Ο κουβανός πολιτικός κρατούμενος Βίλμαρ Βιγιάρ απεβίωσε την Πέμπτη σε νοσκομείο του Σαντιάγο ντε Κούμπα (ανατολική Κούβα) έπειτα από απεργία πείνας 50 ημερών, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπολιτευόμενος Ελισάρντο Σάντσες.

Ο 31χρονος είχε πάψει να δέχεται τροφή για να διαμαρτυρηθεί για μια καταδίκη σε φυλάκιση τεσσάρων ετών που του επιβλήθηκε στις 24 Νοεμβρίου από δικαστήριο, διευκρίνισε ο Σάντσες, ο οποίος διευθύνει την Κουβανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικής Συμφιλίωσης (CCDHRN), οργάνωση που είναι παράνομη, αλλά γίνεται ανεκτή από τις Αρχές.

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και ο Βιγιάρ απεβίωσε στις 18.45 (τοπική ώρα, 01.45 ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σάντσες, ο Βιγιάρ βρισκόταν εδώ και πολλές ημέρες σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Σαντιάγο ντε Κούβα, 900 χλμ. νοτιοανατολικά της Αβάνας.

Η CCDHRN "θεωρεί ότι η ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη για το θάνατο του Βίλμαρ ανήκει στην κουβανική κυβέρνηση", δήλωσε ο Ελισάρντο Σάντσες.

Ο θάνατος του πολιτικού κρατουμένου επιβεβαιώθηκε από τον επίσημο ιστότοπο Yohandry.

Πρόκειται για το δεύτερο θάνατο κουβανού πολιτικού κρατουμένου έπειτα από απεργία πείνας. Το 2010, ο Ορλάντο Σαπάτα, 42 ετών, απεβίωσε έπειτα από νηστεία 85 ημερών. Θεωρούνταν "κρατούμενος συνείδησης" από την οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνή Αμνηστία. (nooz)
 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License