3 νεκροί από επιχείρηση της αστυνομίας ενάντια σε καταληψίες γης στο Χουχούι, Αργεντινή.

3 νεκροί από επιχείρηση της αστυνομίας ενάντια σε καταληψίες γης στο Χουχούι, Αργεντινή.

500 οικογένειες κατέλαβαν πριν από μία εβδομάδα μία έκταση που ανήκει στην εταιρεία Ledesma απαιτώντας να τους δοθεί για κατοικίες. Η εταιρεία ανήκει στην οικογένεια Blaquier, σύμμαχο της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, την περίοδο 1976-1983. Η αστυνομία, κάτω από τις εντολές του κυβερνήτη της πολιτείας, ο οποίος ανήκει στην κεντροαριστερή παράταξη του μακαρίτη του Κίρσνερ, επιτέθηκε χτες για να προστατεύσει τα συμφέροντα της εταιρείας, με αποτέλεσμα 3 νεκρούς (δύο καταληψίες και ένας αστυνομικός, οι καταληψίες δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται όντως για αστυνομικό), 6 τραυματίες από κανονικές σφαίρες, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση, ένα μωρό 1,5 μηνών με αναπνευστικά προβλήματα, τόσο σοβαρά που στην αρχή το νόμισαν νεκρό, δεκάδες ακόμη τραυματίες και συλληφθέντες. Ο επικεφαλής της αστυνομίας, σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι οι καταληψίες ήταν οπλισμένοι.

 

Φωτογραφίες εδώ:

 

http://www.lahaine.org/index.php?p=55296

 

Παραθέτουμε τα βασικότερα σημεία από ανακοίνωση μιας οργάνωσης της περιοχής που ονομάζεται Ταξικό και Μαχητικό Ρεύμα (Corriente Clasista y Compativa, CCC):

 

Μπροστά στην έλλειψη βούλησης της πολιτειακής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης να επιλύσουν τα βασικά προβλήματα του λαού, την έλλειψη κατοικίας, γης και εργασίας, κατάσταση την οποία βιώνουν χιλιάδες οικογένειες, το Ταξικό και Μαχητικό Μέτωπο μαζί με το λαό και οργανώσεις της περιοχής του Libertador General San Martín αποφάσισαν πριν από μία εβδομάδα να καταλάβουν 15 εκτάρια (1 εκτάριο=10 στρέμματα) γης και να εγκατασταθούν εκεί περισσότερες από 500 οικογένειες.

 

Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και χτες εκ μέρους της εταιρείας Ledesma και της κυβέρνησης, σαν απάντηση έπαιρναν μόνο απειλές για καταστολή και εκβιασμούς. Η εταιρεία «απείλησε» να κόψει αυτά που έδινε στο CCC, δηλαδή ένα φορτηγό καυσόξυλα, 24 κιλά γάλα σκόνη, 50 κιλά αλεύρι και άλλα τόσα ζάχαρη, για τις τραπεζαρίες. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Η Ledesma είναι μια εταιρεία που συσσωρεύει κέρδη και μοιράζει μιζέρια.

 

Σήμερα η απειλή πραγματοποιήθηκε και από τις 6 το πρωί, η αστυνομία κάτω από τις εντολές της εταιρείας Ledesma και της κυβέρνησης επιτέθηκαν στις οικογένειες ενώ κοιμόντουσαν, ρίχνοντας αέρια και πλαστικές σφαίρες πάνω στις σκηνές, έφτασαν μέχρι και να βάλουν φωτιά σε σκηνές. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τραυματιών από πλαστικές σφαίρες, ανάμεσά τους μωρά και παιδιά που κοιμόντουσαν μέσα στις φλεγόμενες σκηνές.

 

Η ανεργία, η φτώχεια και ο πληθωρισμός είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πολιτεία του Χουχούι και ειδικά η περιοχή του Libertador. Οι κυβερνήσεις τόσο οι τοπικές όσο και οι ομοσπονδιακές, υπηρετούν τα συμφέροντα μεγάλων μονοπωλίων, διάφορων ιμπεριαλιστών και γαιοκτημόνων. Η εταιρεία Ledesma είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας με 157.556 εκτάρια στην ιδιοκτησία της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 40 εκτάρια θα έφταναν για να επιλυθεί το πρόβλημα της κατοικίας στην περιοχή του Libertador.

 

Σημειώνουμε ότι η κατάληψη αυτής της έκτασης δεν έγινε αυθαίρετα, μια και πριν από 5 χρόνια έγιναν διαπραγματεύσεις και μας υποσχέθηκαν ότι θα έδιναν τη γη μετά από 5 χρόνια. Επιπλέον και για να πάμε στην ουσία, αυτή η γη ανήκει στους ιθαγενείς λαούς. Επίσης αυτή η γη ανήκει στους εργαζόμενους γιατί αυτοί με τον ιδρώτα τους μεγάλωσαν την εταιρεία και το Libertador, γιατί η κινητήρια δύναμη του πλούτου είναι οι εργάτες, δεν είναι η διεύθυνση του εργοστασίου που ζει στο Μπουένος Άιρες, που δεν γνωρίζει τίποτα και έρχονται μία φορά το χρόνο με τα αεροπλάνα τους.

 

Καθιστούμε υπεύθυνους για την καταπάτηση του δημοκρατικού δικαιώματος στην αξιοπρεπή κατοικία και για την άγρια καταστολή, τόσο την εταιρεία Ledesma, όσο και την πολιτειακή και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και απαιτούμε το σταμάτημα της καταστολής που διαρκεί περισσότερο από 2 ώρες και έχει επεκταθεί σε διάφορα προάστια της πόλης μιας και μεγάλο μέρος του λαού βγήκε να υποστηρίξει τις οικογένειες που βρίσκονται στην κατάληψη.

ΣτΜ:

Αυτή είναι μια μόνο σκηνή από την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι φτωχοί και οι εκμεταλλευόμενοι στην Αργεντινή. Η εικόνα που παρουσιάζεται εδώ στην Ελλάδα ότι η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Κίρσνερ και στην συνέχεια της Κριστίνα, με την επαναδιαπραγμάτευση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την κοινωνική της πολιτική - φιλανθρωπία οδήγησε την Αργεντινή σε μια άλλη πορεία, είναι πλασματική, αφορά μόνο τους δείκτες της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τις ζωές των ανθρώπων. Οι επιθέσεις και δολοφονίες της αστυνομίας και των αφεντικών είναι συνεχείς, στις ιθαγενικές κοινότητες και στις πόλεις, απέναντι σε όποιον αγωνίζεται και διεκδικεί.

από . 29/07/2011 3:14 μμ.


8 μήνες μετά την καταστολή που δέχτηκε η κοινότητα των Qom στην Formosa της Αργεντινής στις 23 Νοέμβρη 2010, κυκλοφόρησε βίντεο, τραβηγμένο απ’ την πλευρά της αστυνομίας. Η επέμβαση είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας ιθαγενής και ένας αστυνομικός, τον τραυματισμό άλλων ιθαγενών, ένας από τους οποίους φαίνεται στο βίντεο να αιμορραγεί αναίσθητος ενώ είναι δεμένος με χειροπέδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ξεκινά η επίθεση η κάμερα στρέφεται προς τον ουρανό και τις κορυφές των δέντρων ενώ προς το τέλος εστιάζει στις σπασμένες ασπίδες των αστυνομικών. Σήμερα κατηγορούμενοι βρίσκονται 29 μέλη της κοινότητας ενώ οι αστυνομικοί έχουν κληθεί μόνο σαν μάρτυρες.

Η κοινότητα κρατούσε για 4 μήνες κλειστό το δρόμο ζητώντας να της επιστραφεί η γη της, την οποία είχαν ιδιοποιηθεί τόσο οι τοπικές αρχές όσο και ένας ιδιώτης.

Το βίντεο:

http://www.youtube.com/watch?v=1g6LdUUsh64&feature=player_embedded

Άλλη κοινότητα, οι Wichíes στο βορρά της Formosa, αυτές τις μέρες δέχτηκε απειλές από αστυνομία, κρατικούς υπαλλήλους και γιατρούς, αλλά επιχειρούν και να τους δωροδοκήσουν, προκειμένου να μην κάνουν γνωστό το πρόβλημα υποσιτισμού που υπάρχει στην περιοχή, ειδικά στα παιδιά. Πρόσφατα υπήρξαν δύο θάνατοι και ένα παιδί ενός έτους που ζυγίζει τρία κιλά βρίσκεται στο νοσοκομείο εδώ και δυο μήνες.

 «Αν μιλήσεις θα σε συλλάβουμε για παραμέληση του παιδιού σου», είπαν στον πατέρα του. Οι γονείς του παιδιού δεν ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουν ισπανικά και έχουν άλλα τέσσερα παιδιά. Οι άνθρωποι στην κοινότητα αναφέρουν άλλο ένα θάνατο παιδιού υποσιτισμένου πριν από δύο μήνες, ο οποίος αποκρύφηκε. «Οι γιατροί τα καλύπτουν όλα», λένε.

Στην περίπτωση ενός άλλου βρέφους που έπασχε από υποσιτισμό πρόσφατα , πλήρωσαν τη μητέρα του για να μη μιλήσει. Αυτή, μητέρα και άλλων παιδιών, πήρε τα χρήματα αλλά μετά τα διηγήθηκε όλα κλαίγοντας. Τα περιστατικά έχουν καταγραφεί στο νοσοκομείο σαν θάνατοι από «καρδιακή προσβολή» ή «ατύχημα», χωρίς να γίνεται αναφορά στην κατάσταση που βρίσκονταν λόγω του υποσιτισμού.

Οι ιθαγενείς λένε ότι οι κρατικοί υπάλληλοι τους απειλούν και προσπαθούν να αποτρέψουν αυτό που μπορεί να κάνει γνωστό το πρόβλημα, το κλείσιμο των δρόμων.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κοινότητες στην περιοχή, στο Αργεντίνικο ιντιμίντια.

Αργεντινή 2011: Το χρέος διαγράφτηκε, ο καπιταλισμός επελαύνει.

 Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License