Παρέμβαση σήμερα στην ΑΣΟΕΕ για επιθέσεις αστυνομίας

Παρέμβαση έγινε σημερα στην ΑΣΟΕΕ από τη νεοσύσταση Συνέλευση Αλληλέγγυων Φοιτητων-Φοιτητριων ΑΣΟΕΕ για τις επιθέσεις της αστυνομίας στους μετανάστες στη Πατησίων

Παρέμβαση έγινε σημερα στην ΑΣΟΕΕ από τη νεοσύσταση Συνέλευση Αλληλέγγυων Φοιτητων-Φοιτητριων ΑΣΟΕΕ για τις επιθέσεις της αστυνομίας στους μετανάστες στη Πατησίων.

Συγκεκριμένα στήθηκε μικροφωνική και μοιράστηκαν πολλά κείμενα. Αργότερα έγινε παρέμβαση στη Πρυτανεία οπου έγινε κατάληψη για περίπου 2 ώρες και στάλθηκε το κείμενο της παρέμβασης μέσω του Πανεπιστημίου (fax , e-mail )

Νωρίτερα ανοίχτηκε η πόρτα της Πατησίων στην οποίο είχε ξαναβάλει λουκέτο ο Πρύτανης  (είχε ανοιχθή πάλι τη Παρασκευή) . Η θέση του Πρύτανη είναι οτι δεν μπορεί να κάνει κατι για την αστυνομία και το μονο που τον αφορά είναι το ίδρυμα. Βρίσκεται βεβαια σε συνεχή επαφή και συνεργασία με την αστυνομία...

Το κείμενο είχε μοιραστεί και σε περίπου 200 αντίτυπα στη συναυλία αλληλεγγύης στους Χαλυβουργούς στα Προπύλαια τη Παρασκευή 13/1

Η πρώτη συνέλευση έγινε τη Τετάρτη 11/1 μετά από κάλεσμα από άτομα του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού ΑΣΟΕΕ. Συμμετείχαν ανένταχοι φοιτητές/τριες καθώς και από ΑΡΕΝΑ, ΕΑΑΚ, Αγωνιστικές Κινήσεις, ΣΕΚ. Είναι η πρώτη τέτοια προσπάθεια ενωτικής δράσης στην ΑΣΟΕΕ και ως εκ τούτου πολύ σημαντική.

Η επόμενη συνέλευση θα γινει τη Τετάρτη 18/1 στις 4μμ στο αμφ.Αντωνιάδου

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

 

Καθαρά πεζοδρόμια ποτισμένα με αίμα


Τις τελευταίες βδομάδες γίνονται καθημερινά αστυνομικές επιθέσεις στους μετανάστες έξω από την ΑΣΟΕΕ.Ασφαλίτες πετάγονται από βαν χτυπώντας οποιονδηποτε. Άλλες φορές έρχονται ΜΑΤ, τα οποια έριξαν δακρυγόνα και στο προαύλιο της σχολής.


Η αστυνομία και ο δήμαρχος ισχυρίζονται ότι όλα αυτά τα κάνουν για να πατάξουν το παρεμπόριο.  Όμως όλοι ξέρουμε ότι τα εμπορεύματα οι πωλητές τα προπληρώνουν και έτσι οι λαθρέμποροι από τις εφόδους όχι μόνο δεν πλήττονται αλλά τους συμφέρει κιόλας γιατί αναγκάζονται οι μικροπωλητές να ξαναγοράσουν εμπόρευμα (που μερικές φορές είναι το ίδιο με αυτό που τους πήρε η αστυνομία).


Με τις συνεχείς επιθέσεις έχουν δημιουργήσει ένα έντονο κλίμα αστυνομοκρατίας στην πόλη. Οι επιθέσεις δεν προορίζονται μόνο γι αυτούς που τις δέχονται αλλά και για αυτούς που τις βλέπουν. Θέλουν να δημιουργήσουν σε όλους μας την αίσθηση ότι ζούμε κάτω από ένα αστυνομικό κράτος ικανό να καταστήσει κάθε αντίσταση μάταια. Οι απειλές των ασφαλιτών (οι οποίοι «επιτηρούν την τάξη» τόσο έξω οσο και μέσα στη σχολή συλλαμβάνοντας μετανάστες) ότι «το άσυλο τελείωσε και θα μπούμε μέσα» δεν αφήνουν αμφιβολίες.


Επιπλέον, οι επιθέσεις αυτές είναι κομμάτι μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας να φτιαχτεί μια ψεύτικη εικόνα μιας ευημερούσας πόλης έτοιμη να υποδεχθεί τους καταναλωτές στο κέντρο της Αθήνας.  Φαίνεται μας απασχολεί να είναι καλή η εικόνα του πανεπιστήμιου και των πεζοδρομίων και ας πεθαίνουν δύο στενά πιο κάτω ανθρωποι από ασιτία.


Σε περιόδους κρίσης η κρατική εξουσία στοχοποιεί τα πιο καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας ως υπεύθυνα για τα προβλήματα όλων μας.  Έτσι και σήμερα η κυβέρνηση, ο δήμος, τα ΜΜΕ με τη συνεργασία της ακροδεξίας έχουν μετατρέψει τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μετανάστες δεν έρχονται εδώ επειδή τους αρέσει ο ήλιος και οι παραλίες μαςαλλά κυνηγημένοι από τις δυτικές στρατιές (στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει) και την ακραία φτώχεια .Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά , καταδιώκονται από την ημιαυτόνομη στρατιωτική Frontex , την καταστολή και επιθέσεις από νεοναζί.Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα αποτελεί για τους περισότερους απο αυτούς χώρα-πέρασμα μέσα στην οποία εγκλωβίζονται λόγω της νομοθεσίας. Όσο καιρό οι καπιταλιστικές κοινωνίες τους χρειάζονται τους χρησιμοποιούν για να αυξήσουν την κερδοφορία τους και όταν πλέον δεν τους θέλουν τους στέλνουν στην εξαθλίωση.
    

Απέναντι στη βαρβαρότητα που εξελίσσεται μπροστά μας δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι.


Να αποκρούσουμε την ρατσιστική κρατική βία, πλάι στους μετανάστες. Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους καταπιεσμένους της κοινωνίας. Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύεις ότι το στόχαστρο της κατασταλτικής βίας δεν θα στραφεί και εναντίον σου όταν «τελειώσει» με αυτούς που δεν συμπορεύθηκες. Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν είμαστε υπερασπιστές ούτε του εμπορίου ούτε του παραεμπορίου, απλά αντιλαμβανόμαστε ότι η δραστηριότητα τους είναι το έσχατο μέσο επιβίωσης τους. Να δημιούργησουμε κοινότητες αντίστασης και αλληλεγγύης με τους μετανάστες ενάντια στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση. Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.


Συνέλευση Αλληλέγγυων  φοιτητών/τριών ΑΣΟΕΕ

Επόμενη συνελευση: Τετάρτη 18/1 στις 4μμ στο Αμφ. Αντωνιάδου
 

 

 

από ΑΣΟΕΕ 16/01/2012 4:03 μμ.


ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΚΛΕΙΣΕΙ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ , ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ. Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙ.

ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ.ΠΟΙΟ ΠΡΙΝ ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΠΙΑΣΑΝ ΕΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ,ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ.

από α 16/01/2012 5:50 μμ.


Αποκλεισμένη η πατησίων, ασφαλητες και διμιριεσ στο στενό που πάει για βικτώρια

από Ελένη Καλτσά 16/01/2012 5:50 μμ.


 

από Ελένη Καλτσά 16/01/2012 6:02 μμ.


ΔΙΜΟΙΡΙΕΣ ΣΕ ΧΕΥΔΕΝ-ΔΕΡΙΓΝΥ, ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΠΑΤΗΣΙΩΝ

από swtiris 16/01/2012 6:06 μμ.


molis perasa apo patisiwn,mpatsoi yparxoun kata mikos ,apo to ipsos tis alexandras,mexri tin kondriktwnos 2-3 dimoiries katafera na entopisw,kai kapoious zitades stin parallilh tin kwndriktwnos.yparxei kosmos stin asoee ,d kserw ti akribws simbainei ,to klima sxetika iremo ayti ti stigmi

από asoee 16/01/2012 9:40 μμ.


    Γενικά δεν εγινε τπτ.. Για καποιον λογο έκλεισε το ρευμα της πατησιων μπροστα απο τη σχολή  απο΄το ύψος του πεδίου μεχρι τη Δεριγνυ ,αν δεν κανω λαθος, με κορδέλα για κανά τέταρτο το πολύ. Υπήρχε για αυτόν τν λόγο μια αναστάτωση.

πέρασαν καποια στιγμή αρκετα δικαβαλα της ομαδας ΔΙΑΣ απο απεναντι και υπηρχαν 2 κλουβες στη βικτωρια, οι οποιες μετα απο λιγο αναχώρησαν από Κοδριγκτώνος και υστερα πατησιων προς ομόνοια.

 

αν κανω λαθος σε κατι,ας συμπληρωσει/διορθωσει καποιος

 

από σπετζοφάης 16/01/2012 11:52 μμ.


Οι χαραμοφάηδες της ΔΙΑΣ προσπαθούν να αποδείξουν ότι αξίζουν τους μισθούς που παίρνουν. Τους είδα κι αλλού να κοπροσκυλιάζουν, δήθεν ότι ζέστη-κρύο αυτοί δουλεύουν. Μάλιστα λένε ότι δεν είναι αρκετοί καθώς οι δείκτες εγκληματικότητας έχουν φτάσει στα ύψη και ανακοινώθηκαν άλλες 5.000 προσλήψεις μπάτσων. Σε λίγο καιρό στην ελλάδα θα είμαστε οι μισοί άνεργοι κι οι άλλοι μισοί μπάτσοι.

 

από Η Πόρτα 17/01/2012 11 μμ.


Email που έστειλε ο φασίστας ο πρύτανης:

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΤΗΣΙΩΝ 76 ● ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 104 34 ● ΤΗΛ. 210 82.11.124 ● FAX: 210 82.26.204

● www.aueb.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2012

Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΟΠΑ,
Τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, οφείλουμε να διαφυλάττουμε την ενότητα της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, που εδράζεται στην αγάπη μας για την παιδεία, το Πανεπιστήμιό μας και στην έγνοια μας για το μέλλον των φοιτητών μας. Είμαστε ενωμένοι στην ανάδειξη του Πανεπιστημίου μας σε μοχλό υπέρβασης της κρίσης που διανύουμε. Είμαστε ενωμένοι στην υπεράσπιση του Πανεπιστημίου μας από κάθε προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισής του. Η ενότητα αυτή όχι μόνο επιτρέπει αλλά και καλωσορίζει τις διαφορετικές απόψεις, τη διαφωνία, τον εποικοδομητικό διάλογο. Δεν ανέχεται, όμως, εκδηλώσεις και συμπεριφορές που δεν σέβονται την προσωπικότητα του «άλλου» και δεν συνάδουν με το ακαδημαϊκό ήθος. Σε καμιά περίπτωση δεν ανέχεται τη βία.


Δυστυχώς, αναγκάζομαι να σας ενημερώσω με θλίψη μου ότι την Παρασκευή 13/1/2012 έλαβαν χώρα, για πολλοστή φορά, επεισόδια βίας μεταξύ φοιτητών τού Πανεπιστημίου μας που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός από αυτούς. Η πρυτανική αρχή θεωρώντας ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες νουθέτησης και ευαισθητοποίησης προς την κατεύθυνση αποφυγής τέτοιου τύπου γεγονότων, ενημέρωσε την Εισαγγελία Αθηνών για το συγκεκριμένο γεγονός, σύμφωνα με το νόμο. Η πράξη μας αυτή είναι πράξη ευθύνης. Θέλουμε να τεθεί οριστικό τέλος στα φαινόμενα βίας, πριν θρηνήσουμε θύματα.


Σημαντικό θέμα, επίσης, αποτελεί η αναστροφή τής τάσης υποβάθμισης του περιβάλλοντος το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου μας χώρου. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ένας δακτύλιος παραεμπορίου έχει σαν θηλιά περισφίξει το κεντρικό μας κτήριο. Διακινητές αυτού του παραεμπορίου είναι κατατρεγμένοι και εξαθλιωμένοι μετανάστες. Άνθρωποι που,λόγω της οικονομικής τους ανέχειας, έχουν γίνει θύματα, ποιος ξέρει ποιων κέντρων και ποιων κυκλωμάτων διακίνησης παράνομου εμπορίου. Το Πανεπιστήμιό μας εισπράττει καθημερινά τα αποτελέσματα μιας ανύπαρκτης μεταναστευτικής πολιτικής και την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Ως ΑΕΙ, επιθυμούμε την ασφάλεια και το σεβασμό του ιστορικού μας κτηρίου, καθώς και των μελών της κοινότητάς μας που καθημερινά εργάζονται σε αυτό. Το Πανεπιστήμιό μας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως κέντρο παραεμπορίου.


Τον τελευταίο μήνα, οι ενέργειες των αρμοδίων φορέων της πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου και ο τρόπος με τον οποίο αυτές εξελίσσονται επέτειναν τη χρήση τού κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου μας ως χώρου καταφυγής των μικροπωλητών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών που θέτουν ζητήματα ασφάλειας για τα μέλη μας και διασαλεύουν την ομαλή εκτέλεση των διδακτικών, ερευνητικών και διοικητικών λειτουργιών μας. Για το λόγο αυτό, η πρυτανική αρχή αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο της κεντρικής εισόδου επί της οδού Πατησίων. Όμως, ομάδες που κινούνται στους χώρους του Πανεπιστημίου μας έχουν κατ’ επανάληψη διαρρήξει τα συστήματα ασφάλειας της κεντρικής εισόδου, παραβιάζοντάς την.


Για τα παραπάνω θέματα απαιτείται κάθε μέλος της κοινότητάς μας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Είναι καθοριστικής σημασίας η διατράνωση από όλα τα μέλη της κοινότητάς μας της απαίτησης για άμεση εξάλειψη κάθε μορφής βίας στους χώρους του Πανεπιστημίου μας και για την απομάκρυνση κάθε παράνομης οικονομικής δραστηριότητας που υποβαθμίζει από κάθε άποψη το Πανεπιστήμιό μας. Η συλλογική μας δράση θα λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας από την υποβάθμιση και τον ευτελισμό. Στο πλαίσιο της συλλογικής μας δράσης και προσπάθειας, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την ήδη εκφρασθείσα ομόθυμη στάση των προέδρων όλων των Τμημάτων.

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Καθηγητής ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License