μήνυση στο paris.indymedia.org

Ο Μπρις Ορτεφέ θα καταθέσει μήνυση ενάντια στο paris.indymedia.org κατηγορώντας το ως ... «αντιμπατσικό»

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ δήλωσε την Πέμπτη στην Γκρενόμπλ ότι πρόκειται να καταθέσει μήνυση ενάντια στον ιστότοπο paris.indymedia.org, τον οποίο τα σωματεία των αστυνομικών καταγγέλουν ως «αντιμπατσικό» εξαιτίας της δημοσίευσης φωτογραφικού υλικού με αντικείμενο αστυνομικούς με πολιτικά και τη χρήση του υλικού αυτού για την εξακρίβωση των προσωπικών στοιχείων των αστυνομικών.

«Αποφάσισα να καταθέσω μήνυση ενάντια στον ιστότοπο του οποίου οι διαχειριστές επέλεξαν εκκούσια να δημοσιεύσουν φωτογραφίες αστυνομικών με πολιτικά, να τους βιντοσκοπήσουν και να προβούν στην εξακρίβωση των στοιχείων τους.

Πρόκειται για μεθόδους απαράδεκτες και ανεύθυνες. Τα σχόλια που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο είναι υβριστικά και απαξιωτικά και δεν εννοώ να επιτρέψω κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι θα προβεί σε κατάθεση μήνυσης ήδη την ερχόμενη εβδομάδα.

Φωτογραφίες αστυνομικών με πολιτικά καθώς και σχετικά βίντεο αναρτήθηκαν στον εν λόγω ιστότοπο, ενώ η χρήση προσωπικών ιστοσελίδων στο Facebook επέτρεψε την ταυτοποίησή των αστυνομικών. Ο ιστότοπος προκάλεσε την οργή σωματείων της αστυνομίας, τα οποία και ζήτησαν την παρέμβαση του Υπουργείου των Εσωτερικών.

Εδώ και τέσσερεις μέρες, ο ιστότοπος καλεί τους επισκέπτες του να ταυτοποιήσουν, φωτογραφήσουν και βιντεοσκοπήσουν «κάθε μπάτσο με πολιτικά», προκειμένου «η ανασφάλεια να περάσει στο δικό τους στρατόπεδο».

«Θα ταυτοποιήσουμε ένα προς ένα όλα αυτά τα σκουπίδια», υπόσχεται ο ιστότοπος, συγκρίνοντας τη γαλλική αστυνομία με την κατοχική αστυνομία κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η εν λόγω πρακτική φέρει το όνομα «cop-watch» και πρωτοεμφανίστηκε στις Η.Π.Α. κατά την δεκαετία του 1980 εν είδει αντίστασης στην αστυνομική βία. Περιπολίες πολιτών βιντεοσκοπούν ή φωτογραφίζουν αστυνομικές επεμβάσεις, τις οποίες στη συνέχεια δημοσιεύουν στο διαδίκτυο.

Τα στοιχεία κάποιων αστυνομικών, όπως αυτών που υπηρετούν στις επίλεκτες μονάδες RAID και DNAT, προστατεύονται δια νόμου, και το γεγονός ότι αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους «συνιστά ποινικό αδίκημα», σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από την Αστυνομική Διεύθυνση Παρισιού.

«Στο μέτρο που δημοσιεύουν τα στοιχεία και τις φωτογραφίες αστυνομικών με πολιτικά, ή που δυσφημίζουν την υπηρεσία, μπορούν να υποστούν κυρώσεις για δυσφήμιση και προσβολή του δικαιώματος στην εικόνα» σύμφωνα με τη δικηγόρο Αν-Λορ Κομπουάν. Η ίδια ωστόσο συμπληρώνει ότι η δημόσια δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών «δεν συνιστά αξιόποινη πράξη», επισημαίνοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μια «νομική ασάφεια».


Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} (AFP)

από ... 25/12/2010 12:07 πμ.


http://www.inews.gr/32/minysi-sto-parisindymediaorg.htm

http://www.inews.gr/32/minysi-sto-parisindymediaorg.htm

από link 28/12/2010 5:11 μμ.


Κείμενο από τη διαχειριστική ομάδα του paris.indymedia.org

Paris Indymedia - Copwatch : A l’attention de nos contributrices et contributeurs

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License