Unabomber : «Τεχνολογική σκλαβιά». Η φιλοσοφία πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις

1111111111111Η τελευταία δημοσιευμένη δουλειά του ήταν 35.000 λέξεις στο «μανιφέστο», που εξηγούσαν το κίνητρο πίσω από την 17-χρονη «εκρηκτική» του εκστρατεία, η οποία τον κατέστησε έναν από τους πλέον καταζητούμενους άνδρες της Αμερικής. Τώρα, γνώστης από το γεγονός ότι η εμφάνιση του μανιφέστου, οδήγησε στην ενδεχόμενη αναγνώριση, σύλληψη και φυλάκιση του σε ισόβια, ο Theodore Kaczynski αποφάσισε να κυκλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο.

Γραμμένο σε μεγάλο βαθμό στο κελί του, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Florence, του Κολοράντο, το χαρτόδετο βιβλίο, με τίτλο «Τεχνολογική σκλαβιά» εξηγεί περαιτέρω τη φιλοσοφία πίσω από τις προσπάθειες Κατσίνσκι, που μέσα από μια μακρά σειρά από βομβιστικές επιθέσεις, προσπάθησε να καταστρέψει τον Δυτικό πολιτισμό.Το βιβλίο περιέχει μια συλλογή κειμένων και την αλληλογραφία με ακαδημαϊκούς που είχε ο Κατσίνσκι και παρουσιάζει διεξοδικώς τις πεποιθήσεις που ενέπνευσαν την εκστρατείας του: δηλαδή, παραθέτοντας ένα απόσπασμα, «η βιομηχανική επανάσταση και οι συνέπειές της ήταν μια καταστροφή για το ανθρώπινο είδος» και ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις καταστρέφουν τον πλανήτη και διαβρώνουν τις ανθρώπινες ελευθερίες.

 

Στη συγγραφή έχει συμμετάσχει ο David Skrbina, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν που για πολλά χρόνια δίδαξε μαθήματα σχετικά με το μανιφέστο Unabomber ως μέρος ενός προπτυχιακού μαθήματος στη φιλοσοφία της τεχνολογίας.Σε αντίθεση με το συμπέρασμα που εκδόθηκε από τους ψυχιάτρους που εξέτασαν τον Κατσίνσκι μετά την σύλληψή του από το FBI σε ένα απομακρυσμένο δώμα στην Μοντάνα το 1996, ότι ήταν ένας παρανοϊκός σχιζοφρενής, αλλά αρκετά ικανός να προσαχθεί σε δίκη για τη δολοφονία, ο

Δρ Skrbina πιστεύει ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα το συμπέρασμα ότι το «μανιφέστο» είναι το παρανοϊκό παραλήρημα ενός τρελού, το βιβλίο είναι σχολαστικά γραμμένο . "Είναι λογικό, σαφή, με ισχυρά επιχειρήματα," λέει. "Δεν έχω γνωριστεί πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του- κάθε επαφή μας ήταν μέσω επιστολών - αλλά στις σχέσεις μας δεν υπήρξε ένδειξη ψυχικής ασθένειας Είναι διαυγής, λογικός και ήρεμος.."


Η επαναστατική δράση του Κατσίνσκι, στην οποία σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 20, ξεκίνησε το 1978. Ο πρώην ακαδημαϊκός και μαθηματικός, ήταν προφανώς αναστατωμένος από τη συνεχιζόμενη καταστροφή του φυσικού κόσμου γύρω από το σπίτι του, οπότε άρχισε να στέλνει βόμβες στο προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών, σε καθηγητές πανεπιστημίου και σε ιδιοκτήτες καταστημάτων υπολογιστών. (Απόκτησε το ψευδώνυμο Unabomber από το όνομα του φακέλου του FBI, Πανεπιστήμιο και Airline Bomber.)

Καθώς η δράση προχωρούσε, και οι συσκευές έγιναν πιο αποτελεσματικές - και θανατηφόρες – ο Κατσίνσκι άρχισε να στρέφετε εναντίων των επαγγελματιών οποίο ευθύνεται για την καταστροφή του φυσικού κόσμου. Δύο τελευταία θύματα του, δύο από αυτούς που σκοτώθηκαν, ήταν ο Thomas Mosser, ο οποίος έκανε διαφημίσεις για την Exxon, και ο Gilbert Murray, ένας μεσάζων ο οποίος εργάστηκε για τη βιομηχανία ξυλείας.

Οι επιθέσεις έληξαν το 1995, όταν το μανιφέστο που έγραψε ο Κατσίνσκι, δόθηκε στη δημοσιότητα από το The New York Times και την The Washington Post. Είχε προηγηθεί επαφή με τους ερευνητές, μέσω ανώνυμων επιστολών, όπου εμφανιζόταν υποσχόμενος να σταματήσει τις βομβιστικές επιθέσεις αν το μανιφέστο δημοσιεύονταν στις μεγαλύτερες αστικές εφημερίδες των ΗΠΑ.

Η δημοσίευση του Μανιφέστου οδήγησε στη σύλληψη του Unabomber: το ύφος της γραφής αναγνωρίστηκε από τον αδελφό του Δαβίδ, ο οποίος επικοινώνησε γρήγορα με το FBI. Ως μέρος της συμφωνίας κατάδοσης, ο Καζίνσκι γλίτωσε τη θανατική ποινή, αλλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή.

Μια ενημερωμένη έκδοση του μανιφέστου περιλαμβάνεται στο Τεχνολογική Σκλαβιά. Σύμφωνα με τον Δρ Skrbina, παρέχει μια εικόνα για το είδος των κωδίκων δεοντολογίας που οι ένοπλοι αγωνιστές χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν την επιλογή της δράσης τους.

«Προσπαθεί να διαχωρίσει τη δράση του από τα ακαδημαϊκά επιχειρήματά του," ο Δρ Skrbina λέει. «Με ενδιαφέρει η φιλοσοφία. Τώρα βέβαια δεν συμφωνώ με τις δολοφονίες που διέπραξε, αλλά εάν μελετάτε δεοντολογία, στη συνέχεια, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο μπορεί να πει, ναι, υπάρχει μια ηθικά δικαιολογημένη βάση για τη δολοφονία.

από ➢ 06/10/2010 3:56 πμ.


en.wikipedia.org/wiki/Ted_Kaczynski

από π 06/10/2010 4:19 πμ.


en.wikisource.org/wiki/Industrial_Society_and_Its_Future

από ... 19/05/2011 6:12 μμ.


στο λινκ:
http://cyber.eserver.org/unabom.txt
(είναι το αγγλικό πρωτότυπο κείμενο)

----
(έχει κυκλοφορήσει σε βιβλίο και στα ελληνικά, αν κάποιος το βρει αν το μοιράσει)

από αναζήτηση 22/05/2016 3:55 μμ.


Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει "Το Μανιφέστο του Unabomber" σε ελληνική μετάφραση στο Scribd. Ο χρήστης με το ψευδώνυμο panther1924 ανέβασε ολόκληρο το βιβλίο του Unabomber στα ελληνικά, στις παρακάτω διευθύνσεις.

Ted Kaczynski - Το Μανιφέστο του Unabomber (1ο μέρος)

https://www.scribd.com/doc/273492806/Ted-Kaczynski-%CE%A4%CE%BF-%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%86%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-Unabomber-1%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82

Ted Kaczynski - Το Μανιφέστο του Unabomber (2ο μέρος)

https://www.scribd.com/doc/273230839/Ted-Kaczynski-%CE%A4%CE%BF-%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%86%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-Unabomber-2%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License