Χτές Παρασκευή 10/12 έγινε παρέμβαση απο συντρόφους/ισες σε λεωφορεία στην οδό Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπι. Για 2 ώρες οι σύντροφοι/ισες μπαίναν σε λεωφορεία, μοίραζαν κείμενα στους επιβάτες και τους οδηγούς, και κλείναν τις υποδοχές των ακυρωτικών μηχανημάτων με χαρτοταινία. Επίσης προπαγανδίστηκε η αυριανή εκδήλωση σχετικά με την αναδιάθρωση και τις αλλαγές στα ΜΜΜ. Οι αντιδράση του κόσμου σε γενικές γραμμές ήταν θετική.

Δωρεάν συγκοινωνίες για όλους!


το κείμενο/ερωτηματολόγιο που μοιράστηκε:

http://autonomosteki.espivblogs.net/2010/11/19/%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82/

από Αυτόνομος 11/12/2010 2:57 μμ.


Παρέμβαση για τα ΜΜΜ στα Εξάρχεια

Στο πλαίσιο του συντονισμού δράσεων για τα ΜΜΜ, έγινε χθες το απόγευμα παρέμβαση στα λεωφορεία στην Χ. Τρικούπη στην Ασκληπιού και την Λ. Αλεξάνδρας. Καμία 12 συντρόφισσες/ φοι από το Αυτόνομο Στέκι και όχι μόνο για δυο περίπου ώρες μπαίναμε στα λεωφορεία, μοιράζαμε κείμενα και κλείναμε τα ακυρωτικά μηχανήματα με χαρτοταινίες, προπαγανδίζαμε την αυριανή εκδήλωση για τα ΜΜΜ στο Πάρκο Ναυαρίνου, διαβάζαμε ένα  μικρό κείμενο στους επιβάτες και ενημερώναμε τους οδηγούς για τον χαρακτήρα της δράσης. Οι αντιδράσεις των επιβατών και των οδηγών ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία θετικές.

Το κείμενο που μοιράζαμε  

 ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

 

Ας τελειώνουμε με τα αστεία. Δεν ξεχνάμε ότι υπάρχουν πράγματα, όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, η μετακίνηση των ανθρώπων, που δεν μπορούν να μετριούνται με όρους δημοσίου χρέους ούτε με τους δείκτες του χρηματιστηρίου. Τότε, με ποιο δικαίωμα μετατρέπονται σε αντικείμενο αγοραπωλησίας ώστε μερικοί να τα κατέχουν και οι υπόλοιποι να πρέπει να τα αγοράζουμε εφόσον και αν έχουμε την οικονομική δυνατότητα;

Η λογική του κέρδους είναι αυτή που μετατρέπει τα αναγκαία μέσα για τη ζωή μας σε εμπορεύματα. Η λογική του κέρδους είναι η αφετηρία γι’ αυτό που ονομάζουν «αναδιάρθρωση» και «εξυγίανση» των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Οι συγκοινωνίες δεν είναι «κόστος». Κόστος είναι η μόλυνση, η αλόγιστη κατανάλωση πετρελαίου και βενζίνης, το κυκλοφοριακό χάος που προκαλείται από την έλλειψη ενός ικανοποιητικού δικτύου δωρεάν Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και η λατρεία του αυτοκινήτου ως τρόπος μετακίνησης μέσα στην πόλη.

Αν τώρα δεινοπαθούμε σε ουρές στις στάσεις και ασφυκτιούμε μέσα σε «παραγεμισμένα» λεωφορεία, μας περιμένουν τα χειρότερα. Ας δούμε τι συνέβη σε χώρες όπου ήδη έχει γίνει η ανάλογη «εξυγίανση». Πήγε περίπατο η συχνότητα των δρομολογίων, όπως περίπατο πήγε και η σύνδεση των απομακρυσμένων περιοχών. Απογειώθηκε επίσης η τιμή του εισιτήριου όπως απογειώθηκε και η συχνότητα των δυστυχημάτων λόγω της κακής συντήρησης των οχημάτων, αλλά και των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, που φέρνουν στο τιμόνι έναν εργαζόμενο για πάνω από 10 ώρες.

Τα κανάλια και οι φωτεινοί παντογνώστες τους αποκρύπτουν προκλητικά  ότι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες και ιδιαίτερη πίεση. Προσπαθούν να μας φέρουν, ως επιβατικό κοινό, σε αντιπαράθεση μαζί τους. Η χειροτέρευση όμως των όρων εργασίας και η εντατικοποίησή της, εκτός ότι μας αφορά σαν εργαζόμενους, θα έχει άμεσες συνέπειες στην ασφάλεια και την ποιότητα των συγκοινωνιών.

Παραμερίζοντας τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μπορούν με τον αγώνα τους να νικήσουν μονάχα στο βαθμό που θα ξεφύγουν από τα μερικά αιτήματα και θα συνδεθούν με τον φυσικό τους σύμμαχο, δηλαδή με εμάς τους επιβάτες. Να βάλουν δηλαδή στο επίκεντρο του αγώνα τους τις συγκοινωνίες ως κοινωνικό αγαθό. Οι συγκοινωνίες δεν είναι εμπόρευμα, η λειτουργία τους δεν μπορεί να γίνεται με κριτήρια κερδοφορίας, μπορεί να γίνεται μόνο με τα κριτήρια του κοινωνικού έργου που προσφέρουν.

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ!

 

Αυτόνομο Στέκι

Ζωοδόχου Πηγής 97 & Ισαύρων, autonomo_steki@yahoo.gr

Η εκδήλωση:

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ;
Αλλαγές και αναδιάρθρωση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: οι επιπτώσεις στους επιβάτες και τους εργαζόμενους. Ενημέρωση από εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ και της ΕΘΕΛ.
Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, στις 12.00 στο πάρκο Ναυαρίνου- Εξάρχεια (σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει στο Αυτόνομο Στέκι Ζ. Πηγής 95-97 κ’ Ισαύρων)
Αυτόνομο Στέκι

g

από g* 11/12/2010 4:26 μμ.


Στο πλαίσιο του συντονισμού δράσεων για τα ΜΜΜ, στα Πετράλωνα χθες μαζευτήκαμε κόσμος και μοιράσαμε κείμενα στον σταθμό των Πετραλώνων αλλά και στην αφετηρία των τρόλεϊ.Κολλήθηκαν επίσης σε κάποια τρόλεϊ και αφίσες δίπλα σε αυτές των σωματείων των εργαζομένων. Γενικά υπήρχε θετική αποδοχή και από τον κόσμο αλλά και από τους εργαζόμενους που βρίσκονται και σε κινητοποιήσεις αυτήν την περίοδο.
Το κείμενο που μοιράστηκε :


Η επίθεση τους
Σύντομα η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα γίνει πολύ χειρότερη από αυτή που ήδη ζούμε. Απολύσεις, δραματική μείωση μισθών, εντατικοποίηση και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Κόψιμο όσων γραμμών θεωρούνται ασύμφορες, αυξημένο εισιτήριο, κατάργηση των ελευθέρας και των μειωμένων, πιο αραιά δρομολόγια άρα και μεγαλύτερος χρόνος αναμονής και συνωστισμός για εμάς τους επιβάτες.
Η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ΜΜΕ και ρίχνοντας τόνους λάσπης, έκανε και με τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ό,τι και με μια σειρά άλλους κλάδους για να μπορέσει να περάσει τα μέτρα που θέλει χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις. Όμως ούτε όλοι μαζί τα φάγαμε, ούτε όλοι μαζί τα πληρώνουμε. Τα σκάνδαλα, οι μίζες και η “κακοδιαχείριση” είναι δουλειά των από πάνω, των καπιταλιστών και των πολιτικών τους υπαλλήλων. Αυτοί είναι που κερδοσκοπούν ακόμη και σήμερα, και ο στόχος των αλλαγών είναι να συνεχίσουν να βγάζουν κέρδος.
Εμείς
Όμως κάποια στιγμή πρέπει να πούμε ΦΤΑΝΕΙ! Αυτή η επίθεση στα ΜΜΜ  είναι επίθεση στον έμμεσο μισθό μας αλλά και στην ίδια μας τη ζωή.  Είναι η ώρα να θέσουμε τους δικούς μας στόχους. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως και η Υγεία, η Παιδεία, η Ενέργεια, οι Φυσικοί Πόροι, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν εμπόρευμα. Είναι κοινωνικά αγαθά και δεν τα αντιμετωπίζουμε με τη λογική του κέρδους. Η καλύτερη λειτουργία τους μπορεί να γίνει με την κοινωνικοποίηση και τον εργατικό έλεγχο και όχι με την ιδιωτικοποίησή τους.
Και οι απαντήσεις μας
Σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι ούτε σαν επιβάτες ούτε σαν εργαζόμενοι. Προωθούμε τον κοινό αγώνα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς  για δωρεάν και ποιοτική μετακίνηση, μέσω πολύμορφων δράσεων στις γειτονιές, στα αμαξοστάσια, σε πρωτοβουλίες και σωματεία.

•    Αλληλεγγύη στους αγώνες των εργαζόμενων ενάντια στο χτύπημα των εργασιακών τους δικαιωμάτων και στην αναδιάρθρωση που προωθούν κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΔΝΤ.
•    Να κάνουμε πράξη τις συγκοινωνίες που θέλουμε με όπλο την αλληλεγγύη. Όσοι έχουμε εισιτήριο το δίνουμε μόλις κατεβαίνουμε σε κάποιον άλλο.
•    Δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους τώρα, ως το πρώτο βήμα προς την  κατεύθυνση των δωρεάν μεταφορών
•    Να δώσουμε μαζί ένα κοινό αγώνα πέρα από επιμέρους συνδικαλιστικά αιτήματα,όχι   για την καλύτερη λειτουργία μιας κρατικής ή αποκρατικοποιημένης εταιρίας, αλλά για την οικοδόμηση ενός κοινωνικού αγαθού που θέλουμε για εμάς.


ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


      Κάτοικοι από τις γειτονιές των Πετραλώνων   
Και τα αυτοκόλλητα

Αρχεία:

από από πειραιά 11/12/2010 9:47 μμ.


post image
Χθες Παρασκευή 10/12, το απόγευμα, στον σταθμό του ηλεκτρικού του πειραιά, έγινε μαζικό μοίρασμα κειμένων, από την συνέλευση αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης & δράσης κερατσινίου, νίκαιας, πειραιά, περάματος, κορυδαλλού, ενάντια στις νέες αντικοινωνικές, εισπρακτικές, πολιτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και στην πολιτική περικοπών σε δρομολόγια, προσωπικό και μισθούς των εργαζομένων.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License