Χ.Υ.Τ.Α. ΚΕΡΑΤΕΑΣ: Η ΛΑΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Ενδιαφέρον άρθρο

“Πέφτομε σε ενέδρα Γερμανών. Τόσο κοντά, που αρπαχτήκαμε χέρια με χέρια. Δεν μπορούσαμε να πυροβολήσουμε . Παλεύαμε ποιος θα έριχνε τον άλλο κάτω να τον σκοτώσει. Την ώρα που πάλευα εγώ με έναν Γερμανό, γυρίζει ο άλλος Γερμανός να με σκοτώσει αλλά πηδάει ένας αντάρτης, τον καβαλικεύει και τον μαχαιρώνει. Τη γλιτώνω εγώ και εξοντώνω τον Γερμανό. Αστραπιαία, σφαπ, του καρφώνω τη μάχαιρα.”

Μιχάλης Μεταξάκης,
επικεφαλής ομάδας του Ε.Λ.Α.Σ Κρήτης, που έπεσε σε γερμανική ενέδρα, στην τοποθεσία “Βρωμονερό” του Κρουσώνα Ηρακλείου, στις 14 Ιούλη 1944.
_________________________________________

Γράφει ο askordoulakos

Είχε αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση ότι το ζήτημα της λαικής αυτοάμυνας είναι κατ' εξοχήν πολιτικό. Τα πρόσφατα γεγονότα της Κερατέας θέτουν άπαντες -εξουσία και αγωνιζόμενη κοινωνία- αντιμέτωπους με την αντιμετώπιση του νέου αυτού φαινομένου: Την εμφάνιση του φαινομένου της λαικής αυτοάμυνας κατά του λαομίσητου πλέον συρφετού των δυνάμεων καταστολής, το οποίο φαινόμενο-εκτός των άλλων (πέτρες, μάχες έκ του συστάδην, μολότωφ κλπ)- περιλάμβανε ακόμα...και πυροβολισμούς εκ μερους των κατοίκων!

Ειναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι κατ' εξοχήν νοικοκυραίοι της Κερατέας (μιας περιοχής κατά βάση συντηρητικής) πήραν τα στυλιάρια κι άρχισαν τα ντου κατά των ΜΑΤ. Άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, μαθητές κι αρκετοί αλληλέγγυοι νεολαίοι, έδειξαν στο κράτος και στα ρεμάλια των δυνάμεων της τάξης ότι η ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ απάντηση από εδώ και πέρα θα είναι η ΛΑΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ.

Είναι ξεκάθαρο ότι το ξεσάλωμα των ΜΑΤ οφείλεται σε πολιτική επιλογή μιας κυβέρνησης ηλιθίων, οι οποίοι δείχνουν να μην καταλαβαίνουν αυτό το πολύ απλό, που γνωρίζει ακόμα κι ο πιο αδαής περί την πολιτική: Όσο πιο πολύ εντείνεις την καταστολή, τόσο πιο κοντά είσαι στη “μεγάλη έξοδο” κι εδώ καλό θα είναι να θυμηθούμε τι ζημιά έκανε ο Δεκέμβρης στον Καραμανλή.

Είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι αυτό που όπλισε το χέρι των πολιτών της Κερατέας, είναι αυτό το οποίο θα οπλίσει τα χέρια όλο και περισσότρεων πολιτών αύριο: Το ξεκαθάρισμα σιγά-σιγά του τοπίου, σχετικά με το ρόλο της κυβέρνησης, και των συμμάχων της στην επερχόμενη δυστυχία του τόπου. Η κοινωνία πλέον αρχίζει ν' αντιλαμβάνεται τι...”παίζεται”. Γι'αυτό άλλωστε βαίνουν προς διάλυση χέρι-χέρι και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της αποχώρησης -ουσιαστικά-τμημάτων της ΠΑΣΚΕ από το ΠΑΣΟΚ.

Το πιο αξιοσημείωτο όμως σχετικά με τη στάση των Κερατιωτών αυτές τις μέρες όμως, είναι η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ που φαίνεται να απέκτησαν μετά τις οδομαχίες τους με τους ταγματασφαλίτες των ΜΑΤ, κάτι το οποίο φάνηκε από την ενότητά τους, τη μαχητικότητά τους, τη μαζικότητά τους κι από την έμπρακτη συμπαράσταση που τους έδειξαν κι άλλα τμήματα της κοινωνίας.
Στην Κερατέα γίνεται ένα πολύ ενδιαφέρον ”πείραμα” αυτές τις ημέρες: Ίσως για πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο, οι τοπικές κοινωνίες έρχονται αντιμέτωπες με την επίθεση ενός απομυθοποιημένου -στα μάτια τους- κράτους, αμύνονται, αντεπιτίθενται και βρίσκουν έμπρακτους συμμαχητές στο πλευρό τους, τα παιδιά με τα πρησμένα πόδια που το Δεκέμβρη του 2008 τα'λεγαν αλήτες...

Το πανικόβλητο και απαξιωμένο μπλοκ εξουσίας βρίσκεται μπροστά σε μια αναπάντεχη, νέα πραγματικότητα: Την ενωμένη λαική αυτοάμυνα.

Το ίδιο όμως ισχύει και για το λαικό κίνημα...και ιδίως για το ΚΚΕ! Οψόμεθα...

Από "ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ"

από ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ 14/12/2010 2:20 πμ.


Σωστά όσα γράφεις με μια διαφορά. Η πρωτη φορά μετά τον εμφυλιο που τοπική κοινωνία πέρασε σε αυτοαμυνα αλλά και γενικευμένη επίθεση στις δυνάμεις του κράτους ήταν τον ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 8 στο Ζεφύρι όταν εκεί οι τσιγγάνοι εξαφάνισαν και το αστυνομικό τμήμα και την τράπεζα της περιοχής τους και κατέλαβαν το δημαρχείο. Η διαφορά ήταν ότι στο Ζεφύρι η τοπικη εξέγερση ξέσπασε όταν ΗΔΗ είχε γίνει η εξέγερση του Δεκέμβρη(για την ακρίβεια λίγες ώρες μετά) ενώ η τοπικη εξέγερση στην Κερατέα προαναγγελει την εξέγερση της 15 Δεκέμβρη, τρείς μέρες πριν

από Ένας 14/12/2010 11:07 πμ.


και τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Πολύμηνος νικηφόρος αγώνας.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License