Κάρτα Πολίτη Ή Κάρτα Υπηκόου

Η σχεδιαζόμενη “κάρτα πολίτη” ως εργαλείο κοινωνικού ελέγχου συνδέεται αναπόσπαστα με την γενικότερη επίθεση στα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Από το DLN.GR

Τι είναι η “κάρτα πολίτη”;

H «κάρτα πολίτη» σχεδιάζεται ως ηλεκτρονική κάρτα, που θα αποτελεί τόσο (1) ταξιδιωτικό έγγραφο όσο και (2) μέσο ταυτοποίησης με πολλαπλές εφαρμογές, αντικαθιστώντας την αστυνομική ταυτότητα. Θα εμπεριέχει βιομετρικά και άλλα δεδομένα αποθηκευμένα σε ενσωματωμένο μικροτσίπ και θα συνδέεται με εθνική αλλά και με την πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων των συνθηκών Schengen (Schengen Information System).

Οι κίνδυνοι

Σε συνθήκες κρίσης του πολιτικο – οικονομικού συστήματος τα κράτη ενισχύουν τις κατασταλτικές τους λειτουργίες σε όλα τα επίπεδα. Η σχεδιαζόμενη “κάρτα πολίτη” ως εργαλείο κοινωνικού ελέγχου συνδέεται αναπόσπαστα με την γενικότερη επίθεση στα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Σκοπός είναι η θέση της ιδιότητας του πολίτη σε μία διαρκή κατάσταση εξαίρεσης για την απομόνωση των κοινωνικών αντιστάσεων και τον διευρυμένο έλεγχο της κοινωνικής ζωής. Πέρα από τις σκοταδιστικές προκαταλήψεις που συσκοτίζουν το πραγματικό διακύβευμα προς όφελος των κυρίαρχων συσχετισμών εξουσίας, να ανατρέψουμε με όρους κινημάτων την “κάρτα πολίτη” και κάθε άλλο εργαλείο κοινωνικού ελέγχου, που επιστρατεύει η εξουσία.

Εκδήλωση – Συζήτηση

Τρίτη 30/11, ΕΜΠ Γκίνη, 20:00
Ομιλητές :
Χρήστος Ζέρβας (δημοσιογράφος)
Γιώργος Κατρούγκαλος (Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου)
Μηνάς Σαματάς (Καθηγητής Κοινωνιολογίας)
(χάρτης: openstreetmap)

Συνέλευση

Πέμπτη 2/12, ΕΜΠ Κτίριο Γκίνη, 20:00
Για την οργάνωση περαιτέρω δράσεων

Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License