Δελτίο Τύπου Σύλλόγου "Τα Γεράνεια" - για τα αιολικά πάρκα στα όρη Γεράνεια.

Δελτίο Τύπου Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σχίνου "Τα Γεράνεια" για τα Αιολικά Πάρκα που θέλουν να βάλουν στα όρη Γεράνεια.

post image


ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΧΙΝΟΥ "ΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ"

20300 ΣΧΙΝΟΣ - ΛΟΥΤΡΑΚΙ

ΤΗΛ/ΦΑΞ 27440-57221 ΚΙΝ. 6970850161

WWW.SHINOS.GR

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1975

 

        Σχίνος  19/12/2011                                                    

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

 

Ο Σύλλογός μας ενημερώθηκε για την αδειοδότηση από το Δασαρχείο Κορίνθου, Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αρχή Ρυθμιστικής Ενέργειας, εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Γεράνεια Όρη.

Έπειτα από διεξοδική έρευνα του θέματος σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η παραπάνω ενέργεια δεν λαμβάνει υπόψη την τοπική κοινωνία την οποία πλήττει, είναι επιπόλαιη, βασισμένη σε ελλιπής στοιχεία, με αδιαφανείς διαδικασίες, και με καταστρεπτικές συνέπειες στο περιβάλλον και την όποια μελλοντική οικονομική ή τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, καθώς αφορά προστατευόμενη περιοχή χαρακτηρισμένη Natura 2000.

Σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν 200-300 ανεμογεννήτριες σε όλες τις κορυφές των Γερανείων στο μοναδικό ελατοδάσος της περιοχής με τεράστιες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις για το τόπο μας . Η επίσημη θέση του Δ.Σ. του συλλόγου μας καθώς και πολλών κατοίκων της περιοχής μας είναι κάθετα αντίθετη στη μετατροπή της οροσειράς των Γερανείων σε ζώνη βιομηχανίας παραγωγής αιολικής ενέργειας.

 

Για τους παρακάτω λόγους:

 1. Μεγάλη έκταση του μοναδικού ελατοδάσους θα καταστραφεί και κατά συνέπεια και μέρος της χλωρίδας και πανίδας, παραδοσιακά μονοπάτια και ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις θα εξαφανιστούν για να ανοιχτούν δρόμοι 7-10 μέτρα φάρδους για πολλά χιλιόμετρα, δημιουργώντας έτσι διάβρωση στο βουνό και τις κορυφές του. Επίσης υπάρχει διάδρομος αποδημητικών πουλιών στην περιοχή, που θα θέσει σε κίνδυνο πολλά από αυτά.

 

 1. Οι κορυφές αυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε οχήματα και θα θέσουν σε κίνδυνο μέρη που είναι απάτητα για αιώνες και παράλληλα προστατευμένα είδη χλωρίδας και πανίδας θα εξαφανιστούν

 

 1. Μια ανεμογεννήτρια ζυγίζει 223-383 τόνους και έχει ύψος 65-105 μέτρα.  Η βάση της από τσιμέντο είναι μέχρι και 20Χ20Χ3 μέτρα βάθος ή 1200 κ.μ.  1-2 στρέμματα χρειάζονται να καθαριστούν και να στρωθούν με τσιμέντο στη βάση της για να φτιαχτούν υποσταθμοί

 

 1. Λόγο των κραδασμών που παράγουν οι ανεμογεννήτριες, πολλές φορές δημιουργούνται ρήγματα στο υπέδαφος και οι πηγές είτε αλλάζουν είτε χάνονται.

 

 1. Μια ανεμογεννήτρια έχει χρόνο ζωής στην καλύτερη περίπτωση 20 χρόνια. Η μείωση των εκπομπών αερίων CO2 στην καλύτερη περίπτωση θα είναι -0,07% της συνολικής παραγωγής της χώρας μας.  Και αυτό χωρίς να συνυπολογίσουμε το ποσοστό εκπομπών αερίων CO2 κατά την εξόρυξη των μετάλλων, την κατασκευή και τοποθέτηση της ανεμογεννήτριας και την αποξήλωση του δάσους.

 

 1. Γενικά οι μεγάλες ανεμογεννήτριες δεν είναι αποδοτικές.  Για να έχουν καλή απόδοση παραγωγής ρεύματος πρέπει να φυσάει άνεμος 5-6 μποφόρ και πάνω.  Αυτό γίνεται μόνο κατά το 30% του χρόνου. Το υπόλοιπο διάστημα υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου.

 

 1. Όταν η επιδότηση σταματήσει, οι ανεμογεννήτριες μένουν στις κορυφές των βουνών παρατημένες σαν σκουπίδια, μιας και το κόστος είναι μεγάλο και καμιά εταιρία δεν διατίθεται να το πληρώσει.  Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ 20,000 ανεμογεννήτριες είναι παρατημένες στα βουνά της.  Αυτά θα είναι τα μνημεία που θα μας αφήσουν;

 

 1. Τα οφέλη στην τοπική αλλά και γενικότερα στη κοινωνία είναι μηδαμινά ως ανύπαρκτα από την εγκατάσταση αυτής της βιομηχανίας. Το ρεύμα θα ακριβύνει γιατί καλείται ο καταναλωτής να πληρώσει μέρος της επιδότησης των επενδυτών εταιριών κυρίως από την Γερμανία (WPD RES APPLICATION LTD).

 

 1. Η αξία των ακινήτων και της γης θα μειωθούν μέχρι και 30%-40% ειδικά σε τουριστικές περιοχές σαν τις δικές μας, που η αξία στηρίζετε στην ακεραιότητα του φυσικού περιβάλλοντος.

 

 1. Η όποια μελλοντική ανάπτυξη στον τόπο μας για τουρισμό θα είναι αδύνατη, μιας και ο τουρισμός σε περιοχές με βιομηχανίες αιολικής ενέργειας μειώνεται (όπως στην Δανία που ο τουρισμός έχει μειωθεί κατά 40%)

 

 1. Η ενέργεια που παράγεται από τις βιομηχανίες αιολικής ενέργειας πολλές φορές δεν μπορεί να ενταχθεί στο εθνικό δίκτυο αν είναι γεμάτο, με αποτέλεσμα να πουλιέται φθηνότερα σε χώρες του εξωτερικού, ασχέτως αν ο Έλληνας καταναλωτής το έχει ακριβοπληρώσει.

 

 1. Δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας όπως υποστηρίζεται.  Η μεγαλύτερη βιομηχανία αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη έχει τρεις θέσεις εργασίας.

 

 1. Δεν θα κλείσει κανένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη,  μιας και η αιολική ενέργεια δεν είναι αξιόπιστη και δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο κεντρικό δίκτυο και δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτήν.  Άλλωστε σε καμία χώρα της Ευρώπης, ακόμη και στην Γερμανία, Δανία, Γαλλία και Ισπανία, (οι μεγαλύτερες κατασκευάστριες χώρες ανεμογεννητριών στην Ευρώπη) δεν έχει κλείσει κανένα συμβατικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 1. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλές περιοχές που στήθηκαν βιομηχανίες παραγωγής αιολικής ενέργειας κάηκαν πριν την εγκατάστασή τους (βλέπε Ελικώνας, Κιθαιρώνας, Πάρνηθα, Κάρυστο κλπ.).
  Η περιοχή μας δεν έχει καεί. Αν λοιπόν όλως τυχαίως καεί τώρα, το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα είναι υπεύθυνες αυτές οι εταιρίες που έχουν συμφέρον να πάρουν τις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους σύσσωμη η κοινωνία των περιοχών που αφορά αυτή η αυθαιρεσία,  θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και σε όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να σταματήσει το συντομότερο δυνατό την επικείμενη καταστροφή στη περιοχή μας.

 

 

    Με τιμή

                                  Για το Δ.Σ       

    Ο Πρόεδρος                                            Η Γεν. Γραμματέας

    Δημήτριος Δεσύλλας                                 Ουρανία Μπορομπόκα

Επισυνάπτεται ο χάρτης με τις θέσεις των Α/Γ και των «Αιολικών πάρκων» που θέλουν να εγκαταστήσουν.

 

Εικόνες:

από καποιος 19/12/2011 10:34 μμ.


Ελατοδασος δεν υπάρχει μονο στην παλιοβούνα, ισως απλα εκει το γνωριζουν οι ορειβάτες γιατι βρισκετε στα 3 μονοπάτια (κοκκινο, πρασινο, κιτρινο) των ορειβατικων συλλογων.

Ελατοδασος υπάρχει και στην κορυφη που βρισκεται ο Πυργος του ΟΤΕ, ισως λοιπον και αλλου που εγω προσωπικα ή οι φιλοι ορειβάτες δεν γνωριζουν.

Να σημειωσω κλεινοντας πως η ανακοινωση του συλλογου ειναι πολύ καλή και πολύ μπροστα απο την τοποθέτηση του Δημάρχουν Λουτρακιου- Αγ Θεοδώρων ο οποιος ουτε λιγο ουτε πολυ ζητησε να γίνουν ανατολικοτερα οι ανεμογενητριες δηλαδη σε περιοχη έξω απο την αρμοδιοτητα του.

Τελος ειναι αληθεια οτι η περιοχη δεν έχει πληγει απο πυρκαγια και προσυπογράφω την τελευταια παραγραφο της ανακοινωσης οτι για ενδεχομενη πυρκαγια ηθικοι (και οχι μονο) αυτουργοι θα ειναι οι εταιριες που θα αναλαβουν το έργο.

υ.γ. αναζητηστε πληροφοριες για τα γεράνεια, τα πισσια, το σχοινο κλπ ειναι εξαιρετικης ομορφιας τοποθεσιες με καταρακτες, πλατάνια, έλατα κλπ. Στα Γεράνεια υπάρχουν σπάνια ειδη διοικων φυτών που αριθμουν (σε προσφατη απογραφη τους)  70 άτομα καπως και πλουσια πανιδα πχ μπουφους, κουκουβάγιες κλπ κλπ. Επισης αποτελει έναν απο τους λιγους ερεικώνες που απέμειναν στην αττικη μετά τις πυργακιές της Παρνηθας. Το φθινοπωρινο ρεικι ειναι ΠΟΛΥ σημαντικο μελισσοκομικο φυτο γιατι οι μελισσες ανανεωνουν σημαντικά των πλυθησμο τους σε αυτο και μπαινουν ανανεωμένες το χειμώνα και ξεκινούν δυναμικά την ανοιξη. Η πρασινη αναπτυξη τους λοιπον ειναι ΑΠΑΤΗ!!!!

από @@ 20/12/2011 9:12 πμ.


Τα Γεράνια είναι το μοναδικό παρθένο δάσος στην Αττική. Δεν έχει καεί ποτέ πρόσφατα από πυρκαγιά, και έχει πυκνότατο πευκοδάσος και ελατοδάσος στην κορυφή.

Στον Κιθαιρώνα, απέναντι, μετά την πυρκαγιά το 2010, που έκαψε την μισή δυτική - βορειοδυτική του πλαγιά, την επόμενη χρονιά ξεφύτρωσε δάσος από ανεμογεννήτριες.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License