Χρονικό των συγκρούσεων με την «κόκκινη» περιφρούρηση της Βουλής (20/10/2011)

Χρονικό των συγκρούσεων με την «κόκκινη» περιφρούρηση της Βουλής (20/10/2011)

Χρονικό των συγκρούσεων με την «κόκκινη» περιφρούρηση της Βουλής (20/10/2011)
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Ανταπόκριση που λάβαμε:
 

 
Από τις 9.30 το πρωί, το ΠΑΜΕ έχει παραταχθεί σε όλο το μήκος της Λ. Αμαλίας με ισχυρή περιφρούρηση. Οι περιφρουρήσεις του ΠΑΜΕ έχουν 4 μέτωπα: Αμαλίας προς Πανεπιστημίου, Αμαλίας προς Β. Γεωργίου (πλατεία Συντάγματος), Αμαλίας προς Συγγρού, Αμαλίας προς Όθωνος.
 
Από τις 11.30 περίπου και μετά, όταν ο κόσμος πλήθυνε στο Σύνταγμα, ήταν σχεδόν αδύνατον να βρεθείς πίσω από την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ. Ζητούσαν είτε κομματικές είτε δημοσιογραφικές ταυτότητες – και πάλι δύσκολα έμπαινες (ανάλογα σε ποιον θα έπεφτες).
 
ΟΛΟΣ ο υπόλοιπος κόσμος (κόμματα, οργανώσεις, σωματεία, ανένταχτοι διαδηλωτές) βρισκόταν κάτω από το ύψος της εισόδου της Μ. Βρετανίας, και από τις 2 πλευρές (πλαϊνά σκαλιά πλατείας Συντάγματος).

Οι ώρες περνούν και ο κόσμος δυσανασχετεί. Δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το ΠΑΜΕ κοιτάζει αυτούς και έχει τις πλάτες γυρισμένες στα ΜΑΤ (σημάδι δηλαδή ότι απειλή είναι συλλήβδην όλοι οι υπόλοιποι διαδηλωτές). Κυκλοφορούν επίσης φήμες για μεμονωμένους διαπληκτισμούς και τραμπουκισμούς διαδηλωτών από τις περιφρουρήσεις του ΠΑΜΕ.
 
Κατά τις 14.00, αρχίζουν να ακούγονται οι πρώτες διαμαρτυρίες από το μπλοκ του «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» στη Β. Γεωργίου, έξω από τη Μ. Βρετανία, που διαπληκτίστηκε με την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ και αποχώρησε μετά από λίγο. Γίνεται μια πρώτη κίνηση από νεαρούς διαδηλωτές να αψηφήσουν την περιφρούρηση στη Μ. Βρετανία και να μεταφερθούν μπροστά στη Βουλή. Η ομάδα αυτή (10-15 άτομα) απωθείται από την περιφρούρηση. Κόσμος το βλέπει και βρίζει το ΠΑΜΕ. Έντονες αντεγκλήσεις. Μέσα σε 20 λεπτά, έχει εμφανιστεί αυτό που λέμε «μαύρο μπλοκ»: ασύνταχτο γενικά, αλλά μαζικό (500-600 άτομα).
 
Γύρω στις 14.30 ξεκινάνε τα συνθήματα («ΚΚΕ, το κόμμα σου χαφιέ», κλπ.) και οι πρώτες έντονες σπρωξιές. Μέσα σε δευτερόλεπτα, έχουν ξεκινήσει και τα εκατέρωθεν χτυπήματα με κοντάρια. Η πιο συντεταγμένη περιφρούρηση φαίνεται να επικρατεί προς στιγμή, μιας και κινείται ως ένα σώμα. Αρχίζουν να πέφτουν οι πρώτες πέτρες από το «μαύρο μπλοκ». Η περιφρούρηση απαντά με μικρής κλίμακας έφοδο. Ανάβουν 2 καπνογόνα και εκτοξεύονται προς το ΠΑΜΕ, που τα ρίχνει πίσω. Ένας πυροσβεστήρας και μπογιές επιστρατεύονται κατά της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ.
 
Το ΠΑΜΕ απαντά με εκτεταμένη έφοδο και «κερδίζει» αρκετά μέτρα στην κατηφόρα της Β. Γεωργίου. Εκτοξεύεται η πρώτη μολότοφ πάνω στις πρώτες γραμμές του ΠΑΜΕ. Σύγχυση και σπάσιμο της περιφρούρησης. Ένα κομμάτι φεύγει προς Πανεπιστημίου και ένα προς Βουλή, όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος του ΠΑΜΕ.
 
Το «μαύρο μπλοκ» έχει κερδίσει όλη την ανηφόρα και φτάνει στα φανάρια της Μ. Βρετανίας. Η διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στην ανηφορική είσοδο της Βουλής (στην προέκταση της Β. Γεωργίου) ρίχνει δακρυγόνα και κρότου λάμψης για να τους απωθήσει, αλλά χωρίς επιτυχία.
 
Ανοίγει διπλό μέτωπο. Το μισό «μαύρο μπλοκ» απωθεί ένα κομμάτι του ΠΑΜΕ στην Πανεπιστημίου προς το «Άττικα», ενώ το άλλο μισό κρατάει τον κύριο όγκο του ΠΑΜΕ μπροστά στη Βουλή, εκτοξεύοντας πέτρες. Καταφέρνει να κρατήσει μερικά λεπτά, μέχρι να φύγουν οι υπόλοιποι που έχουν αρχίσει την καταδίωξη στην Πανεπιστημίου.

Ξεκινάει η αντεπίθεση από τον κύριο όγκο του ΠΑΜΕ. Διμοιρίες ΜΑΤ και ΔΙΑΣ εμφανίζονται από την Καραγεώργη Σερβίας με εμφανή πρόθεση να εγκλωβίσουν κόσμο ανάμεσα στους ίδιους και στο ΠΑΜΕ, που κατεβαίνει και επιτίθεται κανονικά στους διαδηλωτές, στην κατηφόρα. Μπλοκ του ΕΕΚ, του «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» και άλλοι σχηματίζουν αλυσίδες και κόβουν τα ΜΑΤ. Μέλη του ΠΑΜΕ συλλαμβάνουν 2 διαδηλωτές και τους παραδίδουν στη διμοιρία που βρίσκεται στα νώτα τους όπως κατεβαίνουν. Πέφτει αλύπητο ξύλο εκατέρωθεν όλο αυτό το διάστημα, με πολλούς τραυματίες.
 
Ανακωχή λίγων λεπτών για ανασύνταξη. Ξαφνικά κόσμος ουρλιάζει. Ένα απόσπασμα του ΠΑΜΕ κατεβαίνει τρέχοντας τον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου (από την Πανεπιστημίου) και βγαίνει στη Σταδίου. Ο κόσμος, που δεν αντιλαμβάνεται αμέσως ποιοι είναι αυτοί, αρχίζει να αποδοκιμάζει έντονα. Πολλοί παρευρισκόμενοι διαδηλωτές καταφέρνουν την τελευταία στιγμή να πηδήσουν από τα κάγκελα της Σταδίου. Όποιος έμεινε στο οδόστρωμα ρημάχτηκε στην κυριολεξία: γέρος, νέος, άνδρας, γυναίκα, κουκουλωμένος, ξεκουκούλωτος – δεν είχε καμία σημασία. Τα κοντάρια ανεβοκατέβαιναν αλύπητα – και όποιον πάρει ο χάρος.
 
Οι διαδηλωτές που βρίσκονται στο σημείο αιφνιδιάζονται. Αρκετοί τρώνε αλύπητο ξύλο, σχεδόν μέχρι σημείου λιντσαρίσματος. Γρήγορα ανασυντάσσονται. Επιτίθενται και απωθούν το απόσπασμα του ΠΑΜΕ πίσω στην Βουκουρεστίου. Καθώς υποχωρεί το ΠΑΜΕ στον πεζόδρομο, σέρνει άτομα στο οδόστρωμα από τα ρούχα και τα μαλλιά μέχρι την Πανεπιστημίου και εκτοξεύει αδιακρίτως δυναμίτες (σαν υπερμεγέθεις "γουρούνες", όχι απλά δυναμιτάκια) μέσα στον κόσμο. Το πλήθος εξαγριώνεται και ρίχνεται κι αυτό στο κυνήγι του ΠΑΜΕ. Στην μέση του πεζόδρομου (στο ύψος του ΠΑΛΛΑΣ) επεμβαίνουν διμοιρίες που σχηματίζουν ασπίδα και σώζουν το απόσπασμα του ΠΑΜΕ. Βροχή δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Το πλήθος οπισθοχωρεί.
 
Ώρες αργότερα, το ΠΑΜΕ αποφασίζει να αποχωρήσει μέσω της Πανεπιστημίου. Σχηματίζει ένα ενιαίο μπλοκ και, πριν ξεκινήσει, 6 διμοιρίες των ΜΑΤ μπαίνουν μπροστά και απωθούν τον κόσμο. Χημικά, ξύλο, κρότου-λάμψης. Ο περισσότερος κόσμος είναι νεολαία, φοιτητές, μαθητές, κάποια εργατικά σωματεία και μεμονωμένες παρέες. Τρέξιμο, πανικός – κανείς δεν το περίμενε: όλοι είχαν κάνει στην άκρη για να περάσει το ΠΑΜΕ. Επιχείρηση «σκούπα». Έχουμε φτάσει σχεδόν στα Προπύλαια. Στο βάθος, το ΠΑΜΕ ανεμίζει τις σημαίες του: σημάδι νίκης; Κόσμος το αντιλαμβάνεται. Βρίζει. Πιτσιρίκια, μαθητές, 100 άτομα περίπου, στέκονται στη μέση της Πανεπιστημίου. Άλλα 400 περίπου άτομα βρίσκονται (αραιά) από πίσω τους: «Δεν θα φύγουμε. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Τι άλλο θέλουν δηλαδή;», λένε οι πιτσιρικάδες μπροστά. Το ΠΑΜΕ σταματά στο ύψος του Οφθαλμιατρείου, σε απόσταση 30 μέτρων από τα πιτσιρίκια: χιλιάδες εναντίον εκατό…
 
Ένα ιδιότυπο stand-off: 1 λεπτό, 2 λεπτά, 3 λεπτά. Διμοιρίες βγαίνουν από τα στενά. Η επίθεση είναι λυσσαλέα, εκτοξεύονται δεκάδες χημικά. Κόσμος τρέχει, από την Πεσμαζόγλου βγαίνουν ΔΙΑΣ. Εφορμούν με ταχύτητα. Χάος. Χτυπούν όποιον τρέχει και κινείται. Άνθρωποι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Δεν τους λυπούνται. Μπαίνουν στη Χ. Τρικούπη και συνεχίζουν το κυνήγι.
 
«Εμπρός, λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι...», ακούγεται δυνατά από το μπλοκ του ΠΑΜΕ το οποίο συνεχίζει ανενόχλητο την πορεία του προς την Ομόνοια. Και ο δρόμος πλέον έχει… καθαρίσει.
 
Οργή, πίκρα, απογοήτευση, αηδία και κατήφεια.
 
"Ομάδα Αντιρεπόρτερ, Πάντα-Παρών"

 

από !!! 29/10/2011 10:08 μμ.


περιγραφή αυτών που συνέβησαν.  Ναι, έτσι ακριβώς... οργή και αηδία!!!

από @ 29/10/2011 10:39 μμ.


mpravo gt den eixe anaferthei to pesimo meta ta propulaia apo tous mhxanakhdes pou katevainan antitheta tin x.trikoupi, marsarwntas me tis kornes kai pernan sto kunhgi opoion htan ekei, merikoi katevhkan kai xtuphsan atoma

 

από @ 29/10/2011 10:40 μμ.


το παμε πεταξε και πετρες-μαρμαρα και μ πολικα μαλιστα στον κοσμο.


απο την περιγραφη λειπουν τα περιστατικα οπου σε μια απο τις εφορμησεις των ΚΝΑΤ τουλαχιστον ενας διαδηλωτης απωθηθηκε-πεταχτηκε απο υψος 3-4 μετρων, απο το υποστεγο του τερκενλη (μπροστα απο τη μεγαλη βρεττανια), κατω στην πλατεια. επισης, λειπει το περιστατικο οπου τα ΚΝΑΤ πεταγαν πετρες μεσα στην πλατεια, πανω σε απλο κοσμο και σε κοσμο που ειχε κανει ανθρωπινη αλυσιδα γυρω απο ανθρωπο που ειχε τραυματιστει σοβαρα λιγο νωριτερα, επισης απο πτωση απο το ιδιο υποστεγο, τον οποιο περιεθαλπτε εκεινη τη στιγμη η ομαδα πρωτων βοηθειων της πλατειας.

από . 30/10/2011 11:17 πμ.


από .. 30/10/2011 11:19 πμ.


από ... 30/10/2011 11:19 πμ.


από ΠΑΡΟΝ 30/10/2011 2:12 μμ.


Ο συντροφος που το γραφει φαινεται οτι δεν ηταν παρον, οταν αρχησαν οι πρωτες συγκρουσεις με το ΠΑΜΕ.

Πρωτον δεν υπηρχε μιση ωρα διαφορα μεταξυ των αντεκλισεων των δεν πληρωνω και της συμπλοκης με το μαυρο μπλοκ. Το πολυ 5 λεπτα, μετα την αποχωρηση τους και λεω παρα πολυ.

Δευτερον μετα το πρωτο ντου του ΠΑΜΕ και την πρωτη αντεπιθεση του  μαυρου μπλοκ το ΚΚΕ κοπηκε στα 2 στην Αμαλιας, αφου οι αναρχικοι εφθασαν μπροστα στο φυλακιο της βουλης, οπου βγηκαν και τα πρωτα ΜΑΤ.

Τριτον. Εκεινη την την ωρα το ΠΑΜΕ επιτεθηκε, οπως λεει το κειμενο, απο Βουκουρεστιου. Για αντιπερισπασμο. Που μαλλον ηταν προσχεδιασμενος και θα γινοταν και σε περιπτωση μη υποχωρισεις του ΚΚΕ.

 

από ντιστ 30/10/2011 2:57 μμ.


Κυκλοφορούν επίσης φήμες για μεμονωμένους διαπληκτισμούς και τραμπουκισμούς διαδηλωτών από τις περιφρουρήσεις του ΠΑΜΕ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΗΜΕΣ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ.Σε καποιους εψαχναν και μεσα στα σακιδια τους,αλλοι προπηλακιστηκαν,μεχρι και καποιος που κραταγε κοκκινομαυρη σημαια.

από παρων 30/10/2011 4:30 μμ.


στην καραγιώργη σερβίας απο μπλόκ πέρα από το εεκ δεν ήταν το 'δεν πληρώνω' αλλα το 18ανω. Αξίζει να το επισημάνουμε για το θάρρος που δείξαν τα παιδιά και έκατσαν πρώτη γραμμή

από παρούσα 31/10/2011 12:23 πμ.


Όταν ο κόσμος κυνήγησε τα ΚΝΑΤ πίσω στην Βουκουρεστίου, επικράτησε μανιασμένη μάχη με πέτρες και από τις δύο πλευρές για τουλάχιστον 15-20 λεπτά. Τουλάχιστον 3 φορές, ο κόσμος που συγκρουόταν με τα ΚΝΑΤ (οι οποίοι/ες ήταν όλων των ηλικιών, και όχι μόνο του αναρχικού χώρου, και οι οποίοι/ες δεν είχαν παρά ελάχιστα κράνη, ενω τα ΚΝΑΤ είχαν σχεδόν όλοι) κατάφερε να τους απωθήσει μέχρι πάνω στην Πανεπιστημίου. Σε μια τελευταία επίθεση που έκαναν τα ΚΝΑΤ, κατάφερα και μας απώθησαν μέχρι την μέση του ΑΤΤΙΚΑ. Μια δεύτερη επίθεση τους μας έφερε μέχρι τα φανάρια της Σταδίου με την Αμερικής/Κολοκοτρώνη. Εκείνη την στιγμή, και ενώ ο κόσμος ανασυντασσόταν, έγινε λυσσαλέα και ξαφνική επίθεση των ΜΑΤ από την οδό κολοκοτρώνη (ήρθαν πίσω από το πάρκο) και κυνήγησαν κόσμο μέχρι σχεδόν της Κλαυθμώνος. Όταν έγινε αυτό, τα ΚΝΑΤ αναθάρρησαν και κυνήγησαν και αυτοί. Υπάρχει μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία πως έτρεξαν κόσμο μέχρι την Πανεπιστημίου (τα ΚΝΑΤ), και ότι έπιασαν κάποιον, και αφού έφαγε ξύλο τον έδωσαν στα ΜΑΤ. 

Σε αντίθεση με το Σύνταγμα που οι κνίτες ήταν μάλλον κάπως πιο προσεκτικοί επειδή είχε κάμερες, στην Βουκουρεστίου τα ΚΝΑΤ πέταγαν μόνο πέτρες και κοτρώνες.

από ένας 31/10/2011 4:46 πμ.


Επειδή ήμουν κι εγώ παρών στην Βουκουρεστίου και συμμετείχα στην σύγκρουση θελω να προσθεσω κατι πολυ σημαντικό που μαλλον δεν το αντιλήφθηκε η "παρούσα" γι αυτό και δεν το γραφει. Οι κνίτες δεν μας απώθησαν από την Βουκουρεστίου, τους είχαμε κυνηγήσει μεχρι ψηλά, στην Πανεπιστημίου και τους κραταγαμε με άνεση. Η οπισθοχώρσή μας έγινε αναγκαστικά γιατί πίσω μας αδειασε το Σύνταγμα κι ο κόσμος εφυγε κυνηγημενος απρος Φιλέλλήνων και Ερμού από την επίθεση των ΜΑΤ και εμείς στην Βουκουρεστίου μείναμε μόνοι μας. Μερικοί γυρίσαμε πίσω να δουμε τι γίνεται και είδαμε μία διμοιρία ΜΑΤ που είχε ανεβεί από Καραγεωργη Σερβίας να στριβει και να μπαινει στην Σταδίου κινούμενη  μπροστα από την Τραπεζα που βρίσκεται εκεί. Εχοντας τους Κνίτες μπροστα μας στη Βουκουρεστίου και αυτή τη διμοιρία πίσω μας αναγαστήκαμε να υποχωρήσουμε στη Σταδίου προς την Κολοκοτρώνη για να μην εγκλωβιστούμε. Υποχωρήσαμε φωνάζοντας σε όλους να κανουν το ίδιο. Μερικοί δεν είχαν δει τα ΜΑΤ που ερχονταν πίσω μας και επέμεναν να παραμενουν εκεί. Οι Κνίτες βλεποντας μας να οπισθοχωρούμε αναθαρησσαν και έτρεξαν πίσω μας. Βγήκαν στην Σταδίου από το αριστερό της πεζοδρόμιο, ενώ στο απέναντι πεζοδρόμο είχε τοποθετηθεί η διμοιρία των ΜΑΤ. Μόλις ανασυγκροτηθήκαμε στη Σταδίου αντιμετωπίζοντας τους Κνίτες  (πολλοί ήταν μεγαλης ηλικίας - 45άρηδες και βάλε) βγήκε πίσω και πλαι μας από την Κολοκοτρώνη μια άλλη διμοιρία ΜΑΤ. Ο κόσμος διαλύθηκε προς τα πίσω και τα στενάκια που πάνε Προπύλαια. Είναι γεγονός ότι χωρίς τις επεμβασεις και τις πειθεσεις πίσω μας από τα ΜΑΤ τα ΚΝΑΤ το είχαν χάσει το παιχνίδι. Όταν μαλιστα τους σταματήσαμε μπροστα στο Κιννγ Τζώρτζ και τυς κυνηγήσαμε ρίχνοντας τους ξύλο μεχρι την Πανεπιστημίου έπεσαν και πιασαμε τουλάχιστον 5 από αυτούς, οι δυο γκριζομάλληδες, που αφού τους προστατεψαμε από τους λιγότερο ψυχαραιμους τους επιστρεψαμε όρθιους στους δκούς τους. 

από " Το πιο πλήρες βίντεο που έχω βρει " 16/11/2011 5:26 μμ.


είναι σαφώς τραβηγμένο από την πλευρά των ΠΑΜΕ/ΚΝΕ (και δεν το λέω μόνον ως προς τον σταθερό εκνευριστικό τίτλο που έχει κοτσάρει ο βιντεάς)

ενώ έχει φυσική ροή, κάποια στιγμή μοντάρεται η εικόνα και περνάει σε άλλο πλάνο (άγνωστο γιατί...)

το βίντεο αυτό δε δείχνει επ' ουδενί τις δολοφονικές απωθήσεις κι επιθέσεις των καθαρμάτων των ΚΝΑΤ στο ύψος του Τερκενλή

βλέπουμε πολλές φάτσες (δυστυχώς κι απ' τις δυο μεριές), εκ των οποίων πολλά σταλινικά μπουμπούκια - αυτό θα φανεί χρήσιμο, ευχαριστούμε

πάντως, όμως, ως άλλο ένα ντοκουμέντο επιβεβαιώνει την πεποίθηση έστω κάποιων από μας ότι, όσες μολότοφ έπεσαν στο έδαφος της μάχης ήταν όχι απλώς δικαιολογημένες, αλλά σωτήριες για τη στοιχειώδη αυτοάμυνα των αντιστεκόμενων στα ΚΝΑΤ και ΜΑΤ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License