Υλικό εκδήλωσης για το ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων αγωνιστών κ' παρέμβαση του Χ.Πολίτη

Βίντεο "Υποθέσεις πολιτικών κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές" / Εισήγηση στεκιού / Τηλεφωνική παρέμβαση Χρήστου Πολίτη

http://www.black-tracker.gr/details.php?id=452

Αφορμή για τη δημιουργία αυτού του βίντεο υπήρξε η εκδήλωση-ενημέρωση σχετικά με το ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων αγωνιστών που το στέκι διοργάνωσε στις 19/2. Η κυκλοφορία του μαζί με την εισήγηση του στεκιού και την απομαγνητοφωνημένη παρέμβαση του Χρήστου Πολίτη, έχει ως σκοπό την προώθηση όχι μόνο του ζητήματος της έμπρακτης αλληλεγγύης αλλά και εκείνου των αλληλέγγυων πρακτικών προς αυτούς. Το ταμείο αλληλεγγύης είναι μία τέτοια αλληλέγγυα πρακτική. Για εμάς, οι όποιες μικρές ή μεγάλες διαφοροποιήσεις μπορούν να υπάρχουν σχετικά με το περιεχόμενο του ταμείου αλληλεγγύης δεν αποτελούν λόγους για να μην ενισχύουμε ένα τέτοιο εγχείρημα. Αντιλαμβανόμαστε το ταμείο αλληλεγγύης σαν μία κοινότητα του αναρχικού αγώνα για την έμπρακτη υποστήριξη πρωτίστως κρατουμένων συντρόφων μας. Η υπόθεση ασφαλώς της αλληλεγγύης με ανθρώπους συνοδοιπόρους απέναντι στην κατασταλτική κρατική βαρβαρότητα ευτυχώς ποτέ δεν άφησε ασυγκίνητους και αμέτοχους τους αναρχικούς.  Θεωρούμε ωστόσο πως αυτή η κοινότητα αγώνα πρέπει να πλατειάσει ακόμα περισσότερο και να συναντήσει τους γόνιμους προβληματισμούς κι άλλων συντρόφων.
Το άνοιγμα του ταμείου αλληλεγγύης, στο οποίο εμείς επιχειρούμε να συμβάλλουμε με αυτό το οπτικοακουστικό υλικό, είναι μία υπόθεση που οφείλουμε να συσχετίσουμε άμεσα με τη διεύρυνση της καταστολής και του καθεστώτος της προφυλάκισης. Η προβολή υλικού για όσους ανθρώπους -συνεχίζουν να- αγωνίζονται μέσα στις φυλακές, ανεξάρτητα με τους τρόπους που ο καθένας μας τελικά επιλέγει να σταθεί ή όχι αλληλέγγυος πολιτικά σε κάθε υπόθεση, δεν αφήνει να ξεχαστεί κάτι πολύ σημαντικό: πως εδώ ο κοινωνικός-ταξικός πόλεμος μαίνεται όλο και περισσότερο και πως αυτοί οι κρατούμενοι αποτελούν ένα μικρό βέβαια τμήμα του αλλά και μία ακραία μορφή καταστολής.

 

ελευθεριακό στέκι πικροδάφνη

Μάρτης ‘11 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

 

Θα ξεκινήσω με μια φράση του Μάο Τσε Τουνγκ που μοιάζει πολύ επίκαιρη: "Αν μας πολεμάει ο εχθρός είναι καλό. Επειδή είναι μια απόδειξη πως ανάμεσα σε μας και τον εχθρό τραβήξαμε μια ξεκάθαρη γραμμή. Αν ο εχθρός μας αντιτάσσεται ενεργά και μας περιγράφει με μελανά χρώματα τότε είναι ακόμα καλύτερα. Επειδή καταμαρτυρεί πως όχι μόνο τραβήξαμε ανάμεσα μας ξεκάθαρη γραμμή, αλλά και πως η δουλειά μας είχε λαμπρές επιτυχίες."

Δεν ξέρω κατά πόσο θα συμφωνήσω με τον Μάο στο ότι είναι καλός αυτός ο ανοιχτός πόλεμος που διεξάγει το κράτος και οι λακέδες του ενάντια στον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο, σίγουρα όμως είναι πραγματικός και είναι πολύ εντονότερος μετά τον Δεκέμβρη του 2008.

 

Οι αναρχικοί, ως ο ριζοσπαστικότερος και πιο ανατρεπτικός χώρος που εναντιώνονται στο κράτος και τους θεσμούς του, όχι προσπαθώντας τον εξωραϊσμό του και την ομαλότερη και πιο εύρυθμη λειτουργία του, αλλά την πλήρη καταστροφή του, βρίσκονται αναπόφευκτα στο μάτι του κυκλώνα.

 

Το κράτος μετά την εμπειρία της εξέγερσης του Δεκέμβρη, αλλά και εν όψει των μέτρων που παίρνει με το μνημόνιο γνωρίζοντας ότι οι αντιδράσεις του κόσμου θα αυξηθούν, εξοπλίζει ολοένα και περισσότερο το οπλοστάσιο του προκειμένου να καταστείλει οποιονδήποτε αγωνιζόμενο άνθρωπο, μην κρατώντας πλέον ούτε τα προσχήματα.

Εκεί εντάσσονται οι αμέτρητες προληπτικές προσαγωγές κατά τη διάρκεια πορειών, ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μπάτσων που προσλαμβάνει το κράτος στελεχώνοντας τις νέες ομάδες που δημιουργεί ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ κ.α..

Θυμόμαστε άλλωστε και την ανακοίνωση της αστυνομίας όταν πρωτό-δημιουργήθηκαν οι ΔΕΛΤΑ που έλεγε μεταξύ άλλων πως "θα συμβάλουν στην πρόληψη και καταστολή επιδρομών από αναρχικές ομάδες".

Εκεί εντάσσονται οι στρατιές των ασφαλιτών που κινητοποιούνται στις πορείες, οι έφοδοι σε στέκια όπως έγινε με την περίπτωση του Ρεσάλτο στο Κερατσίνι του Ναδίρ στη Θεσσαλονίκη, της Ζαίμη στα Εξάρχεια, στα Γιάννενα κ.α.

Ο κουκουλονόμος που μετατρέπει τα πλημμελήματα σε κακουργήματα εάν αυτά διαπράχθηκαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά, και τα ΜΜΕ που σε ένα όργιο τρομουστερίας και άμεσης συνεργασίας με τους μπάτσους κατασυκοφαντούν αγώνες και αγωνιστές και στρέφουν την μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη.

Και φυσικά εκεί εντάσσεται ο περίφημος τρομονόμος με τον οποίο το κράτος κατηγορεί, ακόμα και χωρίς στοιχεία, ως τρομοκράτη όχι μόνο οποιονδήποτε επέλεξε να το πολεμήσει από το στρατόπεδο του πολύμορφου αγώνα, αλλά και όποιον συμμετέχει σε πορεία με συγκρουσιακά χαρακτηριστικά, και επίσης όποιον ήπιε καφέ, αντάλλαξε κείμενα ή ταινίες και μίλησε στο τηλέφωνο με τον "λάθος" άνθρωπο, την λάθος στιγμή. Καθώς επίσης και όποιον κρατάει στον υπολογιστή του προκηρύξεις οργανώσεων και γράμματα φυλακισμένων που έχουν δημοσιευτεί στο internet και σε εφημερίδες.

 

Έτσι βλέπουμε ανθρώπους να σύρονται σε δικαστήρια και τηλεοπτικά παράθυρα κατηγορούμενοι για τρομοκρατία. Δικαστές να δικάζουν σε ειδικά δικαστήρια, ανελεύθερα στο κοινό και χωρίς καταγραφή των πρακτικών της δίκης, και ποινές πολύ πιο βαριές και εξοντωτικές από τις συνηθισμένες για παρόμοιες ενέργειες, λόγω της ιδεολογικής ταυτότητας των κατηγορουμένων.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα καταστολής, και με 42 πλέον αγωνιστές να νοιώθουν στο πετσί τους την σκληρή βαρβαρότητα του εγκλεισμού, στήθηκε ένα ταμείο αλληλεγγύης στα πλαίσια των αντανακλαστικών που έχει επιδείξει ο χώρος. Αντανακλαστικά τα οποία δεν μας επιτρέπουν να αφήνουμε αβοήθητους αγωνιστές στα νύχια του εχθρού, ακόμα και αν δεν συμφωνούμε με το σύνολο των πρακτικών τους. Ούτως ή άλλως αντιλαμβανόμαστε την υπάρχουσα κατάσταση σαν μια διαρκή σύγκρουση με τον αντίπαλο, και ξέρουμε πως δεν γίνεται όλες οι μάχες να μας πηγαίνουν συνεχώς ένα βήμα πλησιέστερα προς την νίκη.

Το ταμείο προσπαθεί να καλύψει κάποιες από τις βιοποριστικές ανάγκες καθώς και τα δικαστικά έξοδα που διαρκώς θα προκύπτουν (δικαστικά παράβολα, αιτήσεις αποφυλάκισης, εγγυήσεις.κ.α.) των πολιτικών κρατουμένων (όσων δηλαδή υπερασπίστηκαν τις πράξεις για τις οποίες διώκονται δίνοντας τους πολιτικά χαρακτηριστικά και έτυχαν ειδικής μεταχείρισης από το κράτος λόγω της πολιτικής τους θέσης και δράσης), και όλων όσων μέσα από τη συνθήκη του εγκλεισμού υψώνουν το ανάστημα τους και αντιστέκονται.

Είναι ένα εγχείρημα το οποίο πρέπει να έχει μια συνέχεια στο χρόνο, γι' αυτό και εμείς σε συνδυασμό με άλλα άτομα και ομάδες από τα νότια προάστια συνεισφέρουμε σταθερά κάθε μήνα ένα συγκεκριμένο ποσό.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του εγχειρήματος συνεισφοράς από τα νότια, θέλουμε να κουβεντιάσουμε πως το μηνιαίο ποσό που δίνουμε στο ταμείο αλληλεγγύης θα αυξηθεί, με την συμμετοχή περισσότερων ομάδων και μεμονωμένων ανθρώπων. Επίσης να συζητήσουμε σχετικά με τις αντανακλαστικές μας ενέργειες και παρεμβάσεις που πρέπει να αναπτύξουμε, κάθε φορά που ένας σύντροφος φυλακίζεται, συλλαμβάνεται ή κατηγορείται από το κράτος.

 

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε πως στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει σχετικά με την ενημέρωση για τις υποθέσεις των φυλακισμένων αγωνιστών, βαρύτητα δόθηκε σ' αυτές που η εκδίκαση τους είναι στο προσκήνιο και στο άμεσο μέλλον, καθώς και σε αυτές που μπορέσαμε να συλλέξουμε περισσότερα στοιχεία. Ξεκαθαρίζουμε πως σε καμία περίπτωση δεν προσπαθήσαμε εσκεμμένα να υποβιβάσουμε ή αντίθετα να υπέρ-προβάλουμε μια υπόθεση έναντι κάποιας άλλης.

 

Ευχαριστούμε.

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License