20 χρόνια από την άγρια δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα

http://poreia-ekp.blogspot.com/2011/01/20.html

20 χρόνια από την άγρια δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα Τη Δευτέρα 7 Γενάρη του 1991 παιζόταν ένα μεγάλο στοίχημα στα σχολεία για την αντιδραστική κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία που προωθούσε είχε βρει αντιμέτωπους τόσο τους φοιτητές όσο και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα περισσότερα από τα μισά σχολεία της χώρας να είναι υπό κατάληψη. Η κυβέρνηση της ΝΔ ποντάρει στο να σταματήσουν οι καταλήψεις  με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι καταλήψεις όμως δεν σταμάτησαν.
Αλλά η ΝΔ δεν έμενε μόνο στις προσευχές. Κινητοποίησε έναν ολόκληρο μηχανισμό από «αγανακτισμένους γονείς» και «αγανακτισμένους πολίτες» με στόχο να ανακαταλάβουν τα σχολεία με τη βία. Κάτι σαν τους μηχανισμούς «αγανακτισμένων πολιτών» που σήμερα βλέπουμε να οργανώνονται συχνά κυρίως απο τη Χρυσή Αυγή και τον ΛΑΟΣ στον Άγιο Παντελεήμονα και σε άλλες περιοχές.

Το βράδυ της Τρίτης 8 Γενάρη στην Πάτρα μια από αυτές τις ομάδες (τριάντα περίπου ΟΝΝΕΔίτες) με επικεφαλής τον αρχι-ΟΝΝΕΔίτη τραμπούκο Ιωάννη Καλαμπόκα καταφέρνει να ανακαταλάβει το 3ο Λύκειο Πάτρας και άμεσα μαζεύονται απ’ έξω δεκάδες μαθητές, με καθηγητές και γονείς που επιχειρούν να μπουν στο σχολείο. Οι ΟΝΝΕΔίτες τους αντιμετωπίζουν με λοστούς ξύλα και πέτρες. Ο Καλαμπόκας χτυπά δολοφονικά με σιδηρολοστό στο κεφάλι τον καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα, που ήταν γνωστός στους τραμπούκους από τη πολιτική και συνδικαλιστική του δράση. Ο Νίκος Τεμπονέρας αφήνει τη τελευταία του πνοή την επόμενη ημέρα τα ξημερώματα στο νοσοκομείο.
Την επόμενη ημέρα γίνονται μεγαλειώδεις και μαχητικές πορείες τόσο στη Πάτρα όσο και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στις οποίες δολοφονούνται άλλα τέσσερα άτομα από τα ΜΑΤ, όταν δακρυγόνα έπεσαν μέσα σε κατάστημα και πήρε φωτιά. Ο υπουργός Παιδείας Β. Κοντογιαννόπουλος παραιτείται και ο Γ. Σουφλιάς που αναλαμβάνει στη θέση του αποσύρει το νομοσχέδιο.

Στα χρόνια που πέρασαν, ο Νίκος Τεμπονέρας έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της πάλης μαθητών, φοιτητών και εκαπιδευτικών κατά των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στη Παιδεία αλλά και της πάλης όλης της νεολαίας και του λαού στη πάλη ενάντια στο φασισμό. Τα παραπάνω αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο στα συνθήματα:

«Είκοσι χρόνια αγώνες της νεολαίας,το δρόμο τον δείχνει ο Νίκος Τεμπονέρας»

«Ζει! Ζει! Ο Τεμπονέρας ζει!Με Πέτρουλα – Λαμπράκη μας οδηγεί».

Γενάρης 2011
Πορεία Αριστερή

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License