Συνεχής ενημέρωση για την Αίγυπτο

Συνεχίζουμε εδώ την ενημέρωση

Για προηγούμενη ενημέρωση δείτε εδώ

Επιπλέον, λινκ σε άρθρα εδώ στο ίδιο θέμα

Φωτογραφίες από την Αϊγυπτο (6/2/10)

Vodafone: "Εξαναγκαστήκαμε να στείλουμε προπαγανδιστικά SMS στην Αίγυπτο"
Ο Σοσια-ληστής Μπουμπάρακ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - 70 δις Δολάρια!!!
Αλλυλεγγύη από Λονδίνο για Αίγυπτο
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΝΙΞΗ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
AIΓYΠTOΣ : Ποιος είναι ο Oμαρ Σουλεϊμάν
Γιατί φλέγεται η Αίγυπτος; Το 40% "ζει" με 2 δολάρια τη μέρα!
Video από την εξέγερση στην Αίγυπτο


Μικρή ανασκόπηση

Είδαμε τις προηγούμενες μέρες:
-Χιλιάδες αν όχι εκατομύρια κόσμου να έχει κατεβεί στο δρόμο και να παραμένει για 13 μέρες. Δεν φεύγει κανείς, τα αιτήματα απλά, να φύγει ο Μουμπάρακ και περισσότερη δημοκρατία
-Το καθεστώς να έχει αλλάξει προσωπείο, ο Μουμπάρακ να παρακολουθεί άφαντος, ο Σουλεϊμάν να κάνει το διαπραγματευτή, κάποιοι να εμφανίζονται σαν αντιπρόσωποι του κινήματος.
-Εξαφανίστηκαν οι μπάτσοι από τους δρόμους, στη θέση τους στρατιώτες προσπαθούν  να ελέγξουν τον κόσμο, με εμφανή προσπάθεια να τους μαντρώσουν όσο γίνεται περισσότερο.
-Οι αμερικάνοι και οι ευρωπαίοι να οργανώνουν την παραμονή του δικτάτορα με την δημιουργία προσχηματικού διαλόγου.
-Ενορχηστρωτές οι Ισραηλινοί, άφαντοι, αλλά στο παρασκήνιο συνέχεια απειλούν πως κάθε αλλαγή στο καθεστώς θα τους εξαφανίσει μαζί με τα δυτικά συμφέροντα.
-Η πλατεία Ταχρίρ, το μόνο απελευθερωμένο μέρος στη γη αυτή τη στιγμή, είναι στο επίκεντρο της προσοχής κάθε εξεγερμένου στην Αίγυπτο. Συνθήκες αυτοργάνωσης, δημοκρατίας, υιοθετώντας όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις του λαού, αλλά και όλα τα τοπικά έθιμα.
-Φτώχεια σε κάθε φωτογραφία που βλέπουμε και δεν μπορεί να αποδόσει κανενα τηλεοπτικό κανάλι, εξαθλιωση, η πείνα φαίνεται στα μάτια όλων, μαζί με την οργή.
-Δεν είδαμε τον GAP να πηγαίνει και να παριστάνει τον ειρηνιστή. Η ντόπια μαϊμού-δικτάτορας με το φερετζε του δημοκράτη δεν έχει καν το πολιτικό ύψος να αρθρώσει στοιχειώδη διάλογο με το φιλικό καθεστώς του Μουμπάρακ, πέρα από κουτσαβακηκες συζητήσεις τύπου "να σου πω εγώ πως τους πηδάω να ξέρεις κι εσυ". Και οι δυτικοί τον κάνανε πέρα και ανακοίνωσε πως δεν πάει γιατί φοβαται τις ταραχές.
-Διαδηλώσεις συμπαράστασης γίνανε τις προηγούμενες μέρες σχεδόν σε όλες τις πόλεις που υπάρχει Αιγυπτιακή πρεσβεία, με κοινό σύνθημα, να φύγει ο Μουμπάρακ.

Μπροστά σε όλα αυτά και στη συντεχνία όλων των εξουσιαστών να στηρίξουν το καθεστώς του Μουμπάρακ, δεν έχουμε παρά να υποκλιθούμε μπροστά στο σθένος  και την αγωνιστικότητα πεινασμένων και απελπισμένων Αιγύπτιων, στη μνήμη των 300 και πλέον αγωνιστών τους, στην επιμονή τους να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον μαχητικά και δυναμικά, στην οργάνωσή τους και στα μαθήματα δημοκρατίας και ισότητας που μας δίνουν καθημερινά.

Συνεχίζουμε την ενημέρωση, όσοι θέλουν συνδράμουν...

από . 07/02/2011 10:35 πμ.


αιγύπτιων αναρχικών εδω http://www.occupiedlondon.org/cairo/ http://she2i2.blogspot.com/ ζητώ συγγνώμη αν έχουν ανέβει παλιότερα.

Δείτε το στο http://213.251.145.96/cable/2007/05/07CAIRO1417.html

Μεταφράσαμε την πρώτη παράγραφο που εξηγεί την κατάσταση που υπάρχει το 2006

"E.O. 12958: decl: 05/13/2017
TAGS: PREL KDEM PGOV EG
ΘΕΜΑ: προεδρική διαδοχή ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

REF: Α. ΚΑΪΡΟ 671
¶ Β. ΚΑΪΡΟ 974
¶ Γ. 2006 ΚΑΪΡΟ 2010

Ταξινομημένα από: FRANCIS  RICCIARDONE, πρέσβης
ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ 1,4 (Β) και (δ).

¶ 1. (C) ΣΥΝΟΨΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η προεδρική διαδοχή
είναι ο  ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ . Παρά τις αδιάκοπες ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ δεν έχει οποιαδήποτε Βεβαιότητα σχετικά με ποιος θα καταφέρει τον Μουμπάρακ, ή πώς η
ΔΙΑΔΟΧΗ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ. Ο Μουμπάρακ ο ίδιος φαίνεται ότι μπορεί να εμπιστεύεται το Θεό και την αδράνεια του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση. ΣΤο ΣΗΜΕΡΙΝο Πολιτικό πλαίσιο,  οι πιο πιθανοί διεκδικητές είναι ο ΥΙΟΣ Gamal Mubarak (του οποίου το προφίλ ολοένα αυξανεται στο κυβερνώνΕθνικό Δημοκρατικό Κόμμα), ο EGIS CHIEF Soliman Ομάρ, ο γραμματέας του αραβικού συνδέσμου Αμρε MOUSSA, ή κάποιος άγνωστος μέχρι σήμερα αξιωματικός του στρατού.
ΟΠΟΙΟΣ καταλήξει ως επόμενοςΠροέδρος της Αιγύπτου πιθανότατα θα είναι Πολιτικά ασθενέστερος από τον Μουμπάρακ. Η πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να αναπτύξει Λαϊκή υποστήριξη. Ωστόσο, να αναμένουμε ότι  ο νέος Πρόεδρος θα υιοθετήσει μια αντιαμερικανική ρητορική, σε μια προσπάθεια να αποδείξει την εθνικιστική καλή πίστη του στο λαό και πιθανόν να επεκταθεί ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ με ένα κλαδί ελιάς σαν σχήμα ειρήνης στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι πρόεδροι στην αρχή των θητειών τους."


Μέχρι εδω φαίνεται πως οι αμερικάνοι όχι μόνο δεν αλλάζουν το δικτατορα αλλά παρουσιάζουν και τις πιθανές λύσεις, που ήδη βλέπουμε να δρομολογούνται. Ενα πρώτο συμπέρασμα, φαίνεται ποιοί θα είναι οι συνομιλητές για την διαδοχή αν αυτή γίνει ποτέ.

Το κείμενο αναφέρεται στη συνέχεια στις συνταγματικές συνθήκες που ορίζουν ποιός αναλαμβάνει προσωρινά πρόεδρος αν και εφόσον ο Μουμπάρακ έρθει σε αδυναμία.

Κατόπιν αναφέρονται οι πιθανοί διάδοχοι, με πρώτο το γιό του, που επικρίνουν γιατί σε δήλωσή του είπε πως δεν νοιώθει ικανός για πρόεδρος και προτιμά να γίνει γραμματέας του κόματος μόνο.Εκτιμούν πως δεν θα τον υποστηρίξει ο στρατός γιατί δεν πήγε ποτέ φαντάρος, αν και τον θέλει ο επιχειρηματικός κόσμος. Ο επόμενος είναι ο Σουλεϊμάν που θεωρούν σαν σκοτεινό τύπο που εμφανίστηκε σαν εμπιστος του Μουμπάρακ αφού του υποσχέθηκε πίστη για να γίνει αντιπρόεδρος. Δεν τους αρέσει η ιδέα καθώς δεν ξέρουν πως θα αντιδρασει σε περίπτωση που ο γιός του Μουμπάρακ ασχοληθεί με το κόμα.
Ο Αμρ Μούσα που είναι γενικός γραμματέας στην αδερφότητα μουσουλμάνων δεν τους κάνει και πολύ καθώς εχει πει πως δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία αλλά είναι μέλος του κόματος και πολλοί από εκεί θα τον υποστήριζαν καθώς έχει πέραση στο λαό.
 Επόμενος είναι ο Τανταβι (που πήγε και μίλησε προχτές στην πλατεια) και γραφουν πως δεν έχει απήχηση στα κατωτερα στρώματα της κοινωνίας, ούτε και κανείς όμοιός του, αλλά μπορεί να παίξει το ρόλο του Σουλεϊμάν που έστρωσε το δρόμο του Μουμπάρακ, με το γιό του Μουμπάρακ.
Η αναφορά συνεχίζει με εκτιμήσεις, αλλά φαίνεται πως σπρώχνει το γιό του Μουμπάρακ κι ας είναι ένας φλουφλης, το κείμενο δίνει την εντύπωση πως ψάχνουν έναν άνθρωπο του χεριού τους εξηγώντας με αρκετά επιπόλαιο τρόπο την κατάσταση αλλά χωρίς να λαμβάνει και πολύ υπόψιν την όποια επαναστατικότητα του λαού ή το καθεστώς που ήδη υπάρχει.

Αυτά για να γνωρίζουμε καλύτερα πως μανιπουλάρονται ολόκληροι λαοί από τους αμερικάνους.
από <?> 07/02/2011 4:09 μμ.


-Στο αεροδρόμιο του Καίρου εντοπίστηκαν 3 πρώην υπουργοί να προσπαθούν να φύγουν, χτες και προχτές. Οι αρχές του αεροδρομίου τους απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα. Ο λόγος είναι πως όλοι όσοι ήταν ή είναι σε αξιώματα έχουν κάνει αμύθητες περιουσίες και φοβούνται. Επιγραμματικά:
-Αχμεντ Εζζ, οργανωτικός γραμματέας κόματος NDP, 18 δις λίρες
-Υπουργός Αχμέντ Αλ Μάγκραμπυ, 11 δις λίρες
-Υπουργός τουρισμού Ζουχαίρ Γκαράνα, 13 δις λίρες
-Υπουργός βιομηχανίας Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ 12 δις λίρες
-Υπουργός εσωτερικών και ασφαλητών Χαμπίμπ Αλ Αντλι, 8 δις λίρες
(εννοούνται Αιγυπτιακές λίρες)

-Πλήθος ανθρώπων χτύπαγε με μανία τις κλειστές πόρτες σε μια τράπεζα στην πόλη Αγκούζα. Το νόμισμα της Αιγύπτου βρέθηκε σήμερα στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 6 ετών

-Στο μουσείο, στρατιτικά οχήματα προσπαθούν και σήμερα να περιορίσουν το χώρο των διαδηλωτών, ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν πολλές ανθρώπινες  αλυσίδες. Ακόμα, εμφανίστηκαν βαρια οπλισμένοι στρατιώτες που απαγορέυουν την είσοδο καθε εφοδίου.

-Στην Ισραηλινή πρεσβεία έχουν αναπτυχθεί πολλοί στρατιώτες και έχει κατεβεί η Ισραηλινή σημαία.

-Η Τρέμη της Αιγύπτου Χάλα Φάχμι, είναι μέρες στην πλατεία, σήμερα κυκλοφορεί και δείχνει σε όλους ένα πλακάτ που λέει "ο υπουργός πληροφοριών είναι συνένοχος στις επιθέσεις ασφαλητών, υπάρχουν αποδείξεις".

-Οι δημοσιογραφοι πλέον μπορούν να μπουν στην πλατεία μόνο με άδεια του υπουργείου πληροφοριών. Η εξουσία κλείνει σιγά-σιγά τον κύκλο γύρω γύρω.

-Μέχρι στιγμής, με τα παζάρια σε εξέλιξη και την κρατική τηλεόραση να παραπληροφορεί, ο Μπαραντέι φαίνεται να μην είχε καμία επαφή στις διαπραγματεύσεις, δηλωσε μάλιστα πως δεν  το κάλεσαν, κι έτσι κερδίζει τη συμπάθεια των διαδηλωτών. Παιχνίδι εντυπώσεων??

-Η κηδεία του αγωνιστή δημοσιογράφου Αχμέντ Μαχμούντ έγινε στην πλατεία.


Μερικά αστεία από εκεί:

-Γελάνε πολύ με μια διαμαρτυρία που οργάνωσαν κάποιοι αφελείς ασφαλήτες, πίστεψαν πως θα έπαιρναν δωρεάν σπίτια αν είναι μέρες στις διαδηλώσεις και δεν τους τα έδωσαν. Ηταν ψέμα φυσικά !

-Η πλατεία χωρίστηκε σε χώρους καπνιστών και μη καπνιστών.

-Στις πυραμίδες δεν πατάει ψυχή, όλοι οι τουρίστες θέλουν να πανε στην πλατεία. Λόγω των ελέγχων υπάρχουν μεγάλες ουρές. Δεν διαμαρτύρεται κανείς, μόνο οι οδηγοί λεωφορείων και οι καμηλιέρηδες.

-Πόσοι Αιγύπτιοι πολιτικοί χρειάζονται για να βιδώσουν μια λάμπα ? Κανείς, δεν ενδιαφέρεται το Ισραήλ την αλλαγή.

Κι ένα video.
Οταν φεύγουμε από καποιο μέρος που γίνεται αγώνας, οι σύντροφοι μας στραβοκοιτάνε. Στην πλατεία τους τραγουδάνε. Δείτε εδώ τι λένε

από < > 07/02/2011 5:16 μμ.


-H μητέρα ενός μάρτυρα μίλησε στην πλατεία και συγκίνησε πολλούς
-Ο στρατός απαγορεύει να μπουν κουβέρτες στην πλατεία
-Στρατός και μπάτσοι αναφέρθηκε πως εισβάλλουν σε σπίτια αλλοδαπών και δημοσιογράφων  κάνοντας συλλήψεις
-Κάποιες τράπεζες ξανάνοιξαν, σχολεία και πανεπιστήμια είναι κλειστά. Το χρηματιστήριο θα ξανανοίξει την επόμενη Κυριακή.
-Ο υπουργός αρχαιοτήτων δήλωσε πως τις επόμενες πέντε μέρες θα αποκατασταθούν οι ζημιές στο Αιγυπτιακό μουσείο, με στόχο να ξανανοίξει. Ανάμεσα στα εκθέματα που έπαθαν ζημιά είναι ένα άγαλμα του Τουταγχαμών που καθεται σε πάνθηρα και μια ξύλινη σαρκοφάγος της νεώτερης περιόδου, περίπου στο 3.500 πχ.

Στην πλατεία κρεμάστηκαν οι εικόνες των μαρτύρων


Και σήμερα ανθρώπινες αλυσίδες, αλλά και τα εφόδια ερχονται συνέχεια
Προσευχή 6-7 φορές τη μέρα !


Ενα ακόμη από τα καπέλα της εξέγερσης


(Χωρίς σχόλια)

από αντιπληροφορηση 07/02/2011 8:49 μμ.


Kόσμος παραμένει στην πλατεία.
Οπαδοί του Μουμπάρακ δεν υπάρχουν πια να τους παρενοχλήσουν όπως πριν 3 με 4 μέρες.

Βρίσκονται στην 14η μερα λαϊκής κατάληψης της κεντρικής πλατείας του Καϊρου.(αντιστοιχη πλατεία στην ελλάδα, είναι η πλατεία συντάγματος της αθήνας...)Κατάληψη που αυτοοργανώνεται υποδειγματικά.

Ταλαιπωρημένοι, τραυματισμένοι, συκοφαντημένοι (όψιμα ως αυτοι που ενώ η εξέγερση νίκησε(!) αυτοι επιμένουν χωρίς λόγο να συνεχίζουν), μακρια πια απο πατρώνες όπως οι αδελφοί μουσουλμάνοι ή άλλοι πιο κοσμικοι πολιτικάντηδες, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ.

Σε προηγούμενο νήμα 2 μέρες πριν ακουγόταν με αγωνία αν θα αντέξουν αλλο βράδυ.
Αντέξαν και κεινο το βράδυ και το άλλο και θα αντέξουν και για αυτό που έρχεται.

Η εξέγερση συνεχίζεται ξεπερνώντας καθε προσδοκια κόντρα σε ωμή βία αλλά και πισώπλατα ξεπουληματα.
Είναι πια ένα νέο φαινόμενο αυτά τα γεγονότα.
Αποδεικνυουν ότι εκει υπαρχουν αληθινοι και γνήσιοι αγωνιστές που είναι αποφασισμένοι να πάνε μέχρι το τέλος ρισκαροντας ευθέως τις ζωές τους.
Μακαρι να έχουμε και εδώ τετοιους αγωνιστές...

Η πλατεία Ταχρίν έχει ήδη γίνει παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και ελευθερίας.
Το μεγαλύτερο και διαρκέστερο πολυτεχνείο της παγκόσμιας ιστορίας.
Εκτός αν καποιοι ξέρουν αντιστοιχο και τετοιας κλιμακας ιστορικό παράδειγμα για να μας διαφωτίσουν...

από kiwi leaks 07/02/2011 9:17 μμ.


http://www.presstv.ir/detail/164065.html    ο μουμπι παει? μερκελ για τσεκ-απ   ...

http://www.presstv.ir/detail/164075.html   το ισραηλ φωναζει αμερικα, δηθεν για σινα.   οσο πιο πολλα στρατά (including αιγυπτιακα) μαζευονται στο σινα, σημαινει πιο δυσκολο να περνανε προμηθειες στην παλαιστινη (τροφιμα, καυσιμα).  και ελεγχος περασματων αγωγων κλπ, φυσικα. 

http://www.presstv.ir/detail/164078.html    επιθεση στη ράφα στο σινά με 4 rocket-propelled grenades σε φυλακη των υπηρεσιων ασφαλειας τραυματιζει 2.   ο μουμπι λεει "extremists".   προβοκατσια ;   ευκαιρια να το γυρισουμε σε κανα πατριωτικο πολεμο/εκστρατεια ;  να ανταλλαξουμε και κανα δυο πυρα με ισραηλ και να βγει ο σουλειμαν  "πολεμιος των ισραηλινων" ;   ή απελευθερωση πολιτικων κρατουμενων ;  ή απελευθερωση μυστικων πρακτορων κρατουμενων ;         και εδω : http://www.presstv.ir/detail/164130.html  τωρα λεει military camp, και λεει πως εχει αναληψη ευθυνης.

http://www.presstv.ir/detail/164082.html   αγαλμα του μπουμπαρακ στο μπακού ;;;

http://www.presstv.ir/detail/164099.html   γερμανικα οπλα εχουν οι αιγυπτόμπατσοι ;;   δεν ειπαν οτι αποσυρουν τις προμηθειες ; ...

 

 

 

από <?> 07/02/2011 9:54 μμ.


-Αληθεύει, μετά τους Γάλλους και οι Γερμανοί σταματάνε να δίνουν όπλα στην Αϊγυπτο. Ελάχιστα είναι μπροστά σε αυτά που δίνουν οι αμερικάνοι
-Αλλά, ο Μουμπάρακ μεθοδεύεται να φύγει στη Γερμανία. Το σενάριο του Σπίγκελ φαίνεται να στέκει, ο δικτάτορας θα παει για λόγους υγείας στο Μπααντεν Μπααντεν σε μια κυριλέ κλινική, θα τον λυπηθεί ο κόσμος και θάχει τη μούρη να επιστρέψει. Φερεται να έχει καρκίνο, αλλά δεν το έχει διαψεύσει, κάποτε αφαίρεσε ένα πολύποδα.
-Το καθεστώς φροντίζει πρώτα τα σκυλιά του. Αϋξηση 15% αναγγέλθηκε για όλους τους δημόσιους υπάλληλους με πρώτους και καλύτερους τους μπάτσους.
-Στην πλατεία, ένας άνθρωπος έχει βαλει μια ταμπέλα, "Revolution Salon, Free for all", το μόνο που έχει να προσφέρει, είπε, καθώς δεν έχει καλά-καλά να φάει. (κομωτήριο επανάστασης, τσάμπα για όλους)
-Επαναστατικό θέατρο κωμωδία στην πλατεία


από ,. 07/02/2011 11:04 μμ.


-Ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που έχει ένα κτίριο στην πλατεία ζήτησε από τους διαδηλωτές να επεκταθούν μέσα στο κτήριο για να στεγάσουν το νοσοκομείο.
-Η οργάνωση 6η Απριλίου θα κάνει διαδήλωση αύριο στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης με την υποστήριξη διαδηλωτών από την πλατεία.

Η πλατεία απόψε, έχει περισσότερους μουσαμάδες και σκηνές από χτες, το βραδυ μένουν περισσότεροι.
Ενα απο τα πολλά πανω με τις εικόνες νεκρών διαδηλωτώνστο πλακάτ "φύγε , είμαι νιόπαντρος και πεθύμησα τη γυναίκα μου"


(χωρίς σχόλια)

από grnik 08/02/2011 5:42 πμ.


Ενώ η επανάσταση φαινόταν να χάνει πολύ ορμή σήμερα ένα περιορισμένης σημασίας γεγονός (στα μάτια μου τουλάχιστον, αλλά όσο περνάν οι μέρες τόσο καταλαβαίνω πως η ιδιοσυγκρασία του κάθε πολιτισμού είναι διαφορετική) άλλαξε τελείως τις συνθήκες και τα δεδομένα.

Ο μπλόγκερ και υψηλά ιστάμενος στην Γκουγκλ, Γουαελ Γκονίν ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες της οργάνωσης της διαδήλωσης της 25ης Ιανουαρίου αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από 12 ημέρες κράτησης από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο Γουαέλ αμέσως μετά την απελευθέρωσή του έδωσε συνέντευξη σε ένα αιγυπτιακό κανάλι όπου μέσα σε πολύ φορτισμένο κλίμα εξιστόρησε την περιπέτειά του και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μουμπάρακ ότι είναι υπεύθυνη για τους θανάτους των πολιτών επειδή είναι απελπισμένοι και θέλουν να κρατηθούν στην εξουσία. Ταυτοχρόνως, στην ίδια εκπομπή μίλησε η παραιτηθείσα "Τρέμη" της αιγύπτου από το κρατικό κανάλι και προέτρεψε τα παιδιά της Αιγύπτου να πουνε στους γονείς τους πως εάν θέλουν ένα καλύτερο μέλλον γι'αυτά τότε να πάνε στην Πλατεία ΑΠελευθέρωσης αύριο το πρωί.

Από εκείνη την στιγμή το ηθικό των εξεγερμένων αναπτερώθηκε απίστευτα. Υπάρχουν όλο και δυνατότερες φωνές που καλούν για κατάληψη κτηρίων και συγκεκριμένα της κρατικής τηλεόρασης. Οι περισσότεροι απλώς φοβούνται για λουτρό αίματος αλλά όταν έχεις 2 εκατομμύρια αποφασισμένων επαναστατών στους δρόμους δεν νομίζω πως υπάρχει δύναμη που μπορεί να τους σταματήσει. Μακάρι αύριο να γίνει τεράστια συγκέντρωση και να καταλαβουν σημαντικά κτήρια. Η επανάσταση πρέπει να πετύχει.

νεότερα εντος ολίγου

από grnik 08/02/2011 7 πμ.


το βίντεο της συνέντευξης μαζί με την μετάφραση στα αγγλικά

http://shorttext.com/5ji3p2rucu3

από grnik 08/02/2011 6:59 μμ.


σήμερα συγκέντρωση στο Κάιρο αλλά και σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου. Ακόμη και σε μικρές πόλεις της ερήμου τα πλήθη ειναι στους δρόμους.

Ο στόχος πλέον αλλαζει και χιλιάδες συρρέουν έξω από το κοινοβούλιο ζητώντας την παραίτηση όλων των ψευτοβουλευτών. Σκοπός πλεον είναι η άμεση παραίτηση όλου του καθεστώτος κι αντικατάστασή του με μια κυβέρνηση μεταβατική μέχρι τις ελεύθερες εκλογές.

Άνθρωποι απο όλες τις τάξεις βρίσκονται στους δρόμους. Πρωτη φορά συμμετέχουν επαγγελματίες, δάσκαλοι, πρωτοβάθμια συνδικατα κτλ. Ακόμη και πρώην πολιτικοί με το κυβερνών κόμμα πλέον έχουν το θάρρος να βγουν να μιλήσουν.

Σημαντική εξέλιξη, 6000 εργάτες στην διώρυγα του Σουέζ κάνουν καθιστική διαμαρτυρία. Οι φωνές για γενική απεργία απλώνονται επιτέλους σε όλη την επικράτεια.


Αίγυπτος: Οι σημερινές διαδηλώσεις είναι οι μεγαλύτερες από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 8.2.2011 / 20.04)


Αίγυπτος: Με τιμές ήρωα έγινε δεκτός στην πλατεία Ταχρίρ ο Ουάελ Γόνεμ, στέλεχος της Google που κρατείτο επί 12 ημέρες από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 8.2.2011 / 19.34)

από "Ηλιοχώρος" 08/02/2011 9 μμ.Τουλάχιστον 297 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο, ανέφερε σήμερα η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), σύμφωνα με την οποία ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ υψηλότερος.

Η μη κυβερνητική οργάνωση έχει μέχρι σήμερα επιβεβαιώσεις 232 θανάτους στο Κάιρο, 52 στην Αλεξάνδρεια και 13 στο Σουέζ, εξήγησε η ερευνήτρια Χέμπα Μοράγιεφ στην ιστοσελίδα της HRW.

Τα περισσότερα από τα θύματα καταγράφηκαν το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου και είχαν χτυπηθεί από πραγματικές σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Πολλοί όμως σκοτώθηκαν από πλαστικές σφαίρες και από δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν εναντίον του πλήθους από πολύ μικρή απόσταση, σύμφωνα με τη Μοράγιεφ.

Μετά τις 29 Ιανουαρίου οι αστυνομικοί εξαφανίστηκαν από τους δρόμους των μεγάλων πόλεων και αντικαταστάθηκαν από στρατιώτες και μέλη των λαϊκών επιτροπών αυτοάμυνας.

Σύμφωνα με την HRW έχει δοθεί εντολή στα νοσοκομεία να «περιορίσουν» τον αριθμό των νεκρών.

«Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών θα είναι πιθανότητα πολύ μεγαλύτερος, επειδή η δική μας καταμέτρηση βασίστηκε μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία των τριών πόλεων. Συμπεριλάβαμε μόνο τα θύματα που μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμ εμείς οι ίδιοι», πρόσθεσε η Μοράγιεφ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, είχε κάνει λόγο για 300 νεκρούς από την έναρξη των συγκρούσεων, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για «μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Η Καθημερινή / 8.2.2011 / 20.48)
ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατούμενων δημοσιογράφων και διαδηλωτών.

(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 8.2.2011 / 21.30)

από grnik 08/02/2011 10:01 μμ.


μόνον στο Κάιρο.

Σχηματίζεται πλήθος μπροστά στο κοινοβούλιο. Είναι αποφασισμένοι να μείνουν εκεί οι διαδηλωτές. Ο στρατός λέει πως έχει εντολές να καθαρίσει τον χώρο μέχρι το πρωί. Το ίδιο είχαν πει και για την πλατεία. Αν κρατηθει και το κοινοβούλιο η επανάσταση σημαίνει ότι εξαπλώνεται.

Δεκάδες πρωτοβάθμια συνδικάτα αναγγέλλουν απεργίες. Από τους εργάτες καθαριότητας στην Γκίζα μέχρι τους καθηγητές πανεπιστημίου στο Κάιρο. Εάν ξεκινήσουν γενικές απεργίες νομίζω πως θά'ναι το τελειωτικό χτύπημα στο καθεστώς.

Ο Σουλεϊμάν λέει πως είτε θα δεχτούν τον διάλογο με τους δικούς του όρους είτε θα γίνει πραξικόπημα..Μέσα πέφτεις Ομάρ....Όντως πραξικόπημα θα γίνει αλλά από τον λαό.

Οι αμερικάνοι και η ΕΕ τάχουν χαμένα. Εχθές πίστευαν πως όλα ήταν υπο έλεγχο και πως έχαναν ορμή. Σήμερα βρίσκονται μπροστά στην πιο γενικευμένη μορφή αγώνα πού'χουν δει. Οι επαναστάτες συνεχίζουν να εκπλήττουν τους πάντες και να βρίσκουν νέες δυνάμεις και μορφές αγώνα. Σήμερα συμμετείχαν δεκάδες διασημότητες, πρώην υπουργοί, βουλευτές, τηλεπαρουσιαστές ακόμη και ποδοσφαιριστές στις διαδηλώσεις. Το καθεστώς καταρρέει κομμάτι κομμάτι και χάνει υποστηρικτές.

Ως τώρα, ο στρατός έκανε έλεγχο ταυτοτήτων σε όσους ήθελαν να μπουν στην πλατεία. Τώρα πια έχει σταματήσει, διότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο! Δεν έχει πλέον νόημα. Ποιον να πρωτοελέγξει;
(πηγή: ΒΒC)


Βρετανία - Μέση Ανατολή: Οι λαϊκές εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες είναι πιθανόν να πλήξουν την ειρηνευτική διαδικασία, τόνισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 9.2.2011 / 10.00)

Γαλλία: Πρωθυπουργικές και υπουργικές διακοπές στην Αίγυπτο και την Τυνησία:, ένα θλιβερό θέαμα, καταγγέλλει ο γαλλικός Τύπος.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 9.2.2011 / 9.16)

Ρωσία - ΟΗΕ - Μέση Ανατολή: Το ΣΑ πρέπει να επισκεφτεί τη Μέση Ανατολή, τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα 'Εθνη.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 9.2.2011 / 7.17)

Αίγυπτος - ΟΗΕ: Ο αιγυπτιακός λαός ζητεί "τολμηρές ματαρρυθμίσεις", τόνισε ο ΓΓ Μπαν ΚΙ-μουν.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 9.2.2011 / 6.58)

ΗΠΑ-Αίγυπτος: Το ιρακινό σκέλος της Αλ Κάιντα καλεί του Αιγύπτιους διαδηλωτές σε ιερό πόλεμο.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 9.2.2011 / 6.45)

Αίγυπτος: Η Αλ Κάιντα πίσω από τις αποδράσεις από Αιγυπτιακές φυλακές, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 9.2.2011 / 3.28)

ΗΠΑ - Αίγυπτος: Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν άσκησε πιέσεις στον Αιγύπτιο ομόλογό του Σουλεϊμάν για μια ομαλή πολιτική μετάβαση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 8.2.2011 / 22.35)

Αίγυπτος: Η Αίγυπτος πρέπει να συζητήσει για τους "προσανατολισμούς" στην πολιτική του μελλοντικού της προέδρου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν.
(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 8.2.2011 / 23.45)


Αίγυπτος: Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του κοινοβουλίου, δηλώνουν ότι θέλουν να εμποδίσουν την είσοδο στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος.

(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / 9.2.2011 / 13.09)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License