ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ακυρώνεται η αμνήστευση των χουντικών

Η Κάτω Βουλή της Αργεντινής ψήφισε υπέρ της ακύρωσης των νόμων για την αμνήστευση των συνεργών της δικτατορίας.

post image

Aida Sarti, Mirta Varavalle and Aurora Morea, from left to right, from the Argentine human rights group Mothers of Plaza de Mayo shout in front of the Congress in Buenos Aires, Argentina Thursday, Aug.12, 2003. The Deputies Chamber of the Congress is debating the validity of two amnesty laws from the 1980s that snuffed out persecution of human rights abuses during the last dictatorship. (AP Photo/Natach Pisarenko ΑΠΕ Ημερομηνία - Ώρα : 13/08/2003-0801 ΑΠΕ -Ρόιτερ Η Κάτω Βουλή του Κογκρέσου της Αργεντινής ψήφισε την ακύρωση της αμνηστίας στους πρώην αξιωματικούς των δικτακτορικών καθεστώτων που ευθύνονται για βασανισμούς και δολοφονίες αριστερών πολιτών κατά τη διάρκεια του ''Βρώμικου Πολέμου'' της περιόδου 1976-83, κάνοντας ένα επιπλέον βήμα προς τη διεξαγωγή δικών για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νομομαθείς σημειώνουν πως η ψηφοφορία ήταν κατά βάση συμβολική και η σημασία της έγκειται περισσότερο στη συμβολή προς τις πιέσεις που ασκεί ο πρόεδρος Νέστορ Κίρτσνερ--που κι ο ίδιος υπήρξε θύμα της δικτατορίας ως φοιτητής--προς το Ανώτατο Δικαστήριο να καταλήξει σε μία τελεσίδικη απόφαση όσον αφορά τους νόμους περί αμνηστίας, που ψηφίσθηκαν στη δεκαετία του '80 υπό τον φόβο μίας πιθανής νέας δικτατορίας. Τα μέλη της Κάτω Βουλής με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης των νόμων, που προσφέρουν αμνηστία σε πάνω από 30,000 ενόχους, έπειτα από επτάωρη κοινοβουλευτική συζήτηση. Αναμένεται η ψηφοφορία και στη Γερουσία για την κύρωση της απόφασης, όμως νομικοί κύκλοι αμφισβητούν εάν το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει τους νόμους. Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν πως τον τελικό λόγο θα τον έχει το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς ορισμένα κατώτερα δικαστήρια έχουν κηρύξει τους νόμους για την αμνηστία αντισυνταγματικούς. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν πως η κίνηση του Κίρτσνερ να επιτρέψει τις εκδόσεις εγκληματιών--όπως συνέβη στις 25 Ιουλίου με σχετικό αίτημα του ισπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν για 45 πρώην αξιωματικούς-- και η εκστρατεία του κατά της ανμνήστευσης των συνεργών της δικτατορίας θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Λατινικής Αμερικής, όπου σε πολλές χώρες--όπως η Χιλή-- είναι ακόμη επίκαιρος ο διάλογος για το πώς θα αντιμετωπισθούν τα εγκλήματα των παρελθόντων δικτατορικών καθεστώτων τους. Εκατοντάδες μέλη τέτοιων οργανώσεων ανέμεναν εναγωνίως την απόφαση έξω από το Κογκρέσο της Αργεντινής, απ'όπου η συζήτηση μεταδιδόταν απ'ευθείας. Μόλις κάποιος βουλευτής εκφράσθηκε κατά της ακύρωσης των νόμων της αμνηστίας, το πλήθος άρχισε να τραγουδά: ''όπως και με τους Ναζί, θα πάθεις τα ίδια. Όπου και να πάς, θα έλθουμε να σε βρούμε''.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License