Λιβύη:Δεκάδες χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Βεγγάζης για την Επανάσταση

Σε οξεία αντίθεση με όσα προσπαθούν να μας πείσουν διάφοροι αριστεροί συνομωσιολόγοι και γεωπολιτικοί της συμφοράς, η Λιβυκή Επανάσταση υπήρξε γνήσια απαίτηση του λαού της και της νεολαίας της.Τα τελευταία γεγονότα από την Λιβύη και η ανοιχτή πια διαμαρτυρία του λαού της Λιβύης ενάντια σε αυτόκλητους δυτικόφιλους ηγέτες έρχεται να πιστοποιήσει ότι αυτός ο λαός δεν έριξε τον Καντάφι για να γίνει άβουλο εκμεταλλεύσιμο υλικό της δύσης...Παρά τις αντιφάσεις της λοιπόν και παρά την δυτική επέμβαση, η επανάσταση στην Λιβύη είναι ακόμη εκεί....

 

Τα γεγονότα στην Λιβύη ακολουθούν παράλληλη τροχιά με αυτά των άλλων επαναστάσεων της περιοχής όπως της Αιγύπτου ή της Τυνησίας.

Ο δικτάτορας Καντάφι που είχε τον απόλυτο έλεγχο της χώρας  μπορεί να ανατράπηκε όμως αυτοί που τον διαδέχτηκαν δεν φαίνεται να είναι πολύ διαφορετικοί από τον ίδιο και αυτό είναι κάτι που το έχει αντιληφθεί ο κόσμος και αντιδρά πλέον έντονα.

Έτσι χτες Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στους δρόμους της Βεγγάζης διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο λεγόμενο μεταβατικό συμβούλιο και στον αυτοδιορισμένο ηγέτη του Abdel Jalil.

Ο Αbdel Jalil ήταν υπουργός δικαιοσύνης του Καντάφι από το 2007 ως τον Μάρτη του 2011 οπότε και αυτομόλησε και πέρασε με το μέρος των εξεγερμένων. Ο Jalil έδειξε το άκρως συντηρητικό του πρόσωπο όταν τον Οκτώβρη είχε προτείνει την ισλαμική σαρία σαν βάση του νέου νόμου της  Λιβύης. Όμως η Λιβυκή νεολαία που είναι ο κορμός της εξέγερσης έχει άλλες προσδοκίες και δονείται από αξίες  που είναι πολύ διαφορετικές από την ισλαμική σαρία.

Απαιτεί την εκπροσώπηση των γυναικών και την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους όπως και την αναγνώριση των συμβουλίων της νεολαίας που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην παγίωση της επανάστασης.

Στα συνθήματα που ακούγονταν στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία της Βεγγάζης που πρωτοξεκίνησε η επανάσταση της 15 Φλεβάρη λέγονταν πράγματα όπως:“Θελουμε μια καινούργια Επάνασταση” και “Η νεολαία εγγυάται την επανάσταση της 15 Φλεβάρη

Μετά το τέλος των διαδηλώσεων παρέμειναν στον χώρο της πλατείας εκατοντάδες άτομα με την διάθεση να κατασκηνώσουν εκεί μέχρι να κατοχυρωθούν οι κατακτήσεις της Επανάστασης.

Η απάντηση του Jalil σε όλα αυτά ήταν ότι πρέπει να κάνουν υπομονή όπως έκαναν υπομονή για δεκαετίες όταν κυβερνούσε ο Καντάφι!

Ο κόσμος αντέδρασε με χλεύη και οργή: “Ποιος είναι αυτός και ποιος τον όρισε να καμώνεται τον αρχηγό που αποφασίζει για μας χωρίς εμάς;

Στην Λιβύη η ενημέρωση δεν ελέγχεται κεντρικά όπως ελεγχόταν προηγούμενα και οι διαφορετικές απόψεις που ζητούν την ριζοσπαστικοποίηση της επανάστασης σε κοσμική βάση κυκλοφορούν πλέον ελεύθερα.

Σε αντίθεση με την άποψη που κυκλοφορούν οι συνομωσιολόγοι και οι διάφοροι γεωπολιτικοί της συμφοράς, η Λιβυκή Επανάσταση υπήρξε γνήσια απαίτηση του λαού της και της νεολαίας της απαιτώντας αξιοπρέπεια, ελευθερίες και αναδιανομή του πλούτου κόντρα σε έναν ματοβαμμένο δικτάτορα.

Μπορεί η επέμβαση της δύσης και του ΝΑΤΟ να συσκότισε σε επικίνδυνο βαθμό αυτή την αλήθεια και να συνιστά από μόνη της μια ωμή απόπειρα των οικονομικών συμφερόντων να αλώσουν το πνεύμα και τις αξίες της Επανάστασης, όμως η ουσία  παραμένει ότι το αίμα των εξεγερμένων δεν χύθηκε για να μετατραπεί η χώρα σε προτεκτοράτο της δύσης.

Το μέλλον πιθανά θα δείξει ότι η δύση θα αποτύχει να ελέγξει και να χειραγωγήσει τις εσωτερικές εξελίξεις της χώρας πρός όφελος της.

Μέσα στην επανάσταση δρουν αντιφατικές δυνάμεις με αλληλοαποκλειόμενες επιδιώξεις (από φανατικούς ισλαμιστές μέχρι γνήσιους κοσμικούς κοινωνικούς επαναστάτες) και αν σήμερα στο στόχαστρο βρίσκεται ο άνθρωπος της δύσης αύριο θα βρίσκεται η ίδια η δύση και τα συμφέροντα της.

Χαρακτηριστικό της έντασης που υπάρχει τώρα στην χώρα είναι η ανταλλαγή πυροβολισμών και οι σκοτωμοί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης μεταξύ ένοπλων ομάδων που σχηματίστηκαν αυθόρμητα στην διάρκεια της Επανάστασης και των πιο “επίσημων”  στρατιωτικών δυνάμεων του νέου καθεστώτος.

Πηγές (ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά):

http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5gFscfr-q4BUtQEHPjBYWlWHpJvwQ?docId=CNG.9052a66e6c943a08a83435521e485b80.491 (μια ανταπόκριση από την χθεσινή κινητοποίηση της Βεγγάζης)

http://en.wikipedia.org/wiki/Mustafa_Abdul_Jalil  (σύντομο βιογραφικό του αυτοδιορισμένου κυβερνήτη της Λιβύης)

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8844819/Libyas-liberation-interim-ruler-unveils-more-radical-than-expected-plans-for-Islamic-law.html  (όταν ο Τζαλίλ εμφανίστηκε υπέρμαχος της Σαρίας)

http://blogs.voanews.com/breaking-news/2011/12/11/libyan-militia-army-clash-near-tripoli-airport/   (για τις συγκρούσεις μεταξύ του νέου στρατού της Λιβύης και των άλλων ένοπλων ομάδων στο αεροδρόμιο της Τρίπολης)

 

http://www.reuters.com/article/2011/12/12/us-libya-benghazi-protests-idUSTRE7BB1N420111212 (παρουσίαση των μεγάλων διαδηλώσεων της Δευτέρας στην Βεγγάζη  χωρίς να μειώνονται τα μεγέθη των διαδηλωτών. Γενικότερα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είτε εξαφάνισαν το γεγονός είτε μείωσαν εξωφρενικά τον αριθμό των συμμετέχοντων σε αυτά…)

Για μια παρουσίαση της Λιβυκής Επανάστασης, των επιδιώξεων της και των κοινωνικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτή δες εδώ:

 

http://wp.me/pPn6Y-7qY


Κανένας δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι έγινε καποια κοινωνική επανάσταση στη Λιβύη. Κάποιοι αριστεροί τύπου Ενωση Οπαδών Σύριζα ίσως και να πιστεύουν ακόμα σε τετοια παραμύθια αλλά κι αυτοί ελάχιστοι είναι. Και μάταια συνεχίζουν καποιοι από ατούς τους διαψευσμένους από την πραγματικότητα την αποτυχημενη προσπαθεια να δικαιολογήσουν την υποστήριξή τους στη σύμπραξη ΝΑΤΟ, πραξικοπηματιών, φυλάρχων και ισλαμιστών που επέφερε την επαναποικιοποίηση και ισλαμοποίηση της Λιβύης. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι η επιστροφή της στον ισλαμικό μεσαίωνα με την εκχώρηση της ταυτόχρονα των πόρων της στις πολυεθνικές. Δεν είναι επανάσταση οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ, τα πραξικοπήματα και ο φονταμενταλισμός.

από λίβυος 13/12/2011 6:57 μμ.


Η μόνη Επανάσταση που έγινε στη Λιβύη ήταν η Πράσινη, πριν 40 περίπου χρόνια...

Αυτό που νίκησε το 2011 ηταν η αντεπανάσταση...

Ουσιαστικά πραξικόπημα δερβέναγων και φυλάρχων των πετρελαιοπηγών έγινε στη Λιβυη.. και τίποτ' άλλο.... Η χώρα βυθίστηκε σε έναν κυκεώνα διαρκούς απομειωμένου βιοτικού επιπέδου, συντριβής όλων των (όσο και αν ήταν) αμεσοδημοκρατικών λειτουργιών στα πλαίσια του κανταφικού "μιμητισμού" των κινέζικων προτύπων , και το χειρότερο : έγινε ένα απέραντο μπαζάρ μεσοτιμής για τους δυτικούς καπιταλιστές δολοφόνους που παίρνουν κοψοχρονιά ότι γουστάρουν, αρκεί να δίνουν τα απαραίτητα κόκκαλα στα σκυλιά τους..

Όσο για τον ισλαμισμό και τη Σαρία, οι "επαναστάτες" (ουσιαστικά πραξικοπηματίες με τα οπλα και το στρατό φασιστικών σκοταδικστικών κρατών όπως το Κατάρ και την αεροπορία των Γάλλων) είναι φυσικό να στρέφουν προς τα εκεί, καθώς είναι το μόνο που δίνει ένα τόνο ιδεολογίας στους παραδόπιστους αυτούς φύλαρχους...

Όλη η "επανάσταση" είναι ότι λέει η σημαία της .. που είναι η σημαία που έφτιαξε το φασιστικο μοναρχικό καθεστώς κουίσλιγκ του βασιλιά Ιντρίς, και το οποίο ανατράπηκε στα πλαίσια της επαναστατικής πάλης των λαών από την Πράσινη Επανάσταση το 1969....

Δάκρυα για τη Λιβύη....


@BLACKBATMARX
Πραγματι, στα θεμελιωδη χαρακτηριστηκα, οι ανθρωποι του νεου καθεστωτος της Λιβυης (δηλαδη κυριως οι "ανατολικοι" της Βεγγαζης) σε λιγα διαφερουν απο το πρωην του Κανταφι (δηλαδη κυριως οι "δυτικοι" της Τριπολης) - ειναι Αραβες Βερβεροι και Σουνιτες Μουσουλμανικοι , με οτι συνεπαγεται αυτο, δηλαδη μεταξυ αλλων (φυσικα γενικευοντας) : η φυλη μου -δηλαδη η διευρημενη οικογενεια και το χωριο μου- ειναι φιλοι μου και οι αλλοι ειναι "βρωμερα σκυλια", στο Κορανι υπαρχει η Ισλαμικη Σαρια -δηλαδη ο Θεοπνευστος νομος- οποτε γιατι να ασχολουμαστε με βλασφημους κοσμικους νομους που θα ειναι λιγο-πολυ αντιγραφη απο των "απιστων".
Φυσικα οι περισσοτεροι νεοι, γνωριζοντας πως ζουν οι συνομηλικοι τους στην "καταραμενη Δυση", ονειρευονται τα προνομια που αυτοι απολαμβανουν (ελευθερια κυριως, και τα υπολοιπα αγαθα βεβαια) αλλα ... αγνοουν ακομη πως για αυτα τα προνομια πρεπει να κοπιασουν (εννοω αποβαλοντας πρωτοι αυτοι -οσο δυσκολο και αν ειναι ομολογουμενος- τα αρνητικα χαρακτηριστηκα τους, μερικα εκ των οποιων ηδη περιεγραψα).
Συμφωνω μαζι σου απολυτα πως, παρα τα οσα λενε οι συνομοσιολογοι, η επανασταση ηταν "αυτοκινουμενη" εναντια στον αιματοβαμενο δικτατορα. Διαφωνω ομως στο οτι η επεμβαση της Δυσης ειχε οικονομικα κινητρα - η Δυση "κοιμοταν", ξυπνησε ξαφνικα απο την επισης ξαφνικη "Αραβικη ανοιξη" που σαρωσε την περιοχη, και ανταποκριθηκε στο καλεσμα των καταπιεσμενων συμαχωντας (αρχικως απροθυμα) μαζι τους εναντια στους καταπιεστες τους. Το τι θα γινει πιθανον αργοτερα δεν θα ακυρωσει ποτε την συνεισφορα τους (η οποια συνεισφορα αναγνωριζετε απο τους ιδιους τους επαναστατες - και ξερεις ποσο δυσκολο ειναι για αυτους κατι τετοιο).

@αναρχας
Εγω πιστευω πως εγινε επανασταση - και σε βεβαιωνω πως δεν νιωθω καθολου διαψευμενος απο τις εξελιξεις αλλα και δεν εχω αυταπατες για το οτι αρχικως η κατασταση θα ειναι δυσκολη (θα σκοτωνονται μεταξη τους για καιρο, ακομη και φυλαρχοι που μεχρι τωρα πολεμουσαν στην ιδια πλευρα, και θα βρισκουν "καταφυγιο" στο Ισλαμ για την διακυβερνηση, παρα το οτι ηταν συνηθισμενοι σε κοσμικοτερο καθεστος).
Ποτε προλαβαν να γινουν αυτα που περιγραφεις (επαναποικιοποιηση, εκχωρηση πορων στις πολυεθνικες) ;
Η κατασταση εκει ειναι συμβατη με το ψευδονημο σου, αλλα με την κακη την εννοια !

@λιβυος
Εμενα για Κουβανος η Βορειο-Κορεατης μου φαινεσε, αντε στην χειροτερη Ελληνας !
"Πρασινη Επανασταση του 1969" και "αντιδραστικη αντεπανασταση του 2011" - Εγραψα ενα σχολιο που αφορα τυπους σαν εσενα (ιδιαιτερα "ενημερωμενους" περι του Αραβικου υπαρκτου σοσιαλισμου) εδω : http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1355988 - Ελληνες, Κουβανοι, Βορειο-Κορεατες ... Αραβικοτεροι των Αραβων !


Δε μου λες ρε συ, οπαδέ του Καντάφι, όλες αυτές οι εγκαταστάσεις ξένων πολυεθνικών που βλέπω στο Google Earth, πότε έγιναν; Τον τελευταίο μήνα περίπου που δεν υπάρχει πια ο Καντάφι στη Λιβύη...;


μπορεί να πιστευεις ότι οι Νατοικοί ακι τα τσιρακια τους όπως ο πραξικοπηματίας Τζαλίλ πρόεδρος του Μεταβατικού Συμβούλιου, οι φυλαρχοι, οι πρακτορες της CIA όπως ο Χεφτα, ο διοικητής του στρατού των "εξεγερμενων" κι από κοντα οι φονταμενταλιστες μουτζαχεντίν, είναι επαναστατες. Αλλοι πιστευουν στα θαύματα, εμμονες είναι αυτές και γούστα, η πραγματικότητα όμως άλλα λέει... Και όσο επιμενουν μερικοί στα παραμύθια τους τόσο περισσότερο θα διαψεύδονται και θα εκτίθενται όσο κυλά ο χρόνος και θα ξεβρακώνονται οι τραγικές αυταπάτες τους.

από ctu 15/12/2011 10:04 μμ.


Γιατί, ρε παιδιά, πρέπει να έγινε ή επανάσταση ή αντεπανάσταση; Αποκλείεται να έγινε κάτι άλλο; Π.χ., μια εξέγερση με πλατύ δημοκρατικό χαρακτήρα, με μπόλικες αυταπάτες, που ωστόσο ξαναβάζει ένα λαό και μια εργατική τάξη σε κίνηση και αφήνει ελπίδες για το μέλλον; Και, επιτέλους, οι Κανταφικοί κόψτε τα ψέματα. Τα πετρέλαια της Λιβύης τα είχε μοιράσει ήδη ο Καντάφι. Απλώς, στην τότε μοιρασιά τη μερίδα του λέοντος είχαν Ευρωπαίοι, Ρώσοι και Κινέζοι, ενώ τώρα θα την έχουν οι Αμερικανοί. Ό,τι κάνει τζιζ δεν είναι επανάσταση ή αντεπανάσταση. Δεν τέθηκε θέμα αλλαγής του κράτους. Αστικό κράτος ήταν και πριν στη Λιβύη, αστικό κράτος είναι και τώρα.


Κανεις δεν αμφιβαλει οτι αλλαξε η μοιρασια. Το ερωτημα ομως ειναι αν ο ιδιος ο λαος θα εχει καλο μερτικο οπως στην προηγουμενη μοιρασια. Το οτι ειχε καλο μερτικο το μαρτυρουν τα 3 εκ. μεταναστες που δουλευαν εκει (Αιγυπτιοι και αλλοι), διπλα στα 6 εκτ. ντοπιους.

Που πηραν το "ματια τους" και την εκοπανησαν πριν  η εργατικη ταξη η εγχωρια κινηθει ... κατα πανω τους. Και ετσι, η μονη εργατικη ταξη που κινηθηκε ηταν τα 3 εκτ. μεταναστων που την κοπανησαν...

Και τοτε, γιατι υπηρξε αυτη η εξεγερση; Τιποτε δεν κινητε στην ιστορια χωρις αντικειμενικη και υλικη βαση. Ή είχε συσσωρευτει τετοια ποιοτικη κουλτουρα και διανοηση και σκεψη και γνωμες που χρειαζοντουσαν μια δημοκρατική αλλαγη;


Αν και φυσικά δεν έγινε "κοινωνική επανάσταση" υπήρξε εξέγερση. Η τοποθέτηση που μιλάει για "φυλάρχους,ισλαμιστές και ΝΑΤΟ" ίσως θα έπρεπε να λάβει υπόψιν της της επανάσταση του 1821.Υπάρχει καμμία αυταπάτη ότι τότε δεν συμμετείχαν "φύλαρχοι"(μπέηδες και δεν συμμαχεύεται),πρώην υπηρέτες των Σουλτάνων ή ότι δεν υπήρξε καθοριστική η επέμβαση Αγγλίας-Γαλλίας και Ρωσσίας;Αυτό τι σημαίνει ότι δεν υπήρξε εθνικοαπευθερωτική επανάσταση;

από ctu 16/12/2011 1:47 πμ.


Αυτό που άλλαξε στη Λιβύη είναι αυτό που άλλαξε σε όλες τις αραβικές χώρες. Ο πληθυσμός αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία 20 χρόνια, τα 3/4 του πληθυσμού τουλάχιστον είναι νεολαία, η νεολαία έχει πολύ ανώτερο μορφωτικό επίπεδο απ' ό,τι παλιά, μπαίνει στο Internet, βλέπει τι παίζει στον υπόλοιπο πλανήτη, ένα μέρος της, μετά την κατάρρευση του αραβικού εθνικισμού και του αραβικού "σοσιαλισμού", στράφηκε στον ισλαμισμό, εντάξει, η νεολαία ούτως ή άλλως έχει μια τάση προς τα άκρα, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία της θέλει να ζήσει, να κάνει έρωτα, να διασκεδάσει, να μορφωθεί, να δουλέψει σε μια ανθρώπινη δουλειά, να πάρει μέρος στη δημόσια ζωή, να μιλήσει ελεύθερα για όλα τα θέματα, τα καθεστώτα αυτά πολύ συντηρητικά, όσα είχαν και ορισμένα ψευτο-σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά, όπως του Καντάφι, στο μεταξύ τα βρήκανε με τον ιμπεριαλισμό, το γύρισαν στις ιδιωτικοποιήσεις, πολύ νεολαία και προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης λίγες, οι όποιες κατακτήσεις σιγά σιγά παίρνονταν πίσω, η διαφθορά απίστευτη, η νεολαία δεν φοβάται, όπως οι παλιότερες γενιές, ε, δεν θέλει και πολύ, κάποια στιγμή το τράβηξε το σκοινί, τα καθεστώτα αντέδρασαν με το μόνο τρόπο που ήξεραν, την τρομοκρατία, ε, πάρ' τους κάτω τώρα. Κι από κοντά, βέβαια, μπήκε μέσα κι ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης, των μικροαστών κτλ., με διάφορα αιτήματα, και δημοκρατικά και κοινωνικά. Ε, τι άλλο θέλεις να σου πω; 

από btu 16/12/2011 3:29 πμ.


Δηλαδή να εργαστεί και να ζήσει πιο ανθρώπινα απ' ό,τι στη Λιβύη που μέχρι τώρα υπήρχε 10% ανεργία και όλοι οι πολίτες έπαιρναν δούλευαν δε δούλευαν 800 ευρώ μισθό το μήνα, είχαν ελεύθερη παιδεία που πληρωνόταν από το καθεστώς ακόμα και στο εξωτερικό, που είχαν κοινωνική πρόνοια και υγεία που ήταν βραβευμένα ακόμα και από τον ΟΗΕ. Στο θέμα των ατομικών ελευθεριών δεν ξέρω πόσο πιο ελεύθεροι θα είναι τώρα οι (κατασφαγμένοι από τους "εξεγερμένους" και το ΝΑΤΟ που κάλεσαν) Λίβυοι, που από ένα αρκετά κοσμικό καθεστώς θα πάνε στη ..Σαρία. Ακόμα και στην ελεύθερη έκφραση, αυτή είναι μια καθαρά φιλελεύθερη (= αντιδραστική για όσους δεν έχουν καταλάβει) αντίληψη της ελευθερίας έκφρασης, όταν σήμερα η παραπληροφόρηση που αναπαράγουν τα περισσότερα "εναλλακτικά" μέσα και οι "εξεγερμένοι" φίλοι τους, είναι πολύ χειρότερη μορφή ολοκληρωτισμού από την άμεση λογοκρισία που μπορεί να έχουν αυτά τα καθεστώτα. Κι αυτό γιατί την άμεση λογοκρισία, λίγο νιονιό να έχεις την καταλαβαίνεις ότι υπάρχει και την πολεμάς μαζί με ένα κίνημα για πραγματική δημοκρατία (και όχι βέβαια να έρθουν οι σαδιστές του παγκόσμιου συστήματος) έξω από το σύστημα κτλ., ενώ την παραπληροφόρηση με τον μανδύα της ελευθερίας έκφρασης είναι 100 φορές πιο δύσκολο να την πολεμήσεις, αφού είναι ΚΥΡΙΑΡΧΗ παγκοσμίως και όλο και αυξάνεται.


Μόνο στο internet εμφανίζονται οπαδοί του Καντάφι.


και δεν μπορείς να τις απαντήσεις, τον βαφτίζεις "οπαδό του Καντάφι";


αν ηταν στη θεση τους, φιμωμενοι και αναγκασμενοι να ζουν την παραμυθα του δικτατορα για να μη χασουν τη ζωη τους

εκτος απο κατι στρατοψυχους κρυφοεξουσιαστες, οι υπολοιποι θα ηταν με τους εξεγερμενους- ειναι δυνατον να μην εισαι με την ελπιδα?

ανθρωπινη ζωη δεν επιτυγχανεται μονο οταν εχεις φαϊ και δουλεια, ο ανθρωπος χρειαζεται και ελευθερια (βλεπε ρωσσια κλπ)

το οτι τα διαφορα κορακια παρεισφυουν, συμμετεχουν η καπελωνουν τετοιες εξεγερσεις δεν αφαιρει το δικιο των εξεγερμενων, ουτε το δικαιωμα τους να παρουν την ευκαιρια για μια καλυτερη ζωη

 

 

 

από μονοπλευρα, 16/12/2011 3:45 μμ.
Γιαυτο δεν σε δουλευω, αλλα παλι μην νομιζεις οτι δεν σε δουλευω. Γιαυτο και ετσι γραφω ενδιαμεσα. Αφου εχεις επιχειρηματα, που παλι δεν εχουν στερεα βαση.

Λες για το ιντερνετ και την νεολαια, σαν να ητανε καποιος αποφασιστικος παραγοντας. Δες ομως γυρω σου. Με την κατασταση σε μας, η νεολαια θα επρεπε να ξεθηκωθει αφου μπαινει και αυτη στο ιντερνετ και ειναι και μορφωμενη, και οι κωλοελληνες να στηριξουν μια τετοια κινηση. Αμ δε. Εεεε τότε, τι ιντερνετ και ιστοριες. Για δες σε μας: τοσα χρονια διαφθορα και καταστολη της αλλης αποψης. Ειδες εσυ πουθενά αντιδραση και εξεγερση ιστορικη;!!

Επομενως αν παρω τα επιχειρηματα σου, και τα εφαρμοσω εδω, δεν μου λενε τιποτε. Κατι αλλο σιγουρα οδηγησε στις εξεγερσεις, και το αναζητω. Δεν αμφιβαλλω οτι οι εξεγερσεις σε ορισμενες χωρες ειναι ιστορικες και οργανικες οπως στην Αιγυπτο, οχι ομως στην Λιβυη.

Ακομα και οι δυτικοι μιλουν πλεον για την δολοφονια του Κανταφι ως εγκλημα πολεμου. Εχουνε συνείδηση οτι αυτοί διεξηγαγαν τον πολεμο, και θελουν να ορισουν κανονες για το μελλον.
Φαινεται τελικα, οτι τα χαρακτηριστικα των εξελιξεων καθοριζονται απο παραγοντες που δεν μπορουν να εκλογικευτουν με την ξεπερασμενη πλεον επιστημονικη προσεγγιση της γνωστης κοινωνιολογιας.  Γιαυτο και κυριαρχει το ελλογο αψυχο των ιδεολογικων ερμηνειων.
 

από #άλλο ένα επεισόδιο παραλογισμού# 16/12/2011 10:19 μμ.


Ο Καντάφι συνεργαζόταν ανοιχτά με τη CIA και τις υπόλοιπες μυστικές υπηρεσίες. Υπάρχουν φωτογραφίες από συναντήσεις των ίδιων των γιών του με την αφρόκρεμα της αμερικάνικης ηγεσίας, προ Ομπάμα.

από ctu 17/12/2011 1:47 πμ.


Κατ' αρχάς, αυτά που ανέφερα ως αίτια των αραβικών εξεγέρσεων ισχύουν γενικά για τις αραβικές χώρες και όχι ειδικά για τη Λιβύη. Στη Λιβύη ισχύουν ορισμένα από αυτά, όπως η παντελής έλλειψη στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Τώρα, αν εσύ θεωρείς ότι υπάρχουν και προοδευτικές ή φιλολαϊκές Χούντες, τότε μάλλον έχεις υπάρξει ή είσαι σταλινικός και, δεύτερον, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Πάντως, οι λαοί που θα συνεχίσουν να εξεγείρονται ενάντια σε αυτά τα δικτατορικά καθεστώτα μάλλον δεν συμφωνούν μαζί σου.

Αλήθεια, γιατί δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο και για την Αίγυπτο ή την Τυνησία; Κι εκεί κοσμικά καθεστώτα είχαν, κάποια αστικά νομικά δικαιώματα υπήρχαν, τώρα μπορεί να πλακώσει κι εκεί ο ισλαμισμός. Άρα, σκοτώστε τους διαδηλωτές της Ταχρίρ, γιατί μπορεί και να φέρνουν τον ισλαμισμό.

Ίσως και το καθεστώς των συνταγματαρχών στην Ελλάδα να ήταν καλύτερο από το σημερινό καθεστώς. Στο κάτω κάτω, τότε ήξερες τι απαγορευόταν και μπορούσες να φυλαχθείς, ενώ σήμερα η καταστολή και η λογοκρισία είναι πιο ραφιναρισμένη. Άσε που η οικονομική κατάσταση ήταν καλύτερη απ' ό,τι σήμερα!

Μ' αυτή την έννοια, και η σοσιαλιστική επανάσταση είναι μια μαλακία, γιατί είναι πολύ πιθανό να ηττηθεί και να πλακώσει ο φασισμός! Έλεος! 

Δεύτερον, έτσι όπως παρουσιάζεις εσύ τη Λιβύη (έπαιρναν 800 ευρώ ακόμα κι αν δεν δούλευαν) μου κάνει λίγο για σοσιαλιστική κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι όντως η Λιβύη είχε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο απ' ό,τι οι περισσότερες αφρικανικές χώρες και ότι υπήρχαν ορισμένες κοινωνικές κατακτήσεις. Ωστόσο, ούτε σοσιαλισμός ήταν ούτε κάποιο προοδευτικό καθεστώς ήταν ούτε στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες υπήρχαν. Και το βιοτικό επίπεδο έπεσε πολύ απ' όταν ξεκίνησε ο Καντάφι να μοιράζει μαζικά τα πετρέλαια της χώρας στους ιμπεριαλιστές. 

Τρίτον, το τι θα βγάλει όλη αυτή η ιστορία σε Λιβύη, Αίγυπτο, Συρία, Τυνησία κτλ., κανείς δεν μπορεί να ξέρει από τώρα. Ίσως και να επωφεληθεί ο ισλαμισμός και τα πράγματα να γίνουν χειρότερα. Πώς όμως θα αποτραπεί το χειρότερο και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για το καλύτερο αν οι μάζες δεν έκαναν την εμπειρία τους; Θα περίμεναν να μεταλλαχθεί ο Καντάφι σε πούρο σοσιαλιστή; Και πώς οι λιβυκές μάζες θα αποκτούσαν στοιχειώδεις πολιτικές εμπειρίες, συνείδηση κτλ. αν όχι με ένα κίνημα ανατροπής της χούντας του Καντάφι; 


Στην Αίγυπτο και την Τυνησία το επίπεδο ζωής δεν συγκρινόταν ούτε κατά διάνοια με αυτό της Λιβύης. Στην Αίγυπτο βρισκόταν ένα από τα πιο αιμοσταγή καθεστώτα στην Αφρική και τη Μ. Ανατολή και μετά αντικαταστάθηκε από τον στρατό, και πραγματικά υπάρχει λαϊκή εξέγερση εκεί σήμερα που τα βάζει ο κόσμος με έναν από τους πιο κτηνώδεις στρατούς που είναι πλήρως εξαρτημένος από τον αμερικάνικο (και άρα και το παγκόσμιο καθεστώς που εξαθλιώνει μαζικά τους λαούς).

Το βασικότερο όμως στοιχείο είναι ότι και τα 2 καθεστώτα αυτά ήταν πλήρως ενταγμένα στον παγκόσμιο ολοκληρωτισμό που εκτείνεται συνεχόμενα και ήταν απλά κράτη-προτεκροράτα του, σε αντίθεση με τη Λιβύη Καντάφι, όπως θέλουν κάποιοι με το ζόρι να μας πείσουν με "φωτογραφήσεις" κτλ. Και αυτό παρά το ότι έκανε στροφή ο τελευταίος τα τελευταία χρόνια ΜΟΝΟ σε σχέση με τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", όπου συνεργάστηκε με την παγκόσμια δυτική άρχουσα τάξη για να σώσει βασικά το τομάρι του, αλλά και επειδή ήξερε τον ρόλο της Αλ-Κάιντα στην πιθανή ανατροπή του (που αποδείχθηκε με το παραπάνω!). Έτσι εξηγούνται και οι "φωτογραφήσεις" και οι άλλες...πολιτικές και ιστορικές αποδείξεις που χρησιμοποιούν εδώ κάποιοι για να δείξουν ότι ο Καντάφι ήταν δήθεν "τσιράκι των δυτικών". Σε όλα τα υπόλοιπα κεντρικά ζητήματα, κατανομή πόρων μέσω εσωτερικής παρά διεθνούς αγοράς, μερίσματα πετρελαϊκά όπου πήγαινε το 90% στο κράτος και όχι στις πολυεθνικές, σύμφωνα ακόμα και με τη Le Monde, αντισιωνιστική και αντι-ισλαμική οπτική, τρόπος λήψης αποφάσεων (εξαρτημένος και υποτελής βέβαια) μέσω ζαμαχαρίγιας κτλ., δεν υπήρχε καμία παρόμοια εξάρτηση από το παγκόσμιο καθεστώς ούτε κατά διάνοια, γι' αυτό και τον φάγανε σε χρόνο dt ενώ οι άλλοι απλά παρέδωσαν τη σκυτάλη. Παρόμοια, το κριτήριο για την ελληνική χούντα δεν ήταν απλά ότι ήταν "ολοκληρωτικό" εσωτερικά το καθεστώς βέβαια (αυτό ήταν το αποκλειστικό κριτήριο κυρίως των δαμανάκηδων, ανδρουλάκηδων κτλ. όπως αποδείχτηκε, που έγιναν βασιλικότεροι του βασιλέως), αλλά το ότι ήταν καθεστώς - ανδρείκελο της αμερικάνικης τότε κυρίως εξάρτησης, και αυτό σήμαινε ότι θα ήταν 100 φορές πιο δύσκολο να φτάσεις μια απελευθερωτική κοινωνία όταν έχεις 100 αφεντικά από πάνω, παρά ένα, και ας είναι δικτάτορας ή "δικτάτορας" όπως ο Καντάφι κτλ. Αυτό είναι κρίσιμο ιστορικά θέμα που υιοθετούσαν ΟΛΟΙ οι σοβαροί ριζοσπάστες σοσιαλιστές, ελευθεριακοί και κρατιστές, ότι πρώτα δλδ. φεύγεις από την εξάρτηση από 100 αφεντικά και σταματάς να είσαι προτεκτοράτο (ή αντιστέκεσαι όταν πάνε να σε κάνουν προτεκτοράτο!) και μετά χτυπάς τον τελικό εχθρό, που επειδή ακριβώς είναι απλά εσωτερικός και δεν έχει την τεράστια υπεροπλία και οικονομική ισχύ π.χ. ενός ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών, είναι πολύ πιο αντιμετωπίσιμος. Όλα αυτά βέβαια έχουν εκλείψει από τον δημόσιο διάλογο από παπαγαλάκια του παγκόσμιου καθεστώτος που βρίζουν όποιον κάνει παρόμοιες αναλύσεις ως φιλο-κανταφικό, φιλο-δικτάτορα, φιλο-αχμαντινετζάντ κτλ. Εξ ου και η παν-αθλιότητα του "χώρου" και της αριστεράς γενικά.


Επειδή κάποιοι εξακολουθούν να γράφουν ξεδιάντροπα ότι είμαι σε υπηρεσία μόνο γιατί αναγνώρισα ότι στην Λιβύη έγινε πραγματική νεολαίστικη επανάσταση και συνέχισα να το αναγνωρίζω ακόμη και μετά την δυτική επέμβαση, ας πάμε τον δικό τους παραλογισμό στις φυσικές του συνέπειες.

Για αυτούς λοιπόν ήταν φυσιολογικό σε μια χώρα να υπάρχει ένας δικτάτορας απο το 1969 που είχε εκπαιδεύσει καποια τσιράκια του στην χούντα του παπαδόπουλου, που έκανε ζωντανές εκτελέσεις αντιφρονούντων στην τηλεόραση και φάλαγγα στους κομμουνιστές, που από το 2006 ηταν καθαρό εξάρτημα του μπους και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας ως το σημείο να δέχεται από την CIA απαγμένους κρατούμενους της από αλλες χώρες και που ξόδευε τον πλούτο του λαού του σε επενδύσεις σε ποδοσφαιρικές ομάδες της δύσης και σε χρηματοδότηση (κατά δική του ομολογία) του σαρκοζί.

Θεωρούν φυσιολογικό η πιο συντηρητική χώρα της βόρειας αφρικής (αυτής που είχε ξεχωριστές θέσεις για γυναίκες σε λεωφορεία και εστιατόρια και απαγόρευε την εκμάθηση ξένων γλώσσων) με τα 6 εκατομμύρια κατοίκους της και την πιο μεγάλη σε έκταση χώρα να μην επηρεαστεί από τις γειτονικές της εξεγέρσεις και να κάτσει στα αβγά της γιατί οι υπήκοοι της Καντάφι ΑΕ έπαιρναν ένα ξεροκόμματο περισσότερο. (και λογικά όταν η Λιβύη έχει το δεκαπλάσιο πετρέλαιο της ΑΙγύπτο και το ένα δωδέκατο του πληθυσμού.Αυτό συμβαίνει και στο Κουβέιτ αλλά μήν πως αυτό είναι απόδειξη ότι στο Κουβέιτ ο κόσμος ειναι καλύτερα;)

Επικαλούνται επίσης σκληρά αντίποινα που γίνονται τώρα κατά των κανταφικών (που επικεντρώνονται σε μια κωμόπολη που είναι κοντά στην Μισράτα και που έγιναν μετά από αποδεδειγμένες πράξεις σκοτωμών και βιασμών από τους Κανταφικούς) λες και μετά από τέτοιο μακελειό και σφαγές κι όταν καμιά κεντρική εξουσία δεν έχει ακόμη τον πλήρη έλεγχο δεν θα γίνονταν τέτοιες σκληρές ενέργειες αντεκδίκησης .

Όμως ρατσιστικό περιεχόμενο δεν υπάρχει σε αυτές αφού και στις τάξεις των εξεγέρμενων υπάρχουν και εκεί μαύροι αλλά ναι τέτοιες ενέργειες εκδίκησης χτυπανε και άσχετους όπως δυστυχώς συμβαίνει συνήθως σε τετοια γεγονότα.

Η πραγματικότητα στην Λιβύη είναι σύνθετη και αντιφατική. Ο δικτάτορας είχε το τέλος που του άξιζε.Οι δυτικοί θα είναι οι επόμενοι που θα γευτούν την δύναμη της επανάστασης διαφορετικά αυτή η επανάσταση κινδυνεύει να πάει στράφι.

Τα τελευταία νέα από κει είναι ότι οι ΗΠΑ κρατάνε για πάρτι τους τις καταθέσεις του Καντάφι και δεν τις δίνουν στον λαό. Το ΔΝΤ ακονίζει τα νύχια του αλλά το βίωμα και η παρακαταθήκη της Επανάστασης που ο  λαός της Λιβύης έχει μεγάλο δυναμικό και όλα είναι ρευστά και ανοιχτά για το μέλλον...

από ctu 17/12/2011 10:48 πμ.


Κατάλαβα, κατάλαβα... παγκόσμια κυβέρνηση, εξάρτηση κτλ. Κατάλαβα το θεωρητικό σου background. Εγώ, πάλι, δεν πιστεύω ότι υπάρχει παγκόσμια κυβέρνηση, παγκόσμιο σύστημα κτλ., καθώς ο καπιταλισμός είναι αδύνατον, παρά την αντικειμενική (και προοδευτική) τάση των παραγωγικών δυνάμεων για διεθνοποίηση, να ξεφύγει από την ανάγκη του εθνικού κράτους. Δεν υπάρχει ένα παγκόσμιο σύστημα, γιατί μέσα στον ιμπεριαλισμό πάντα θα υπάρχουν αντιθέσεις. Και ο Καντάφι τιμωρήθηκε από τον αγγλο-αμερικανικό ιμπεριαλισμό ακριβώς γιατί είχε αρχίσει να γέρνει προς τον ευρωπαϊκό και ασιατικό (κινεζικό) ιμπεριαλισμό. 

Επίσης, δεν υπήρχε ποτέ και δεν μπορεί να υπάρχει αγώνας ειδικά ενάντια στην εξάρτηση. Η θεωρία περί 1 και 100 αφεντάδων είναι βλακώδης. Ο αφέντης είναι πάντα ένας, η αστική τάξη και το κράτος της, και αυτή η αστική τάξη διαμεσολαβεί εκ των πραγμάτων και ξένα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Αν μιλάει κανείς για εξάρτηση, υπάρχει μεγαλύτερη εξάρτηση από εκείνη της Αγγλίας από την Αμερική; Δηλαδή, οι Βρετανοί προλετάριοι πρέπει πρώτα να ανατρέψουν την εξάρτηση από τους Αμερικανούς και μετά να βάλουν στόχο τη σοσιαλιστική επανάσταση;

Δεν μπορείς να ανατρέψεις την εξάρτηση και να πας σε ένα κοινωνικό καθεστώς που θα είναι τι; Κάτι ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό; Προοδευτικός καπιταλισμός; Μ' αυτά κι αυτά καταστράφηκε το αριστερό κίνημα στις χώρες του τρίτου κόσμου και όχι μόνο, συνεργαζόμενο ουσιαστικά με την αστική τάξη των χωρών του, που πάντα τη βάφτιζε "εθνική", "αντιιμπεριαλιστική" κτλ. Γι' αυτό σήμερα θριαμβεύει ο ισλαμισμός σε πολλές από αυτές τις χώρες. Γιατί η αριστερά, που κάποτε είχε δύναμη (π.χ. Αίγυπτο, Ιράν, Ιράκ κτλ.) συνεργάστηκε με όλα τα αντιδραστικά σκύβαλα στο όνομα του αγώνα ενάντια στην εξάρτηση, τον ιμπεριαλισμό κτλ.

Σύμφωνα με το δικό σου background, λοιπόν, πράγματι η Λιβύη ή η Νότια Κορέα, και ακόμη και η Συρία και το Ιράν, είναι προοδευτικά καθεστώτα. Οι μάζες όμως περνούν άθλια σε αυτές τις χώρες, καταπιέζονται ακριβώς όπως καταπιέζονται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, και όταν ξεσηκώνονται για να αλλάξουν την κατάστασή τους δεν έχουν υπ' όψιν τους ότι πρώτα πρέπει να κάνουν μια εξέγερση στο αφηρημένο πεδίο της "εξάρτησης" και μετά να ανατρέψουν αυτούς ακριβώς που μισούν, δηλαδή, τους πολιτικούς ηγέτες και τους προνομιούχους αυτών των χωρών.

Σταλινική θεωρία των σταδίων + μετα-μοντέρνα θεωρία της "νέας τάξης" ή της "παγκόσμιας κυβέρνησης" = ο δρόμος προς τον πολιτικό και πρακτικό όλεθρο της αριστεράς


Συγγνώμη για το βιαστικό της απάντησης που στο τέλος της έγινε ασύντακτη και ασυνάρτητη.

Στο τέλος ήθελα να γράψω ότι το ηφαίστειο που λέγεται Λιβύη δεν θα ελεγχθεί εύκολα από τους δυτικούς και ότι υπάρχουν πολλές δυνάμεις μέσα στην Λιβύη που θα παλέψουν για να μην υπουδουλωθεί η χώρα τους στην δύση.

Η εμπειρία της επανάστασης είναι νωπή και δρώσα και οι διαδηλώσεις που γίνονται εκεί δείχνουν ετοιμότητα.

Το θέμα πάντα παραμένει τι κάνουμε στην δική μας χώρα.Κι αν οι εξεγερμένοι των αραβικών χωρών αναμετρήθηκαν με αιώνιους δικτάτορες εδώ έχουμε πιο ραφιναρισμένους εχθρούς όπως τους Τραπεζίτες και το ΔΝΤ.

Οι Άραβες εξεγέρθηκαν και έδωσαν το αίμα τους. Εδώ πότε θα εξεγερθούμε...


Μα για αυτό ρίξανε τον Κανταφι ευρωπαίοι, αμερικάνοι και οι ντοπιοι λακεδες τους. Για να υποδουλωθεί η Λιβύη στη Δύση. Τι νόμιζες ; Και κατω από αυτούς τους ίδιους ραφιναρισμενους δυτικούς "δημοκρατες", ΕΕ, ΔΝΤ, ΝΑΤΟ και τραπεζίτες, βρίσκεται τωρα και η Λιβύη. Εχεις ακόμα ψευδαισθήσεις για αυτό που εγινε; Συν ότι τώρα στη Λιβύη εχουν πάνω στο κεφαλι τους και τη σαρία και τους φονταμενταλιστές καθε είδους, βαχαβίτες κλπ.


που περιγράφεις δεν έχει σχέση με αυτό που θα μπορούσε να είναι ανάλυση πριν από 50 χρόνια, αλλά γίνεται ένα νέος καταμερισμός εργασίας που γίνεται εσωτερικά των πολυεθνικών στην οποία το κράτος παίζει ρυθμιστικό έλεγχο ενώ χρησιμοποιείται για την πολιτική και στρατιωτική επέκταση και διείσδυση του διεθνούς συστήματος. Δεν μιλάω καν για παγκόσμια "διακυβέρνηση" αφού δεν είναι το κύριο σημείο ακόμα το πολιτικό αυτής της τάσης "ολοκλήρωσης" (που φυσικά εντείνεται ραγδαία και στο πολιτικό --βλ. πολιτική "ολοκλήρωση" σταλινικώ τω τρόπω της ΕΕ), αλλά το οικονομικό. Σε αυτό κομβικό ρόλο παίζει η ίδια η οικονομία Ανάπτυξης στην οποία οδηγεί το σύστημα και αναπόφευκτα στη φοβερή συγκέντρωση εξουσίας και τη δραματική εξάρτηση λόγω της ίδιας της εσωτερικής οργάνωσης του διεθνούς καπιταλισμού και των θεσμών του (οικονομικών αλλά και συγγενών πολιτικών, στρατιωτικών κτλ.), που αναλύσεις σαν τις δικές σας την αγνοούν παντελώς. Η εξάρτηση για την οποία λέω δεν έχει σχέση με "θεωρία σταδίων" που αφορά φάσεις της ιστορικής και κοινωνικής αλλαγής και έχει αντικειμενιστική καταγωγή. Όπως επίσης και οι μαρξιστές, οι σταλινικοί κτλ. δεν δέχονται θεωρία εξάρτησης αλλά ανισομετρίας που είναι άλλο. Είναι απλά η ιστορική και κοινωνικο-οικονομική εμπειρία των αγώνων 100άδων χρόνων μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που έχει κάνει σαφή την εξάρτηση αυτή και την ανάγκη για απεξάρτηση, αν δεν γίνεται μονομιάς, σταδιακά, από τον μεγαλύτερο εχθρό στον μικρότερο (και ενώ βέβαια οι συνθήκες και η συνείδηση του κόσμου αλλάζει σε αυτήν την πορεία), και όχι βέβαια με ανάποδη πορεία, με τη βοήθεια αντιδραστικών "εξεγερμένων", όπως ισχυρίζονται "αναλύσεις" σαν τις παραπάνω: να υποταχθούμε δηλαδή όλοι στον παγκόσμιο ολοκληρωτισμό πολιτικό και οικονομικό και μετά να... απελευθερωθούμε, όταν ήδη τη στιγμή αυτή μιλάμε για ραγδαία ανάκληση βασικών δικαιωμάτων και στη Δύση και οικονομική καταστροφή των λαών και των περισσότερων ατόμων, καθόσον επεκτείνεται το ίδιο το σύστημα μέσω της βίας που ασκείται στους λαούς της Δύσης με τα "μνημόνια" κτλ. και της "ηρωικής" διαδικασίας ένταξης των "κακών" καθεστώτων (που όπως είδαμε πολύ αμφίβολο είναι κατά πόσο ήταν χειρότερα από τα προτεκτοράτα της Δύσης). Όλα αυτά φυσικά με τη συγκεκριμένη και τεράστια ευθύνη του ρόλου της αριστερής και α/α αθλιότητας...


στα χρόνια της αντιιμπεριαλιστικής Πράσινης Επανάστασης, η Λιβύη είχε πολύ περισσότερες ελευθερίες απ' ότι είχαν οι Ελληνάρες εδώ και οι λοιποί πρόθυμοι Ευρωπαίοι... 

Απόδειξη το γεγονός ότι ο Καντάφι αμνήστευε ακόμη και αρχηγούς ενόπλων ομάδων (όπως ο υπαρχηγός των "εξεγερμένων" ο οποίος είχε συλληφθεί σε προηγούμενες επιθετικές κινήσεις εναντίων του καθεστώτος, τον οποίο και απελευθέρωσε, για να ενωθεί με τους λοιπούς φυλάρχους).. 

Πολύ ωραία οι δυτικοί δολοφόνοι και οι ακολουθητές τους υποδεικνύουν στο Λιβυκό λαό τι να κάνει , και τι είναι το καλό γι' αυτόν.... 

Η πραγματικότητα άλλα δείχνει όμως... 

Το ηρωϊκό Μπάνι Ουάλιντ, η Τρίπολη και η σιωπηρή υποδοχη΄των κατοίκων της στους δοσίλογους μετά το φρικτό φόνο του ηγέτη τους, η Σύρτη, στην οποία μαρτύρησαν μέχρι τελευταίας αναπνοής οι κάτοικοί της,μέχρι να τη συντρίψουν και να την καταστρέψουν ως τα θεμέλια, άλλα δείχνουν... 

Οι Λίβυοι που ζουν στη Δύση και που, παρά την απίστευτη προπαγάνδα , μιλάνε, κλαίνε, συζητούν για τα μεγάλα πλεονεκτήματα που είχε ένας Λίβυος σε σύγκριση με τους λοιπούς ΆΡαβες, άλλα λένε... 

Και όσα στραβά και αν είχε το καθεστώς Καντάφι, παραμένει ένα αντιφασιστικό αντιμοναρχικό ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ καθεστώς, με δωρεάν ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, με ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ στη διακυβέρνηση μέσω ενός αντιπροσωπευτικού συσ΄τηματος που ούτε κατά διάνοια θα μπορουσαν να το φανταστούν οι αποβλακωμένοι δυτικοευρωπαίοι, με το ΜΕΓΑΛΥΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ σε ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ , με ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ σε όλη την ΑΦρική, με την ΠΙΟ ΙΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, με μεγαλεία λαϊκής προσφοράς, όπως το όγδοο θαύμα του κόσμου, οι υδάτινες οδοί που χάρισαν ζωή και ευμάρεια στους κατοίκους της ερήμου και η συμμετοχή των ΠΟΛΙΤΩΝ !!! στα κέρδη απ' την πετρελαϊκή εκμετάλλευση.... Και φυσικα΄να μην ξεχνάμε το μεγαλύτερο απ' όλα, το όνειρο της ανεξάρτητης αντιιμπεριαλιστικής Αφρικής, το οποίο ανέστησε ο Μουαμάρ, και μόνο , πραγματικά μόνο γι'α υτό θα έπρεπε οποιοσδήποτε ελέυθερος άνθρωπος να τον υποστηρίξει στην πάλη του με τους ιμπεριαλιστικούς και σκοταδιστικούς στρατούς... 

Και τώρα ;;

Οι σκοταδιστές φύλαρχοι που ήρθαν στην εξουσία, επιβάλλουν Σαρίες, καταργουν τα όποια δικαιώματα στην δημόσια περιουσία του Λιβυκού λαού , ερημώνουν πόλεις / επιβάλλουν ρατσιστικά πογκρόμ, ισοπεδώνουν / εκτελούν / σαρώνουν κάθε δημοκρατική ελευθερία... 

Η χειρότερη δυνατή συμμαχία Δυτικού ιμπεριαλισμού, ισλαμικού φονταμενταλισμού και κανιβαλισμού βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Λιβύη... προδότες, φραγκάτοι φύλαρχοι, φανατικοι ισλαμιστές, φερέφωνα των δυτικών κανίβαλων... τα μεγαλύτερα σκατά μαζεμένα συνέτριψαν τις λαΪκές κατακτήσεις μίας χώρας με τον δολοφονικό στρατό των δυτικών... να τους χαίρεστε !

 


Μιλάς για υποδούλωση της Λιβύης στη δύση. Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις ξένων πολυεθνικών που βλέπω στο Google Earth, πότε έγιναν; Τον τελευταίο μήνα που δεν υπάρχει πια ο Καντάφι στη Λιβύη;

 

από αραβικο λαο και την Αφρικη 18/12/2011 12:32 πμ.


Το ζητούμενο Λιβυε δεν είναι τα επιτευγματα του λιβυκου λαου που χαθηκαν, ουτε η απολογια στην ιμπεριαλιστικη λογική που φορα τον μανδύα του αριστερου ελλογου.

Το ζητουμενο ειναι, οτι ο Κανταφι δεν σταθηκε στο υψος της ιστορικης στιγμης, δεν μπηκε απο την αρχη στις εξεγερσεις μεσα, δεν κατηγγειλε τα καθεστωτα, και προπαντων δεν διαθεσε ολες τις δυναμεις του στην υποστηριξη των αραβικων εξεγερσεων. Κοιταξε μονο την «χωρα» του, και αγνόησε την ιστορικη εμπειρια. Αγνοησε οτι ο λαος «του» βρισκεται και στην Τυνισια και στην Αιγυπτο και σε ολη την αραβια.

Σε αντίθεση με τον Ρηγα Φεραίο και τους συντροφους του που δολοφονηθηκαν ανυπερασπιστοι απο τους ιμπεριαλιστες, οι οποιοι εξαγόρασαν τις παρακρατικες λιστοσυμμοριες, και με τα αγγλικα, ρωσικα, γερμανικα και γαλλικα κομμαντο έστησαν την επανασταση του 21 και κατασκευσαν ένα εθνος, προκειμενου να προλαβουν μια συνολικη αστικοδημοκρατικη εξεγερση των λαων εξω απο εθνικες συγκροτησεις, ο Κανταφι ειχε την δυνατοτητα να προσφερει δυναμη στη σημερινη εξεγερση. Σταθηκε μονο στην υπερασπιση των επιτευγματων του λιβυκου λαου.

Η συμμαχία των ιμπεριαλιστων και των ισλαμοφασιστων οδηγει στην καθολικη καταστροφη τους αραβικους λαους, και η εξεγερση του αραβικου λαου, εχει μετατραπει σε επιθανατιο ρογχο. Αποτραπηκε ετσι μια νεου τυπου ενωση.

 

από λίβυος 18/12/2011 3:28 πμ.


ο Μουαμάρ (αν και νομίζω είχε στηρίξει την Επανάσταση στην Αίγυπτο, και είχε αναγνωρίσει τους Τυνήσιους επαναστάτες) δεν είχε ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση των αραβικών εξεγέρσεων , ως όφειλε βάσει του ρόλου και της ιστορίας του... Αλλά μήπως πολλά πια δε ζητάμε ;; Έχουμε να κάνουμε με έναν ηγέτη μιας αντιιμπεριαλιστικής επανάστασης, που βοηθάει με τεράστια ποσά φτωχές αφρικανικές χώρες (γι' αυτό και λατρεύεται από τους κεντροαφρικανούς, με μία σύντομη ματιά στα βίντεο στο youtube και στις ομάδες στο φέισμπουκ θα δέιτε από τη μία την τρομερή ταξική αντίφαση οι καυλωμένοι ρεπουμπλικάνοι αμερικανοκάγκουρες να φτιάχνουν βιντεάκια με το ... "τι ωραία που πέθανε" , και από την άλλη αφρικανοί από τόσες και τόσες κεντρικές και νότιες αφρικανικές χώρες να φτιάχνουν βιντεάκια ηρωοποίησής του) , που είχε τεράστιο ρόλο στην ανατροπη΄του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, σε σημείο που ο Μαντέλα είχε φτάσει να δηλώσει "το απαρτχάιντ θα ήταν ακόμη ισχυρό αν δεν είχε υπάρξει ο Μουαμάρ Καντάφι", που υποστηρίζει τους εξεγερμένους εργάτες των πετρελαιοπηγών της Νιγηρίας, πυ βάζει ξανά το πρόταγμα της Ενωμένης Αντιιμπεριαλιστικής Αφρικής, και , πραγματικά , τι άλλο να κάνει αυτός ο άνθρωπος ;;

Σίγουρα δεν ήταν το πρότυπο μιας επαναστατικής κυβέρνησης, ηταν κάτι σαν Τσάβες, αλλά όταν παντού γύρω είναι τα σκατά μόλις βλέπεις κάτι πιο προοδευτικό που μάλιστα τα πολεμάει, τι κάνεις ;; Παίρνεις το μέρος των σκατών γιατί.... ο προοδευτικός δεν είναι τόσο ... επανάστα ;

Όσο για το φίλο που ωρυέται περί των πετρελαιοπηγών που επίσης ήταν σε ξένα χέρια επί καθεστώτος Καντάφι, χωρίς καμία διάθεση εξαγνισμού του καθεστώτος, το θέμα είναι πάντα οι όροι με τους οποίους γίνεται αυτό. Η αλήθεια είναι ότι επί Καντάφι υπήρχε Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισής τους, η οποια και είχε την εποπτία και τον απόλυτο έλεγχό τους. Είχαν γίνει βέβαια και ντιλς με ξένες πολυεθνικές, αλλά αυτό ειναι φυσικό καθότι την τεχνογνωσία και το μηχανικό κεφάλαιο δεν μπορεί μία χώρα 8.000.000 νοματέων να το διαθέτει απεριόριστα... Και η πραγματικότητα ήταν ότι οι όροι με τους οποίους είχανε γίνει τα ντιλς ήταν πολύ προστατευτικοί για τα Λιβυκά συμφέροντα, και πάντα διασφαλίζοντας κέρδη από την διάθεση των πετρελαιοπηγών που πήγαιναν ακόμη και κατευθείαν στους Λίβυους πολίτες. Και αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που λύσσαξαν Αμερικανοί και Γάλλοι , αλλά και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι... Θέλαν καλύτερους όρους και μεγαλύτερη συμμετοχή στις πετρελαιοπηγές... Αν είναι δυνατόν να τις αρπάξουν και με μηδενικό κόστος.... (αυτό που πλέον συμβαίνει)

από ctu 18/12/2011 6:36 μμ.


Έχουμε συγκινηθεί από το δράμα του λιβυκού σοσιαλισμού και την αχαριστία των Λίβυων έναντι του ελεήμονος και ευσπλαχνικού ηγέτη τους... Τόσα φράγκα έσκαγαν στους τεμπέληδες Λίβυους -που, χωρίς να δουλεύουν, έπαιρναν βρέξει χιονίσει μισθό 800 ευρώ-, ήταν φυσικό η οικογένεια Καντάφι να επιτρέπει στον εαυτό της να επενδύει σε δυτικές ποδοσφαιρικές ομάδες και οι γόνοι της οικογένειας -οι μεγαλωμένοι με σοσιαλιστικές αρχές- να τα τρώνε με μοντέλα β' κατηγορίας στη Μύκονο. Τέτοια μελούρα από την εποχή της Βούρτση και του Ξανθόπουλου έχουμε να δούμε...

ΥΣ. Φοβερή η αντίσταση του καθεστώτος στην ιμπεριαλιστική εισβολή. 6 μήνες ούτε μια βολή αντιαεροπορικού δεν είδαμε...

 

από λίβυος 18/12/2011 8:42 μμ.


... πραγματικά είσαι τόσο άσχετος με τα γεγονότα, που δεν υπάρχει σχεδόν κανένας ιδιαίτερος λόγος να σου απαντήσει κανείς... 

http://youtu.be/ieqe4mj09M4

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ieqe4mj09M4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Τσέκαρε παρά πάνω για να δεις με ποιον ήταν οι Λιβυοι... Τσέκαρε απλά τα ονόματα ... Τρίπολη, Μπάνι Ουάλιντ, Ταβέργκα... 

http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16673:libyi-poli-fantasma-oi-katoikoi-legetai-oti-ypostirizan-ton-kantafi&catid=53:war&Itemid=76

Όσο για την αντίσταση ;; Οι δοσίλογοι ήταν τελειωμένοι, παρά την στήριξή τους από τους μισθοφόρους του Κατάρ και το στρατιωτικό υλικό των δυτικών... Αν δεν ξεφόρτωναν τόνους βομβών τα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, δεν θα έιχαν την παραμικρή ελπίδα... 

Και όσον αφορά την αντίσταση... ένα όνομα και μόνο φτάνει : ΣΥΡΤΗ. Όλα τα ξένα μέσα δεν της δίναν ουτε δύο μέρες ζωής, και όμως αυτή η πόλη άντεξε έναν ολόκληρο μήνα !! ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΗΝΑ οι κάτοικοί της, δίνοντας και την τελευταία τους πνοή, χωρίς νερό και ηλεκτρικό, παρά τους λυσσαλέους βομβαρδισμούς των νατοϊκών πολεμικών αεροσκαφών και την περικύκλωσή τους από τους δοσίλογους που τη σφυροκοπούσαν δεν έπεσε, παρά μόνο όταν έσβησε και η τελευταία αναπνοή του τελευταίου της κατοίκου... respect... ( η Σύρτη κατεστραμμένη.... μέσα σ αυτά τα διαλυμένα κτίρια όσο ανέπνεαν οι κάτοικοί της συνέχιζαν την αντίσταση....)

 

από ctu 19/12/2011 12:20 πμ.


Ακόμα δεν μου έχεις απαντήσει. Εγώ δεν είπα ότι οι Κανταφικοί δεν πολέμησαν κατά των εξεγερμένων. Είπα γιατί, όσο είχαν ακόμα το πλεονέκτημα των κινήσεων και οι εξεγερμένοι αδυνατούσαν να προελάσουν προς τα δυτικά, δεν στράφηκαν αποφασιστικά κατά των εισβολέων ιμπεριαλιστών, καλώντας σε ένα λαϊκό εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο. Ο Καντάφι και οι γιοι του, όταν έβγαιναν στην TV, ήξεραν μόνο να βρίζουν τους εξεγερμένους, ενώ για τους ιμπεριαλιστές ήταν όλο συμβιβαστικές προτάσεις και καλές διαθέσεις. Πώς έγινε και έπεσε η Τρίπολη μέσα σε μερικές ώρες; Ισοπεδώθηκε και αυτή από τα ΝΑΤΟϊκά αεροπλάνα; Η παρουσία του Καντάφι στα ΜΜΕ δεν θύμιζε σε καμιά περίπτωση ηγέτη που έχει την υποστήριξη του λαού του, αλλά δικτάτορα τύπου Μιλόσεβιτς και Σαντάμ που έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα...

από που πουλάει κουτόχορτο 19/12/2011 2:54 πμ.


Η φωτογραφία που ανέβασε ο υποτιθέμενος "Λίβυος" στο σχόλιο 1363508 φορτώνει απευθείας από τη συνωμοσιολογική ιστοσελίδα τέταρτης διαλογής Mathaba.net. Για τέτοιο επίπεδο πληροφόρησης μιλάμε...πάλι καλά που δε μας έδωσε κανένα link για το ATS...!

 

από είνια ή δεν είναι η Συρτη; 19/12/2011 2:26 μμ.


Η φωτογραφία δείχνει την καταστροφή της Σύρτης από το ΝΑΤΟ και τους ντόπιους λακέδες του. Εσύ τι ισχυρίζεσαι, ότι η φωτογραφία είναι φτιαχτή ή ότι δεν είναι η Σύρτη;

από λίβυος 19/12/2011 9:26 μμ.


Κανταφικοί ήταν στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι Λιβυοι, όπως τα είπες ctu, επιβεβαιώνοντας αυτά που λέω. Και όχι απλά "στα λόγια" αλλά και με το ίδιο τους το αίμα... Όσο και φυσικα αν το κανταφικό καθεστώς απείχε πόρρω από κάτι το πραγματικά επαναστατικό...

Ο αντίλογος στη φωτογραφία της Σύρτης, σύμβολο παγκόσμιο ηρωισμου και αυταπάρνησης, ήταν ότι ήταν από λινκ... "γ΄ διαλογής !" Γιγαντιαίο επιχείρημα ! Το αφηνω φυσικά αναπάνητο... 

Πάμε και σ' αυτό το βίντεο παρακάτω... είναι κ' αυτό τελευταίας διαλογής ;; σε αυτά όλα, στα επιχειρήματα του γιατί είναι εκατό φορές πιο προοδευτικό το κοσμικό κανταφικό κράτος από τους δερβέναγες ισλαμιστές φύλαρχους και τους δυτικούς φίλους τους, οι απαντήσεις των .... ελληναράδων που ξέρουν καλύτερα τι είναι καλό για τους Λίβυους είναι οι εξής : 

1. Είχε σχέσεις με τον Πλεύρη ...

λοιπόν ναι ! ο Πλεύρης ως το κέντρο του σύμπαντος... να κοιτάζουμε τι θα πει ο Πλεύρης για να κάνουμε το ανάποδο... ετεροκαθορισμός απ' τους φασίστες ; ναι, το βλέπουμε κ' αυτό ! Ετεροκαθορισμός απ' τους ελληνάρες φασίστες μάλιστα γιατί είναι οι πιο "γαμάουα"... να είμαστε και υπέρ του μνημονίου επειδή κάπου οι φασίστες το παίζουν ενάντια, άρα είναι φασιστικό το μνημόνιο ! Ο μπάτσος είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο μπάτσος είναι μπουζούκι ! και για την ιστορία ! επειδή είχα ακουσει πολύ αυτην την παραμύθα περί υποτιθέμενης αλληλοσυμπάθειας μεταξυ χουνταίων και Καντάφι... έριξα μια ματιά στο φασιστοσάιτ του "στόκου" για να δω τι λένε με το που πέθανε ο Καντάφι... Αυτό που γράφαν ήταν "και ο Παπανδρέου να έχει την τύχη του Καντάφι !" (Τρελή αγάπη !) Επίσης για τις ιστορίες περί δήθεν υπόγειων διαδρομών χούντας και Καντάφι, λίγη "λογική" δεν βλάπτει... Χούντα : Σύμμαχος των Αμερικάνων και καθεστώς φιλοαμερικανικό, δοσίλογοι, κουίσλινγκς. Καντάφι : Φιλοσοβιετική κοσμική επανάσταση, ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ, σε σημείο που οι ΗΠΑ είχαν απειλησει διαρκώς με επέμβαση για τη συντριβή του καθεστώτος, κάτι που δεν τόλμησαν , μέχρι που βρέθηκαν οι διεφθαρμένοι φύλαρχοι ισλαμιστές το 2011 να κάνουν τη βρωμερή δουλειά του εδάφους (να λειτουργήσουν ως στρατός ξηράς εξαπολύοντας τρομοκρατία στους λιβυκούς πληθυσμούς) Αλλά πάμε και στους άλλους φίλους του : Τσάβες, Μόσχα, Κούβα, Κάστρο, αφρικάνοι επαναστάτες.... α, αυτόι δε μετράνε ! μετράει ο ... γίγαντας Πλεύρης ! 

2 : Οι γιοί του πηγαν και είδαν τον Χάιντερ

Οι γιοι του δεν είναι και τέρατα πολιτικής ανάλυσης. Τους το παιξε φιλολίβυος σε μία εποχή που όλοι τους είχαν γυρίσει την πλάτη, πήγαν και μαλακίστηκαν. Τους έφτυσε η αριστερά, ψάχναν συμμάχους δεξιά και αριστερά. Κακώς. Αυτό όμως δεν κρίνει μία ολόκληρη πολιτική σταδιοδρομία, και έναν χαρακτήρα καθεστώτος. Και ειδικά στο θέμα του φασισμού και του ρατσισμού, το Κανταφικό καθεστώς ήταν αυτό που ξαναγέννησε το παλιό όραμα του Τσε για παναφρικανισμό. Και αυτό ήταν που έτσουξε... Και αυτό ήταν η αιτία που ήθελαν να τον σφάξουν χωρίς έλεος, δισταγμό και "δημοκρατικά" φλιναφήματα.... 3.000.000 Αφρικανοί μετανάστες βρίσκαν δουλειά στη Λιβύη με μεροκάματο ίσο με του Λίβυου... Έδωσε ο Καντάφι την ιδεολογική μάχη για ισότιμη μεταχείριση των μαύρων... Στήριξε τις εθνικοαπελευθερωτικές συγκρούσεις στη Νιγηρία ενάντια στις πολυεθνικές των πετρελαιοπηγών.. αυτά το κρίνουν... και όχι το μαλακοταξιδάκι των γιών του στον φασίστα, που κακώς έγινε.. 

3. Ήταν με το ΠΑΣΟΚ ! 

ΆΛλο ένα γιγαντιίο επιχείρημα για το πόσο "κακό" ήταν το καθεστώς Καντάφι... Εδώ  όμως πράγματι έχουμε (αντίθετα με τα υποτιθέμενα κολλητηλίκια με τη χουντα) ένα αλισβερίσι... και αυτό γιατόι το ΠΑΣΟΚ ο΄ταν ξεκίνησε, προβλήθηκε ως δήθεν αντι ΝΑΤΟ και αντι ΕΟΚ κίνημα, με έμφαση στο σύνθηνμα της εθνικής ανεξαρτησίας, που τύχαινε να είναι και το σύνθημα της Λιβύης την εποχή εκεινη... Ο Καντάφι αναζητώντας συμμαχίες, βρήκε στον Βόρειο "θαλασσογείτονα" το πιο προοδευτικό καθεστώς εκείνη την εποχή, ασχέτως αν φυσικά για τραγική ειρωνία, ο γιος του Πανανδρέα ήταν αυτός που βοήθησε ταμάλα στην ιμπεριαλιστική επίθεση πριν λίγους μήνες... 

 

 

από καλό θα ήταν να αφήσεις αυτό το ύφος! 19/12/2011 10 μμ.


Στη φωτογραφία φαίνονται βολές RPG από το δρόμο προς τα κτίρια, για εκαθάρριση θέσεων ελεύθερων σκοπευτών. 1-2 από αυτές μάλιστα είναι προφανές ότι έχουν γίνει από αρχάριους, με λίγη γνώση χειρισμού και τακτικής.

Αν εσύ διάβασες στο συνομωσιολογικό site, που σου είπε κι ο σύντροφος, ότι τα αεροπλάνα των Αμερικανών και των παρατρεχάμενών τους έχουν...RPG, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις τις πηγές σου.


«Ο Καντάφι αναζητώντας συμμαχίες, βρήκε στον Βόρειο "θαλασσογείτονα" το πιο προοδευτικό καθεστώς εκείνη την εποχή»

Προοδευτικό καθεστώς η συμμορία Παπανδρέου, που έστησε συστηματικό κατασταλτικό διωγμό εναντίον του αναρχικού κινήματος στην Ελλάδα;

Ε ρε τι άλλο θα διαβάσουμε.

από εκεινη την 20/12/2011 10:30 πμ.


εποχη, ο αντρικος ηταν το ποιο "αριστερο" καθεστως της περιοχης. τα συνθηματα του 81 που δεν εκανε και ποτε ηταν αυτα που εδιναν τετοιο προφιλ. ο απο πανω δεν λεει οτι ηταν, λεει πως φαινοτανε. ξεκολα και μαθ να διαβαζεις

από αυτο-ακυρώνεσαι 20/12/2011 5:44 μμ.


Το καθεστώς της συμμορίας Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε προοδευτικό και σε αυτό ο σύντροφος απάντησε.

Τις εκ των υστέρων δικαιολογίες περί...μεταφορικού λόγου, άστες. Χειρότερη κάνεις τη θέση σου. Είναι σα να λες ότι ο Καντάφι ήταν τόσο μαλάκας που δεν καταλάβαινε ότι ο Παπανδρέου ήταν μόνο στα λόγια σοσιαλιστής...!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License