Οι μπίζνες της οικογένειας Γερουλάνου

Ποιος θα ακουμπήσει κοτζάμ υπουργό; Απο την Κοντρα

Στις 9 Δεκέμβρη του 2004,  κάτοικοι και σωματεία του δήμου Αργοστολίου υπέβαλαν προσφυγή στο ΣτΕ κατά απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΓΓΠΙΝ), που έδινε άδεια λειτουργίας σε μονάδα Ιχθυοκαλλιέργειας που ανήκει στην οικογένεια του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου. Ακόμη, υπέβαλαν προσφυγή κατά μιας άλλης απόφασης του ΓΓΠΙΝ και κατά μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων.
 

Το ΣτΕ (Ε’ Τμήμα), μετά από τέσσερα χρόνια, στις 17 Σεπτέμβρη του 2008, εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 2435 απόφασή του, με την οποία έκανε δεκτή την προσφυγή και έτσι κατέστη παράνομη η λειτουργία της οικογενειακής επιχείρησης του Π. Γερουλάνου.
 

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αντί να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και να αναγκάσει την οικογένεια Γερουλάνου να κλείσει αυτή τη μονάδα, εξέδωσε στις 22 Γενάρη του 2009 νέα απόφαση, για τη μετεγκατάσταση δήθεν της  μονάδας σε άλλη θέση μέσα σε δύο χρόνια. Αυτή την απόφαση αξιοποίησε η οικογένεια Γερουλάνου και «έπεισε» τον πρόεδρο του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ να μην επιμείνει στην άμεση εφαρμογή της απόφασης του Τμήματός του, δηλαδή της απόφασης 2435/2008. Τα λεγόμενα περί μετεγκατάστασης της μονάδας είναι ένα μεγάλο ψέμα, γιατί οι κλωβοί της παραμένουν στην ίδια σχεδόν θέση.
 

Οι ίδιοι κάτοικοι και σωματεία αναγκάστηκαν να καταθέσουν στις 23 Μάρτη του 2009 νέα προσφυγή κατά της απόφασης του ΓΓΠΙΝ και να απαιτήσουν και την άμεση εφαρμογή της απόφασης 2435/2008. Ταυτόχρονα κατέθεσαν αίτηση στην Επιτροπή Αναστολών για την έκδοση προσωρινής διαταγής μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής, που είχε οριστεί αρχικά για τις 3 Νοέμβρη του 2010. 
 

Λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, και συγκεκριμένα στις 11 Οκτώβρη του 2010, η πρώην υπουργός Γεωργίας Κ. Μπατζελή κατέθεσε ερώτηση στην υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και εμμέσως πλην σαφώς έπαιρνε θέση υπέρ της οικογένειας Γερουλάνου, βάζοντάς τα με το ΣτΕ που ακυρώνει «διοικητικές πράξεις αδειοδότησης  μονάδων».
 

Ο πρόεδρος του Ε’ Τμήματος, με πρόσχημα την απόφαση του ΓΓΠΙΝ για τη δήθεν μετεγκατάσταση της εταιρίας ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΕ το Γενάρη του 2009, αρνήθηκε να εκδώσει προσωρινή διαταγή.
 

Μετά την προσφυγή των κατοίκων και των σωματείων του Αργοστολίου, μπήκε στην υπηρεσία της  εταιρίας της «οικογένειας» και η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη, η οποία κατά τα άλλα εμφανίζεται σαν η Ζαν ντ Αρκ του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, στο νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας περιέλαβε διάταξη με την οποία δίνει τη δυνατότητα στις εταιρίες που δεν έχουν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας να λειτουργούν για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι τον Ιού-νη του 2011. Η προϋπόθεση που έβαλε στον νόμο αυτό η Τ. Μπιρμπίλη για να λειτουργήσει η εταιρία έχει απορριφθεί από το ΣτΕ με την απόφαση 2435/2008. 
 

Στις 13 Δεκέμβρη του 2010 ο ΓΓΠΙΝ εξέδωσε δύο νέες αποφάσεις για την εταιρία του Π. Γερουλάνου.
 

Στις 2 Φλεβάρη του 2011, που ήταν να εκδικαστεί η υπόθεση στο ΣτΕ, δόθηκε νέα αναβολή και ορίστηκε ως νέα ημερομηνία εκδίκασης η 12η Οκτώβρη του 2011. Το γεγονός ότι στις 2 Φλεβάρη η τακτική εισηγήτρια ανέβαλε όλες τις υποθέσεις που χειρίζεται η ίδια  δεν αλλάζει σε τίποτα την εκτίμησή μας, ότι υπάρχει σκοπιμότητα για τη νέα αυτή αναβολή.

 
Η εταιρία Γερουλάνου παρήγαγε επί χρόνια «βιολογικές» τσιπούρες και λαβράκια, χωρίς να υπάρχει νομικό πλαίσιο, εθνικό και κοινοτικό.
 

Είναι φανερό, ότι όλα τα σφυριά της εξουσίας δουλεύουν ασταμάτητα για να λειτουργεί παράνομα η εταιρία της οικογένειας Γερουλάνου.

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ: ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΣ, ΔΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΤο 1918 το Υπουργείο Γεωργίας παραχωρεί ΚΑΤΑ ΧΡΗΣΗ το κτήμα στον Μαρίνο Γερουλάνο, με σκοπό τη συστηματική δενδροκομική καλλιέργεια.
Ο Μ. Γερουλάνος στις 14/7/34 παραχωρεί μέρος αυτής  της έκτασης στην εταιρία ΚΤΗΜΑ ΤΡΑΧΩΝΕΣ-ΑΕ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ,

 της οποίας ήταν και ιδρυτικό μέλος. Έκανε δηλαδή δώρο στον εαυτό του δημόσια περιουσία.

Το 1992 αγοράζεται από την εταιρία MACRO CASH AND CARRY.
Στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας των 108 στρεμμάτων έναντι του ποσού των 2,9 δισ. δραχ. που υπέγραψαν στις 6 Μάρτη του 1992 η οικογένεια Γερουλάνου και MACRO, αποσιωπάται το πως το κτήμα έγινε περιουσιακό στοιχείο των πωλητών του.

Στο κτήμα αυτό έχουν εντοπιστεί 30 προγεωμετρικοί τάφοι του 11ου π.Χ. αιώνα και υπάρχουν επίσης ίχνη τειχών του 8ου π.Χ. αιώνα.

Υπάρχει ακόμη το χαρακτηρισμένο διατηρητέο εκκλησάκι  Εισοδίων της Θεοτόκου και η οικία Γερουλάνου.
Το εκκλησάκι είναι χτισμένο τον 11ο μ.Χ. αιώνα σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο και παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Στην νοτιοδυτική πλευρά του κτήματος υπάρχει και περίβολος μυκηναϊκής εποχής.

Το ρέμα Τράχωνες διασχίζει το κτήμα και όλη η περιοχή είναι καλυμμένη με πεύκα, κυπαρίσσια και πλούσια βλάστηση. Αρχαιολόγοι της Β΄ Εφορίας Προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων τοποθετούν εντός του κτήματος το κέντρο του Αρχαίου Δήμου Ευωνύμου. Σημειώνουν δε ότι εκεί ανήκει και το Αρχαίο θέατρο που έχει αποκαλυφθεί σε ελάχιστη απόσταση από τα ανατολικά όρια του.

Ο Μαρίνος Γερουλάνος [1867-1960] υπήρξε από τους σπουδαιότερους Έλληνες ιατρούς, εκλεκτός της βασιλίσσης Όλγας. Απεβίωσε το 1960 στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο της εκκλησίας του κτήματος στους Τράχωνες. Ήταν παντρεμένος με την Μαργαρίτα Mitzaff και παιδιά του ήταν η Έρρικα Καΐρη και ο Ιωάννης Γερουλάνος. Δισέγγονός του είναι ο σημερινός Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.
Από κατοίκους της περιοχής ζητείται να χαρακτηριστεί αρχαιολογικός τόπος και χώρος πράσινου..

ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΣΦΥΖΕΙ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ MACRO.

Γ.Ε.από ψαράς 04/02/2011 9:30 μμ.


Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη…
Το πρόβλημα με το «αφεντικό» που διόρισε στη Λυρική Σχολή ο Γερουλάνος δεν είναι μόνο πως πρόκειται για έναν χυδαίο εθνικοφασίστα, που καμαρώνει κιόλας γι’ αυτό. Μεγαλύτερο πρόβλημα από τις απόψεις του είναι ο τρόπος με τον οποίο διορίστηκε στο συγκεκριμένο πόστο, τον οποίο δεν διστάζει να αποκαλύψει. Ενας τρόπος που αποκαλύπτει μια φεουδαρχική πρακτική διοίκησης του ελληνικού αστικού κράτους, από μια κλίκα περί τον Γ. Παπανδρέου και την οικογένειά του.
 
Το υποκείμενο της ιστορίας μας ονομάζεται Νίκος Μουρκογιάννης και πριν από μερικούς μήνες διορίστηκε από το Γερουλάνο γενικός δερβέναγας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Την περασμένη Κυριακή μάς συστήθηκε μέσα από μια μεγάλη συνέντευξη στην «Καθημερινή».
 
Οι πολιτικές του αντιλήψεις είναι αυτές ενός μοναρχοφασίστα της μετεμφυλιοπολεμικής περιόδου. «Είχα από μικρός πειστεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα ήταν η Σοβιετική Ενωση. Υπήρξα μαχητής του Ψυχρού Πολέμου». «Και αντικομμουνιστής;», ρωτάει ο δημοσιογράφος, για να εισπράξει την απάντηση: «Αντισοβιετικός. Αν ήμουν αντικομμουνιστής θα έδινα αξία στον κομμουνισμό»! Θεωρεί ότι ο Ρόναλντ Ρέιγκαν ήταν «ο πιο έξυπνος άνθρωπος στο κόσμο», οπότε μπορούμε να συνάγουμε συμπεράσματα και για το δικό του πνευματικό επίπεδο. Αντιχουντικός έγινε όχι διότι τον ενοχλούσε η χούντα, αλλά «διότι τον ενοχλούσε η σύνταξη και η γραμματική του Παπαδόπουλου»!
 
Οι κοινωνικές του αντιλήψεις είναι αυτές του Χρυσαυγίτη: έξω οι πούστηδες και οι ασιάτες μετανάστες. «Σε δέκα χρόνια, στο κέντρο της Αθήνας θα κυκλοφορούν μόνον Πακιστανοί». «Οταν κάποτε άκουγαν ότι στη Λυρική έχει παράσταση με ομοφυλοφιλικές πτυχές, δεν πήγαιναν να την δουν». «Η δουλειά μου είναι να κρατάω ζωντανή τη συνέχεια του ελληνικού έθνους».
 
Δεν διστάζει να καμαρώσει ως μεσάζοντας της πώλησης των αμερικανικών F-16 στην Ελλάδα. «Νιώθω ότι έβαλα ένα λιθαράκι στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας και στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης». Πόσα έβγαλε απ’ αυτή τη μπίζνα δεν ανέφερε, βέβαια, ούτε και ρωτήθηκε. Με τέτοιες αντιλήψεις, επόμενο είναι να αντιμετωπίζει τις παραγωγές της Λυρικής ως εμπορεύματα. Γι’ αυτόν, είτε πουλάει πατάτες, είτε F-16, είτε μια παράσταση όπερας είναι ένα και το αυτό. «Εχουμε τέσσερα προϊόντα». «Μου λείπει κι ένα προϊόν που θέλω να φέρω και που θα βοηθήσει οικονομικά: το μιούζικαλ».
 
Κατόπιν όλων αυτών, αναρωτιέται σίγουρα κανείς τι γυρεύει αυτός ο άνθρωπος στο τιμόνι ενός κρατικού θεάτρου, επί μιας κυβέρνησης… σοσιαλιστικής; Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος και αξίζει να παραθέσουμε ολόκληρη την περιγραφή του.
 
«Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση για τη Λυρική δεν ήρθε ακριβώς από την κυβέρνηση. Ολοι οι άνθρωποι έχουν έναν μέντορα. Το όνομα του δικού μου είναι δρ Ιγκον Ζέντερ, Γερμανοελβετός μεγαλοεπιχειρηματίας. Βλεπόμαστε μια φορά τον μήνα και τρώμε σε μπαρ της Ζυρίχης και μετά πάμε στην όπερα. Μια μέρα μου λέει, είσαι πατριώτης και αφήνεις να κλείσει η μοναδική όπερα στην Ελλάδα; Ακουσα ότι ο υπουργός που πάει να την κλείσει είναι τέως υπάλληλός μου και είπα να μην τολμήσει να το κάνει διότι ο καλύτερος restructuring consultant στον κόσμο είναι Ελληνας και μπορεί να την σώσει σε μια εβδομάδα. Τότε δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κύριο Γερουλάνο. Στην αρχή, νόμισα ότι θα κάνω αυτό που κάνω συνήθως: consulting engagement. Είπα στον κύριο υπουργό, είμαι λίγο ακριβός. Παίρνω 20.000 δολάρια την ημέρα, επί τρεις μήνες, είναι λογαριασμός. Ο υπουργός γέλασε διότι δεν υπάρχουν χρήματα. Μου είπε τότε, θα διοριστείς πρόεδρος, ο οποίος όμως δεν πληρώνεται. Ετσι, τώρα το κάνω εκ του υστερήματος».
 
Βρισκόμαστε πλέον στο επιχειρηματικό σύμπαν του Παύλου Γερουλάνου, που μας έχει απασχολήσει και τον πρώτο καιρό της υπουργοποίησής του. Ο Γερουλάνος είναι καπιταλιστής. Γόνος μιας οικογένειας που ανήκε στην αυλή των Γλίξμπουργκ, σπού-δαζε σε κάτι πανεπιστήμια της πλάκας στις ΗΠΑ και όταν ήρθε στην Ελλάδα ανέλαβε τη διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης («Ιχθυ-οτροφεία Κεφαλλονιάς ΑΕ»). Από εκεί βρέθηκε στην αυλή του Γ. Παπανδρέου, όταν αυτός ήταν υπουργός Εξωτερικών, αφήνοντας τη διεύθυνση της επιχείρησης στην ιταλίδα σύζυγό του. Κάποια στιγμή, έφυγε από το στενό επιτελείο του Παπανδρέου (ήταν διευθυντής του πολιτικού του γραφείου), αλλά δεν γύρισε στην επιχείρησή του. Επιασε δουλειά στην εταιρία συμβούλων «Ιγκον Ζέντερ». Ενα πολυπλόκαμο, σκοτεινό μηχανισμό, που βρίσκει και εκπαιδεύει στελέχη για μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Από εκεί έφυγε και ξαναγύρισε στο στενό επιτελείο του Γ. Παπανδρέου, στο οποίο ανήκει έως και τώρα.
 
Μπορεί κανείς, λοιπόν, να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα, συγκρίνοντας το βιογραφικό του Γερουλάνου με όσα περιγράφει αδίστακτα ο Μουρκογιάννης. Εμένα δεν με διόρισε η κυβέρνηση –λέει– αλλά με επέβαλε ο Ζέντερ, που είναι ο μέντοράς μου! Πρέπει να αισθάνεται κανείς πολύ ισχυρός για να ξεμπροστιάζει έτσι έναν υπουργό, για να μιλάει μ’ αυτό το ύφος. Ενας μεγαλοκαπιταλιστής αντιμετωπίζει τον υπουργό ως υπάλληλό του, σηκώνει το τηλέφωνο και του λέει θα βάλεις αυτόν μάνατζερ στη Λυρική.
 
Με την ελληναράδικη αλαζονεία του ο Μουρκογιάννης κατάφερε να ξεμπροστιάσει και τον εαυτό του. Λέτε να υπάρξει Ελληνας που να πιστέψει ότι αυτός που αρχικά ζήτησε από τον υπουργό 20.000 δολάρια τη μέρα, στη συνέχεια συμφώνησε να δουλέψει τζάμπα;
 
ΥΓ: Τελικά, η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει το μαγικό ραβδί και προσελκύει μεγαλοκαπιταλιστές συμβούλους να δουλεύουν τζάμπα. Τζάμπα ο Σκιόπα, τζάμπα ο Παπαδήμος, τζάμπα ο Μουρκογιάννης!

http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=7201&cat_id=19&pos=2&issue_id=217
 
Η παράνομη ιχθυοκαλλιέργεια της οικογένειας Γερουλάνου
Στις 23.3.2009, 18 κάτοικοι και δύο σύλλογοι του Αργοστολίου Κεφαλλονιάς κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης 18/18/22-1-2009 του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, γιατί με την απόφαση αυτή ο Γενικός Γραμματέας αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση 2435/2008 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ. Απόφαση, με την οποία κρίθηκαν παράνομες α) η απόφαση 7151/5-8-2003 του Νομάρχη Κεφαλληνίας –Ιθάκης, β) η Κοινή Απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 108580/20-9-2004 και γ) η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Με τις τρεις αυτές αποφάσεις επιτρέπονταν η λειτουργία της επιχείρησης  «Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς ΑΕ», που ανήκει στην οικογένεια του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου.

Με την απόφασή του αυτή ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων αγνοεί προκλητικά την απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ και, το σπουδαιότερο, με πρόσχημα τη μετεγκατάσταση της επιχείρησης σε άλλο σημείο του κόλπου του Αργοστολίου, παρατείνει τη λειτουργία της για δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 22.1.2011, στην ίδια θέση του κόλπου του Αργοστολίου, με μόνη διαφοροποίηση την αλλαγή προσανατολισμού των ιχθυοκλοβών.

Την ίδια ημέρα (23.3.2009), οι κάτοικοι κατέθεσαν, μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου τους, και αίτηση για την έκδοση Προσωρινής Διαταγής αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Αυτή δεν δόθηκε μέχρι σήμερα, γιατί ο πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ έκρινε ικανοποιητική την απάντηση των δικηγόρων του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας! Η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της παράνομης  και προκλητικής, απόφασης του Γενικού Γραμματέα ορίστηκε για τις 3 Νοέμβρη του 2010.

Γιατί πήγαν την εκδίκαση τόσο πίσω; Ποια η σκοπιμότητα αυτής της καθυστέρησης; Γιατί έπρεπε να περάσουν 18 μήνες και 10 ημέρες για να εκδικαστεί αυτή η υπόθεση, όταν η μονάδα  της οικογένειας Γερουλάνου λειτουργεί στην ίδια θέση, για την οποία βγήκε η απόφαση 2435/2008; Θα λειτουργούσε έτσι το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ και ο πρόεδρός του, εάν η μονάδα δεν ανήκε στην Οικογένεια του Π. Γερουλάνου, που σε δημόσια εμφάνισή του, στις 30 Οκτώβρη του 2009, δήλωνε ανάμεσα στ’ άλλα προκλητικά: «Γνώρισα το γρηγορόσημο, το μυστήριο κόσμο της εφορίας, τον απόμακρο κόσμο του Συμβουλίου της Επικρατείας». Αν δεν ήταν ο Π. Γερουλάνος και ήταν ένας κοινός θνητός, θα τολμούσε να κάνει τέτοιες απαξιωτικές δηλώσεις και αν τελικά τολμούσε να τις κάνει, θα τον άφηναν σε χλωρό κλαρί;

Η παρανομία της οικογένειας Γερουλάνου δεν έγκειται μόνο στο ότι λειτουργεί μια μονάδα στο κόλπο του Αργοστολίου ενώ δεν έχουν εγκριθεί ακόμη: α) Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. β) Η Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Εγκειται ακόμη στο ότι από το 2007 διατείνεται ότι παράγει βιολογικές τσιπούρες και λαβράκια παράνομα, γιατί μέχρι τον Ιούλη του 2010 (που άρχισε να ισχύει με προϋποθέσεις ο εφαρμοστικός κανονισμός 710/2009) δεν επιτρεπόταν η σήμανση ψαριών ως βιολογικών, μιας και δεν υπήρχε εθνικό και κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο. Και γι’ αυτόν ακόμη το λόγο, ο υπουργός Γεωργίας έπρεπε να κλείσει τη μονάδα, κάτι που δεν έκανε. Την άνοιξη του 2009, μετά από δική μας καταγγελία, είχε επισκεφθεί τη μονάδα στην Κεφαλλονιά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕΓΕΠΕ. Ο κύριος αυτός πήγε, είδε και απήλθε. Τότε του ζητήσαμε να μας δώσει την εισήγησή του, αλλά αρνήθηκε. Τελικά, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο. Το αναφέραμε αυτό μόνο και μόνο για να τονίσουμε, ότι και το αρμόδιο υπουργείο έκανε τα στραβά μάτια, γιατί δεν ήθελε να τα χαλάσει με το συγκεκριμένο τζάκι.

Η οικογένεια αυτή, παρότι είχε και έχει με το μέρος της όλους τους μηχανισμούς λήψης των αποφάσεων, αισθάνεται ανασφαλής. Φοβάται ότι μπορεί να ληφθεί από το ΣτΕ πάλι απόφαση με την οποία θα διαταχθεί το κλείσιμό της. Ετσι, κάτω από την πίεση των διαμαρτυρόμενων κατοίκων του Αργοστολίου, η Λάρα Γερουλάνου, που διευθύνει τη μονάδα μετά την υπουργοποίηση του συζύγου της, σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Αργοστολίου, δέχτηκε να γίνει Περιβαλλοντική Μελέτη στον κόλπο του Αργοστολίου. Στις 4 Μάρτη, το Δημοτικό Συμβούλιο, στην 4η Συνεδρίασή του, ενέκρινε τη Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για το ερευνητικό πρόγραμμα «Περιβαλλοντική κατάσταση του κόλπου του Αργοστολίου με έμφαση στη θαλάσσια ρύπανση, τη θαλάσσια κυκλοφορία και τα προστατευόμενα  είδη που ενδημούν σε αυτόν και προτάσεις περιβαλλοντικής διαχείρισης και βιώσιμης ανάπτυξης». Ο Δήμαρχος Αργοστολίου ήρθε σε επαφή με την ερευνητική ομάδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Μ. Δασενάκη. Η Ομάδα ετοίμασε την πρότασή της και μαζί μ’ αυτή γνωστοποίησε και τη σύνθεσή της. Τελικά, δεν επήλθε συμφωνία, γιατί ο Νομάρχης Κεφαλλονιάς έθεσε βέτο για ένα μέλος της ομάδας, με το πρόσχημα ότι κατάγεται από την Κεφαλλονιά. Με το Νομάρχη επικοινωνήσαμε και εμείς. Παραδέχτηκε ότι έθεσε διακριτικά το ζήτημα για τη συμμετοχή της συμπατριώτισας του, για να εξασφαλιστεί δήθεν η αντικειμενικότητα της μελέτης, και όχι ότι έθεσε βέτο. Δεν μας έπεισε για τον ισχυρισμό του αυτό και όταν του είπαμε ότι στην ουσία δεν ήθελε να γίνει αυτή η περιβαλλοντική μελέτη, γιατί θα επιβεβαιωνόταν αυτό που φωνάζουν οι κάτοικοι, ότι μολύνεται ο κόλπος του Αργοστολίου. Τότε, άρχισε να μας προβοκάρει λέγοντας γενικόλογα, ότι ξέρει για ποιόν δουλεύουμε (!!!) και όταν του ζητήσαμε να γίνει συγκεκριμένος, έκλεισε το τηλέφωνο.  Μάθαμε από τους κατοίκους, ότι στην περιοχή αυτή του κόλπου υπάρχει το προστατευόμενο είδος Σιθωνία και ότι εκεί πέφτουν τα λήμματα του Βιολογικού του Ληξουρίου. Θέσαμε το ερώτημα γι’ αυτή την πληροφορία των κατοίκων στο Νομάρχη και η απάντησή του ήταν «ήξεις αφήξεις». Στο θέμα του βιολογικού του Ληξουρίου αναφερόμαστε με κάθε επιφύλαξη και θα επανέλθουμε με νεότερα.

Η οικογένεια Γερουλάνου, εκτός από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και το Νομάρχη Κεφαλλονιάς,  έχει και τον ιχθυολόγο Νικόλαο Αναγνόπουλο, που κατέχει πολλές θέσεις που λόγω συμφερόντων συγκρούονται μεταξύ τους. Για το ρόλο του θα μιλήσουμε σε επόμενο σημείωμά μας αναλυτικά. Από τη στιγμή, όμως, που ανέλαβε την εκπόνηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και τη χωροθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ)  είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε δημόσια την επιφύλαξή μας για την αντικειμενικότητα των μελετών του.

Η οικογένεια Γερουλάνου έχει ακόμη στήριγμα την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που έσπευσε να εισαγάγει αντισυνταγματική τροπολογία στο νόμο 3851/2010 για τις ΑΠΕ. Τέλος, την οικογένεια έσπευσε να βοηθήσει η πρώην υπουργός Γεωργίας Κ. Μπατζελή ,που έσπευσε να κατηγορήσει το ΣτΕ για την απόφαση που εξέδωσε για την επιχείρηση της οικογένειας. Καλά θα κάνει η κυρία αυτή να είναι πολύ προσεκτική, γιατί έχει την φωλιά της λερωμένη (μιας και κάλυπτε την οικογένεια που παράνομα πλασάριζε τα ψάρια της ως βιολιογικά). Η κατάθεση, δε, απ’ αυτήν ερώτησης στην Τ. Μπιρμπίλη, λίγο καιρό πριν την συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ, επιβεβαιώνει απόλυτα τον πανικό της οικογένειας. Εμείς συντασσόμαστε με τους κατοίκους του Αργοστολίου και με τον αγώνα τους να σταματήσει η παράνομη λειτουργία του ιχθυοτροφείου.

http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=6576&cat_id=27&pos=2&issue_id=204

από αλιεύς 04/02/2011 9:32 μμ.


Οι ψαρέμποροι στην εξουσία!: Φουλ της διαπλοκής για την κυβέρνηση Παπανδρέου
Την Παρασκευή 30 Οκτώβρη, ο υπουργός Πολτού Π. Γερουλάνος, ανέβηκε στο βήμα της 25ης Philoxenia, στην τελετή απονομής των βραβείων «Μορφέας» και απευθύνθηκε με τα εξής συγκινητικά λόγια στο ακροατήριο των καπιταλιστών του τουρισμού, που κρεμόταν από τα χείλη του:

«Αγαπητοί φίλοι. Δεν θα σας κουράσω επαναλαμβάνοντας αυτά που είπε η Υφυπουργός. Ο,τι ακούσατε από την ίδια είναι σαν να το ακούσατε από μένα. Λέω φίλοι γιατί σας θέλω κοντά μου, γιατί παρόλο που εκπροσωπώ την κυβέρνηση, προέρχομαι από τον δικό σας κόσμο, τον κόσμο των επιχειρήσεων. Εχω προσλάβει και έχω απολύσει. Εχω τρέξει μισθοδοσία. Εχω συντάξει προϋπολογισμό για τους μετόχους μου και έχω παρουσιαστεί μπροστά τους για να τους εξηγήσω όχι μόνο τι πήγε σωστά αλλά και τι πήγε λάθος. Έχω δημιουργήσει πλούτο αλλά έχω δει μπροστά μου και το άσχημο πρόσωπο του δικαστικού κλητήρα για μια ακάλυπτη επιταγή.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, χρειάστηκε να μάθω γρήγορα τι σημαίνει να λειτουργεί μια Ελληνική επιχείρηση στη συχνά ασφυκτική αγκαλιά του Ελληνικού κράτους, της Ελληνικής πολιτείας, της Ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής νομοθεσίας. Γνώρισα και γνωρίζω τις αγκυλώσεις, τις επικαλύψεις, το δαιδαλώδη κόσμο της Ελληνικής γραφειοκρατίας. Γνώρισα την καχυποψία και συχνά την άρνηση απέναντι σε κάθε δημιουργία. Γνώρισα το γρηγορόσημο, το μυστήριο κόσμο της εφορίας, τον απόμακρο κόσμο του Συμβουλίου της Επικράτειας, τις καθυστερήσεις στο ΚΑΣ.
Γνώρισα πως το Ελληνικό κράτος μπορεί να γονατίσει και να ευτελίσει το μεγάλο όραμα ενός Ελληνα δημιουργού».

«Τους πήρε τα σ’κώτια», που θα ‘λεγε και ο Αλέφαντος. Ενας καπιταλιστής στην εξουσία με συμπεριφορά αντιεξουσιαστή. Κάτω το επάρατο ΣτΕ, που δέχεται προσφυγές για περιβαλλοντικούς λόγους. Κάτω το επάρατο ΚΑΣ, που σταματά την καπιταλιστική… δημιουργία για αρχαιολογικούς λόγους. Να προσφερθούν τα πάντα στις μοναδικές υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου, τους καπιταλιστές.

Ο κ. Γερουλάνος δεν ήταν καπιταλιστής. Είναι καπιταλιστής.  Στο βιογραφικό του αναφέρει πως μετά τις σπουδές του στις ΗΠΑ (ένας γόνος αριστοκρατικής οικογένειας δεν θα μπορού-σε να συγχρωτιστεί με την πλέμπα στα ελληνικά πανεπιστήμια) και την απασχόλησή του (μάλλον πρακτική άσκηση) σε κάποιες αμερικάνικες τράπεζες, επέστρεψε στην Ελλάδα και έπιασε δουλειά στην οικογενειακή επιχείρηση. Τα «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ΑΕ», την πρώτη εταιρία ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, που ίδρυσε ο πατέρας του Μαρίνος Γερουλάνος.

Εμεινε στην εταιρία από το 1994 μέχρι το 1998. Τότε, άγνωστο μέσα από ποια κανάλια και «κονέ», έγινε αυλικός του Γιωργάκη, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση που έχει να επιδείξει κυρίες επί των τιμών και αυλικούς των ανακτόρων. Από το 1999 μέχρι το 2004 ήταν ειδικός σύμβουλος του Παπανδρέου και Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού. Το 2006 ανέλαβε δι-ευθυντής του πολιτικού γραφείου του Παπανδρέου και από το 2008 γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ. Και η οικογενειακή επιχείρηση που διηύθυνε πριν μπει στην πολιτική; Αυτή πέρασε στα χέρια της συζύγου του, που την κουμαντάρει με επιτυχία μέχρι σήμερα.

Η Λάρα Μπαράτζι-Γερουλάνου, διευθύνουσα σύμβουλος των «Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς ΑΕ», είναι παράλληλα αντιπρόεδρος του συνδικάτου των καπιταλιστών της Ιχθυοκαλλιέργειας ((Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών), με πρόεδρο τον Αριστείδη Μπελλέ, μεγάλο αφεντικό του ομίλου «Νηρεύς», της πρώτης στην Ευρώπη μονάδας παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού. Επίσης, η σύζυγος του Γερουλάνου είναι πρόεδρος της Επιτροπής Μάρκετινγκ της FEAP (Ομοσπονδία Ευρωπαίων Υδατοκαλλιεργητών).

Εχουμε, λοιπόν, έναν καπιταλιστή στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού και υ-πουργό σ’ ένα υπουργείο που συνενώνει δύο προηγούμενα. Η διαπλοκή, όμως, δε σταματά σ’ αυτόν. Στις 22 Οκτώβρη δημοσιεύτηκε σε όλες τις οικονομικές φυλλάδες η εξής λακωνική ανακοίνωση: «H ΝΗΡΕΥΣ ανακοινώνει ότι στις 21/10/2009 παραιτήθηκε απο την θέση του ως Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας ο κος Κωνσταντίνος Θέος λόγω επικείμενης ανάληψης θέσης που δημιουργεί εν δυνάμει ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του μέλους Διοικητικού Συμβουλίου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου». Ποια είναι η θέση που θα αναλάμβανε ο Κ. Θέος και τι σημαίνει «εν δυνάμει ασυμβίβαστο»; Γιατί δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση η θέση (κυβερνητική προφανώς) που ανέλαβε ο Θέος;

Ο Κ. Θέος ανέλαβε σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, με απόφαση που υπογράφηκε στις 21 Οκτώβρη και δημοσιεύ-τηκε στο ΦΕΚ στις 27. Επιασε δουλειά από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης Παπανδρέου και του ζητήθηκε να παραιτηθεί από το ΔΣ του «Νηρέα» τη μέρα που υπογράφηκε επίσημα ο διορισμός του. Γράφτηκε ότι ο Θέος είναι στενός φίλος και εξ απορρήτων του Γ. Παπακωνσταντίνου. Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά ότι ο ιδιοκτήτης του «Νηρέα» έχει στενές επιχειρηματικές σχέσεις με τον περιβόητο Παπαμαρκάκη του δομημένου ομολόγου του ΤΕΑΔΥ. Μπελλές και Παπαμαρκάκης κάνουν μπίζνες μαζί εδώ και χρόνια. Και ο Μπελλές ήταν ένας από τους συνδαιτημόνες του Παπανδρέου στο περιβόητο «μυστικό δείπνο» της Εκάλης, μαζί με άλλους καπιταλιστές.

Ενας καπιταλιστής γίνεται υπουργός και ένα στέλεχος επιχείρησης του ίδιου κλάδου γίνεται σύμβουλος του πρωθυπουργού. Δεν βλέπετε τίποτα το… μεμπτό σ’ αυτά; Τελικά, τι ακριβώς εννοούν όταν χρησιμοποιούν τη λέξη διαπλοκή;

Τα ζητήματα δεν είναι… ηθικής τάξης, αλλά… υλικής τάξης. Την επόμενη βδομάδα θα έχουμε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα. Μέχρι τότε ρωτάμε τον κ. Γερουλάνο και τον πρωθυπουργό του: έχει νόμιμη άδεια η επιχείρηση του Π. Γερουλάνου στην Κεφαλονιά ή μήπως το ΣτΕ έχει διατάξει το κλείσιμό της;

http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=760&cat_id=19&pos=2&issue_id=78

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License