αποκλεισμός πλειστηριασμού ΟΔΔΥ, λευτεριά στο Ράμι Συριανίο

α

Σήμερα ήταν προγραματισμένη η μηνιαία διαδικασία πλειστηριασμού του ΟΔΔΥ στο κτήριο του κέντρου νεότητας στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Εν'όψει του δικαστηρίου των Ράμι Συριανού και Κλεομένη Σαββανίδη αποφασίσαμε να παρέμβουμε ούτως ώστε να διακόψουμε τη διαδικασία για να στείλουμε ένα μήνυμα πολιτικής στήριξης τόσο στους συντρόφους μας όσο και σε αυτούς που τους δικάζουν. Αυτό θεωρήσαμε πως θα μπορούσε να γίνει καλύτερα μέσω του σαμποταρίσματος και της υποτίμησης αυτής της διαδικασίας.

Γύρω στα 50 άτομα σταθήκαμε στην είσοδο του κτηρίου μισή ώρα πριν την έναρξη της διαδικασίας ενώ παράλληλα φροντίσαμε να κάνουμε την ατμόσφαιρα, μέσα στην αίθουσα που θα λάμβανε χώρο ο πλειστηριασμός, δυσάρεστη χρησιμοποιώντας τα ανάλογα δυσώδη μέσα.

Παραμείναμε εκεί μέχρι τη στιγμή της προγραματισμένης έναρξης του πλειστηριασμού, κρατώντας ένα πανώ, φωνάζοντας συνθήματα, μοιράζοντας κείμενα στον κόσμο που κατέφτανε για να συμμετέχει στον πλειστηριασμό και πετώντας τρικάκια. Είχαμε θετική ανταπόκριση από αρκετούς ανθρώπους που ήταν εκεί είτε για να ξαναπάρουν πίσω τα κατεσχεμένα τους αυτοκίνητα, είτε συγγενείς ανθρώπων που είχαν δικούς στους στη φυλακή λόγω χρεών και είχαν έρθει αντί αυτών.

Αποχωρήσαμε πραγματοποιώντας μίνι πορεία αντιπληροφόρησης στη γειτονιά της Νεάπολης

ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:

  Αλληλεγγύη με τους πολιτικούς κρατούμενους της δημοκρατίας!

 

Σε λίγες ημέρες, στις 5 Δεκέμβρη, δικάζονται οι σύντροφοι Ράμι Συριανός και Κλεομένης Σαββανίδης, κατηγορούμενοι με πολλά κακουργήματα για ένοπλη ληστεία και «αρπαγή» [νομικός όρος της απαγωγής], στον ΟΔΔΥ, στη Νεάπολη, στις 31 Γενάρη 2011.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ –θέλοντας να μπλοκάρουμε τη διαδικασία της δημοπρασίας για τους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω- επειδή για εμάς το δικαστήριο του αναρχικού Ρ.Σ. και του ελευθεριακού κομμουνιστή Κ.Σ., καθώς και πολλές ακόμη δίκες που διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν σύντομα, όπως των 4 αναρχικών Α.Κόσσυβα, Μ.Τραϊκάπη, Μ.Οικονόμου και Β.Πολυκρέτη, που κατηγορούνται χωρίς στοιχεία για ληστεία τράπεζας στα Ψαχνά Ευβοίας, η δίκη του’Επαναστατικού Αγώνα’, αλλά και αυτές για τη ‘Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς’, είναι πράξεις πολεμικές απ΄ τη μεριά του δημοκρατικού αστικού καθεστώτος, εναντίον κάθε ανθρώπου που έχει αποφασίσει ν’ αγωνιστεί.

Μέσα σε μια συνθήκη παγκόσμιας κρίσης αλλά και ταυτόχρονης δημιουργίας εστιών αντίστασης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, τα κράτη, δηλαδή οι μηχανισμοί που εφηύραν τα αφεντικά για να κρατούν τους υπηκόους τους φοβισμένους και υποταγμένους, παίζουν πια ανοίγοντας όλα τα χαρτιά τους: καταστολή, τρομονόμοι, φυλακίσεις, καθεστώτα απομόνωσης κι εξόντωσης, εν ψυχρώ δολοφονίες, δεκάδες δίκες που ‘υπόσχονται’ εκατοντάδες χρόνια φυλάκισης, 35 πολιτικοί κρατούμενοι, ήδη, στα κελιά της δημοκρατίας.

 

Γιατί εδώ, στον Ο.Δ.Δ.Υ.

Ο ΟΔΔΥ, δημοπρατεί κυρίως οχήματα κατασχεμένα απ’ τους κρατικούς μηχανισμούς, Το κράτος, σε μια περίοδο που έχει επιστρατευτεί κάθε πιθανός κι απίθανος τρόπος καταλήστευσης της τσέπης μας, αφού πρώτα χρησιμοποιεί την ισχύ της εξουσίας και των νόμων του για να κατασχέσει αυτά τα οχήματα με οποιοδήποτε πρόσχημα, τα βγάζει έπειτα σε πλειστηριασμό για να αποκομίσει επιπλέον οφέλη. Όντας, λοιπόν, εχθρικοί απέναντι σε κάθε εξουσία, θεωρούμε τη διαδικασία αυτή άκυρη, ένα ακόμη τέχνασμα των καπιταλιστών για να αποσπάσουν όσο μεγαλύτερα κέρδη μπορούν απ΄ τους ‘από τα κάτω’.

 

Τι συνέβη στις 31 Γενάρη

Τη Δευτέρα 31 Γενάρη, συνελήφθη κατά τη διαφυγή του ο Ράμι Συριανός, μετά από απαλλοτρίωση που πραγματοποίησε στον ΟΔΔΥ. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, όπου το μόνο που ανέφερε ήταν πως είναι αναρχικός και προέβη στην ληστεία του Ο.Δ.Δ.Υ. στα πλαίσια της άρνησης εργασίας, καθώς επίσης πως ο συγκατηγορούμενος του δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή, και προφυλακίστηκε στις φυλακές Ιωαννίνων. Λίγες ώρες αργότερα, συνελήφθη ο σύντροφος Κλεομένης Σαββανίδης, λόγω της προσωπικής του σχέσης με τον Ρ.Σ. και παρότι δεκάδες μάρτυρες πιστοποίησαν ενόρκως ότι την ώρα της ληστείας εργαζόταν στο χώρο των πανεπιστημίων, κατηγορήθηκε με 2 κακουργήματα και αφέθηκε ‘ελεύθερος’.

 

Λίγα λόγια για την άρνηση εργασίας και τις κρατικές σκευωρίες

Ζούμε σ’ ένα κόσμο όπου κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας και δημιουργικότητας, κάθε εκατοστό γης και έμβιων όντων έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα, πουλιέται κι αγοράζεται. Εργασίες χρήσιμες για την όποια κοινωνική συμβίωση ή και εντελώς άχρηστες, τα συναισθήματα, η μόρφωση, ακόμη και ο ίδιος μας ο θάνατος αποτελούν πεδία καπιταλιστικής κερδοφορίας. Η μισθωτή σκλαβιά είναι μια μηχανή του κιμά που αλέθει καθετί το ζωντανό και ξερνάει ψηφιακά συναισθήματα, υποταγμένες συνειδήσεις και αλλοτριωμένους ανθρώπους, έτοιμους ν’ αντεπεξέλθουν στις προσταγές της παραγωγής και της κατανάλωσης.

Ευτυχώς, όμως, πληθαίνουν και οι αρνήσεις. Απ΄ την κοπάνα στο σχολείο και τη λούφα στη δουλειά, ως τα είδη 1ης ανάγκης που παίρνονται απ’ τα ράφια των super market και πάνε στην τσέπη χωρίς τη μεσολάβηση του ταμείου, κι απ’ την απεργία ως τις ένοπλες απαλλοτριώσεις, λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά, οι άνθρωποι επιχειρούν να πάρουν πίσω λίγο απ’ το χαμένο χρόνο και ‘πλούτο’ τους. Η μισθωτή εργασία, ωστόσο, άρα και η εκμετάλλευση, δεν περιορίζεται στην παραγωγή και στο βιοπορισμό του καθενός, ενυπάρχει εξίσου και στην κατανάλωση.

Και είναι εδώ, που τα χαριστικά παζάρια, οι στεγαστικές και αυτό-παραγωγικές κολλεκτίβες, όπως και η δημιουργία ελεύθερων, αληθινών και αλληλέγγυων σχέσεων έρχονται να συναντήσουν τις παραπάνω πρακτικές, για να συνθέσουν μαζί με πολλά ακόμη μέσα την άρνηση της μισθωτής εργασίας, ως θεμέλιου λίθου αυτού του κόσμου σκλαβιάς και καταπίεσης. Κι αυτή η άρνηση, είναι με τη σειρά της ένα κομμάτι μοναχά –σημαντικό ωστόσο- ανάμεσα στις τόσες άλλες απαραίτητες αρνήσεις, που σε συνδυασμό με τη δημιουργία οριζόντιων, αυτόνομων, αλληλέγγυων αλλά και εμπόλεμων κοινοτήτων σε κάθε επίπεδο της ζωής, συνθέτουν το πολύμορφο απελευθερωτικό επαναστατικό κίνημα, του οποίου είμαστε κομμάτι.

Όσον αφορά στην οφθαλμοφανέστατη μεθόδευση εναντίον του συντρόφου Κ.Σ., το γεγονός ότι αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για μια πράξη που συνέβη χιλιόμετρα μακριά απ’ το σημείο όπου αποδεδειγμένα εργάζονταν εκείνη την ώρα, απλώς επιβεβαιώνει και πάλι το γεγονός πως το κράτος επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να θέσει σε ομηρία τα πιο δραστήρια κοινωνικά κομμάτια, ποινικοποιώντας τις ενεργές πολιτικές σχέσεις μεταξύ αγωνιστών, κι αποδεικνύοντας έτσι ότι το ίδιο το καθεστώς αισθάνεται ανασφάλεια. «Δεν πρόκειται, άλλωστε, για κάποια επίθεση της κυριαρχίας, αλλά για τα αμυντικά οχυρωματικά της έργα». Τα θλιβερά υποκείμενα που εργάζονται στον ΟΔΔΥ  Χατζηβασιλείου Ροδιά, Μαξούρας Γεώργιος και Μουστακουδάκης Στυλιανός, αναγνωρίζουν, δήθεν, τον Κλεομένη στις προανακριτικές τους καταθέσεις  μετά από προφανή υπόδειξη των μπάτσων και δείχνουν να φαντασιώνονται ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε αστυνομικό μυθιστόρημα. Ας βάλουν καλά στο κεφάλι τους πως βρισκόμαστε στην πραγματικότητα όπου συμπεριφορές σαν τις δικιές τους υπονομεύουν την ελευθερία αγωνιστών και πως αυτές δεν ξεχνιούνται εύκολα.

 

Κανείς αγωνιστής δεν είναι μόνος του!

Εμείς ήμασταν αλληλέγγυοι με τους Ρ.Σ. και Κ.Σ. σ΄ έναν κοινό αγώνα, μέσα στις διάφορες μορφές του, πολύ πριν από τα συγκεκριμένα γεγονότα. Με τη σημερινή παρέμβαση, θέλουμε να ενσαρκώσουμε την αλληλεγγύη αυτή και να της δώσουμε έμπρακτη υπόσταση, σταματώντας τη διαδικασία του πλειστηριασμού και στέλνοντας μήνυμα στους συντρόφους μας αλλά και σ’ αυτούς που θέλουν να τους δικάσουν, πως κανένας αγωνιστής δε θα μείνει μόνος του!

 

Απ’ την αυτενέργεια και την ατομική επανάκτηση

στη συλλογική απαλλοτρίωση και την οργανωμένη δράση για την επανάσταση.

Λευτεριά στο Ράμι Συριανό, αλληλεγγύη με τον Κλεομένη Σαββανίδη

 

αλληλέγγυοι/αλληλέγγυες

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License