Παρέμβαση με κείμενα στο Λαύριο

Σήμερα το πρωί έγινε παρέμβαση με κείμενα σχετικά με την οικονομική κρίση στην Λαϊκή Αγορά Λαυρίου. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν η αναμενόμενα καλή, αρκετοί ήρθαν και μοιράστηκαν τον προβληματισμό τους μαζί μας σχετικά με το μέλλον της χώρας. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε.

Μερικές σκέψεις για το θέμα της κρίσης

Σε έρευνα που βγήκε την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε φανερό και καταγεγραμμένο αυτό που όλοι λίγο- πολύ γνωρίζαμε σχετικά με το θέμα της ανεργίας: εκτινάσσεται στα ύψη με ρυθμούς πρωτόγνωρους.
Έτσι, παρότι μιλάμε για μια τουριστική περίοδο που τα εποχικά επαγγέλματα λειτουργούν, η επίσημη ανεργία έφτασε στο 16,6%, με 812.000 παραγωγικούς ανθρώπους στην απ έξω. Αν σε αυτά συνυπολογιστεί ένα ποσοστό ανθρώπων που δουλεύουν part time και δεν μετράνε καν στα ποσοστά αυτά, είναι κατανοητό ότι γυρνάμε πίσω όχι απλά λίγα χρόνια, αλλά στους «όμορφους» καιρούς της δεκαετίας του ΄60!

Ακόμα και για αυτούς που δουλεύουν όμως, προφανώς τα πράγματα δεν είναι και πολύ καλύτερα. Το 10ωρο έγινε νόμος, οι μισθοί πετσοκόβονται στη μέση, ότι είχε απομείνει από το Κράτος πρόνοιας (το οποίο πρέπει να το αναγνωρίζουμε σαν έμμεσο μισθό και σαν κατάκτηση) εξαφανίζεται, και όλα αυτά στο όνομα της εθνικής αναστήλωσης!

Είναι πρωταρχικής σημασίας να κατανοήσουμε τον λόγο που συμβαίνουν όλα αυτά. Αν πάρουμε τη κυβέρνηση και τα κανάλια στα σοβαρά, θα βγάλουμε το συμπέρασμα ότι όλα αυτά γίνονται γιατί λέει έχουμε… ένα σκασμό από χρέη και πρέπει αυτά να αποπληρωθούν γιατί ειδάλλως το ΔΝΤ και οι πιστωτές μας θα μας βάλουν χέρι. Είναι όμως έτσι; Οι μισθοί λχ στον ιδιωτικό τομέα συνδέονται όντως με την… κρατική αποπληρωμή του χρέους; Και σε περίπτωση που δεν είχε υπογραφεί το μνημόνιο όλα θα ήταν μια χαρά; Τότε γιατί σε μια σειρά χωρών που δεν έχουν μπει σε κάνένα μνημόνιο (Αγγλία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία) ή ακόμα και σε χώρες με πλεονασματικά κέρδη (Γερμανία) παίρνονται ανάλογα μέτρα με αυτά του μνημονίου; Μήπως τελικά τα μέτρα αυτά είναι μια δικαιολογία και απλά βασίζονται στην αμάθεια μας;

Αυτό το οποίο επιμελώς μας αποκρύβουν τα ΜΜΕ, είναι η άβολη για αυτούς αλήθεια. Η κρίση του Κεφαλαίου γίνεται μέσα από τα μέτρα που παίρνουν σε όλο τον Δυτικό κόσμο κρίση της Εργασίας. Μας μεταθέτουν όλο το βάρος των δικών τους «αμαρτημάτων». Δίνουν εκατοντάδες δις. για να σωθούν οι τράπεζες, και ταυτόχρονα δανείζονται από αυτές με χειρότερους όρους! Δηλαδή μετατρέπουν το ιδιωτικό σε δημοσιονομικό χρέος! Σκοπός να ρίξουν την εργατική μας αξία και να γίνουν ξανά οι δυτικές οικονομίες ανταγωνιστικές της Ανατολής. Δηλαδή, ή θα κινεζοποιηθούμε σαν εργάτες, ή όπως μας λένε, θα μας φάει το έρεβος. Μόνο που για εμάς όλους, δεν τίθεται ζήτημα: μας τρώει το μαύρο έρεβος της ανασφάλειας, της φτώχιας, της μιζέριας. Το μέτρημα των λιγοστών λεφτών στο πορτοφόλι κάθε φορά που πάμε στο σούπερ μάρκετ και η αγωνία αν θα βγάλουμε το μήνα.

Ο δρόμος της λύσης είναι γνωστός. Συλλογικοί αγώνες στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές μας. Να κάνουμε τα ταξικά συνδικάτα και τις συνελεύσεις γειτονιών το όπλο μας ενάντια στην δικτατορία των μονοπωλείων. Να μην αφήσουμε ούτε στάλα ζωής να πάει χαμένη. Όλοι μαζί μπορούμε όχι απλά να ξαναφέρουμε τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση, αλλά να περάσουμε στην αντεπίθεση και να διεκδικήσουμε ότι μας αξίζει: τα πάντα!

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σε πιάσει απελπισία για το πώς θα πληρώσεις το ρεύμα, το πώς θα πληρώσεις το φροντιστήριο του παιδιού, τα τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ, σκέψου ότι αυτό το πράγμα δεν είναι κατ ανάγκη συνθήκη. Εξαρτάται από το αν θα προθυμοποιηθείς να παλέψεις για την αλλαγή του.


ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ- ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!


ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ
ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑΠρωτοβουλία αναρχικών Λαυρίου

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License