Δελτίο τύπου της Συμμαχίας του Στόλου της Ελευθερίας - 27 Ιουνίου

ΓΑΖΑ, ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ Παρά την πίεση και τις απειλές βίας, ο Στόλος θα σαλπάρειΓΑΖΑ, ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ
Παρά την πίεση και τις απειλές βίας, ο Στόλος θα σαλπάρει

[Αθήνα] Το Σάββατο 25 Ιουνίου το Γαλλικό πλοίο, Dignité (Αξιοπρέπεια) / Αλ Καράμα, απέπλευσε από το λιμάνι του Λίλ Ρουσσέ της Κορσικής για να συναντηθεί με τουλάχιστον εννέα πλοία που πλέουν προς την Γάζα για να αμφισβητήσουν τον παράνομο αποκλεισμό από το Ισραήλ. Κάθε προσπάθεια του Ισραήλ για να σταματήσει τα πλοία μας στο λιμάνι, κάνοντας χρήση πιέσεων προς τις κυβερνήσεις, απειλές εναντίων ασφαλιστικών και τηλεπικοινωνιακών εταιριών, εκφοβισμό των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιπόλαιων μηνύσεων και άλλων ύπουλων τακτικών, έχει μέχρι στιγμής αποτύχει. Ο Στόλος της Ελευθερίας έχει ήδη σαλπάρει.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, τα υπόλοιπα πλοία του στόλου, δύο φορτηγά και επτά άλλα επιβατικά, θα αναχωρήσουν από διάφορα λιμάνια προς ένα σημείο συνάντησης από το οποίο θα πλεύσουν όλα μαζί προς την Γάζα. Θα φέρουν τουλάχιστον τρεις χιλιάδες τόνους βοήθειας και εκατοντάδες πολίτες από δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών, πολιτικών, συγγραφέων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και αθλητών, καθώς επίσης και εκπροσώπων ιθαγενών πληθυσμών και διαφόρων θρησκευτικών ομάδων.

Δυστυχώς, κάποια από τα πλοία μας αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις οι οποίες προκλήθηκαν από ψευδείς καταγγελίες του Ισραηλινού Νομικού Κέντρου, κατά παραδοχή τους, από απόπειρες σαμποτάζ σε μερικά πλοία καθώς επίσης και από νομικά εμπόδια που δημιουργούνται από την ελληνική κυβέρνηση ως απόκριση στην Ισραηλινή πίεση. Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να μην γίνει συνένοχη στις παράνομες ενέργειες του Ισραήλ, υποκύπτοντας στην πίεση του και να συγκλίνει με την ανεμπόδιστη θέση της Γαλλίας.

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία πως ο ερμητικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ είναι παράνομος και έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις από πολλούς διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Και, όποτε το θέμα έχει προβληθεί εξαιτίας των αποστολών του Στόλου, η διεθνής κοινότητα έχει απαιτήσει κατηγορηματικώς την λήξη της Ισραηλινής πολιορκίας. Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία πως η πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ, σχετικά με τον αποκλεισμό, έχει καταστροφικές συνέπειες για τον κατεχόμενο λαό της Γάζας. Αυτό είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο. Το μόνο ερώτημα είναι, γιατί η διεθνής κοινότητα των κρατών επιτρέπει στο Ισραήλ να παραβιάζει τον νόμο και τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού με ατιμωρησία;

Τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε το Ισραήλ για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν στην κοινή γνώμη από την πρωτοβουλία «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ - Παραμένουμε Άνθρωποι», συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της προηγούμενης εβδομάδας, κατά την οποία δόθηκε έγκριση κατασκευαστικών υλικών για 1200 κατοικίες και 18 σχολείων στην Γάζα, αποδεικνύουν πως ο στόλος λειτουργεί. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς η προσπάθεια μας δεν έχει να κάνει με την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα.  Έχει να κάνει με την ελευθερία των Παλαιστινίων στην Γάζα και στις υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές της Παλαιστίνης. Οι εκκλήσεις κάποιον ηγετών προς τους οργανωτές του στόλου για χρήση «καθιερωμένων δίαυλων» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, δείχνουν μια θεμελιώδη περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Ο Παλαιστινιακός λαός δεν θέλει ελεημοσύνη από την διεθνή κοινότητα, αντιθέτως απαιτεί απελευθέρωση - ένα αίτημα που πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε.

Ως εκ τούτου, παρά τον εκφοβισμό, την πίεση, και τις απειλές βίας από την Ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία δεν ντρέπεται να καυχιέται πως θα χρησιμοποιήσει ελεύθερους σκοπευτές και εκπαιδευμένους σκύλους εναντίον άοπλων πολιτών, εμείς θα σαλπάρουμε. Είμαστε τμήμα ενός κινήματος που μεγαλώνει, του οποίου επικεφαλής είναι οι Παλαιστινιακές κινήσεις της κοινωνίας των πολιτών για την ελευθερία. Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατέψουν τους πολίτες τους, καθώς θα βρισκόμαστε στην θάλασσα χωρίς όπλα, προστασία ή απειλή χρήσης βίας, για την υπεράσπιση της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου. Γάζα, ερχόμαστε.


Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License