ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ Συλλόγου Φοιτητών ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ
ενάντια στην επίθεση Κυβέρνησης-Τρόικας
Στην επέτειο δυο χρόνων από τη δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη η νεολαία και οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν μαζικά κατά δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα. Στο Ηράκλειο έγινε «μια από τις μαζικότερες πορείες των τελευταίων χρόνων» όπως αναγνώρισαν ακόμη και τα ΜΜΕ. Χιλιάδες μαθητές, αλλά μαζικά μετά από καιρό και οι φοιτητικοί σύλλογοι με καταλήψεις, γέμισαν το κέντρο του Ηρακλείου παρότι η κυβέρνηση προσπάθησε με αναίτιες προσαγωγές και διμοιρίες ΜΑΤ σε κάθε γωνία να καταστείλει την μεγαλειώδη πορεία.
Στο επόμενο διάστημα μπορούμε και οι συνθήκες απαιτούν το συντονισμό όλων των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας, για ένα μαζικό κίνημα, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης –ΔΝΤ -ΕΕ δίνοντας αγώνα διαρκείας μέσα απ’ τους σταθμούς της επόμενης περιόδου. Βρισκόμαστε δυο χρόνια μετά την δολοφονία του Γρηγορόπουλου που αποτέλεσε την αφορμή για την εξέγερση του Δεκέμβρη, την πρώτη εξέγερση στο φόντο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μια εξέγερση που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τα κινήματα σε όλον τον κόσμο, που ανάγκασε την κυβέρνηση Σαρκοζί να αποσύρει την επίθεση στην παιδεία, στην Γαλλία. Κατάφερε αμφισβητώντας το σύστημα να δείξει ότι οι επιθέσεις ενάντια στην κοινωνία και τη νεολαία δεν μένουν αναπάντητες. Σήμερα οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της εξέγερσης του Δεκέμβρη κάνουν επιτακτική την ανάγκη για ένα οργανωμένο κίνημα που θα καταφέρει να βάλει φρένο σε όλη την επίθεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία.
Την προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση με την Τρόικα ανακοίνωσαν τον νέο προϋπολογισμό, που αποτελεί ουσιαστικά το βάθεμα του μνημονίου, σε βάρος παιδείας, υγείας και όλων των κοινωνικών κατακτήσεων. Ο μισός προϋπολογισμός πάει για την πληρωμή των χρεών και των τόκων προς τις τράπεζες την ίδια ώρα που οι δαπάνες για την παιδεία συρρικνώνονται κατά 1,3δις(από 7,5 το 2010 σε 6,2 το 2011). Γενικά, προβλέπονται περικοπές 14 δις ευρώ από το δημόσιο, μέχρι και τους δήμους από τον Καλλικράτη. Την αύξηση του ΦΠΑ για 3η φορά σε ένα εξάμηνο, το κόψιμο επιδομάτων από τους δημόσιους υπαλλήλους. Επιφέρει την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επειδή πλέον η επιχειρησιακή σύμβαση υπερισχύει της κλαδικής. Τέλος βλέπουμε να καταργείται κάθε έννοια κοινωνικού κράτους με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, που συνεπάγεται την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να περάσει 50 νόμους μέσα σε 100 μέρες που χτυπάνε παραπάνω τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν της ότι βγήκε από τις εκλογές με 1,5 εκ. ψήφους λιγότερους!
Στο μέτωπο της παιδείας στη βάση του μνημονίου έρχεται το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου , που μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση. Οικονομικά πλέον τα ιδρύματα καλούνται να βρουν τους πόρους τους όχι από το επίσημο κράτος αλλά από την ιδιωτική πρωτοβουλία αναιρώντας το κοινωνικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Καταργεί τη δυνατότητα διεκδίκησης συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τους φοιτητές να μπαίνουν σε σχολές και όχι σε τμήματα, ακολουθώντας ατομικό δρόμο σπουδών. Χτυπάει το φοιτητικό συνδικαλισμό φτιάχνοντας έτσι ένα «πανεπιστήμιο» όπου δε μπορεί να ξαναποτελέσει κέντρο αγώνα.
Ενάντια στην επίθεση του προηγούμενου διαστήματος, οι αντιστάσεις που ξετυλίχθηκαν από την μεριά εργαζομένων, και νεολαίας, δείχνουν τον δρόμο της αντίστασης το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα στο Ηράκλειο είδαμε 2 μεγάλου μεγέθους πανεκπαιδευτικές πορείες, με συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, και κάποιων εκπαιδευτικών, όπου οι μαθητές με τη μαζικότητα τους έδειξαν το δρόμο ενάντια στο νομοσχέδιο για την παιδεία και το μνημόνιο συνολικά. Ήδη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Ηρακλείου έκαναν τα πρώτα βήματα. Ο Δεκέμβρης αποτέλεσε μία πρώτη αφορμή για να συνεδριάσουν, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, να συντονιστούν και να κατέβουν μαζικά στο δρόμο. Οι δύο πορείες στην πόλη του Ηρακλείου τη Δευτέρα 6/12 με πάνω από 4000 κόσμο έδωσαν τον τόνο. Παράλληλα, είδαμε σημαντικές κινητοποιήσεις όπως η απεργία 9 ημερών των ναυτεργατών και οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.
Η συνέχεια πρέπει να είναι το νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 10/12 και ακόμη πιο δυναμικά η πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη, που πρέπει να αποτελέσει την απάντηση ενάντια στην διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, την ιδιωτικοποίηση - το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, και τον προϋπολογισμό που έρχεται να κόψει ακόμη περισσότερα από το κόσμο της εργασίας και να τα δώσει στους τραπεζίτες.

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο Παρασκευή 10/12, 11πμ Πλ. Ελευθερίας

Πανεργατική Απεργία Τετάρτη 15/12, 10πμ Εργατικό Κέντρο

ΚΑΤΑΛΗΨΗ
Συλλόγου Φοιτητών
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License