προσοντούχους ακόμα και σε υψηλά κλιμάκια (πόσο πιο υψηλό από αυτό της Γενικής Διευθύντριας δηλαδη..;). Είναι βέβαιο πλέον ότι θα κινηθούν δικαστικά αλλά αβέβαιη η τύχη τους.

Πρόκειται σαφώς για την αρχή πολιτικών διώξεων σε ένα κοκτέιλ "σοσιαλισμού" και ΔΝΤ. Αν περάσουν τέτοιου χυδαίου τύπου απολύσεις θα υπάρξει μέγαλη συνέχεια. Το πιθανότερο είναι οτι αυτή είναι μόνο η αρχή για αορίστου χρόνου εργαζόμενους, με ενδεχόμενες προεκτάσεις μελλοντικά και σε μόνιμους του στενού δημοσίου τομέα.

Ξυπνάτε!!

από 3ος 01/10/2010 5:29 μμ.


Υ.Γ. Δεν παρέλαβαν τις απολύσεις οι οποίες θυροκολλήθηκαν στις κατοικίες τους και έχουν κάνει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας.

από αντιπασοκος 01/10/2010 9:10 μμ.


περιεργο ρολο εχει παιξει η Ε.Γκ  που προσληφθηκε προεκλογικα.Αν και συναδερφος και οχι προισταμενος το επαιζε αφεντικο στους νεους υπαλληλους.Ποτε δεν παρουσιασε χαρτι απο τη διοικηση (αλλα ειχε την αμεριστη συμπαρασταση της διοικησης,γιατι αραγε??) στους συναδερφους της , αλλα παρουσιαζονταν σαν συντονιστρια εργου(προφανως σε περιπτωση που το εργο δεν παει καλα να το παιζει απλη συναδερφος-να μην εχει νομικες συνεπειες).Τους απειλουσε διαρκως ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ  ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ....Σωστα μαντεψατε καποιοι απο αυτους ειναι τωρα  απολυμενοι.Αρα δεν ειναι προβλημα μονο το προεδριο του ΚΤηματολογιου.Πολυ σαπιλα κυρια Μπιρμπιλη.Πολυ σαπιλα

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License