ΑΡΤΑ-ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Κείμενο που μοιράζετε στην Άρτα για την απεργία στης 15 Δεκέμβρη

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ  ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ

 

Βιώνουμε την περίοδο της επιβολής του μνημονίου, μια περίοδο όπου κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής και ήσυχος. Κάθε επίπλαστη επίφαση ευημερίας που το σύστημα πρόσφερε αποσκοπώντας στην κοινωνική συναίνεση έχει εξαφανιστεί. Ο μονόδρομος του ''εκσυγχρονισμού'' της κοινωνίας και του ''εξορθολογισμού'' του δημοσίου οδηγεί σε περισσότερη φτώχεια, ανεργία και περικοπή κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος. Με την παιδεία να δίνεται βορά στον κόσμο του κεφαλαίου και την υγεία να αποτελεί είδος πολυτελείας για όλο και περισσότερους. Με την οικονομική και ψυχολογική βία να δημιουργεί ανθρώπους φοβισμένους, κλεισμένους στον εαυτό τους, παραιτημένους από το κάθε τι, αποδεχόμενοι την λογική του ''δεν υπάρχει άλλη λύση''.

 

Φυσικά η όλη κατάσταση δημιουργεί μια πίεση από μέρους της κοινωνίας, στρεφόμενη, μέχρι στιγμής, είτε κατά των διαχειριστών (κυβέρνηση) είτε κατά διαφόρων κατηγοριών πολιτών (μετανάστες, δημόσιοι υπάλληλοι). Βασικός μοχλός ελέγχου και αποσυμπίεσης αποτελεί ο γραφειοκρατικός και κομματικός συνδικαλισμός με βασικότερους εκπροσώπους την ΓΣΕΕ και το Π.Α.ΜΕ. Η μεν πρώτη διατηρώντας το μονοπώλιο στην κήρυξη γενικής απεργίας, προχωρά σε απεργίες φωτοβολίδες επιδιώκοντας την απορρόφηση κάθε δυσαρέσκειας, ενώ οι εκάστοτε ηγεσίες της βρίσκονται σε στενή συνεργασία με κράτος και κεφάλαιο (βλέπε την πρόσφατη  συνάντηση Παναγόπουλου- ΣΕΒ) εξυπηρετώντας απόλυτα τα συμφέροντά τους. Από τη άλλη το Π.Α.ΜΕ, όντας επί το πλείστον κομματικό συνδικάτο, και αποσκοπώντας σε κομματικά οφέλη  καθοδηγεί ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων σε μορφές δράσης απόλυτα ελεγχόμενες από αυτό και ακίνδυνες για το σύστημα.  Η συνδιαλλαγή που επιδιώκεται από τον συνδικαλισμό στην υπάρχουσα μορφή του, από κοντά με την προπαγάνδα των ΜΜΕ, με την προβολή του μονόδρομου του μνημονίου και την παραίνεση για υπομονή αποσκοπεί στην διατήρηση της συναίνεσης και στην υπογραφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με όρους δυσχερέστερους για τους εκμεταλλευόμενους.

 

Η κατανόηση ότι η λειτουργία της κοινωνίας με τους υπάρχοντες όρους δεν μπορεί να προσφέρει κανένα μέλλον είναι ένα πρώτο βήμα για την απόκτηση μιας ριζοσπαστικής συνείδησης. Να ξεφύγουμε από την αφηρημένη δυσαρέσκεια που δίνει την ευκαιρία στο σύστημα να επαναπροσδιορίσει τους μηχανισμούς συναίνεσης και να κατανοήσουμε ότι μια κοινωνία δομημένη πάνω στην διαρκή αναζήτηση του κέρδους δεν μπορεί ποτέ να συμβαδίσει με την πραγματική ελευθερία. Ο καπιταλισμός, αν και σε παγκόσμια κρίση, δεν πρόκειται να πέσει μόνος του. Απαιτείται συνείδηση, αυτοοργάνωση, θέληση και κινήσεις που από τη μια θα αντιμετωπίσουν την ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε και από την άλλη θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την όξυνση του κοινωνικού-ταξικού αγώνα. Οι προτάσεις και οι τρόποι δράσης που αποσκοπούν μόνο στη βελτίωση των όρων διαβίωσης δεν μπορούν επ' ουδενί να δώσουν μια οριστική απάντηση. Δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή ανοχή σε χώρους με ρατσιστικές και φασιστικές λογικές. Χρειάζεται επαναφορά της ταξικής συνείδησης στους χώρους εργασίας, μακριά από κάθε λογική εκπροσώπησης, με οργάνωση από τα κάτω, την δημιουργία γενικών συνελεύσεων με καθολική συμμετοχή και ξανακάνοντας την απεργία όπλο των εργαζομένων. Κάποια πρωτοβάθμια σωματεία βάσης δίνουν ήδη τέτοια παραδείγματα οργάνωσης και λειτουργίας. Επιτυγχάνοντας μάλιστα και άμεσα αποτελέσματα (όπως η ανάκληση απολύσεων) τα οποία δεν γίνονται αυτοσκοπός αλλά δημιουργούν συνθήκες αγώνα ανοίγοντας νέους δρόμους. Στεκόμενοι απέναντι σε κάθε μορφή γραφειοκρατίας και εκπροσώπησης, με όπλα την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση, προτάσσουμε την ριζική ανατροπή κάθε σχέσης εκμετάλλευσης για μια πανανθρώπινη ελευθερία.

 

·        ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

·        ΠΟΡΕΙΑ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ  10.00 πμ , ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ

 

Συνέλευση εργαζομένων, φοιτητών και ανέργων

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License